Kotia etsivä koira: SYSI

Perustiedot ja tausta
25.2.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Sysi on löytynyt loppukesästä 2023 pellolta ja tuotu tarhalle. Sysi asuu Cosoban sisäpihalla vapaana ja tulee hyvin toimeen porukassa, muita hiukan väistellen. Sysi on ulkonäöltään upea, täysin kokomusta ja hoikka uros, jolla on takakannukset.

Aktiivimme tapasivat Sysin lokakuussa 2023, jolloin se kulki vierailijoiden perässä koko ajan. Sysi on todella utelias ja kiinnostunut ihmisistä, hyppii välillä päin, mutta jännittää kosketusta. Nameja Sysi tulee syömään kädestä ja antaa silittää päästä, mutta sen jälkeen käy hieman kauempana tauottamassa. Ihmisen kyykistyessä Sysi peruuttaa taaemmas ja aktiivien pudottamaa kakkapussiakin käy hiukan nuuhkimassa, peruuttaen samaan tyyliin varmuuden vuoksi kauemmas.

Aktiivimme nostaa Sysin syliin ja tällöin se ei rimpuile eikä tutise, on jännittynyt, mutta pystyy tutkailemaan ympäristöä. Maahan laskemisen jälkeen lähtee hiukan kauemmaksi touhuilemaan muuta, mutta palaa hetken tuumailun jälkeen takaisin ja käyttäytyy kuten aiemmin. Käynnin lopuksi Sysiltä yritetään etsiä mikrosirua sirunlukijalla ja koska tämä on niin pelottavaa, heittäytyy Sysi selälleen ja alkaa kiljumaan. Pakenee tämän jälkeen taas vähäksi aikaa pois tilanteesta, mutta palaa takaisin. Jää nyt kuitenkin vähän kauemmaksi vieraista, varmuuden vuoksi.

Hellyyttävä Sysi voisi varmasti sopia monenlaiseen perheeseen ja ympäristöön ja se hyötyisi luultavimmin reippaasta koirakaverista. Sysi on ihmisiin tottumaton tarhapentu ja on tärkeää huomioida, että Sysi on vielä hyvin nuori, joten sen käytös sekä persoona tulevat muuttumaan paitsi kotiutumisen, myös aikuistumisen myötä. Sysin perimästä ei myöskään tiedetä tarkemmin, joten on mahdotonta arvioida millaisia ominaisuuksia sillä tulee mahdollisesti aikuisena olemaan. Sysillä ei ole minkäänlaista kokemusta kotikoiran elämästä, joten se tulee tarvitsemaan paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja tukea matkallaan kotikoiraksi. Tulevan kodin tulee olla myös sitoutunut positiivisiin ja koiralähtöisiin koulutusmenetelmiin.

Sysin on ollut kooltaan maaliskuussa 2024 n. 45-47 cm korkea ja 12-14 kg painava. Sysi tulee luultavimmin kasvamaan hiukan keskikokoista koiraa pienemmäksi, eikä kasva nykyisestä koostaan luultavasti paljoakaan. 

 

Päivitykset

16.4.2024

Sysi ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Sysin:n kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä joilla saisimme Sysi:lle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Sysi:n kodin etsinnän, jos kehitys-suunta muuttuu parempaa kohti.

13.3.2024

Lisätty uusia kuvia ja tämän hetkinen painoarvio Sysistä.

26.2.2024

Lisätty uusi video Sysistä helmikuulta. 

25.2.2024

Upea Sysi aloitti tänään oman, loppuelämän kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa <3