Päivitetty 26.09.2015

Lehdistötiedote: Suomeen on perustettu uusi eläinsuojeluyhdistys nimeltään Rescueyhdistys Kulkurit ry


LEHDISTÖTIEDOTE
30.7.2012
Julkaisuvapaa heti

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry perustettiin toukokuun lopussa 2012. Yhdistyksen tavoite on parantaa kodittomien koirien ja kissojen tilannetta Romaniassa, pääasiassa sterilointi- ja valistuskampanjoilla sekä kodittomille eläimille koteja järjestämällä. (Päivitetty 26.9.2015.)

Kevään kynnyksellä parisenkymmentä eläinystävää ympäri Suomea päätti lyödä hynttyyt yhteen ja perustaa Suomeen uuden rekisteröidyn eläinsuojeluyhdistyksen, joka sai perustamiskokouksessa toukokuun lopussa nimekseen Rescueyhdistys Kulkurit ry. (Päivitetty 26.9.2015.)

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toimintaa ohjaavat kaksi tärkeintä tavoitetta: vähemmän kodittomia eläimiä sekä eläinten parempi kohtelu. Kaikki toiminta tapahtuu yhdistyksen nimettyjen arvojen mukaisesti eli vastuullisesti, suunnitelmallisesti, avoimesti ja kestävään kehitykseen pyrkien.

Rescueyhdistys Kulkurien yhteistyötaho on Romaniassa (päivitetty 26.9.2015). Yhdistyksen mielestä Suomessa eläinsuojelutoimijoita on jo kiitettävästi, kun taas eläinsuojelutilanne yhdistyksen yhteistyömaissa on vielä lapsen kengissä. Esimerkiksi Romaniassa arkipäivää on kulkukoirien tappaminen mitä julmimmin keinoin, mutta toisaalta kituvalle tai vaikeasti vammaiselle koiralle ei välttämättä suostuta tekemään eutanasiaa. Yhdistys panostaa valistustyöhön etenkin paikallisten nuorten parissa sekä mahdollisuuksien mukaan vaikuttaa lakien ja säädösten kehittämiseen, jotta eläimiä kohdeltaisiin jatkossa järkevämmin.

Kulkurit toimii täysin vapaaehtoisvoimin, palkatta ja lahjoitusten avulla. Yhdistyksen aktiivit olivat toimineet eläinsuojelutyössä jo pitkän aikaa, kun he keväällä päättivät perustaa uuden yhdistyksen valmiiden kansainvälisten verkostojen ja yhteisten arvojen ja toimintaperiaatteiden ympärille.

Kulkurit toteuttaa ja tukee kohdemaissaan sterilointi- ja valistuskampanjoita, joilla pyritään vähentämään kodittomien koirien ja kissojen määrää pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kulkukoiraongelman ratkaisuksi juuri sterilointeja ja kastrointeja, jotta eläinten lisääntyminen saadaan hidastumaan. Kulkurit auttaa yhteistyökumppaneitaan parantamaan eläinten elinolosuhteita paikan päällä muun muassa ruoka- ja lääkelahjoituksin, jotta eläimille voitaisiin tarjota mahdollisimman stressitön ja kivuton ympäristö sekä mahdollisuudet lajinomaiseen käyttäytymiseen.

Kodittomat koirat saavat koteja myös Suomesta

Yksi auttamisen keinoista on etsiä koteja kodittomille eläimille – myös Suomesta. Eläinten adoptiot antavat yksittäisille eläimille mahdollisuuden parempaan elämään ja toimivat samalla keinona muuttaa kohdemaan asenteita eläimiä kohtaan. Rescue-toiminta tuo myös eläinsuojelukysymyksiä esille Suomessa sekä antaa toivoa paikallisille eläinsuojelijoille jatkaa työtään.

Pelkästään Romaniassa on yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa. Samaan aikaan Suomessakin moni on hankkimassa lemmikkiä itselleen. Löytökoiralle tai -kissalle kodin antaminen on kestävän kehityksen mukainen keino hankkia lemmikkieläin.

Kulkurien aktiivi Jenni Niemi kertoo: “Niin kauan kuin maailmassa on valtavasti kodittomia koiria, on mielestämme eettisesti kestävä vaihtoehto hankkia lemmikki rekisteröidyn ja luotettavan rescueyhdistyksen kautta, jonka luotettavuuden ja vastuullisuuden on selvittänyt etukäteen. Samalla viestitämme eläimille kuuluvaa arvostusta kohdemaan eli esimerkiksi Romanian nuorille, joilla on vielä ihan erilainen käsitys eläinten arvosta kuin meillä Pohjoismaissa.” (Päivitetty 26.9.2015.)

Niin eläinten kuin ihmistenkin turvallisuuden takaamiseksi Kulkurit tuo Suomesta kodin saaneita koiria Romaniasta erityistä varovaisuutta noudattaen, Traces-järjestelmän kautta Eviran maahantuontisäännösten mukaan (päivitetty 26.9.2015). Eläin saa lähtömaassa ennen lähtötarkastusta muun muassa rabies- ja 4-rokotuksen, heisimadotuksen, ulkoloishäädön, passin ja mikrosirun. Lisäksi lähes jokainen tuotava eläin steriloidaan (pieniä pentuja lukuun ottamatta), ja Romaniasta tulevilta koirilta testataan viisi yleisintä sairautta. Tämän lisäksi adoptio-ohjelmaan hyväksyttävää eläintä on tarkkailtu pidemmän aikaa, jotta sen luonne soveltuisi mahdollisimman hyvin suomalaiseen kotiin.

Kulkurien tapahtumia Suomessa

Rescueyhdistys Kulkurit ry järjestää eri puolella Suomea eläinystäville tapahtumia, joissa jaetaan ajankohtaista tietoa kodittomien koirien ja kissojen asioista sekä vaikuttamismahdollisuuksista. Lauantaina 28.7.2012 Kulkurit esittäytyi Helsingissä Kolmen sepän patsaalla. Lisäksi Kulkurit esittäytyi Mikkelin torilla lauantaina 4.8.2012.

Sunnuntaina 19.8.2012 Kulkurit järjestää yhdessä Kodittomien Koirien Ystävät ry:n kanssa Tampereen Hakametsässä koirien hyvinvointitapahtuman kodittomien koirien hyväksi. Tapahtumassa järjestetään leikkimielinen koiranäyttely eli match show sekä annetaan tietoa ja vinkkejä koirien hyvinvointiin. Tapahtuman tuotto käytetään kodittomien koirien sterilointeihin Romaniassa. Tutustu tuleviin tapahtumiin täällä tai kalenterimme kautta.

Lisätietoja:

www.kulkurit.fi
www.facebook.com/kulkurit

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.