Kotia etsivä koira: VEROKOIRA

Syntymäaika: 4/2021
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
25.12.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Koronapandemian seurauksena Romanian koiratarhoille tulvi hylättyjä koiria. Tarhoille tuodaan niin aikuisia kuin pentujakin eikä kukaan oikein enää muista, mistä ja milloin kukakin koira on tarhalle päätynyt. Kolme terrierityyppisen pennun tie veikin Cosoban tarhalle edellisenä kesänä. Yksi näistä pennuista adoptoitiin Saksaan, mutta kaksi pentua jäi tarhalle kasvamaan.

Verokoira ja Tullikoira ovat saaneet nimensä siitä, että asustaessaan vapaana pihalla, ne vaativat tarhalla vierailevilta aktiiveilta jatkuvasti uusia lahjuksia. Tullikoira kävi napsimassa namit parempiin suihin ja Verokoira anasti leikkisästi aktiivin pipon vetoleikkeihin. Nämä kerrassaan hurmaavat koirat pääsevät nyt adoptio-ohjelmaan etsimään omaa ihmistään, jolta ne voivat vaatia maksuja rapsutusten, herkkujen ja leikkien muodossa.

Verokoira on aiemmin asustellut tarhan sisäpihalla vapaana, jolloin se on tullut varsin mutkattomasti toimeen muiden koirien kanssa. Sittemmin Verokoira on siirretty asumaan tarhan häkkiin vaihtuvien häkkikavereiden kanssa, nyt tuoreimpina kämppiksinä asustavat Haro ja Niklas.

Kun yhdistyksen aktiivit saapuvat kolmikon häkkiin, nousee koirilla kierrokset jonkin verran ja Verokoira jää hetkeksi loukkuun koppinsa päälle häkkikaveri Haron haukkuessa sille. Verokoira ei selvästi halua joutua konfliktiin ja suhtautuu tilanteeseen kovin rauhallisesti, vaikka kuitenkin osaa myös pitää puoliaan. Niklaksen ja Verokoiran välillä taas vaikuttaa roihuavan todellinen bromance, niin läheisen oloisia pojat vaikuttavat olevan. Yleisesti ottaen Verokoira tuntuu muiden koirien kanssa olevan tasapainoinen koirakaveri, joka ei aloita rähinää, mutta kuitenkin osaa pitää puolensa.

Aktiivejamme kohtaan Verokoira on utelias ja kiinnostunut. Se tekee tuttavuutta omaan tahtiinsa, mutta paineistuu houkuttelusta tai lähestymisestä. Verokoira käyttää selkeästi rauhoittavia eleitä ja pyrkiikin kommunikoimaan hienosti ihmisen kanssa saadakseen tilaa. Se käy syömässä namit kädestä, mutta väistää suoraa kosketusta.

Verokoira on todella leikkisä ja hurmaava koira. Se puuhailee ja leikiskelee omiaan ja käyttää myös leikkiin kutsua ihmisen kanssa. Aiemmalla tapaamiskerralla Verokoira olisi mieluusti varastanut Kulkurien aktiivin pipon ja ryhtyikin pieneen vetoleikkiin pipon omistajuudesta. Selvästi vieraat ihmiset ovat mieleinen, vaikkakin hiukan outo juttu.

Jotenkin Verokoiran olemus on hieman hassu ja kömpelö, esimerkiksi yrittäessään aktiiviemme vierailun aikana kerran hypähtää koppinsa katolle, putoaa se alas rymisten. Tämä ei kuitenkaan Verokoiran menoa haittaa, vaan iloinen sähellys jatkuu samalla tavalla kuin aiemminkin.

Verokoira etsii sitoutunutta ja rakastavaa kotia, jossa hän saa opetella kotikoiran elämän taitoja omaan tahtiinsa ja häntä kannustetaan ja ohjataan positiivisen vahvistamisen keinoin. Verokoira asuisi  mieluiten poissa kaupungin hälinästä, rivi- tai omakotitalossa taajamassa tai haja-asutusalueella. Verokoiran kotona olisi hyvä olla eläinystävä odottamassa. Verokoiran omistajalla olisi hyvä olla jo koirakokemusta ennestään. Tärkeintä on kuitenkin, että koti on valmis etenemään koiran tahtiin ja ehdoilla sekä tukemaan sitä suurten muutosten keskellä.

Verokoira on kooltaan noin 58 cm ja 30 kg.

Päivitykset

25.12.2023

Verokoira lähettää talvisia terveisiä Romaniasta! Aktiivimme tapasivat Verokoiran häkkikavereineen lokakuussa. Aktiivien lähestyessä häkkiä, Verokoira on silminnähden innostunut vieraista ja sama into säilyy, kun aktiivit menevät Verokoiran häkkiin sisään. Verokoira päästetään häkistä juoksemaan vapaana pihalle ja se vasta onkin mukavaa! Vapaana ulkoilu on tarhakoirille harvinaista herkkua ja Verokoira ottaa hetkestä ilon irti! Se spurttailee ympäri pihamaata ja tutkii ympäristöä. Verokoiran kanssa harjoitellaan hihnassa kävelyä, Verokoira antaa laittaa pannan kaulaan ja hihnassa kävelyn ensi askeleita päästään harjoittelemaan. Hihna rajoittaa koiran liikkumista ja se onkin Verokoirasta hiukan jännittävää, kun ei pääsekään enää sinkoilemaan suuna päänä. Kun Verokoira pääsee jälleen hihnasta, se tuulettaa tilannetta juoksemalla pihan kertaalleen jälleen ympäri. 

