Rescueyhdistys Kulkurit Ry

VUOSIKERTOMUS  2014

1   Yleistä

Rescueyhdistys Kulkurit ry on aatteellinen vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys, jonka tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin edistäminen. Vuonna 2012 perustettu yhdistys on mennyt huimasti eteenpäin jo kuluneen kahden vuoden aikana. Toiminta keskittyy Romaniassa hylättyjen ja kodittomien koirien auttamiseen. Yhdistys pyrkii puuttumaan ongelmiin siellä mistä ne ovat lähtöisin. Yksi tärkeimmistä aseista katukoiraongelmaan ovat steriloinnit. Steriloinnit nousivatkin toimintavuoden kantavaksi teemaksi. Sterilointien konkreettisen ja fyysisen avun lisäksi steriloinnit edustavat toivoa ja tulevaisuutta. Tämä on aivan yhtä tärkeää auttajille, niin kuin se on romanialaisille eläinsuojelijoille.

Toinen merkityksellisistä tavoista vaikuttaa Romanian koirien tilanteeseen on tehdä työtä sillä tasolla, missä asioihin on mahdollista vaikuttaa pysyvällä tavalla. Kansainvälinen vaikutustoiminta, ajan tasalla pysyminen ja epäkohtiin tarttuminen ja niistä tiedottaminen, sekä vaikutusmahdollisuuksien ojentaminen kaikille ovat jo vakiintuneet Kulkurien toimintaan. Pyrkimys nimen ja luottamuksen saavuttamiseen kansainvälisenä, kattavasti verkostoituneena toimijana etenee ja on tavoitteena onnistunut hyvin.

Adoptiotoiminta on jatkunut aktiivisena. Yhdistyksen adoptioprosessi on hioutunut toimihenkilöiden kymmenvuotisen kokemuksen ansiosta hyvin toimivaksi ja eettisesti kestäväksi. Yhdistys valitsee adoptio-ohjelmaan vain eläimiä, joilla on edellytykset laadukkaaseen elämään Suomessa. Uusia toimintatapoja kartoitetaan jatkuvasti ja prosessia muutetaan sen mukaan, jos tarvetta ilmenee. Adoptioilla ei muuteta Romanian katukoiraongelmaa, mutta jokainen adoptio muuttaa yhden koiran elämän, ja se on itsessään arvokasta. Adoptiotoiminta tarjoaa myös eettisen vaihtoehdon koiran hankinnalle.

Tälläkin toimintakaudella osallistuttiin lukuisiin tapahtumiin niin valistus- kuin varainkeruumielessä ja järjestettiin rauhanomainen mielenilmaus Romanian eutanasialakia vastaan. Yhdistys sai ansaittua mediahuomiota toimikauden aikana. Yhteistyötä on tapahtunut myös laajalti päättäjätasolla niin Suomessa kuin EU:ssakin, sekä muiden eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Yhdistys on saanut useita henkilövahvistuksia riveihinsä. Toimikauden loppuun mennessä yhdistys toimi 30 (24) aktiivisen vapaaehtoisen jäsenen voimin.

 

  Toiminta

2.1  Kansainvälinen vaikutustoiminta

Kansainvälisellä tasolla tapahtuva strateginen työ ja tiedottaminen ovat yksi keskeisimmistä yhdistyksen toimintaa ohjaavista asioista. Haluamme tarjota ihmisille konkreettisia keinoja olla osaltaan vaikuttamassa eläinsuojelutyön edistämiseen.

Yhdistys oli mukana taustoittamassa ja julkistamassa Euroopan komissiolle 23.1.2014 lähetettyä kirjelmää, jossa yli kaksisataa eurooppalaista kansalaisjärjestöä kehotti komissiota vihdoin puuttumaan kodittomien koirien kohteluun Romaniassa. YLE Uutisten Suora Linja käsitteli tätä lähetyksissään ja haastatteli yhdistyksen varapuheenjohtajaa Taija Jolankia ohjelmassaan. Aiheesta kirjoitti myös Iltalehti. Tammikuussa yhdistys osallistui ja kehotti jäseniään sekä tukijoitaan osallistumaan kansainväliseen Share your heart -koirakuvaketjuun, jolla annettiin ääni kodittomien koirien kärsimykselle.

Helmikuussa yhdistys lähetti suomalaisille euroedustajille kirjelmän, jossa pyydettiin edistämään Romanian tilanteen ratkaisemista. Lisäksi yhdistys lähestyi kirjelmin Kuopion kaupunginjohtoa, ja esitti, että sen tulisi viipymättä puuttua sisarkaupunkinsa Craiovan eläinrääkkäystilanteeseen.

