Valistus
Olemme innoissamme saadessamme kertoa teille upeita uutisia!
Kulkureissa alkaa yhdistyksen itse suunnittelema ja toteuttama uusi valistusprojekti; Tiedosta tekoihin – Paremman huomisen puolesta. Valistusprojekti on kampanja Romanian kodittomien eläinten olojen parantamiseksi lisäämällä paikallisväestön tietoisuutta oikeaoppisesta eläinten pidosta ja sterilointien merkityksestä kodittomien koirien määrän vähentämiseksi sekä edesauttaa paikallisen väestön halukkuutta steriloida omat eläimensä. Valistusprojekti toteutetaan omana hankkeenaan, mutta tiiviissä yhteistyössä Kulkureissa tehtävän mittavan sterilointityön kanssa.
Projektin tavoitteet
- Jakaa ja tarjota kampanjamateriaalin kuten jaettavien esitteiden ja kotisivun avulla paikalliselle väestölle laadukasta ja tutkittua tietoa heidän omalla kielellään eläinten pidosta ja hyvinvoinnin edellytyksistä ja sitä kautta parantaa paikallisten asenteita ja käytäntöjä lemmikkien hoidossa ja suhtautumisessa niin omistettuihin kuin kodittomiin eläimiin.
- Korostaa steriloinnin merkitystä kodittomien koirien määrän vähentämisessä ja eläimen hyvinvoinnissa ja tarjota matalan kynnyksen ratkaisua eläinten sterilointiin.
- Etsiä ja solmia suhteita ja yhteistyötä paikallisten toimijoiden ja mahdollisesti viranomaistahojen kanssa.
Lähtökohdat
Tarve projektille on lähtenyt siitä, että vaikka paikalliset yhteistyötahomme tekevät parhaansa sterilointien rinnalla myös valistuksen suhteen niin resurssit eivät riitä sterilointitoiminnan ja fyysisen eläinlääkärityön lisäksi myös valistustyöhön isommassa mittakaavassa yksin, vaan he tarvitsevat tähän kipeästi apua. Näemme myös, että jotta saamme paikallisväestöä ottamaan enenevissä määrin ajan myötä vastuuta oman maansa kodittomien koirien tilanteesta, tarvitaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi tiedon ja ymmärryksen lisäämistä.
Projektissa kehitetään keinoja viedä tietoa paikallisille ja etenkin sille väestön osalle joka ei ole steriloinneista vielä lainkaan kuullut ja ovat täten osana kodittomien koirien ongelmaa antamalla lemmikkinsä lisääntyä kontrolloimattomasti. Toisena tärkeänä osa-alueena on eläinten elinolojen parantaminen ja eläimen perustarpeista huolehtimisen opettaminen paikallisille.

Tiedosta tekoihin - Keinot konkreettisesti
- Projektin alkuvaiheessa teemme kyselytutkimusta paikallisten tietotason kartoittamiseksi
- Luomme esitteen eläinten hyvinvointiin liittyen kyselytutkimuksen pohjalta, jotta voimme ottaa paikallisten tietämyksen lähtötason huomioon esitteen sisällössä
- Helmikuussa julkaistuja sterilointiesitteitä tilataan lisää ja niistä tulee päivitetty painos
- Luomme verkkosivun romaniankielellä jossa kerromme projektista ja jossa nämä valistusmateriaalit ovat helposti saatavilla
- Yhteistyötahojen ja vapaaehtoisten hankkiminen ja yhteistyö paikallisten toimijoiden ja viranomaisten kanssa mahdollisuuksien mukaan
- Valistusmateriaalin kuten esitteiden jako projektin kohdealueella
- Paikallisiin tapahtumiin osallistuminen sekä tilaisuuksissa vierailu mahdollisuuksien mukaan
- Sterilointitoiminnan kehitys projektialueella entisestään valistuksen myötä
- Projektin loppuvaiheessa teemme kyselytutkimuksen projektin vaikutusten kartoittamiseksi
- Projektin jatko mahdollisuuksien ja sisällön kartoitus
Projektin kohdealue, kesto ja lisätiedot
Projektin kohdealueeksi on valittu adoptiotoimintamme isoimman yhteistyötarhan One Rescuen eli Cosoban tarhan ympäristö. Tämä tarkoittaa Cosobaa lähimpänä olevia kyläyhteisöjä Comuna Joita, Giurgiun piirikunnassa ja Comuna Racari Dambovitan piirikunnassa. Näissä kyläryhmittymissä asuu yhteensä 11 740 asukasta. Alueella liikkuu runsaasti steriloimattomia, niin omistettuja kuin kodittomia eläimiä ja eläinten elinolosuhteet ovat kehnot. Pyrimme siihen, että saisimme kampanjan aikana valtaosan eli noin 70 % tästä väestöstä tavoitettua ja vietyä tietoa heille. Alueella toimii Kulkurien kaksi isointa sterilointiyhteistyökumppania; Association One Rescue yhdessä One Vetin tiimin kanssa sekä Paws Care Vet, jotka myös auttavat meitä projektin toteutuksessa.
