Kotia etsivä koira: SAIMA (Runotytöt)

Perustiedot ja tausta

18.1.2024

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarhaa on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää noin sata koiraa, maksimissaan 150, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuva romanialainen pariskunta.

Carmenin työkaveri oli löytänyt suloiset runotytöt, Saiman ja Edithin, Bukarestista ja oli pyytänyt Carmenilta apua. Carmen omaan lempeään tapaansa ei tietenkään voinut sanoa ei, joten runotytöt saapuivat Carpen tarhalle. Tarhalla sisarukset ovat osoittautuneet keskenään melko samanlaisiksi, perusluonteeltaan herkiksi koiriksi. Ne suhtautuvat ihmisiin hyvin varauksella ja hämmentyen, ja pitävät mielellään vieraisiin ihmisiin kunnon hajurakoa. Carmenin mukaan kun tyttöihin pääsee ajan myötä tutustumaan ja luottamus kasvaa, ne ovat huomattavasti reippaampia ja avoimempia. Molemmat tytöt antavat vieraidenkin lähestyä ja koskea, mutta jännitys on käsinkosketeltava. Tytöt elävät samassa paddockissa erään uroskoiran kanssa ja tulevat oikein hyvin toimeen, eikä vaikuta siltä, että tytöillä olisi ongelmaa muidenkaan koirien suhteen. Tarhaoloissa molemmat runotytöt ovat hiljaisia.

Huomaathan, että stressaavissa tarhaoloissa koiran käytös voi olla hyvin erilaista kuin kotona, lisäksi sitä on vaikeaa arvioida. Emme myöskään tunne runotyttöjen historiaa emmekä tiedä niiden perimästä mitään, joten on mahdoton sanoa minkälaisia ominaisuuksia tytöistä voi kotiutumisen ja rentoutumisen myötä tulla esiin. Ulkonäön perusteella voisi arvella, että tytöissä olisi jonkinlaista paimenkoiraa, eli sohvaperunoita nämä tytöt todennäköisesti eivät ole, mutta tämäkin on arvuuttelua.

Saima etsii koirakokenutta ja osaavaa omistajaa, jolla on mielellään entuudestaan kokemusta varautuneesta ja arasta rescuekoirasta. Saima tulee tarvitsemaan rauhallisen ympäristön, jossa sitä osataan kärsivällisesti tukea kotiutumisessa ja uuden omaksumisessa, joten on tärkeää, että omistajalla on entuudestaan ymmärrys rescuekoiran kotiutumiseen liittyvistä haasteista, ujon koiran erityispiirteistä, sekä koiran elekielestä. Saimaa ei siis luovuteta ensimmäiseksi koiraksi, eikä lapsiperheeseen. Kaupunkiympäristö ei ole Saimalle paras vaihtoehto, vaikka sen synnyinkaupunki onkin miljoonakaupunki Bukarest. Lähtökohtaisesti etsimme aroille koirille kotia, jossa on entuudestaan reipas ja sosiaalinen koirakaveri helpottamassa uuteen elämään totuttelua, niin myös Saiman kohdalla.

Saima on runotytöistä vaaleampi, harmaampi kaunotar. Kooltaan Saima on noin 50cm / 17-20 kg.

Päivitykset

9.4.2024

Saima ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Saima:n kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä joilla saisimme Saima:lle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Saima:n kodin etsinnän, jos kehitys-suunta muuttuu parempaa kohti.

 

18.1.2024

Saima tavattiin loppusyksystä aktiiviemme tarhavierailulla. Saima vaikuttaa kehittyneen parempaan suuntaan tarhalla, eikä se ole enää aivan niin aran oloinen, kuin aiemmin. Saima on kuulemma jopa tottunut Carmenin ystävään ja hänen jopa koskea ja silittää itseään. Vieraiden Saima ei kuitenkaan anna koskea itseään, eikä ota herkkuja kädestä. Herkut kelpaavat kuitenkin maahan heiteltyinä ja Saima uskaltaa hakea niitä melko läheltä vieraita. Tuttujen ihmisten kanssa Saima on kuulemma kuitenkin rennompi, joten luultavasti hän kotioloissa rohkaistuisi paljonkin. Kun aktiivimme poistuvat häkistä, tulee Saima hyvin kiinnostuneena nuuskimaan jäljet.

Uusia kuvia ja videoita lisätty.

15.10.2022

Saima jännittää kovasti vieraita ihmisiä, jotka tulevat sen häkkiin ja pysyttelee ensin nurkassa tarkkailemassa tilannetta. Nameista Saima kiinnostuu ja innostuu syömään niitä maasta. Tutun ihmisen kädestä Saima uskaltaa syödä herkut suoraan. Ajan kanssa Saima uskaltaa lähestyä vieraitakin ihmisiä ja haistelee tarkkaan vieraiden jäljet. Saima siis tuntuu vain kaipaavan tarpeeksi aikaa, jotta saa kerättyä rohkeutta ja itsevarmuutta. Saima asustelee tällä hetkellä samassa häkissä reippaan tyttökoiran kanssa.

24.8.2022

Saima asustelee tarhalla tällä hetkellä mustan noutajan kanssa samassa häkissä, sisko Edithin saatua jo kodin Suomesta. Ihmisten mennessä häkkiin Saima luikkii piiloon, mutta rohkaistuu ajan kanssa, ja on vieraista utelias ja kiinnostunut. Saima kaipaa enemmän aikaa lämmetäkseen vieraille mutta rohkaistuu kuitenkin koko ajan pikkuhiljaa. Namit kiinnostavat Saimaa kovasti ja ajan kanssa se uskaltautuu tulemaan jopa lähelle hakemaan herkkuja.

Ajan kanssa Saimasta kuoriutuu varsin kehityskelpoisen oloinen koira, joka on toki tottumaton ja ujo, mutta voisi esimerkiksi reippaan koirakaverin opastuksella rohkaistua paljonkin. Saimalle etsitään kokenutta kotia rauhalliselta alueelta.

Uusia kuvia ja videoita lisätty!


30.10.2021

Aktiivimme tapaavat Runotytöt vierailullaan Carpen tarhalla lokakuussa. Molemmat runotytöt ovat kovin arkoja ja pysyttelevät koko vierailun ajan häkin takaosassa piilossa vieraita, mutta Saima palaa takaisin ruokakupin äärelle heti aktiivien poistuttua häkistä. Aktiivimme vierailevatkin juuri ruoka-aikaan häkeissä, joten tämä voi vaikuttaa Saiman reaktioon, mutta on syytä suhtautua Saimaan tosi tottumattomana ja arkana koirana.

26.09.2021

Syyskuu alkaa lähennellä loppuaan, mikä tarkoittaa sitä, että Saima on nyt arviomme mukaan noin vuoden ikäinen. On aika siirtyä etsimään kotia aikuisten koirien kategoriaan.

26.8.2021

Saima sai elämänsä mahdollisuuden ja etsii nyt kotia Suomesta.