Verokoiraa kuvaillaan energiseksi ja tomeraksi persoonaksi. Verokoiran kämppäkavereina ovat edelleen Niklas ja Haro ja Verokoira onkin ujommille kavereilleen tärkeä tuki. Verokoira on porukan reippain, vaikka ei itsekään mikään seurapiirikoira ole. Verokoira pysyttelee vieraiden lähettyvillä eikä sen tarvitse tauottaa tilanteessa. Verokoiraa saa myös silittää varovasti leuasta ja rintakehästä ja peppurapsut varsinasta hupia ovatkin! Sen sijaan käsittely jännittää vielä Verokoiraa, eikä se osaa aivan rennosti suhtautua vieraan ihmisen koskiessa sen tassuja tai laittaessa sille pantaa. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin ja ensimmäisenä Verokoira haluaakin harjoitella peppurapsujen lisäksi myös maharapsut tutuksi ja mukavaksi jutuksi! 

1.8.2023

Uusia kuulumisia Verokoiralta! Verokoira tavataan toukokuun lopulla tarhalla. Verokoira on selkeästi kiinnostunut ihmisestä ja pysytteleekin Kulkureiden aktiivien lähellä. Terhakkaan oloinen koira, jolle namit maistuvat kädestä. Verokoira onkin enemmän kiinnostunut nameista kuin silityksistä. Hän voisi mahdollisesti olla nameilla motivoitava koira!
Missä on suloisen Verokoiran koti?

Verokoiralle lisätty profiiliin uusi video ja paljon uusia kuvia.

12.3.2023
Herttainen Verokoira jakaa nykyään häkkinsä Haron ja Niklaksen kanssa. Kun yhdistyksen aktiivit saapuvat kolmikon häkkiin, nousee koirilla kierrokset jonkin verran ja Verokoira jää hetkeksi loukkuun koppinsa päälle häkkikaveri Haron haukkuessa sille. Verokoira ei selvästi halua joutua konfliktiin ja suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti. Niklaksen ja Verokoiran välillä taas vaikuttaa roihuavan todellinen bromance, niin läheisen oloisia pojat vaikuttavat olevan.

Verokoira suhtautuu vieraisiin uteliaasti, haistelee nämä tarkkaan ja tutkii päästä varpaisiin asti, vaikka paikalla ei ole yhtäkään sille tuttua ihmistä. Hiukan Verokoiraa selvästi jännittää ja se käykin välillä tauottamassa kopissaa, mutta selvästi vieraat ovat samalla myös kovin mieluinen juttu.

Lisättiin Verokoiralle uusia kuvia ja videoita.

12.10.2022
Kulkureiden toimijat tapasivat Verokoiran Romaniassa syyskuussa. Ihana Verokoira asustelee kahden muun koiran kanssa häkissä ja pääsee myös juoksemaan vapaana pihalla muiden koirien kanssa. Verokoira on innoissaan vieraista ja hyppiikin aktiiveja vasten, namit se ottaa kädestä ja häntä heiluu. Kun aktiivit yrittivät koskettaa Verokoiraa, se säpsähtää kuitenkin vielä taaemmas, eli kosketus on vielä liian jännittävää. Verokoira vaikuttaa reippaalta ja tykkää ihmisen seurasta, mutta on tottumaton. Uuden perheen täytyy sitoutua opettelemaan koiran elekieltä ja ymmärtämään, että kaikki on Verokoiralle vielä uutta. Toivottavasti tämä sydänten valloittaja löytäisi pian oman kodin.

Profiiliin on lisätty uusia kuvia ja video.

29.8.2022
Kulkureiden aktiivi kävi vierailemassa tarhalla ja saatiin ihania uusia kuvia Verokoirasta. Aktiivi kertoo, että Verokoira oli todella kiinnostunut herkuista. Ihmisistä tämä söpöliini on kiinnostunut, mutta silittäminen on vielä sille liian jännittävää tarhalla. Toivottavasti pian on ihanan Verokoiran vuoro päästä ihan omaan kotiin!

12.8.2022
Verokoiran sisko Tullikoira on juuri varattu omaan kotiin. Olisiko pian myös Verokoiran vuoro? Verokoiralle lisätty video, jossa se haluaisi kovasti leikkiä aktiivimme kanssa piponvetoleikkiä! Tästä nuorukaisesta olisi varmasti kaveri monenlaiseen puuhaamiseen ja harrastamiseen!

31.5.2022
Verokoira aloitti oman kodin etsinnän.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Verokoira saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Verokoira on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Katri Hietanoro

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: