Cristina Radulescu

 

Cristina

 

Constanțassa, Romanian rannikolla, asuva eläinrakas Cristina “Cristy” Radulescu kertoo aloittaneensa työn kodittomien koirien parissa jo teininä. Alkuun hän pelasti koiria läheisiltä kaduilta, mutta koska lapsuuden kotiin ei saanut eläimiä tuoda sisälle, vasta aikuisena hän pääsi panostamaan eläinsuojelutyöhön haluamassaan määrin aloittamalla sterilointityön naapurustossa vapaana
kulkeneiden koirien parissa.

Cristinalla on ollut alusta asti ajatus kestävästä eläinsuojelutyöstä, jossa steriloidut koirat palautettaisiin takaisin elinalueelleen, mutta erityisen haasteelliseksi työn on tehnyt jatkuva taistelu paikallisten viranomaisten kanssa, jotka ovat puoltaneet lakia kulkukoirien massahävityksistä. Tästä syystä Cristina on pyrkinyt löytämään steriloimilleen koirille uusia koteja ja sijoituspaikkoja niin maksullisilta tarhoilta kuin tekemällä adoptioyhteistyötä ulkomaalaisten eläinsuojelujärjestöjen kanssa.

Cristina osallistuu Romaniassa myös aktiivisesti mielenosoituksiin eläinten puolesta ja tekee kaikkensa, jotta alueelle saataisiin säädettyä laki, joka määräisi kaikkien koirien ja kissojen steriloinnin pakolliseksi.

Vuonna 2015 Cristina alkoi keskittyä pääsääntöisesti sterilointikampanjoihin ja jo vuonna 2016 hänen toimestaan steriloitiin noin sata koiraa kuukausittain sterilise.eu:n tuella. Cristinalla ei ole taustallaan minkään yhdistyksen tai organisaation tukea, vaan hän on itse etsinyt sponsorit sterilointikampanjoille kotikaupungissaan. Kulkurien kanssa Cristina aloitti yhteistyön kesällä 2017.

Nykyään Cristinan paikallinen yhteistyöeläinlääkäriasema Blue Vet järjestää klinikan lisäksi sterilointikampanjoita liikkuvalla mobiiliklinikalla ympäri Dobrogean kuntaa, joten sterilointityö on päässyt laajentumaan myös Constantan kaupungin ulkopuolisiin kyliin.

Cristinalla ei ole tarkkaa lukua kaikista hänen toimestaan steriloitujen eläimien määrästä, mutta pelkästään Kulkurien kanssa yhteistyössä on steriloitu 2021 kesään mennessä yli 1500 eläintä, pääasiassa koiria, ja vaikutus Cristinan kotiseudulla on huomattava. Vaikka eläimiä alueella edelleen kaduille hylätäänkin, jatkuvan sterilointiyhteistyön avulla tilanne on saatu pidettyä hallinnassa. Cristina on erittäin tyytyväinen ja kiitollinen toimivasta yhteistyöstä Kulkurien kanssa paikallisten eläinsuojelutilanteen hyväksi ja katsoo tulevaisuuteen optimistisesti. Jo nyt hän on nähnyt selvää kehitystä myös romanialaisten asenteissa, kun ymmärrys ja tietoisuus sterilointien tärkeydestä on lisääntynyt paikallisväestön keskuudessa.

Tulevaisuudessa Cristina toivoo pystyvänsä tekemään vielä enemmän sterilointeja ja laajentavansa niitä myös lähikaupunkien kissapopulaatioiden pienentämiseen.