Kotia etsivä koira: BREEZY (Team October)

Perustiedot ja tausta
14.1.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Team Octoberin pennut ovat syksyn 2020 pentuja. Niiden taustasta ei tiedetä paljoa, ovatko ne syntyneet kodittomina vai hylätty synnyttyään. Adinaa tarhalla auttava mies oli löytänyt pennut paikallisen stadionin lähettyviltä ja tuonut ne Cosoban tarhalle, missä ne ovat varttuneet. Team Octoberin pentujen ja monien heidän kaltaistensa vuoksi Kulkurien toiminnassa steriloinnit kohdemaassa ovat niin tärkeitä, jotta jonain päivänä pentuja ei enää syntyisi niin paljon kodittomiksi. Vain osaa kodittomista koirista pystytään Romaniassa auttamaan ja vain harva pääsee turvaan esimerkiksi aina täpötäydelle Cosoban tarhalle.

Breezy ja sen sisarukset elivät adoptio-ohjelmaan tullessaan vapaana tarhan isolla piha-alueella. Öisin ne suljettiin häkkirivistön käytävälle, sillä muita vapaita paikkoja tarhalla ei ollut. Tämän jälkeen Breezy on asunut eri paikoissa tarhalla, eri kokoonpanojen kanssa. Aktiiviemme tavatessa Team Octoberin pentueen niiden tullessa adoptio-ohjelmaan, he kertoivat pentueen seuranneen heitä koko päivän häkin luota toiselle, makoillen ja seuraten mitä ihmiset puuhaavat ja välillä tietysti touhuten nuorisomaisia temppujaan, kuten pyykkinarulla kuivuvien pyykkien roikottamista pitkin poikin. Pentue vaikutti silloin iloiselta, uteliaalta ja tasapainoiselta, ne eivät vaikuttaneet kohtuuttoman energisiltä, vaikka tottakai nuorissa koirissa virtaa riitti. Pennut eivät myöskään vaikuttaneet tarhaoloissa kovilta haukkumaan, eivätkä hauku tavatessa tälläkään hetkellä.

Väritykseltään pentueen tummin, kaunotar Breezy oli adoptio-ohjelmaan tullessaan kaikkein reippaimpia sisaruksiaan hieman ujompi, mutta ei kuitenkaan ujoin. Sylissä olo jännitti Breezya, samoin vieraiden lähestyminen. Tyttö toipui kuitenkin nopsaan kun pääsi sylistä maahan ja jäi pienen matkan päähän ihmettelemään vieraiden puuhia. Breezy on nyt kasvanut ujoksi aikuiseksi koiraksi, joka on tyypillisen tarhakoiran tavoin tottumaton, mutta kuitenkin utelias sekä kiinnostunut ihmisistä ja nameista. Breezy on asustanut jo pidempään sisarustensa kanssa ja ne tulevat toimeen keskenään hyvin. Breezy ei ole kaikista rohkein, muttei myöskään ujoin. Ilman ihmiskontakteja kasvaminen näkyy sen käytöksessä, eikä sitä pääse esimerkiksi koskettamaan kuin lyhyesti namien syötön lomassa leuan alta. Tämä tyttö todella ansaitsisi mahdollisuuden omaan kotiin.

Breezy etsii kotia rauhallisesta asuinympäristöstä ja asuinmuodon tulisi olla jokin muu kuin kerrostalo. Lisäksi Breezyn kotiutumisen kannalta on tärkeää, että perheestä löytyy sille ennestään reipas koirakaveri näyttämään esimerkkiä ja antamaan tukea. Breezyn tulevalta perheeltä edellytetään aiempaa koirakokemusta ja eduksi katsotaan kokemus ja kiinnostus arkoja koiria kohtaan. Breezy ansaitsee oman perheen, jossa se saa tarvitsemaansa kärsivällistä rohkaisua, aikaa, virikkeitä ja positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa koulutusta.

Osana Responsible Rescue-sitoumusta Rescueyhdistys Kulkurit teettää rabies vasta-ainetestauksia otantana adoptio-ohjelmassaan olevista koirille seuratakseen kattavan rokotusohjelman vastetta. Breezylta on testattu rabiesvasta-aineet ja ne ovat riittävällä tasolla. Rabies vasta-ainetason tulee olla vähintään 0,5 ja Breezylla ne ovat 0,79. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Rabies vasta-ainetesti maksaa yhdistykselle 120 €/koira. Emme toistaiseksi velvoita adoptioperheitä maksamaan kulua, mutta olemme kiitollisia, jos Breezyn tuleva adoptioperhe haluaa vapaaehtoisesti osallistua testauksen kustannuksiin.

Päivitykset

19.4.2024
Breezy ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Breezyn kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Breezylle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta ja aktivoimme Breezyn kodin etsinnän jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

14.1.2023
Breezy tavattiin jälleen yhdistysmatkalla lokakuussa. Breezyä kiinnosti kovasti vieraat ihmiset ja namit, mutta uskallus lähestymiseen ei oikein meinannut riittää. Breezy kävi kuitenkin hakemassa yhdeltä vieraalta namin, ja tutulta ihmiseltä useammankin namin. Tuttu ihminen osasi kertoa, että rauhallisemmassa tilanteessa kun hän on yksin koirien kanssa, antaa Breezy tutun ihmisen hipaista leuan alta. Nyt tavatessa tilanne oli kuitenkin liian jännittävä, eikä koskettaminen onnistunut. Reissulaiset kehuvat Breezyä kauniiksi tytöksi <3

Lisätty videoita ja kuvia.

7.8.2023
Osana Responsible Rescue-sitoumusta Rescueyhdistys Kulkurit teettää rabies vasta-ainetestauksia otantana adoptio-ohjelmassaan olevista koirille seuratakseen kattavan rokotusohjelman vastetta. Breezylta on testattu rabiesvasta-aineet ja ne ovat riittävällä tasolla. Rabies vasta-ainetason tulee olla vähintään 0,5 ja Breezylla ne ovat 0,79. Aiheesta voi lukea lisää
täältä.

Rabies vasta-ainetesti maksaa yhdistykselle 120 €/koira. Emme toistaiseksi velvoita adoptioperheitä maksamaan kulua, mutta olemme kiitollisia, jos Breezyn tuleva adoptioperhe haluaa vapaaehtoisesti osallistua testauksen kustannuksiin.

3.7.2023
Breezy, Storm ja Leaf tavattiin yhdistysmatkalla Cosoban tarhalla toukokuussa. Sitten viime tapaamisen häkin nelikko on muuttunut kolmikoksi, kun sisaruksista onnekas Bounty varattiin ja muutti omaan kotiin Suomeen. Toukokuussa tavatessa Team Octoberin sisarukset ovat tuttuun tapaan kaikki ihmisen lähellä pyörimässä, eivätkä tauota kopissa. Breezy ottaa vieraiden kädestä nameja. Kun vieras nousee seisomaan, Breezy hieman perääntyy. Breezyn kerrotaan reipastuvan selkeästi ajan kanssa, ja se tulee haistelemaan yhden vierailijan puhelintakin. Voi kunpa Breezy ja sen sisarukset huomattaisiin ja hekin saisivat mahdollisuuden omaan kotiin.

Lisätty kuvia ja video.

1.3.2023
Breezy sekä muut samassa häkissä asuvat Team Octoberin tyypit tavattiin helmikuun alussa Cosoban tarhalla. Häkkikokoonpano on pysynyt samana sitten viime näkemän. Breezyn käytös on melko samanlaista kuin viimeisellä vierailullakin ja tässä tilanteessa voidaan sanoa, että se on hyvä uutinen. Breezy ei siis ole taantunut, vaikkei ole nähnyt vieraita ihmisiä kokonaiseen puoleen vuoteen. Se on yhä kiinnostunut ja innostunut ihmisistä, ei tauota kopissa vaan pysyttelee koko ajan näkösällä. Breezy syö namit kädestä, ja sitä saa hieman koskettaa leuan alta namin syötön lomassa, vaikka muuten väistääkin kosketusta. Breezy on arempi kuin kaikista reippain Storm, mutta ei niin arka kuin Leaf. Breezy pyörii ihmisten lähellä koko ajan, mutta välillä myös peruuttelee ja käyttää rauhoittavia eleitä. Breezyä kohti voi vähän kumartua ilman, että Breezy lähtee karkuun. Breezy vaikuttaa oikein kehityskelpoiselta tytöltä, kunhan saisi kotiutumiseen tuekseen ymmärtäväisen perheen ja reippaan koirakaverin, sekä riittävän rauhallisen asuinympäristön.

Lisätty uusia kuvia ja videoita tytölle.

5.10.2022
Syyskuun Romanian matkalla tavattiin myös Team October. Breezy, Storm, Leaf, ja Bounty asuvat tällä hetkellä samassa häkissä. Koko porukka on kiinnostunut ja innostunut vieraista. Breezy on tottumaton ja varovainen ja säpsyilee jonkin verran äkkinäisiä liikkeitä tai ääniä. Palaa kuitenkin heti takaisin säpsyn jälkeen ja pysyttelee ihmisen lähellä. On utelias ja ihminen kiinnostaa. Myös herkut kiinnostavat kovasti ja maistuvat kädestä tarjoiltuna. Kosketusta Breezy väistää. Breezy ja Bounty vaikuttavat tukevan toisiaan, tulevat yhdessä tuumin syömään namit ja haistelemaan ihmistä sekä myös väistävät kauemmas. Missä olisi tämän kaunokaisen oma koti?

Lisätty kuvia ja videoita.

1.6.2022
Maaliskuun lopussa Kulkurien aktiivit tapasivat Breezyn tarhalla. Breezy oli siirretty asumaan sisäpihalta häkkiin, jossa “kämppiksinä” sillä asustelivat seniori-ikäiset Naava ja eräs toinen koira. Breezy on tavatessa kohtelias kämppiksiään kohtaan. Lempeä Breezy on ikäisekseen rauhallinen, se on innoissaan nameista mutta hötkyilee vähemmän kuin kämppiksensä Naava. Breezy seuraa maltillisesti sivusta ja lähestyy ihmistä kun saa siihen tilaa. Breezy on hyvin namimotivoinunut ja namit saavat sen ajoittain nousemaan kahdelle jalalle, pussailee ja putsaa sormet namit syötyään. Breezy ei arastele kännykkää eikä kameraa, ei tauota, ei kuulla haukkuvan. Pysyy vieraiden vieressä, tutkii ja nuuskii, on tottumaton suoraan kosketukseen ja väistää sitä mutta palaa välittömästi takaisin viereen väistettyään. Breezyllä on tällä hetkellä mangea korvissa ja saa siihen hoitoa. Lisätty uusia kuvia ja videoita.

28.2.2022
Saimme tarhalta videon Breezystä kun se on kissan kanssa samassa tilassa. Videolta huomaa, että Breezyä jännittää kovasti tilanne. Mikäli Breezyn adoptoimista harkitsee kissallinen koti, tulee muistaa että kotona koiran reaktio kissaan voi olla erilainen kuin videolla ja tutustumiseen tulee varautua huolella etukäteen. Saimme myös tietää, että Breezyn häntä on lyhentynyt ollen nyt hieman pidempi kuin ihan töpöhäntä. Milloin ja millä tavalla häntä on lyhentynyt, siitä meillä ei ole tietoa. Se voi olla tapahtunut esimerkiksi puremistilanteen yhteydessä tai jäädessään kiinni johonkin. Lisätty Breezystä ja kissasta video.

15.1.2022
Cosoban tarhalla vierailtiin jälleen jouluun puolessa välissä ja myös Breezy sisaruksineen tavattiin. Breezy tosin nähtiin vain ohimennen, sillä tyttö oleskelee edelleen vapaana isolla pihalla monen muun koiran kanssa. Isossa koirajoukossa Breezyä ei onnistuttu tavoittamaan kuvattavaksi, mutta Breezy on entisellään, kulkee reippaasti pihan muiden koirien kanssa ja haukkuu samalla tavalla jännitystään kuten edelliselläkin vierailulla.

15.11.2021
Aktiivimme tapasivat Breezyn vieraillessaan Cosoban tarhalla lokakuun loppupuolella. Breezy asui tuolloin vapaana tarhan pihalla. Tyttö on hieman epävarma, mikä ilmeni haukkumisena. Breezy rauhoittui kuitenkin nopsaan saatuaan herkkuja ja tuli reippaasti haistelemaan vieraita ja pysytteli heidän lähellään. Breezyllä on siis tervettä uteliaisuutta ja se rohkaistuu nopeasti.

27.10.2021
Breezy aloittaa kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.