Virpi Jekunen

Romanian sterilointiprojektit

Sähköposti: virpi.jekunen@kulkurit.fi

Olen Virpi ja toimin Kulkureissa Romanian sterilointiprojektien koordinaattorina.

Asun Helsingissä ja olen koulutukseltani yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden maisteri. Päivätyökseni vastaan erilaisten yritys- ja vapaa-ajan tapahtumien kehittämisestä ja tuottamisesta, mikä tukee hyvin rooliani myös sterilointiprojektien koordinoinnissa.

Kotona minulla on oma pieni rescue-koira Teté, joka tuli elämääni 2014 kesällä. Edellinen koirani Vili nukkui pois loppuvuodesta 2013, minkä jälkeen huomasin hyvinkin nopeasti, etten osaa elää arkea ilman koiraa – kulkihan Vili mukanani aina lapsuudesta aikuisuuteen, yli 17 vuoden ajan. Vili oli tullut meille aikoinaan ihan suomalaisesta “vahinkopentueesta”, mutta uutta koiraa harkitessa en edes miettinyt muita vaihtoehtoja rescue-koiran lisäksi. Otin Tetén, koska tarvitsin elämääni jonkun, joka aidosti tarvitsee minua. Tietyllä tavalla myös koen koiran “ostamisen” jotenkin todella epäeettisenä valintana, minkä vuoksi tällainen win-win -ratkaisu toi itselleni paljon paremman fiiliksen. Yksi koditon taas maailmassa vähemmän.

Olen aina ollut erittäin kiinnostunut eläinsuojelusta, mutta aktiivisia valintoja asian puolesta aloin tekemään vajaa parikymppisenä. Tuolloin jätin ruokavaliostani lihan, liityin useampaan eläin- sekä luonnonsuojeluyhdistykseen, keräsin ahkerasti koulussa nimiä erilaisiin vetoomuksiin ja osallistuin WWF:n järjestämille öljyyntyneiden eläinten hoito-kursseille. Tradenomiopintojen lopputyön kirjoitin yritysten yhteiskuntavastuusta ja tuoreessa gradussani keskityin tutkimaan kuluttajien asenteita eläinten viihdekäyttöön ja villieläinturismiin. Tetén myötä olen hankkinut itselleni myös lisäosaamista erilaisilla eläinten käyttäytymistä käsittelevillä luennoilla ja osallistunut Tetén kanssa koirakoulun käytännön kursseille.

Kiinnostus rescue-toimintaan on luonnollisesti herännyt kiinnostuksesta pitkäjänteiseen eläinsuojelutyöhön. Maailman koirakannasta arvioidaan noin 75 % olevan kodittomia koiria ja kun tähän lukuun lisätään laiminlyödyt ja huonosti pidetyt lemmikit, voidaan vain ihmetellä kuinka mitätön osa maailman koirista saa oikeasti elää elämisen arvoista elämää. Lyhyelläkin matematiikalla voi laskea, ettei kodittomien koirien adoptointi ongelmaa juuri ratkaise, mutta se on osa tärkeää työtä tiedon välityksessä ja ihmisten asenteisiin vaikuttamisessa. Ja se mikä ne ongelmat pitkällä juoksulla ratkaisee, on nimenomaan tiedon ja ymmärryksen mukanaan tuoma muutos ihmisten asenteissa. Tästä päästäänkin sterilointeihin ja niiden tärkeyteen kodittomien koirien määrän hitaassa, mutta varmassa laskussa.

Loputtomalta tuntuva urakka, mutta uskon vahvasti muutokseen ja siksi haluan olla sitä toteuttamassa. Jos miettii viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunutta kehitystä vaikkapa naisten- ja vähemmistöryhmien oikeuksissa, mitä kaikkea voidaankaan saada aikaan seuraavan sadan vuoden aikana eläinoikeuksien parissa? – Näinpä.

 

Share
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa