Päivitetty 15.05.2021

Tiedote 15.5.2021: Turvavarusteiden käyttämisestä pakollista saapuvilla koirilla


Olemme tehneet linjauksen, jonka puitteissa jatkossa kaikki kauttamme omiin koteihin saapuvat koirat varustetaan luovutustilaisuudessa kolminkertaisella turvavarustuksella, eikä koiria luovuteta eteenpäin ilman asianmukaisia varusteita. Kolminkertaisella turvavarustuksella tarkoitetaan sitä, että koiralla on päällään panta, valjaat ja valjaisiin kiinnitettävä turvapala, sekä kaksi hihnaa, toinen kiinnitettynä pantaan ja toinen valjaisiin.

 

Koira, jonka yllä on kolminkertainen turvavaruste. Termi selitetään tarkemmin leipätekstissä.

Koiran yllä on kolminkertainen turvavaruste.

 

Valjaiden on hyvä olla y-malliset ja pannan tulee olla tavallinen peruspanta, ei kuristava tai puolikuristava. Hihnan tulee olla vahva, ehjä perustalutin tai monitoimihihna, ei fleksiä tai noutajahihnaa.

Tätä varustusta tulee käyttää kotiutuvalla koiralla vähintään ensimmäisen kuukauden ajan kaikessa ulkoilussa, myös aidatulla pihalla. Tämän jälkeen varustusta voi harkinnan mukaan vähentää esimerkiksi niin, että jätetään panta ja toinen hihna pois. Etenkin arkojen koirien kohdalla suosittelemme vakavasti harkitsemaan kolminkertaisen turvavarustuksen käyttöä vielä kuukauden jälkeenkin. Vapaana olon harjoittelulla ei ole mitään kiirettä, vaan sitä voi alkaa treenata esimerkiksi aidatulla alueella pitkän liinan kanssa vaikkapa vasta parin kuukauden kotonaolon jälkeen.

Linjaus perustuu koirien turvallisuuden takaamiseen. Se on halpa henkivakuutus, joka estää suurimmassa osassa tapauksia koirien karkaamisen ja varusteista irti pääsemisen esimerkiksi äkillisissä säikähdystilanteissa, joita vasta saapuneella rescuekoiralla voi tulla vastaan lukemattomia alkuvaiheessa kun kaikki ympäristössä on vierasta ja uutta. Näitä tilanteita ei voi ennakoida täydellisesti ja paniikissa varusteistaan irti rimpuilevan koiran rauhoittaminen ja tilanteen hallinta on vaikeaa, jopa mahdotonta kokeneellekin koiraihmiselle.

Tähän saakka kolminkertaisen turvavarustuksen käyttö on ollut vahvasti suositeltua ja aikaraamitus varusteiden käyttöön summittaisempaa, mutta toistuvien vaaratilanteiden ja ohjeiden noudattamatta jättämisen jälkeen otamme käyttöön vahvemmat keinot. Toivomme ymmärrystä linjaukselle ja sen perimmäisen tarkoituksen näkemistä. Linjaus koskee myös kotihoidosta omaan kotiin lähtevää koiraa.

Koiraa hakiessa varusteet saa ostaa ennakkoon haluamastaan paikasta, mutta Kulkureilla on myös Tuusulan Lahelassa luovutustilassa myynnissä omaa Matkalla kotiin-mallistoa, josta löytyy valjaat, turvapala, käsilenkki ja monitoimihihna.

Kulkurien toimijat sovittavat ja pukevat koirille turvavarusteet päälle koirien luovutustilaisuudessa ja näitä asetuksia ei tulisi höllentää kotona. Varusteiden kuntoa tulee tarkistaa säännöllisesti.

Lisätietoa voi kysyä koiran omalta yhteyshenkilöltä adoptioprosessin aikana.

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.