Yhdistys jakoi myös useita kansainvälisiä Internet-vetoomuksia tukijoidemme allekirjoitettaviksi, tiedotti europarlamentaarikkojen kannanotoista Romanian eläinrääkkäystilanteeseen liittyen sekä laajalti Romanian koiria koskevista asioista. Eurovaaleissa keväällä 2014 yhdistys kehotti ihmisiä äänestämään eläinmyönteistä ehdokasta.

Keväällä Occupy for Animals -järjestön julkaiseman, Jean-Claude Junckerille osoitetun kirjan Invisible rape of Europe -toimituksessa oli mukana Taija Jolanki. Yhdistys antoi teoksen Sirpa Pietikäiselle, Johanna Sumuvuorelle sekä Maria Lohelalle. Joulukuussa yhdistys oli mukana laatimassa kansainvälistä, EU-vaikuttajille suunnattua online-vetoomusta, jossa vaadittiin estettäväksi kodittomien eläinten luokittelu villieläimiksi.

2.2   Varainhankinta

Syksyllä 2013 saatu keräyslupa 2020/2013/2713 oli voimassa 31.7.2014 saakka. Uusi keräyslupa POL-20148564 on voimassa 16.9.2014-31.12.2015 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Syy katkokseen keräyslupien välillä oli myöhään lähetetty uusi keräyslupahakemus. Käsittelyaika keräyslupahakemuksille Poliisihallituksella oli lähetyshetkellä neljä kuukautta.

Varainhankintaan panostettiin kertomusvuonna. Yhdistykselle avattiin kotisivujen yhteyteen verkkokauppa, HoboShop, kannatustuotteiden myyntiä varten. Facebook-sivuilla järjestettiin myös yhdistykselle lahjoitettujen tavaroiden huutokauppaa. Kannatustuotemyyntiä kertomusvuonna oli 18 018,88 (4 491,55) euroa, joka oli neljä kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Tapahtumatuottoja tuli 15 656,14 euroa (15 157,58). Kirpputorituotot kasvoivat niiden ollessa kertomusvuonna 9 715,44 (6 587,15) euroa.

Kaikkiaan varainhankinnan tuottoja kertyi kertomusvuonna 118 095,62 (61 844,55) euroa.

2.2.1  Tapahtumat

Yhdistys on järjestänyt kertomusvuonna tapahtumia ja ollut mukana muiden järjestämissä tapahtumissa. Tapahtumissa on pyritty jakamaan ja laajentamaan tietoa Romanian eläinsuojelutilanteesta, steriloinneista, adoptoinneista sekä kerätä varoja, tarvikkeita ja ruokaa.

Yhdistys on järjestänyt tai ollut mukana seuraavissa tapahtumissa:

• Ystävämyynti Tuusulassa kirpputori Second Hand Heavenissa 8.2.2014

• Suomalaisten maatiaiskissojen sterilointi- ja kastrointipäivä Tuusulassa 13.4.2014

• Koirakeskus PiskiTiski Oy:n avoimet ovet Helsingissä 4.5.2014

• Yes! We Care! -mielenosoitus Helsingin senaatintorilla 17.5.2014

• Ravintolapäivä, yhdistyksen pop-up ravintola American Bakery, Helsingissä 17.5.2014

• Ruoka- ja tarvikekeräys Tuusulan Jokelassa 24.5.2014

• Epäviralliset Rally-Toko -kilpailut Vantaalla 14.6.2014

• Koirakerho ry, EKK, lajiesittely- ja perhepäivä Espoon Leppävaarassa 28.6.2014

• Wuf! Rescuekoiratapaaminen Jyväskylässä 30.7.2014

• Yhdistyksen Match Show Vantaalla Hakunilassa 16.8.2014

• Ravintolapäivä, yhdistyksen pop-up ravintola American Bakery, Helsingissä 17.8.2014

• Eläinsuojelupäivä Vantaalla Porttipuiston Musti ja Mirrissä 30.8.2014

• Löytökoiralauantai Helsingin Alppilan kirkossa 30.8.2014

• Kulkurien tarvikekeräys Vantaan Tikkurilan kirjaston puistikossa siivouspäivänä 30.8.2014

• Yes! We Care! 3 -mielenosoitustempaus 27.9.2014 (ei varojen keruuta)

• Hyväntekeväisyysmyyjäiset ja tarvikekeräys Jyväskylän Korpilahdella 2.10. ja 4.-5.10.2014

• Kulkureiden syyskirpputori Nurmijärven Nukarilla 11.10.2014

• Avoimien ovien kirppis Nurmijärven Nukarilla 14.10.2014

• Ruoka- ja tarvikekeräys Espoon Hööks Hevosurheilulla 25.10.2014

• Lemmikkimessut Helsingissä 8.-9.11.2014

• Vuosaaren joulupolku Helsingissä 7.12.2014

• Herkuttelua ja ostoksia Nurmijärven Nukarilla. Kakun ja kahvin myyntiä sekä kirpputori. 9.-10.12.2014

• Joulumyyjäiset Vantaan Korsotalolla yhdessä Kreetan Kodittomat Eläimet ry:n kanssa 13.12.2014

• Joululahjapaketointi Turun Musti & Mirrissä 19.-23.12.2014

 

Tapahtumien tuotto oli yhteensä 15 656,14 (15 157,58) euroa.

Myös yhdistyksen tukijat järjestivät kertomusvuonna useita hyväntekeväisyystempauksia, joiden tuoton he lahjoittivat yhdistykselle joko kokonaan tai osittain. Näitä tapahtumia oli mm. turkulaisten HiusTaigan ja PuLP’n järjestämät hius- ja meikkipäivät, Life Can Change -huutokaupat, Punainen Kortti Romanialle -kirpputori, koirapuistotapaamiset Espoon Pisan koirapuistossa, sekä Zumba-hyväntekeväisyystapahtuma ja hyväntekeväisyysjooga Turussa.

2.2.2  Lahjoitukset

Viitteen perusteella merkityt lahjoitukset käytetään kohteeseen, johon lahjoittaja ne on halunnut suunnattavan. Merkityt lahjoitukset käytetään avustuskohteiden koiran- ja kissanruokaan, eläinlääkärikuluihin, eläinlääkkeisiin sekä tarvike- ja rakennuskuluihin. Kampanja- ja projektiviitteiden ja yleisen lahjoitusviitteen lisäksi lahjoituskohteita olivat Anda ja Alina Murgun tarha Suflete Dragi, Asociatia A Doua Sansan pitämä Glinan koiratarha, steriloinnit, koiranruoka, kissat ja Virumaa kodutute loomade varjupaik -löytöeläintarhan koirat.  Lahjoituksia saatiin kampanjakeräykset ja keräyslipastuotot mukaan lukien 71 018,16 (31 498,27) euroa, mikä on yli kaksinkertaisesti enemmän kuin edellisenä vuonna.

2.2.3  Jäsenet ja jäsenten hankinta

Yhdistyksellä on vain varsinaisia jäseniä, jotka hyväksytään hakemusten perusteella. Jokaisella jäsenellä on äänioikeus, osallistumisoikeus varsinaisiin kokouksiin sekä oikeus ehdolle asettumiseen yhdistyksen toimielimiin. Jäsenmaksu pysyi 20 eurossa. Kertomusvuoden aikana päätettiin myös yritysjäsenyydestä. Yritysjäsenen jäsenmaksuksi tuli 250 euroa. Yritysjäsenellä on yksi ääni käytettävänään vaaleissa.

Jäseniä on hankittu sekä yhdistyksen kotisivujen, että Facebook-sivun välityksellä. Myös tapahtumissa on jaettu tietoa jäsenyydestä ja annettu liittymislomakkeita ja muuta materiaalia yhdistyksen toiminnasta.

Yhdistys sai uusia jäseniä ja kertomusvuoden loppuun mennessä yhdistyksellä oli jäseniä yhteensä 305 (208) henkilöä ja 1 (0) yritysjäsen. Jäsenmaksutuottoja saatiin kertomusvuonna 3 687 (4 110) euroa.

2.3  Projektit, kampanjat ja keräykset

2.3.1  Steriloinnit

Kertomusvuonna yhdistys alkoi panostamaan vieläkin enemmän sterilointeihin Romaniassa ottaen steriloinnit tärkeimmäksi asiakseen. Kertomusvuonna Romaniassa sterilointiin 171 % enemmän eläimiä kuin edellisenä vuonna, yhteensä 1099 (406) eläintä. Yhdistys järjesti sterilointiprojekteja Bukarestissa, Constantassa, sekä Bukarestia ympäröivissä kylissä. Ensisijaisia projekteja olivat sterilointiprojektit, jotka pyörivät jatkuvasti Romaniassa kolmella eläinlääkäriasemalla. Yhdistyksellä on avattu tili näille asemille, joihin yhteiskumppanimme voivat viedä koiria ja kissoja steriloitavaksi ilman erillistä lupaa. Näistä Clinika Veterina Ortovetissa steriloitiin 56 koiraa ja 7 kissaa, Cabinet Veterinar Almavetissä 199 koiraa ja Praxis Vetlife Cabinet Veterinarissa 464 koiraa ja 268 kissaa. Kertaluontoisissa projekteissa steriloitiin eläimiä seuraavasti: Constantan sterilointiprojektissa 70 koiraa, GIA Group Initiative for Animals:in kanssa järjestetyssä projektissa 20 koiraa, ja SAR – Stray Animal Rescuen -projektissa 15 koiraa.

Virossa Rakvere Loomakliinik OÜ:ssa steriloitiin Virumaa kodutute loomade varjupaik -löytöeläintarhan kuusi koiraa. Tarhalla steriloitiin myös 24 kissaa. Virumaa kodutute loomade varjupaikan steriloidut kissat saivat kodit Virosta sterilointien jälkeen. Tallinnassa steriloitiin 13 kissaa. Kissat olivat yksityisiä tai ulkona vapaana eläviä kissoja.

Kaiken kaikkiaan kertomusvuonna sterilointiin 830 (368) koiraa ja 312 (70) kissaa, jotka joko saivat kodin muualta kuin yhdistyksen kautta tai jäivät tarhoille. Romanian koirien ja kissojen sterilointeihin käytettiin 28 329,73 euroa. Viron koirien sterilointeihin käytettiin 800,18 euroa. Kissojen sterilointeihin Virossa ja Suomessa käytettiin 1441,40 euroa. Yhteensä sterilointeihin käytettiin kertomusvuonna 30 571,31 (9 833,86) euroa.

 

Huom. Yhdistyksen kautta kodin saaneet koirat ja kissat ja niiden sterilointikulut eivät kuulu em. lukuihin. Kotiin menevien steriloimattomien eläinten kohdalla yhdistys palautti kuittia vastaan 25 % kuluista omistajan steriloidessa eläimen. Palautus toimi kannustimena, omistaja sitoutuu luovutusopimuksessa steriloimaan steriloimattomana kotiin menevän eläimen, yleensä nämä olivat pentuja. Näitä ns. sterilointipalautuskuluja katettiin 2 809,25 (1 103,06) euron edestä.

 

Yhdistyksen toimintaa selkeästi painotettiin kautena 2014 sterilointiprojekteihin ja niiden edistämiseen. Vuoden 2014 tavoitteena oli steriloida 876 eläintä, kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Tavoite ylitettiin 223 eläimellä.

 

2.3.2  Kampanjat

Suurin yksittäinen projekti oli huhtikuussa aloitettu Suflete Dragi – For Good, jossa kerättiin varoja Anda ja Alina Murgun tarhalle, Suflete Dragille, oman tontin ostamiseen ja tontille uuden tarhan rakentamiseen noin 200 koiralle. Kertomusvuonna projektiin laitettiin varoja yhteensä 54 638,74 euroa, josta tontin osuus oli 33 930 euroa.  Muu raha käytettiin rakentamiseen. Varoista 38 638,50 euroa katettiin Suflete Dragille osoitetuista rahalahjoituksista ja loput muista Suflete Dragille osoitetuista varainhankinnan tuotoista.

Loppuvuodesta aloitettiin kunnianhimoinen projekti Rosiori De Veden kaupungin kulkukoiraongelman ratkaisemiseksi. Tarkoituksena on massiivisilla sterilointikampanjoilla yhteistyössä romanialaisen eläinlääkärin Dr. Aurealian Stefanin tiimin kanssa pyrkiä vähentämään kulkukoirapopulaatiota vuosien aikana kohtuulliselle tasolle ja ehkäistä uusien koirien syntymistä. Tarkoituksena projektin onnistuessa on tehdä siitä suunnannäyttäjä muille kaupungeille. Kertomusvuonna ei päästy vielä käytännön toimiin vaan keskityttiin varojen keräämiseen ja projektin suunnitteluun. Varoja kampanjaan tuli lahjoituksina 1 515,20 euroa. Yhteensä kampanjaan merkittiin varoja lahjoitustuotoista vuoden loppuun mennessä 7 313,50 euroa.

Kertomusvuonna tehtiin jatkuva sopimus Hyvinkään Agrimarketin kanssa Jahti & Vahti -koiranruoan ostamiseksi. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla yhdistyksen tilille koiraruokasäkin hinnan. Näillä merkityillä lahjoituksilla ostetaan Jahti & Vahti -koiranruokaa, joka lähetetään Romaniaan yhteistyökumppaneillemme. Kertomusvuonna keräys tuotti 1 982,50 euroa, joka vastaa n. 80 kpl 15 kg:n ruokasäkkiä.

