Varattu koira: NILS (ent. Mao) (Suomessa)

Herkkä ja rutiineja rakastava Nils kaipaa kärsivällistä ja koiralähtöistä kotia.
Syntymäaika: 12/2018
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio: 35 cm/13 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
17.5.2024

Romaniassa on kulkukoiria joidenkin arvioiden mukaan jopa miljoonia. Määrä on käsittämätön. Kulkukoirien elämä on todella rankkaa ja täynnä vaaroja joka päivä. Niitä pyydystetään kunnallisille tarhoille ikävillä tavoilla eikä niistä niillä tarhoilla huolehdita. Romaniassa on onneksi myös kulkukoirien hyväksi toimivia ihmisiä, kuten Carmen Mandescu, pitkäaikainen romanialainen eläinsuojelija, joka halusi rakentaa kunnallisista tappotarhoista poiketen inhimillisemmän koiratarhan kodittomille koirille. Lähellä Bukarestia sijaitsee Carpen tarha, joka on rakennettu Carmen Mandescun ja Kulkureiden kanssa yhteistyössä.  Tarhalla työskentelee suomalainen Veera Nuri huolehtien Carpen noin sadan koiran jokapäiväisistä tarpeista. Carpen tarhalta Kulkureiden kautta pääsee jatkuvasti koiria myös Suomeen omaan kotiin.

Carmen Mandescu löysi koiranpennun ison tien varresta harhailemasta. Se on hyvin tavallista ja jokapäiväistä Romaniassa. Carmen vei pennun Carpen tarhalle turvaan ja se sai nimekseen Mao. Mao on reipas, iloinen ja utelias pentu. Se asuu iäkkään pikkukoiran Catjan kanssa, joka on pennun kanssa uskomattoman kärsivällinen. Pentujen tapaan Mao hyppii ja kiipeilee innoissaan saadessaan huomiota. Mao on kauniin kullanruskea valkoisin merkein. Se on todella siro rakenteeltaan, mutta melko pitkäjalkainen. Mao suorastaan itkee huomiota, kun se näkee ihmisen lähestyvän aitausta tai touhuilevan muiden koirien kanssa. Se ojentelee siroja tassujaan häkin raoista ihmistä kohti kuin tehdäkseen kaikkensa, jotta saisi ihmisen luokseen. Kulkureiden aktiivit käyvät sitä tervehtimässä päivän aikan useaan kertaan ja joka kerta Mao on yhtä innostunut kuin viime tapaamisesta olisi vähintäänkin viikkoja.  Se ei ole kuitenkaan mikään yli-innokas riiviö, vaan rauhoittuu melko nopeasti eikä esimerkiksi hammastele yhtään.

Nils palaa takaisin kotia etsiväksi koiraksi toistamiseen. Nilsin omistajan elämäntilanne muuttui vakavasti niin, ettei hän enää voinut huolehtia Nilsistä. Päätös oli raskas, eikä sitä tehty kevyin perustein. Nils on tällä hetkellä kotihoidossa Tampereella luhtitalossa rauhallisella alueella. Aiemmin Nils asusti kerrostalossa kaksin oman ihmisensä kanssa.

Nils on herkkä uros koira, joka tykkää rutiineista ja omaa hyvät kotikoiran perustaidot. Nilsiä jännittää moni asia ja etenkin uudet asiat, ihmiset ja tilanteet, joihin pitääkin tutustua koiran ehdoilla ja tilaa antaen. Nils on kipututkittu ja siitä on otettu röntgen kuvat, eikä niistä löytynyt mitään moitittavaa. Nils on kotioloissa todella puhelias. Se ei hauku erityisen paljon, mutta juttelee sitäkin enemmän. Nils myös rakastaa juoksennella ja hepuloida turvallisessa ympäristössä. Rakkauttaan omia ihmisiään kohtaan Nils ilmaisee mielellään suukoilla ja kotona Nilsin löytää usein ikkunalaudalta katselemassa ulos, mikä onkin yksi Nilsin lempipuuhista.

Nils on tottelevainen ja se on peruskoulutettu hyvin. Se kävelee lenkillä nätisti, mutta pelottaviin asioihin ja koiriin reagoi, joskus voimakkaastikin. Nils pitää etenkin toisista pienistä koirista, mutta on aika valikoiva koira seuran suhteen ja jännittää osaa vieraista koirista, etenkin isoja koiria.

Nilsin entinen omistaja kuvailee Nilsiä herkäksi ja epävarmaksi koiraksi. Nils on hitaasti lämpenevä ja suhtautuu vieraisiin ihmisiin sekä koiriin varautuneesti. Nils suhtautuu käsittelyyn epäluuloisesti ja sen kynsiä on lyhennetty raapimislaudan avulla koiran omilla ehdoilla. Kaikessa käsittelyssä on erityisen tärkeää, että Nils saa itse määrät tahdin eli omaehtoinen käsittely on tämän pojan kohdalla ehdotonta. Harjaamisesta Nils nauttii.

Nilsille etsitään kotia rauhalliselta alueelta koirakokeneesta kodista. Nils on tottunut asumaan kerrostalossa. Poika viihtyisi todennäköisesti parhaiten aikuisperheessä ja hyötyisi kivasta, pieni- tai keskikokoisesta koirakaverista. Tulevalla kodilla tulee olla kärsivällisyyttä ja aikaa harjoitella kosketusta, käsittelyä sekä uusia rutiineja koiran ehdoilla. Nilsillä on ollut käytössä mielialalääkitys vaikeiden tilanteiden tueksi.

Kooltaan Nils on noin 30-35 cm ja se painaa 13 kg. Nils on tukevassa kunnossa ja painoa tulisikin saada hivenen pois.

Päivitykset

15.6.2024

Nils on varattu tänään omaan kotiin.

17.5.2024

Nilsillä sujuu kotihoidossa mukavasti. Nils antaa pukea kaikki varusteet päälle nätisti (pannan, valjaat, jarrupalan ja remmit), sekä osaa odottaa ovella käskyä, jolla saa lähteä ulos. Nils kävelee rauhassa repimättä ja ohittaa melkein kaikki koirat nätisti vierellä, mutta etenkin mustille koirille Nils räyhää. Nils osaa tulla vierelle ja luokse käskystä. Uudet lenkkipolut jännittävät poikaa vielä – joihinkin lähtee namituksella, mutta suurimmaksi osaksi Nils haluaa kulkea samaa tuttua lenkkiä

Nils ei nirsoile ruoan suhteen, mutta sen verran löytyy resurssitarkkuutta, ettei muilla koirilla ole asiaa hänen ruokakipponsa lähelle. Hoitotoimenpiteiden osalta Nils antaa putsata silmät ja korvat, mutta suuhun ei anna koskea ja kynsien leikkaamista vasta harjoitellaan. Öisin Nils nukkuu omassa pedissä kotihoitajan sängyn vieressä ja Nils osaa rauhoittua omaan huoneeseen tarvittaessa. Tässä hoitopaikassa ei ole ollut eroahdistusta (ainakaan muiden koirien seurassa), vaikka saattaakin huutaa hetken ihmisen lähtiessä ja tullessa. Nils tykkää seurata ikkunasta maailman menoa ja hän osaa olla nätisti parvekkeella.

Nilsin taipumus resurssitarkkuuteen näkyy myös siten, että hän ei päästä muita koirien petiensä lähelle eikä päästä muita koiria ihmisen sänkyyn samaan aikaan. Isot koirat jännittävät myös sisällä eli hän ei siedä olla isojen koirien kanssa samassa tilassa. Nilsin kanssa on myös autoiltu ja Nils antaa nostaa autoon ja matkustaa nätisti häkissä takakontissa. Nils osaa ilmasta todella selkeästi koska haluaa kosketusta ja koska ei (kääntää pään pois, leipoo huulia, vilkuilee sivuille, irvistää). Nils hakee itse rapsutuksia ja viihtyy lähellä. Hän on helposti motivoitavissa ruualla, mutta pelkää äänen korottamista sekä nopeita käden ja jalan liikkeitä.

Nilsissä on valtavasti potentiaalia mainioksi kotikoiraksi ja uskolliseksi ystäväksi – mistä löytyisi tälle herkälle ja suloiselle koirapojalle uusi ikioma koti?

29.4.2024

Nils on siirtynyt uuteen kotihoitopaikkaan Tampereelle yhden ihmisen ja neljän koiran talouteen, jossa se toivottavasti saa koirakavereilta tukea ja rohkeutta. Ensimmäiset päivät Nilsillä on mennyt sulatellessa muutosta omassa huoneessaan. Hän on lepäillyt stressiään pois ja osoittanut varovaista uteliaisuutta myös uutta ihmistä kohtaan. Toisia koira hän on nähnyt portin takaa eikä reaktioita tullut suunnasta eikä toisesta.


14.4.2024
Nils on totutellut uuteen arkeen kotihoitopaikassa kuukauden verran. Valitettavasti se joutuu nyt etsimään uutta hoitopaikkaa kodista, jossa sille olisi reippaita koirakavereita antamassa tukea ja esimerkkiä. Nils on herkkä koira, joka vaatii aikaa, tilaa ja ymmärrystä. Se etsiikin kotia tai kotihoitopaikkaa, jossa olisi jo jonkin verran koirakokemusta ja ymmärrystä koiralähtöisyydestä. Tasapainoinen koirakaveri olisi todella iso apu ja tuki Nilsille.

16.3.2024
Nils palaa kotia etsiväksi koiraksi omistajan vakavasti muuttuneen elämäntilanteen takia.
Nils muutti kotihoitoon Haminaan.

20.7.2023
Nils on tänään siirtynyt uuteen kotiin. Onnea uusiin seikkailuihin <3

17.7.2023
Nils on löytänyt itselleen uuden kodin ja se on varattu!

7.7.2023
Nils palaa kotia etsiväksi koiraksi. Profiili päivitetty ja lisätty kuvia ja videoita ihanasta Nilsistä.

4.8.2019
Mao lensi Suomeen ja omaan kotiin 2.8.2019.

31.5.2019
Mao varattiin omaan kotiin!

15.5.2019
Mao lähti etsimään omaa kotiaan Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.

_______________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Jo kotikoirana asunut koira on päässyt jo harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Muutos uuteen kotiin muuttaessa on kuitenkin suuri, eikä voida olettaa että kodistakaan tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Mao saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, kastroituna (mikäli fyysisesti on siihen valmis) ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Mao on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: