Luiza Mandru

Luiza Mandru om omistanut elämänsä kodittomille koirille.

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Luizan tarina alkaa 2000-luvun alusta, jolloin he miehensä kanssa asuivat Bukarestissa kerrostaloasunnossa. Luiza on aina ollut erittäin eläinrakas ja pienessä asunnossaan hänellä oli jo tuolloin 3 koiraa ja 3 kissaa. Luiza halusi auttaa kaduilla eläviä koiria ja tutustui Asociatia Suflete Dragin Anda Murguun, joka auttoi Luizan pelastamia koiria. Vuonna 2007 Mandrut päättivät muuttaa elämänsä ja he ostivat talon maaseudulta. Näin heillä oli enemmän tilaa auttaa avun tarpeessa olevia eläimiä. Samalla Luiza jätti teknisen suunnittelijan työnsä ja jäi kotirouvaksi eläimiä ja taloa hoitamaan. Tilasta oli kuitenkin puutetta eläinten lisääntyvän määrän takia, joten vuonna 2013 he ostivat oman tonttinsa vierestä lisää maata, jonka he aitasivat turva-aidalla.

Luizan kotona asuu aina kerrallaan noin 40 koiraa.

Vuonna 2014 Mandrut myivät kaupunkiasuntonsa pilkkahintaan ja myyntirahoilla tekivät kipeästi kaivatun remontin taloonsa ja maksoivat velkojaan ja lainojaan. Ainoa säännöllinen tulonlähde Mandruille on Luizan miehen palkka. Yksittäisiä lahjoituksia tulee silloin tällöin esimerkiksi Suomeen kotiutuneiden koirien perheiltä. Myös Kulkurien kautta voi kohdistaa lahjoituksensa Luizalle. Kulkurit auttavat Mandruja aina mahdollisuuksien mukaan mm. lähettämällä ruokaa eläimille lahjoituskuormien mukana. Myös yksittäisiä keräyksiä on pidetty tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Luiza ei osaa sanoa, paljonko koiria tulee ja lähtee kuukausittain, mutta olemassaoleva eläinmäärä pysyy suunnilleen samana koko ajan. Eläimet, jotka Luizalle päätyvät, ovat ihmisten pelloille, metsiin tai teiden varsille hylkäämiä entisiä kotikoiria. Välillä Luiza saa myös joko puhuttua tai ostettua eläimiä niitä huonosti kohtelevilta omistajiltaan. Luizan hoivista koiria on lähtenyt aiemmin adoptioon Itävaltaan ja Saksaan, mutta kun Kulkurit ottivat Luizan avustuskohteekseen vuonna 2012, on kaikki koirat tämän jälkeen adoptoitu pelkästään Suomeen.

Luizan mies Stefan Mandru.

Mandrut aikovat jatkaa kodittomien eläinten auttamista niin kauan kuin vain pystyvät. He eivät aio antaa periksi, vaikka välillä työ tuntuu loputtoman toivottomalta, raskaalta ja uuvuttavalta. Onnelliset kuulumiset adoptoitujen koirien omista kodeista ovat yksi suurimmista palkinnoista, mitä he saavat upeasta työstään.