Miksi steriloinnit?

Romaniassa elää karkean arvion mukaan jopa 2-5 miljoonaa koditonta koiraa, ja yhden steriloimattoman narttukoiran ja kaikkien sen jälkeläissukupolvien on laskettu kykenevän tuottamaan nartun sukukypsyysaikana, keskimäärin kuudessa vuodessa, yhteensä 67 000 pentua.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n yksi keskeisimmistä ja tärkeimmistä toimintaperiaatteista on tukea sterilointeja kohdemaassamme Romaniassa ja sitä kautta vähentää kodittomien koirien määrää eettisesti, humaanisti ja pysyvästi, kestävän kehityksen keinoin. Panostamme laajamittaisiin sterilointiprojekteihin ja tavoitteenamme on lisätä tietoisuutta sterilointien tärkeydestä kodittomien koirien määrän hallinnassa.

Maailman terveysjärjestö WHO sekä useat kansainväliset eläinsuojelujärjestöt ovat julkisesti kampanjoineet ja tiedottaneet sterilointien tärkeydestä; steriloinnit ovat ainoa tehokas ja eettinen keino vähentää ja hiljalleen hävittää kulkukoirapopulaatiot.

Yli 36 000 steriloitua eläintä

Ensimmäiset sterilointikampanjamme starttasivat vuonna 2013 jolloin steriloimme yhteensä 438 eläintä Virossa ja Romaniassa.

Sittemmin rahoittamissamme sterilointikampanjoissa Romaniassa on steriloitu jo yhteensä yli 36 000 eläintä. Koko toiminta-aikanamme olemme rahoittaneet sterilointityötä Romaniassa yli 1 000 000 eurolla. Olemme siis yhdessä tukijoidemme kanssa ennaltaehkäisseet miljoonien uusien kodittomien koirien syntymistä Romaniaan.

Sterilointien määrä

Yhdistys on toiminta-aikanaan steriloinut yli 36 000 eläintä.

Vuonna 2024 sterilointeja on tehty tähän mennessä 3 919.

Käytetyt lahjoitusvarat

Sterilointeihin on käytetty lahjoitusvaroja yhteensä 1 009 460,15€.

Kuluvan vuoden 3 919 sterilointia ovat kustantaneet: 128 164,75€

Viitteelliset lahjoitukset

Käytetyistä varoista yli puolet ovat viitteellisiä lahjoituksia. Lahjoittajien tietoinen halu ohjata varoja sterilointitoimintaan, näkyy viitteellisten lahjoitusvarojen osuuden kasvussa vuosittain. Rahalahjoituksien erittelyt löytyvät täältä.

Viitteelliset lahjoitukset muodostavat 68,86% käytetyistä varoista koko toiminnan aikana. Vastaava luku oli vuonna 2023 100%.

 

Usein kysytyt kysymykset sterilointityöstä

Mistä steriloitavat koirat tulevat?

Suurin osa kustantamistamme steriloinneista suoritetaan vähävaraisten ihmisten omistuksessa oleville koirille ja kissoille. Tämä on tärkeää, jotta Romaniassa useimmiten vapaana liikkuville eläimille ei syntyisi vahinkopentuja, jotka sitten hylättäisiin kaduille tai tarhoille ihmisten resurssien tai tietämättömyyden puutteesta johtuen.

Lisäksi Romaniassa tehdään myös niin kutsuttuja catch-spay-release -kampanjoita, joissa kaduilla eläviä ihmisiin tottumattomia koiria otetaan kiinni esimerkiksi nukutusnuolien avulla, viedään steriloitavaksi ja sen jälkeen palautetaan takaisin kaduille

Kulkurien adoptio-ohjelmassa olevien koirien steriloinnit eivät kuulu lahjoitusvaroin tehtäviin sterilointeihin, vaan nämä kulut katetaan koiran adoption kulukorvauksen avulla.

Millä sterilointimenetelmällä koirat steriloidaan?

Terveiden koirien steriloinnit tehdään yhteistyötahojemme toimesta lähtökohtaisesti aina nk. kehittyneemmällä menetelmällä, jossa vatsaan tehtävä haava on vain noin 2-3 cm pituinen viilto. Pienestä operaatiosta toipuminen on koiralle yleensä kivuttomampaa ja nopeaa, eikä koiran liikuttamista tarvitse juurikaan rajoittaa, vaan se on toimintakykyinen hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen.

Kuka steriloinnit suorittaa?

Kulkurien sterilointiprojekteissa steriloinnit tehdään aina luotettavien yhteistyötahojemme toimesta, ja steriloinnit suorittaa aina ammattitaitoinen eläinlääkärin ja hoitajien tiimi. 

Mitä yhden koiran sterilointi maksaa?

Yhden koiran sterilointi Romaniassa maksaa yhteistyöeläinlääkäreidemme suorittamana keskimäärin noin 35 euroa. Tällä summalla katetaan koko operaatio jälkihoitoineen ja lääkityksineen.

Lahjoittamalla sterilointirahastoomme olet mukana toteuttamassa sterilointiprojektejamme Romaniassa.

Lahjoitustili FI73 1029 3000 3566 41, sterilointiprojektien viitte 2299
Voit myös lahjoittaa Mobile Paylla numeroon 23855, viestiksi steriloinnit

Merkitäänkö koira jotenkin steriloinnin jälkeen?

Kaikille koirille joilta löytyy mikrosiru, merkitään tieto steriloinnista eläinlääkäreiden ja viranomaisten käyttämään Registry for Evidence of Owned Dogs (RECS) –järjestelmään. Koiran mikrosirutus on Romaniassa pakollista omistetuille koirille, olivat ne sitten ostettu, saatu ilmaiseksi tai pelastettu kadulta.

Projekteissamme steriloidut, ei-omistetut nartut saavat vatsaansa tatuoinnin ennen elinympäristöönsä palauttamista, myös osa omistetuista koirista tatuoidaan omistajien pyyynnöstä.

Korvamerkkiä käytetään myös, mutta niiden käyttöä on alettu vähentää, sillä ne saattavat aiheuttaa tulehdusriskin ja repeämisen vaaran eläimen korvaan. Yhteistyötahoittain on menettelyissä hieman eroavaisuuksia; yleistä on, että uroksille ei tehdä tatuointeja eikä laiteta korvamerkkejä, sillä uroksista näkee ulkoisesti onko kastrointi suoritettu.

Mitä koiralle tapahtuu steriloinnin jälkeen?

Omistetut koirat palautuvat steriloinnin jälkeen omistajansa huostaan.

Joskus käy kuitenkin niin, ettei omistaja palaakaan noutamaan koiraansa, jolloin se voidaan mahdollisuuksien mukaan yrittää ottaa yksityisten eläinsuojelijoiden huostaan etsimään kotia. 

Catch-spay-release -kampanjoissa koira voidaan operaation jälkeen palauttaa aiempaan elinympäristöönsä. Jos koira palautetaan aiempaan elinympäristöönsä, tarkoittaa tämä käytännössä kadulle palauttamista. Kadulle palautetut koirat jatkavat elämäänsä tutussa laumassa. 

Eivätkö steriloidutkin koirat ole vaarassa joutua rankkureiden käsiin?

Kyllä, ne koirat, jotka palautetaan omaan elinympäristöönsä kadulle operaation jälkeen, ovat valitettavasti myös vaarassa joutua rankkureiden käsiin. Rankkurit voivat kuitenkin erottaa steriloidut yksilöt steriloimattomista vatsaan tehdyn tatuoinnin, korvamerkinnän tai mikrosirun lukemisen & RECS-järjestelmän avulla.

67 000 pentua, miten se muka on mahdollista?

Yhden steriloimattoman nartun ja kaikkien sen jälkeläissukupolvien on laskettu kykenevän tuottamaan nartun sukukypsyysaikana, keskimäärin kuudessa vuodessa, yhteensä 67 000 pentua.

Tämä saattaa kuulostaa mahdottomalta, joten havainnollistetaan tilannetta hieman:

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa oletetaan jokaisen nartun saavan kolme sukua jatkavaa narttupentua vuodessa. Lasketaan, että kadulla asuu narttukoira X, joka saa kaksi pentuetta vuodessa ja jokaisessa pent

ueessa olisi kuusi sukua jatkavaa pentua, joista puolet narttuja. Kun tämän nartun X ensimmäiset pennut puolestaan saavat ensimmäiset pentunsa, on nyt yhteensä 16 narttua. Seuraavan sukupolven jälkeen (nartun X pentujen pennut saavat pennut), on 64 narttua. Kolmevuotiaana narttu X on saanut yhteensä viisi pentuetta, joissa on yhteensä 15 nartun X pentua.

Jokainen pentu on jatkanut sukua samaa vauhtia, joten kolmessa vuodessa tämä narttu X ja kaikki sen pennut ja niiden pennut jne. ovat saaneet yhteensä 256 narttua. Vuoden päästä eli kahden seuraavan pentueen päästä ensimmäisen nartun jälkeläisnarttuja on kaikkiaan 4096. Taas vuoden päästä, eli kun narttu X on 5-vuotias, narttuja on yhteensä 32 768. Näin populaatio kasvaa eksponentiaalisesti.

Miksi sterilointia tulisi tukea koirien lopettamisen sijaan?

Romaniassa on pitkä historia koirien lopettamisesta kulkukoirapopulaatioiden hallinnan keinona. Valitettavasti tämä tapa on kuitenkin sekä tehoton että epäeettinen. Koiria lopettamalla tehdään tilaa uusille koirille, sillä kun laumat pienenevät, saavat jäljelle jäävät yksilöt enemmän resursseja käyttöönsä ja lisääntyvät tehokkaammin. Tämän vuoksi yksikään monista Romanian hallituksen ja paikallishallinnon järjestämistä ”tappokampanjoista” ei ole tuottanut tulosta, vaan päinvastoin pahentanut ongelmaa. Lisäksi koirien lopettamista Romaniassa ei tehdä kivuttomasti eikä siihen yleensä haluta käyttää rahallisia varoja, tavaksi voi valikoitua halvin ja koiria tapetaan mitä hirveimmillä tavoilla. Meille tuttu eläinlääkärin suorittama eutanasia on äärimmäisen kaukana näistä tavoista.

Miten voin auttaa?

Yksi sponsoiroimamme sterilointi Romaniassa maksaa noin 35 euroa. Jokaisella sterilointikassaamme lahjoitetulla eurolla on suuri merkitys Romanian koiraongelman ratkaisemisessa.

Voit auttaa lahjoittamalla sterilointiprojekteihimme Romaniassa.

Lahjoitustili FI73 1029 3000 3566 41, sterilointiprojektien viite 2299
Voit myös lahjoittaa Mobile Paylla numeroon 23855, viestiksi steriloinnit

Haluaisitko ryhtyä sterilointikummiksi?

Sterilointikummikampanjat ovat Kulkurien kummikampanjoita, jossa voit tukea yhden eläimen matkaa kohti parempaa elämää sponsoroimalla kyseisen eläimen steriloinnin Romaniassa.

Kaikki kampanjassa mukana olevat eläimet on jo steriloitu Kulkurien sterilointiprojekteissa ammattitaitoisten yhteistyökumppaniemme toimesta. Ryhtymällä kummiksi et ainoastaan auta kummieläintäsi, vaan samalla vapautat varoja seuraavan eläimen sterilointiin.

Kummiksi ryhtyminen on helppoa! 

Julkaisemme kuukausittain Facebookissa ja Instagramissa sterilointikummejaan etsiviä eläimiä.

Ota tilimme seurantaan, ja ryhdy kummiksi vähävaraisen Romanialaisen perheen koiralle!

1. Etsi julkaisusta eläin, jonka steriloinnin haluaisit sponsoroida.

2. Kommentoi kyseisen eläimen kuvaan ”Kummi löytynyt!”. Jokaista eläintä voi sponsoroida vain kerran, joten ensimmäinen kommentoinut pääsee eläimen kummiksi.

3. Kommentoituasi ensimmäisenä kuvaa, tee 35 euron suuruinen lahjoitus Rescueyhdistys Kulkurit ry:n lahjoitustilille FI73 1029 3000 3566 41 viitteellä 2299. Jokaisen eläimen sterilointi maksaa 35 euroa.

4. Lähetä kuva maksustasi, sekä nimesi meilitse osoitteeseen anne-mari.vihtonen@kulkurit.fi ja saat vastaukseksi elektronisen kiitoskortin kummikoirasi kuvalla.

Kiitos sinulle, joka ryhdyt sterilointikummiksi!

Sterilointien puolesta!

Teemme jatkuvasti ja pitkäjänteisesti töitä mahdollistaaksemme mahdollisimman monen koiran steriloinnin Romaniassa. Haluamme olla osana kulkukoiraongelman ratkaisemista kestävällä ja tehokkaalla tavalla. 

Lisäksi pyrimme vaikuttamaan Romanian paikallisväestön asenteisiin ja ehkäisemään uusien koirien hylkäämistä kadulle tarjoamalla ilmaisia sterilointeja vähävaraisille ihmisille. Tämä myös vähentää koirien riskiä tulla hylätyksi kadulle niiden tullessa tiineeksi – Romaniassa hyvin yleiseen tapaan. Omistetut koirat ovat yksi suurimmista syistä kodittomien koirien paljouteen, sillä Romaniassa on varsin yleistä antaa koirien liikkua vapaana, steriloimattomana kadulla. Kun koira tulee tiineeksi, hylätään joko pennut yksin tai emonsa kanssa pellolle,kadulle, ojaan tai vaikkapa parkkipaikoille.

Steriloinnit toteutetaan ja suunnitellaan kahdeksan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin kanssa Romaniassa. Ajankohtaiset uutiset sterilointirintamalla löydät täältä.

Vuosien varrella olemme luoneet uraauurtavia ja ennen näkemättömiä hankkeita ja projekteja, kuten Rosiori de Vede- massasterilointiprojekti.

Tule mukaan tukemaan kestävää eläinsuojelutyötä!

Yksi sterilointi Romaniassa maksaa noin 35 euroa. Jokaisella sterilointikassaamme lahjoitetulla eurolla on suuri merkitys Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisessa.

Tue sterilointiprojektejamme Romaniassa helposti lahjoittamalla tilille FI73 1029 3000 3566 41 sterilointiprojektien viitteellä 2299.

Voit myös auttaa jakamalla tietoa sterilointien tärkeydestä.

Lahjoittaminen onnistuu myös helposti MobilePay-älypuhelinsovelluksen kautta lähettämällä lahjoittamasi summan Kulkurien lyhytnumeroon 23855 ja kirjoittamalla viestikenttään steriloinnit.

Kiitos tuestasi!

______

Poliisihallitus on myöntänyt rahankeräysluvan Rescueyhdistys Kulkurit ry:lle 17.11.2022. Toimeenpanoaika on toistaiseksi voimassaoleva alkaen 01.01.2023 ja lupa kattaa koko Suomen Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Päätöksen numero on RA/2022/1617.