Happy Dogs Moreni

 

Happy Dogs Morenin tarhalla.

Happy Dogs Moreni on eläintenhoitajana työskentelevän Anda Popescun vetämä yhdistys. Anda Popescu on nuorehko, hyvin länsimaalaisesti eläinsuojeluasiosta ajatteleva nainen. Hänelle on erittäin tärkeää, ettei koiramäärä tarhalla nouse, koirat voivat siellä kokonaisvaltaisesti niin hyvin kuin mahdollista, ja että kaikki koirat ovat steriloituja tai kastroituja sekä säännöllisesti rokotettuja. Andalle on itsestään selvää, että parantumattomasti sairaan ja huonosta elämänlaadusta kärsivän eläimen elämää ei pitkitetä, vaan se lopetetaan huomaanisti eläinlääkärin toimesta. Tällainen ajattelutapa on romanialaisissa eläinsuojelijoissa harvinaista.

Happy Dogs Morenin taustayhdistys perustettiin vuonna 2004, ja se keskittyi aluksi lähinnä sterilontikampanjoihin. Vuonna 2012 yhdistys perusti Moreniin löytöeläintarhan, jolla asuu yhteensä tällä hetkellä noin 100 koiraa. Lisäksi yhdistyksellä on suojaisampi, puutarhamaisella alueella sijaitseva ”sanctuary”, jossa asustaa noin 20-30 koiraa. Vuoden 2013 tappolaki vaikutti myös tämän tarhan toimintaan, ja sen koiramäärä kolminkertaistui muutamassa kuukaudessa.

Moreni sijaitsee noin 1,5 h ajomatkan päässä Bukarestista, ja niin monen muun romanialaisen pikkukapungin tavoin se kärsii työttömyydestä ja poismuutosta. Monet kaupunkilaiset ovatkin muuttaneet ulkomaille töihin. Kodittomia koiria kaupungissa on noin 200-400.

Andan yhdistys onnistui muutama vuosi sitten steriloimaan lahjoitusvaroin kaikki kaupungin kodittomat koirat, minkä ansiosta niiden populaatio alkoi laskea ja tilanne rauhoittui pitkäksi aikaa. Koiratappeluita ei enää raportoitu, eikä koiria enää juuri hylätty. Kaupugin pormestari kuitenkin oli tyytymätön tilanteeseen ja tapatti kaikki kulkukoirat. Alle vuodessa koirapopulaatio oli taas räjähtänyt käsiin, koiratappelut lisääntyivät resurssien muuttuessa rajallisiksi ja ihmiset alkoivat raportoida puremistapauksia.

Tämä on tilanne kaupungissa tälläkin hetkellä. Ilmapiiri on hyvin vihamielinen kodittomia eläimiä kohtaan, ja kaupunkilaiset pelkäävät kulkukoiria hysteerisesti. Myös lapset opetetaan pelkäämään ja kaltoinkohtelemaan ilman omistajaa liikkuvia koiria, mikä luonnollisesti lisää yhteenottoja koirien ja ihmisten välillä.

Happy Dogs Morenin koiratarha on romanialaisittain hyvin siisti ja hyvin hoidettu. Koiralukumäärä pysyy kohtuullisena Andan päättäväisyyden ansiosta, eikä hän ole painostuksesta huolimatta suostunut rakentamaan koirien leikkialueeksi tarkoitettua pihamaata täyteen häkkejä. Kaupungin pormestari on käytännössä siirtänyt vastuun Morenin katukoirapopulaation hallinnasta Andan yhdistykselle, jonka vastuulla on myös kustantaa sterilointikampanjat sekä tarhan koirien ylläpito.

Tarhan toiminta pyörii lahjoitusvaroin, jotka tulevat pääasiassa sen amerikkalaisilta, brittiläisiltä ja pohjoimaisilta tukijoilta. Tarhalla on myös käynnissä etäadoptio-ohjelma. Tarhalla on tällä hetkellä kaksi palkattua työntekijää, minkä lisäksi Anda itse käy siellä niin usein kuin töiltään ehtii. Happy Dogs Moreni sijaitsee vuokramaalla kaukana asutuksesta, eikä sinne tule juoksevaa vettä tai sähköä. Tarhalla on kaivo, mutta vesi ei ole juomakelpoista, joten juomavesi tuodaan kaupungin toimesta isoissa tankeissa – kiitos Andan periksiantamattomuudelle.

Anda Popescu

Stressitasot ovat toki tälläkin tarhalla ajoittain korkealla – tarhaolosuhteet ovat itsessään stressaavia aina koiralle. Anda on kuitenkin kiinnostunut eläinten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja toimii aktiivisesti sen edistämiseksi. Häkeissä asuu pääsääntöisesti yksi koira, joskus kaksi, ja niissä kaikissa on koppi pehmusteineen. Häkkialue itsessään on täysin katettu, mikä suojaa koiria pahimmilta säätilan vaihteluilta.

Koiria adoptoidaan ulkomaille tarhalta jonkin verran, mutta yli 12-kiloiset koirat eivät juuri saa koteja muista Pohjoismaista, Iso-Britanniasta tai Yhdysvalloista. Kulkurien adotio-ohjelmassa olevat koirat ovatkin siis pääasiassa tätä isompia, muuten täydellisesti kotikoiraksi soveltuvia yksilöitä. Kaikkia adoptioon tulevia koiria on mahdollista testata lasten ja kissojen kanssa.

Happy Dogs Morenin ”sanctuary”, puutarhamainen ja rauhallinen alue lyhyen matkan päässä tarhalta, on tarkoitettu koirille, jotka erityisesti kärsivät tarhaolosuhteissa tai joiden mahdollisuudet päätyä adoptioon ovat esimerkiksi arkuuden tai aggressiivisuuden vuoksi huonot. Juuri tästä syystä ”sanctuary” on tällä hetkellä täynnä, sillä sen asukit eivät sieltä juuri liiku. Aitaukset ovat siellä suojaisia ja rauhallisia ja myös virikkeellisempiä kuin tarhalla, mutta ihmiskontakteja koirilla on surullisen vähän.

 

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.