Muita pienempiä kampanjakeräystuottoja oli yhteensä 2 217,73 euroa.

2.4  Sijoitetut eläimet

2.4.1  Koirat

Yhdistyksen adoptiotoiminta Romaniasta jatkui aktiivisena.

Toiminta Virossa vähentyi toimintavuonna ja lopetettiin kokonaan syksyllä, koska avustuskohteen katsottiin pystyvän tulemaan  toimeen riittävässä määrin omilla resursseillaan.

Vuonna 2014 yhdistys sijoitti adoptio-ohjelman kautta yhteensä 339 (292) koiraa uusiin koteihin, joista 333 (274) oli Romaniasta ja 6 (18) Virosta. Näistä 50 romanialaista ja  kolme virolaista koiraa saivat kodin kotihoidon kautta. Kotihoidossa toimikauden päättyessä oli kolme romanialaista koiraa. Yksi koira lopetettiin kotihoidossa liian huonojen lonkkien takia. Uudelleensijoituksia oli 16 (10), joista uutta kotia odotti toimintakauden lopussa seitsemän. Aiemmin kodin saaneista koirista toimintavuonna yksi koira kuoli tapaturmaisesti jäätyään auton alle, yksi koira lopetettiin vanhuuden vaivojen takia ja yksi Addisonin taudin takia.

Romaniasta koirat tulivat yhteistyökumppaneidemme ja avustuskohteidemme ylläpitämiltä koiratarhoilta.

Eniten koiria tuli pääavustuskohteiltamme Asociatia A Doua Sansan ylläpitämältä Glinan koiratarhalta (76) ja Asociatia Suflete Dragin (Anda ja Alina Murgu) tarhalta (51) sekä yhteistyökumppanimme Clinica Veterinara OneVet -eläinlääkäriaseman koirahoitolasta OneVet Pentionista (54). Rosiori De Veden kunnalliselta löytöeläintarhalta Cornelia Stanescun kautta tuli 11 koiraa. Suurimmat yksityiset yhteistyötahot olivat Luiza Mandru (50), Mihaela Soare (27), Roxanna Deissima (22), Alina Stan (12) ja Giovanni Razvan (10). Muita yksittäisiä koiria tuli kahdeltatoista eri taholta. Huolimatta siitä mistä koirat olivat peräisin, ne kävivät läpi rokotusohjelman ja terveystarkastukset yhteistyötahomme Clinica Veterinara OneVet -eläinlääkäriasemalla. Virosta adoptoidut koirat tulivat Rakveresta, Virumaa kodutute loomade varjupaikasta.

2.4.2  Kissat

Kissoista 84 (110) sai kodin yhdistyksen adoptio-ohjelman kautta. Näistä 78 oli kotihoidossa ennen kodin saantia. Uudelleensijoituksia oli 6 (2). Kotihoidossa eläinsuojelullisista syistä lopetettiin kolme. Sairauden takia kuoli kaksi ja liiallisen arkuuden takia lopetettiin kaksi. Lisäksi yksi kissa karkasi kotihoidosta eikä sitä löydetty. Jo kodin saaneista kissoista kertomusvuonna kuoli kaksi, sairauden takia lopetettiin kaksi ja yksi tapaturman takia.

Kissoista 43 oli suomalaisia uuden kodin etsijöitä. Suomalaiset kissat olivat Kiikoisten Löytöeläinpalvelulta (1),  Kotkan ja Kouvolan seudun eläinsuojeluyhdistyksiltä (32), kissapopulaatioista loukutettuja (3), yksityisiltä (2) ja viisi syntyi Suomessa kahdelta Virosta tiineenä tuodulta emolta. Virosta tulleet kissat olivat Rakveresta, Virumaa kodutute loomade hoiupaikasta (13) ja yksityisiltä (28). Kertomusvuoden lopussa kotihoidossa oli kuusi kissaa.

2.5  Media

Yhdistys on kertomusvuonna panostanut voimakkaasti kansainväliseen toimintaan ja päättäjätason vaikuttamiseen niin Suomessa kuin EU-tasollakin. Yhdistys on saanut jo nimeä ja luottamusta tällä saralla. Yhdistys teki ja oli mukana lukuisissa vetoomuksissa, adresseissa ja kirjelmissä, joissa vaadittiin Romanian eläinrääkkäystilanteeseen puuttumista. Yhdistys järjesti mielenilmauksen Romanian eutanasialakia vastaan 17.5.2014 Helsingissä. Mielenilmaus oli suuri menestys ja sai ansaittua mediahuomiota. Asiasta kirjoitti Yle, Iltalehti ja Animalia.