Projekti on tarkoitus kestää ainakin toukokuun 2025 loppuun saakka ja sen aikana arvioimme kampanjan vaikutuksia ja mahdollisuuksia projektin jatkolle.
Projektin jatkon sisältöä hahmotellaan projektin osa-alueiden edetessä, mutta projektisuunnitelma sisältää mm toimijoiden sitouttamista, sisäisen ja ulkoisen toimintamallin luomista ja muiden jatkon kannalta olennaisten tekijöiden suunnittelua ja toteutusta niiltä osin ja niin pitkälle kuin se yhdistyksen resurssien puitteissa on mahdollista. Projektiin on hankittu palvelusopimuksella osa-aikainen projektitiimin vetäjä, sillä projektin huolellinen toteutus vaatii näkemyksemme mukaan esihenkilötaustaa sekä organisointi-, suunnittelu – ja projektinhallintataitoja ja kokemusta kehittämistyöstä. Projektia vetää kuormalogistiikka- sekä sterilointitoiminnan vastaavamme, Romaniassa paikan päällä asuva aktiivimme Taru Partanen.
Me Kulkureissa olemme innoissamme tästä uudesta projektista sekä sen tuomista mahdollisuuksista. Voimme konkreettisesti olla apuna paikallisille entistäkin enemmän sterilointien ja adoptiotoiminnan lisäksi, sekä luoda keinoja jotta paikalliset voivat tulevaisuudessa materiaalin kuten esitteiden, kotisivun ja infojen turvin esimerkiksi laajentaa valistusta muihin piirikuntiin tai kyläryhmiin. Samalla voimme toimia suunnannäyttäjinä niin paikallisille kuin myös muille tahoille.
Projektia tullaan seuraamaan tiiviisti kotisivuillamme ja some-kanavissamme ja vastaamme mielellämme projektia koskeviin kysymyksiin osoitteessa taru.partanen@kulkurit.fi

*Kuvat: Erika Katainen
Jos haluat olla mukana tukemassa valistusprojektia, voit lahjoittaa alla olevilla tiedoilla:
Lahjoittaminen onnistuu helposti MobilePay-älypuhelinsovelluksen kautta lähettämällä haluamasi summan Kulkurien lyhytnumeroon 23855 ja kirjoittamalla viestikenttään valistus.
Voit lahjoittaa myös tilisiirtona tilille FI73 1029 3000 3566 41 valistuksen omalla viitenumerolla 5911.
Projektin eteneminen
Projektin romanian ja englannin kieliset kotisivut on julkaistu ja ne päivittyvät projektin edetessä.
Romaniankielisen kotisivun materiaalit
Kotisivuille on huhtikuussa lisätty eläintenhyvinvoinnista opettavaa materiaalia steriliointitietouden ohelle, alkaen eläintenpidon perusteista sekä edellytyksistä, ottaen huomioon kohdealueen lähtötilanteen tietotason.
Koostettu materiaali on tiivis paketti: Elämän peruspilarit – Terveys ja toimintakyky, vuorovaikutus ja lajityypillinen elämä. Materiaalissa käydään läpi mm. eläinten lajiseura- ja liikuntatarpeita sekä vastuullisen eläintenpidon perusasioita sekä mm. miten tunnistaa eläimen kipu ja milloin hakeutua eläinlääkäriin. Materiaalissa neuvotaan myös esimerkiksi lois- ja punkkihäädöistä sekä lyhyesti sivutaan myös ruokintaa. Sivuille on myös lisätty perusmallinen kuvitettu koiran elekieli – ja miten sitä tulkitaan ohje.
Eläinten kuten koirankaan kunnioitus ei aina ole itsestäänselvyys projektin kohdealueella joten tekstiin on lisätty myös osuus tästä aiheesta; Eläintenpidon keskeiseen osaan kuuluu eläimen kunnioitus. Kouluta eläimelle toivomasi asiat, samalla yhdessä tekeminen parantaa eläimen ja ihmisen välistä luottamusta ja ystävyyttä. Koulutukseen on saatavilla paljon tukea ja apua.
