Päivitetty 03.07.2022

Tiedote: Eläinten suojakoti Toivo ry:n ja Skeppsdal Familyn eläinten kuljetuksessa traagisesti menehtynyt koiria matkalla Suomeen


TIEDOTE 3.7.2022

Saimme äärimmäisen surullisia uutisia, joiden mukaan Eläinten suojakoti Toivo ry:n ja Skeppsdal Familyn eläinten kuljetuksessa on eilen 2.7. menehtynyt useita koiria lämpöhalvaukseen matkalla Suomeen. Koirat olivat matkalla Moskovasta Latvian ja Viron kautta Suomeen koteihin ja sijaiskoteihin. Laivamatkalla Tallinnasta Helsinkiin kuitenkin ilmeisesti kuljetusliikkeen virhearvioinnin johdosta lämpötila kuljetusautossa oli noussut liian korkeaksi ja täten aiheuttanut 7 koiran menehtymisen ja useiden koirien joutumisen sairaalahoitoon. Osa hoitoon toimitetuista koirista menehtyi Suomessa eläinlääkärien parhaista yrityksistä huolimatta. Yhteensä koiria oli kuljetuksessa 32.

Eläinten kuljettajana toimi liettualainen kuljetusliike, jolla on laaja kokemus eläinten kuljettamisesta. Suomeen kyseinen kuljetusliike on tietojemme mukaan kuljettanut koiria aiemmin kerran tuoden silloin mukanaan Viipurin Koirat ry:n kautta adoptoituja eläimiä. Tietojemme mukaan kuljetus oli tällöin toiminut moitteettomasti, ja kaikki eläimet olivat olleet Suomeen saapuessaan erinomaisessa kunnossa. On vaikea tietää mitä tämän kuljetuksen aikana on tapahtunut, mutta saamiemme tietojen mukaan asiaa selvitetään ja tapahtumista on käynnistetty poliisitutkinta Suomessa.

Tällaiset tapahtumat ovat valtavan epäonnisia ja äärettömän surullisia. Olemme syvästi pahoillamme menehtyneiden koirien sekä heitä varmasti kovin odottaneiden perheiden puolesta, ja ajatuksemme ovat heidän kanssaan. Lisäksi haluamme osoittaa tukemme ja osanottomme koiria tuoneille järjestöille ja heidän edustajilleen, jotka ovat syvästi järkyttyneitä tapahtuneesta.

Tällainen tapahtuma ravistelee ja järkyttää varmasti laajamittaisesti koko rescuekenttää. Tämä on surullinen päivä rescuetoiminnalle.

Koska kyseinen tapahtuma on herättänyt paljon huolta ja keskustelua, ja olemme saaneet paljon kysymyksiä aiheen tiimoilta, haluamme omalta osaltamme avata hieman enemmän yhdistyksemme eläinten kuljetuksen käytäntöjä. Annamme mielellämme lisätietoja yhdistyksemme käytännöistä jatkossakin.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toimintatavat eläinten kuljetuksissa

Eläinten kuljetus pitkiä matkoja on aina suunniteltava huolellisesti, ja ensikädessä vastuu eläinten kuljettamisesta sekä niiden hyvinvoinnista huolehtimisesta on matkan aikana aina kuljetusliikkeellä. On äärimmäisen tärkeää, että kuljetusliike ja kuljettaja paitsi ymmärtävät vastuunsa asiassa, osaavat myös menetellä poikkeustilanteissa vaarantamatta eläinten turvallisuutta. Ennakointi on ensiarvoisen tärkeässä asemassa, sillä on varmistettava, että edellytykset turvalliselle eläinten kuljettamiselle täyttyvät jokaisella kuljetuskerralla, eikä turhia riskejä tule ottaa missään tilanteessa.

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n koirien kuljetukset Suomeen on hoitanut heinäkuusta 2020 alkaen nykyinen yhteistyökumppanimme, romanialainen Zuzu Express. Zuzu Expressillä ja sen henkilökunnalla on vuosien laajamittainen kokemus eläinten kuljettamisesta. He kuljettavat eläimiä muuallekin Eurooppaan, mm. Saksaan ja Englantiin. Lisäksi heillä on kattava ymmärrys eläinten hyvinvoinnista sekä rescuetoiminnasta kokonaisuudessaan.