Suomessa tehtiin historiaa eläinsuojelun parissa, kun Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanottoon kutsuttiin eläinsuojelujärjestöjen edustajia. Näistä yksi oli Rescueyhdistys Kulkurit ry:n puheenjohtaja Salla Honkapää. Aamulehti kirjoitti artikkelin Salla Honkapään linnanjuhliin menosta.

Toisen ison kansallisen mediajulkisuuden yhdistys sai, kun Yle:n toimittaja Maarit Tastula teki Salla Honkapäästä ja Sini Isakssonista henkilökuvat Avec Tastula -televisio-ohjelmaan. Ohjelmassa käytiin Romaniassa kodittomien koirien parissa ja pohdittiin mm. eettistä kulkukoiraongelman ratkaisua. Avec Tastula esitettiin kaksi kertaa uutena vuotena. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa vuoden 2015 loppuun asti.

Salla Honkapää osallistui vuoden aikana myös Kansalaisareenan Vuoden Vapaaehtoinen kilpailuun ja sai kunniamaininnan sijoittuen kymmenen eniten ääniä saaneen joukkoon.

2.6  Tiedotus

Yhdistyksen pääasiallisina tiedotuskanavina toimivat kertomusvuonna yhdistyksen kotisivu, www.kulkurit.fi, sekä Facebook-sivu, www.facebook.com/kulkurit. Yhdistys pyrkii olemaan tiedotuksessaan mahdollisimman avoin ja nopea ja siksi myös sosiaalinen media on valittu viralliseksi tiedotuskanavaksi. Kotisivujemme käyttäjillä on ollut mahdollista tilata uutiskirje sähköpostiinsa. Kuukausittain lähetettiin formaattimuotoinen uutiskirje postituslistalla oleville jäsenille. Yhdistys on myös jakanut tapahtumissa esitteitä, informoinut kauppojen ilmoitustauluilla ja muilla mahdollisilla paikoilla. Yhdistys pyrkii myös olemaan aktiivisesti erilaisissa tapahtumissa mukana, sekä järjestämään niitä itse, jotta tiedonvälitys saataisiin mahdollisimman kattavaksi ja laajaksi.

2.7  Muu tiedotus- ja valistustoiminta

Yhdistys pyrkii levittämään tietoa eläimen henkisen ja psyykkisen hyvinvoinnin tärkeydestä, jotka ovat yhteydessä positiivisiin koulutusmetodeihin ja koiran elekielen ymmärtämiseen. Yhdessä tekemisen ja virikkeiden merkitys koiran käyttäytymiseen voi näytellä isoa osaa arjen ongelmien ratkaisuihin, mm. itsetunnon kohottamiseen, pelkojen voittamiseen ja remmirähjäykseen.

Yhdistys sai yhteistyökumppanikseen eläinalan yrityksen Koiruuksien Klubin, joka teki rescuekoirille tarkoitetun Kulkurista Kotikoiraksi -verkkokurssin. Kattavan verkkokurssin tarkoitus on olla tueksi ja avuksi rescue- tai kodinvaihtajakoirien omistajille. Osa verkkokurssin tuotosta tulee yhdistyksen hyväksi.

Yhdistys teki myös valistustyötä liittyen vastuulliseen lemmikinomistajuuteen ja kodittomien eläinten tilanteesta kertomiseen, kun Taija Jolanki luennoi aiheesta Jyväskylän Normaalikoulun yläastelaisille marraskuussa 2014. Tämä oli ensiasken yhteistyölle koulun kanssa ja tuleville kouluvierailuille.

Myös Hanna Taka-Sihvola, Hännänhuippu, piti kertomusvuonna koirakon yhteistyöhön tähdäten Rally-Toko –kurssin.

2.8  Kenttätyö

Kertomusvuoden aikana tehtiin yhdistyksen aktiivien toimesta viisi avustusmatkaa Romaniaan. Matkoilla tavattiin yhteistyökumppaneita ja avustuskohteita, vierailtiin tarhoilla ja klinikoilla, keskusteltiin toimintatavoista, uusista projekteista, arvioitiin koiria sijoituksia varten, toimitettiin lahjoitustavaroita yhteistyötahoille sekä tuotiin paluulennoilla adoptoituja koiria Suomeen.

Viroon, Rakvereen, Virumaa kodutute loomade hoiupaikkaan tehtiin reissuja, jotka keskittyivät lähinnä eläinten arvioimiseen, lahjoitusten toimittamiseen ja sijoitettavien koirien ja kissojen noutamiseen Suomeen. Toiminta lopetettiin syksyllä 2014 ja resurssit siirrettiin kokonaan Romaniaan.