Sivuille on myös suunniteltu lisättäväksi mm: koiran painon seurantaohje ja koiran ulkoiluvälineiden valinta- ja istuvuusohje. Näiden lisäksi myös muita helppoja ja selkeästi ymmärrettäviä lisäyksiä ja ohjeita.
Sterilointiesitteiden jakaminen kohdealueella
Kohdealueella on tavoitettu noin 80% tiedotuspeitto sterilointiesitteiden jakamisessa 8.5.2025 mennessä, esitteitä on jaettu tähän mennessä Slobozia Moara, Brezoia, Brezoaele, Cosoban ja Joitan kylissä, alueella on arvioitu tavoitettaneen noin 9400 asukasta tähän mennessä. Valistusta jatketaan niin tällä alueella erityisesti Cosobassa ja Joitassa sekä lisäksi vielä Bacun kylässä jossa emme vielä ole käyneet.
Viimeisin valistusesitteiden jakopäivä oli 8.5. Joitassa Paws Care Vetin tiimin toimesta. Tiimi kerkesi käymään noin 1/3 kyseisestä kylästä läpi eli noin 1800 asukkaan alueen verran. Esitteiden jakoa jatketaan toukokuun aikana.
Projektiin saadut lahjoitusvarat
Projektiin on saatu lahjoitusvaroja 12/2024-03/2025 välillä yhteensä 9060,67€. Varat mahdollistavat projektin toteututuksen kokonaisuudessaan toukokuun loppuun saakka.
Kyselytutkimuksen edistyminen
Kyselytutkimuksen teko on osoittautunut toivottua haastavammaksi ja vastausmäärä on toistaiseksi ollut vähäinen, sisältäen 11 vastausta. Toivomme vastausmäärän tästä vielä kasvavan toukokuun aikana ja jatkamme vastausten keräämistä ja kartoittamista projektin kohdealueella. Koostamme tähän kuitenkin tietoa siltä osin kuin sitä on saatavilla jo olemassa olevien vastausten pohjalta.
Paws Care Vet suorittaa kyselytutkimuksen tekoa Joita kylässä seurvaan kerran 12.5. maanantaina jonka jälkeen päivitämme vastausmäärät sivuille.
Vastaajien ikä
- 31-45 vuotta 36,4%
- 46-60 vuotta 27,2%
- yli 60 vuotta 36,4%
Vastaajien taustaa
Vastaajista tähän mennessä 64% ovat olleet naisia ja 36% miehiä.
27% vastaajista kertoo olevansa työssä käyviä, 36% eläkkeellä sekä 37% esim. vanhempainvapaalla, työtön tai muusta syystä työstä pois.
Vastaajista 82% omistaa sekä koiran että kissan lemmikkinä ja loput 18% vain kissan.
Avoimet vastaukset koiran hankinnan syistä
63% kertoo omin sanoin koiran hankinnan syynä olleen rakkauden koiria kohtaan.
Muita vastauksia olivat mm.
- “Halusin pihalle vahtikoiran”
- “Pihan ei sovi olla tyhjillään”
- “Pihalla kuuluu olla koira”
- “Koska lapsenlapset pitävät koirista”
Mitä kautta koira on hankittu?
81% kertoo löytäneensä koiransa kadulta ja adoptoineen sen.
9% kertoo ostaneensa koiran.
9% kertoo hankkineensa koiran naapurilta.
Tietääkö vastaaja mitä on sterilointi?
- Kyllä 73%
- Ei 27%
Mikäli vastaaja vastasi kyllä, kysyimme mitkä näistä sterilointien hyödyistä ovat hänelle tuttuja väitteitä:
Kaikki lisäkysymykseen vastanneet osasivat sanoa että eläin ei enää voi saada pentuja.
66% vastasi että eläimen yleinen käytös voi rauhoittua stressin laskun myötä kummallakin sukupuolella.
Seuraavat eivät olleet tutkimukseen osallistuneille paikallisille tuttuja sterilointien hyötyjä:
- Sterilointi ennalta-ehkäisee useita terveysvaivoja (kuten esimerkiksi nisä-, kohtu- tai kiveskasvaimien syntymistä)
- Juoksujen puuttuminen vähentää eläimen stressiä
- Urosten kiinnostus merkata asioita virtsaamalla vähenee
- Urosten kiinnostus karata pihasta narttujen perään vähenee
Kysyimme ovatko seuraavat väittämät steriloinnin vaikutuksesta eläimen käytökseen vastaajan mielestä paikkansa pitäviä:
Sterilointi vaikuttaa koiran tai kissan metsästysviettiin?
- Kyllä 45,5%
- Ei 54,5%
Sterilointi vaikuttaa koiran vahtiviettiin?