Ennen yhteistyön aloittamista kävimme kuljetusliikkeen kanssa perusteelliset kartoitukset ja keskustelun toimintamalleista, sekä eläinten kuljetuksiin liittyvistä erityistarpeista. Nyt tämän surullisen tapahtuman myötä olemme tänään kerranneet heidän kanssaan mm. poikkeustilannekäytännöt.

Käyttämämme kuljetusliike kuljettaa eläimet aina vastuullisesti ja jokaisen kuljetuksen edellytykset sekä mahdolliset riskit tarkasti läpikäyden. Heillä on käytössään ilmastoitu eläinkäyttöön rekisteröity auto ja kokenut, äärimmäisen hyvin koulutettu henkilökunta. Kuljetuksissa on mukana aina kaksi kuljettajaa, jotka vaihtelevat ajovuoroa, ja yksi eläintenhoitaja, joka matkustaa eläinten kanssa samassa tilassa koko matkan ajan. Koirille tarjotaan ruoka kahdesti päivässä, ja niillä on raikasta vettä saatavilla koko ajan. Eläintenhoitaja huolehtii koirien hyvinvoinnista kaikin tavoin jatkuvasti ja tarkkailee eläinten vointia koko matkan ajan. Mikäli havaittaisiin lämpötilan nousua autossa, eläimiä ryhdytään viilentämään mekaanisesti ja varmistetaan suurempi vedensaanti. Kuljetus voidaan myös keskeyttää aina, mikäli se on ulkoisten tekijöiden puolesta mahdollista.

Myös Kulkurien kuljetuksissa joudutaan käyttämään laivayhteyttä noin kahden tunnin pituisen etapin osalta, mikä huomioidaan aina kuljetuksia suunniteltaessa. Laivamatkat sijoitetaan varhaiseen aamuun, jolloin kuumuus ei ole ehtinyt kertyä laivan autokannelle. Zuzu Express edellyttää mm. käyttämiltään laivayhtiöiltä henkilökunnalleen mahdollisuutta tarvittaessa pysyä koirien kanssa kuljetuksen ajan, sekä aina mahdollisuuden tarkastaa säännöllisesti auton lämpötila. Mikäli tämä ei ole mahdollista, he eivät lähde kyseisellä laivalla tekemään matkaa. Kuljetusliike huomioi myös mm. sääolosuhteet aina matkalle lähtiessään ja varmistaa jokaisella etapilla, etteivät olosuhteet ole riskialttiit.

Lähtökohtana kaikessa Rescueyhdistys Kulkurit ry:n adoptiotoiminnassa on turvallinen ja eläinten hyvinvointia edistävä toiminta

Tämä kattaa luonnollisesti myös eläinten matkan Romaniasta Suomeen. Suunnittelemme jokaisen eläinten kuljetuksen huolellisesti kuljetusliikkeen kanssa ja kartoitamme mahdolliset riskit jokaisen kuljetuksen osalta. Mikäli havaitsemme riskejä, on lähtökohtainen toimintatapamme perua tai siirtää kyseistä kuljetusta siihen asti, että olemme pystyneet minimoimaan tunnistetut riskit. Näin pystymme takaamaan mahdollisimman turvallisen ja ennakoidusti toteutuvan kuljetuksen eläimille.

Mikäli kuitenkin matkan aikana sattuisi jotakin ennalta-arvaamatonta, on kuljetusliikkeellä sisäiset toimintaohjeet henkilökunnalleen tällaisten tilanteiden varalta. Lisäksi yhdistyksellä on erinomainen keskusteluyhteys ja yhteistyömalli kuljetusliikkeen kanssa, mikä mahdollistaa jatkuvan ja rehellisen vuoropuhelun heidän kanssaan. Kaikissa kuljetuksissamme eläinten hyvinvointi ja turvallisuuden varmistaminen on etusijalla. On huomioitava, että tällaisten helteiden aiheuttamat olosuhteet ovat Suomessa kuitenkin harvinaisia ja poikkeuksellisia.

Haluamme vielä kertaalleen ilmaista syvän osanottomme menetysten johdosta tänä surullisena päivänä.

Lisätietoja aiheesta antaa 

Salla Honkapää
toiminnanjohtaja
Rescueyhdistys Kulkurit ry
salla.honkapaa@kulkurit.fi

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.