Varsinaisen kenttätyön hoitavat pääasiassa yhteistyötahomme Romaniassa. Yhdistys avustaa heitä, sekä pyrkii reaaliaikaisella keskusteluilla ja tiiviillä yhteydenpidolla saamaan yhteistyöstä mahdollisimman sujuvaa ja kestävää. Yhdistys myös toimittaa avustukset perille, sekä korvaa sijoitetuista eläimistä aiheutuneet kulut yhteistyötahoille.

 

  Hallinto

3.1  Kokoukset

Kertomusvuonna pidettiin yksi varsinainen kokous, joka oli 10.5.2014 Tuusulassa pidetty vuosikokous. Muita kokouksia oli 10, joista 8 oli sähköpostikokouksia jäsenten valitsemista varten.

3.2  Hallitus

Vuosikokouksessa äänestettiin hallituksen puheenjohtajaksi enemmistövaaleilla Salla Honkapää. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi äänestettiin suhteellisella vaalitavalla Sini Isaksson, Taija Jolanki, Nea Goman ja Kaisa Kanninen. Kaisa Kanninen ja Tanja Björninen saivat saman verran ääniä, tulos ratkaistiin arvalla. Hallituksen varajäseniksi valittiin suhteellisella vaalitavalla Tanja Björninen, Veronika Vitri ja Katarina Kaasinen. Varajäsenet korvaavat varsinaisia jäseniä valitsemisjärjestyksessä. Hallitus valitsi Taija Jolangin varapuheenjohtajaksi ja Sini Isakssonin rahastonhoitajaksi.

3.3  Muut toimihenkilöt

Toimihenkilöitä vaihtui kauden aikana. Muutama vanha lähti pois ja uusia tuli tilalle. Toimikauden lopussa aktiivisia toimihenkilöitä oli yhdistyksessä 30 (24).

Romanian yhteyshenkilönä, adoptiotoiminnan vastaavana sekä lentojen organisoijana toimi Salla Honkapää. Kansainvälisistä vaikuttamisasioista ja Rosiori De Vede -projektista vastasi Taija Jolanki. Taloudenhoitajana toimi Sini Isaksson.  Kaisa Kanninen oli sterilointiprojektien vastaava. Viron yhteyshenkilönä ja vastaavana sekä nettisivuvastaavana toimi Nea Goman.

Annu Piensoho vastasi tiedottamisesta ja nettisivujen päivittämisestä. Christa Wilkman vastasi  sijoitettujen eläinten rekisterin ylläpidosta, kotihoito- ja adoptiosopimusten käsittelystä ja Turvasiru.fi -asioista. Tapahtumamainosten ja markkinointimateriaalien tekeminen siirtyi Nelli Järviselle Anni Ahon jäätyä lomalle. Tapahtumavastaavana oli Katarina Kaasinen, joka myös vastasi markkinointimateriaalien painattamisesta. Jäsenrekisterin pito siirtyi toimivuoden aikana Leila Mattilalle. Leila vastasi myös verkkokaupasta, kannatustuotehankinnoista, kannatustuotteiden varastoinnista ja lähetyksestä.

Lahjoitustavaroiden kuljetus Romaniaan aloitettiin ja siitä vastasi Miia Lönnqvist. Hänelle siirtyi myös lahjoitusruoan vastaanotto, varastointi ja koordinointi toimikauden aikana.  Kirpputoritoiminnasta ja lahjoitusten vastaanottamisesta vastasi Christa Wilkman, Helsingissä apunaan Anu Karppinen.

Koirien adoptioita hoitivat Nea Goman, Tanja Björninen, Johanna Lisko, Katja Miettinen, Saila Ryytty, Evi Koskinen, Niina Laaksonen, Jenni Huuskonen, Maarit Auranen, Taija Mäkinen, Lilli Lanér, Mia Takolander, Johanna Raane, Stina Nurmikoski, Salla Honkapää, Taija Jolanki, Nelli Järvinen ja Veronika Vitri.  Lentojen varaajana lentokummeille ja adoptoiduille koirille toimi Marja Kiiveri. Kissavaraajina toimi Mari Laijola ja Heidi Rissanen, sekä kissavastaavana Millie Anttila ja loppuvuodesta Venni Rechardt. Kotihoitajarekisterin ylläpito siirtyi vuoden aikana Anni Aholta Reetta Herraselle.