- Kyllä 18%
- Ei 82%
Sterilointi on vaaralista koiralle tai kissalle?
- Kyllä 9%
- Ei 91%
27% vastaajista ei ollut steriloinut koiraansa tai kissaansa.
Kysyimme että jos vastaaja on steriloinut kissansa/koiransa, mistä hän sain tiedon steriloinnista?
Vastaajista 36,4% sai tiedon steriloinneista kertovasta esitteestä.
Vastaajista 36,4% oli kuullut steriloinneista naapurilta.
27,2% sai tiedon Facebookin paikallisryhmästä jossa meidänkin sterilointiyhteistyötahot tiedottavat sterilointipäivistä.
Jos vastaaja ei ollut steriloinut koiraansa tai kissaansa, niin pyysimme kertomaan taustasta
- Vastaaja ei ollut tietoinen steriloinneista 60%
- Vastaajan mielestä eläintä ei tarvitse steriloida 20%
- Taloudessa ei ole varaa viedä eläintä steriloitavaksi 10%
- Vastaaja ei ole steriloinut eläintään uskonnollisiin syihin vedoten 0%
- Vastaaja ei ole steriloinut eläintään muusta syystä 10%
Jopa 64% vastaajista kertoo että heidän koiransa tai kissansa on aiemmin saanut pentuja.
Kysyimme että jos vastaajan koira tai kissa saisi pentuja, miten vastaaja toimisi
50% kertoo että pitäisi pennut.
30% kertoo että antaisi pennut naapureille tai hankkisi niille muuta kautta kodit.
10% kertoo että koittaisi myydä pennut.
10% kertoo että hankkiutuisi pennuista eroon esimerkiksi hylkäämällä ne.
Kuinka tärkeäksi vastaaja kokee steriloinnit asteikolla 1-10
45% vastasi arvosanalla 10, erittäin tärkeää
36% vastasi arvosanalla 8
19% vastasi arvosanalla 5
Kysyimme mikä on vastaajan mielestä hyvää tai kohtuullista lemmikin elämää ja lemmikin pitoa- ja miten hän kuvailisi sitä:
- 40% vastasi: eläimellä on ruokaa ja vettä
- 30% vastasi: eläimellä on ruokaa ja siitä välitetään
- 10% vastasi: ruokinnan lisäksi eläin saa kulkea vapaana
- 10% vastasi: eläimellä on ruokaa ja se saa leikkiä
- 10% vastasi: eläimellä on ruokaa ja sillä on omistaja
Yksikään vastaaja ei maininnut lajityypillisten käytöstarpeiden täyttämistä missään muodossa kysymykseen siitä mikä on hyvää tai kohtuullista eläimenpitoa tai elämää.
Pyysimme mielipidettä seuraaviin kysymyksiin:
Tiedätkö, mitä lemmikin rokottaminen ja loishäätäminen tarkoittaa?
- Kyllä 73%
- Ei 27%
Onko loishäätäminen tai rokottaminen mielestäsi tarpeellista?
- Kyllä 82%
- Ei 18%
Hyötyykö eläin mielestäsi rokottamisesta tai loishäädöistä?
- Kyllä 91%
- Ei 9%
Millaiseksi vastaajat kokivat irtokoira- ja kissatilanteen omassa kylässä ja lähikylissä? Vapaamuotoinen vastaus
- “Tilanne on huono ja viranomaisten pitäisi tehdä asian eteen enemmän”
- “Ihmisten pitäisi pitää parempi huoli eläimistään”
- “Ihmisten ei pitäisi olla niin välinpitämättömiä”
- “Kaikkialla on hylkäämistä eikä minulla ole mielipidettä ratkaisuksi”
- “Tarvitsemme eläintensuojelua”
- “Piirikuntien viranomaisten tulisi korjata tilanne”
Miten irtokoira- ja kissa-ongelma pitäisi vastaajien mielestä ratkaista? Vapaamuotoinen vastaus
Vain 40% vastaajista sanoo rakaisun löytyvän steriloinneista. 50% sanoo ratkaisuksi koiratarhojen pidon. 10% sanoo ratkaisuksi kodittomien eläinten adoptiot.
Alueella on paljon kehitettävää jotta eläinten kontrolloimaton lisääntyminen ja hylkääminen saadaan vähenemään ja tieto & kiinnostus sterilointeja kohtaan kasvamaan nykyisestä tasosta entisestään. Ymmärrys eläinten kohtuullisesta pidosta ja hyvästä elämästä on hyvin erilaista kuin mihin Suomessa on totuttu ja Tiedosta tekoihin- projektissa haluamme parantaa paikallisten tietoutta myös tällä saralla.