 

4   Talous

Yhdistyksen taloudellinen tilanne oli hyvä koko toimintakauden ajan.  Aktiivisen toiminnan ansiosta varainhankinnan tuotto kulujen jälkeen kaksinkertaistui 105 712,34 (52 783,27) euroon. Tuotoista käytettiin toimintavuonna sterilointikampanjoihin ja avustuskohteiden tukemiseen 98 242,35 (41 846,09) euroa.

Eläimistä saadut kulukorvaukset kattoivat adoptiotoiminnasta suoraan koituneet kulut, ylijäämää jäi 9 107,12 (-2 082,10) euroa. Toimintavuonna kiinnitettiinkin enemmän huomiota adoptioprosessin kustannusrakenteeseen kuten kuljetusten optimointiin ja eläinlääkärikuluihin, jolloin saatiin aikaan huomattava parannus edelliseltä toimintakaudelta.

Rahalahjoituksia saatiin yli kaksinkertaisesti edelliseen vuoteen nähden, 71 018,16 (31 498,27) euroa. Tämä on myös lisääntyneen aktiivisen toiminnan kehityksen ansiota. Suunnattuihin avustuskohteisiin saadut lahjoitukset käytettiin kokonaisuudessaan niihin. Sterilointiprojektien kuluista 22 020,31 euroa katettiin muun varainhankinnan tuotoilla. Tämä on 72 % enemmän kuin mitä sterilointeihin suunnattuja viitteellisiä lahjoituksia tuli.

Ylijäämää tilikaudelta jäi 10 100,31 (2 569,23) euroa.

 

5   Kirjanpitäjä ja tilintarkastaja

Kirjanpitäjänä toimi Anu Karppinen ja tilintarkastajana Oy Tuokko Ltd, Helsinki (ent. Tuokko Tilintarkastus Oy).

Lue myös:

Rescueyhdistys Kulkurit rekrytoi: Varainkeruukoordinaattori

Rescueyhdistys Kulkurit ry on vuonna 2012 perustettu hyväntekeväisyysjärjestö, joka toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti auttaen kohdemaansa Romanian kodittomia eläimiä monitahoisesti ja vastuullisesti. Arvoihimme kuuluu vastuullisuuden lisäksi...

lue lisää

Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2024

Valoisaa vuoden ensimmäistä päivää! Saan jälleen kerran tervehtiä teitä Kulkurien tukijat, seuraajat, aktiivit ja adoptioperheet sekä kaikki muut toiminnastamme kiinnostuneet eläinten ystävät. Uuden uutukaisen vuoden kynnyksellä me luomme katseen eteenpäin, mutta sitä...

lue lisää

Tiedote: Kulkurit lomalla 18.12.2023–7.1.2024

Kulkureissa lomaillaan kolmen viikon ajan ajalla 18.12.2023-7.1.2024. Tänä aikana meillä otetaan ansaitusti iisisti ja ladataan akkuja, jotta jaksamme auttaa kodittomia koiria alkavanakin vuonna. Loma vaikuttaa jonkin verran toimintoihimme, joten tässä muutamia...

lue lisää

Tiedote 15.9.2023: Ruokaviraston koirarekisteri

Mikä koirarekisteri? Koirarekisteri on Ruokaviraston ylläpitämä viranomaisrekisteri, johon talletetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 68/2022 5 § mukaiset tiedot koirista ja koirien haltijoista. Rekisteri on avautunut koirien haltijoille käytettäväksi...

lue lisää

Toimintakertomus 2022

YLEISTÄ Rescueyhdistys Kulkurit ry on eläinsuojelun parissa toimiva aatteellinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 2012 ja se toimii kestävän eläinsuojelutyön periaatteiden mukaisesti. Yhdistyksen tavoitteena on eläinten kokonaisvaltaisen...

lue lisää

Toimintasuunnitelma 2023

Rescueyhdistys Kulkurit on aloittanut toimintansa toukokuussa 2012. Yhdistyksen tavoitteena on vaikuttaa kohdemaansa Romanian eläinsuojelulliseen tilanteeseen kestävällä ja monitahoisella tavalla. Merkittävimpinä toimintakeinoina ovat kohdemaassa tapahtuvat...

lue lisää

Kulkurien uusi hallitus 2023-2024 on valittu

Rescueyhdistys Kulkurit ry valitsi vuosikokouksessaan 20.5.2023 uuden hallituksen kaudelle 2023-2024. Nyt on aika esitellä yhdistyksen uuden hallituksen jäsenet. Nina Ehrström hallituksen puheenjohtaja "Olen toiminut Kulkurien aktiivina vuoden 2018 alusta...

lue lisää