Kotia etsivä koira: BOAS (Antropologit)

Syntymäaika: 12/2021
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio: 45 cm/15 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

5.7.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. 

Maaliskuussa aktiivimme olivat Romaniassa ja juuri saapuneet Carpen tarhalle odottamaan Carmenia. Carmen saapuikin paikalle autossaan yksi koiranpentu, joka oli saatu kiinni tien pientareelta. Tarhapäivä alkoikin koirien pelastusoperaatiolla, kun aktiivimme lähtivät Carmenin avuksi pyydystämään koiran emoa sekä kahta muuta pentua. Pentue oli vain hiukan aiemmin hylätty tarhalle johtavan tien varteen. Pentujen emo oli kovin ihmisrakkaana koirana kävellyt suoraan pelastajien syliin, mutta kaksi viimeistä pentua kirmailivat pitkin tietä. Aktiivimme Carmenin tukena viimeisetkin pennut saatiin kiinni ja kiikutettiin turvaan tarhalle.

Emo pentuineen sai tarhalta oman häkin, johon ne asettuivat asumaan. Koirat saivat loishäädöt sekä rokotukset. Aktiivimatka toisensa jälkeen pelastusoperaatiossa mukana ollut aktiivi odotti, milloin tämä pentue saataisiin adoptio-ohjelmaan. Viimein koirat ovat siinä tilanteessa, että niistä otettiin tiedot ja kodinetsintä voitiin aloittaa. Koirat saivatkin pentuenimekseen Antropologit ja nyt Douglas, Boas ja Malinowski etsivät omia ihmisiään, joiden kanssa aloittaa tutkimusmatkailu vieraaseen maahan! Pentueen emo Mead on jo päässyt omaan kotiinsa Suomeen.

Antropologit tulevat hyvin toimeen keskenään. Niille ei tule kinaa resursseista eivätkä ne ole kovia haukkumaan. Antropologien tapaan ne vaikuttamat olevan hiljaisia havainnoijia, jotka tutkailevat ympäröivää elämää tarkasti. Koirat eivät ole pelokkaita, mutta ihmisiin hiukan tottumattomia. Rauhallisen tutustumisen myötä Antropologit ottavat enemmän kontaktia, joskin ne ovat edelleen hiukan varautuneita vieraiden liikkeistä.

Boas on pentueen ujoin ja se jännittää vieraita huomattavasti enemmän kuin siskonsa Douglas sekä veljensä Malinowski. Boas pysyttelee kopissa eikä omaehtoisesti lähesty vieraita. Se seurailee sivummalta ja livahtaa karkuun, kun siitä yritetään ottaa kuvaa. Namit kuitenkin kiinnostavat sitä ja Boas kävi maistelemassa nameja maasta, kunhan vieraat ihmiset olivat siirtyneet kauemmas. Ajan kanssa Boas rauhoittui ja sen oli helpompaa olla ihmisen kanssa, kun vieras pysytteli paikallaan ja oli huomioimatta sitä.

On hyvä muistaa, että kotikoiran elämä on Boakselle täysin uusi juttu, se ei esimerkiksi tiedä miten pukea valjaita, kävellä hihnassa, olla sisäsiisti tai elää ihmisten kanssa. Myöskin kaikki talon sisällä olevat asiat, esimerkiksi lattia, television äänet, peilit yms. ovat Boakselle täysin uusia asioita. Eli tulevan kodin täytyy sitoutua näyttämään kotikoiran elämää Boakselle positiivisin metodein. Boaksesta, joku saa vielä aivan mielettömän kaverin ja varmasti tulee olemaan ilo seurata, minkälainen kaveri tottumattomuuden alta kuoriutuu.

Boas etsii kotia, jossa on jo ennestään kokemusta tottumattoman ja aran koiran kanssa elämisestä ja haasteiden työstämisestä. Boasin kotiutumista tukee koiraseura, joten sitä ei luovuteta ainoaksi koiraksi. Boas muuttaisi mieluiten rauhallisemmalle alueelle rivi- tai omakotitaloon.

Boas alkaisikin olla jo varsin valmis omaan kotiin. Boas toivoisi näkevänsä kaimansa tavoin, miten kaikki yksilöt ovat yhdenvertaisia ja jokainen niistä ansaitsee riittävän arvostuksen.

Antropologipennut olivat tavatessa n. 45cm ja 15kg, joskin ne kasvavat vielä aikuistuessaan.

Päivitykset

5.7.2023

Uusia kuulumisia Boakselta! Muut Antropologeista (Douglas ja Malinowski) tulevat katsomaan portille kun ihminen on häkin ulkopuolella ja Boas jää hieman taemmas tutkailemaan. Kun ihminen menee sisään häkkiin, Boas siirtyy kauemmaksi. Namit Boas uskaltaa tulla hakemaan maasta heitettynä ja pikku hiljaa läheneekin ihmistä. Boas ihmettelee tosi paljon tilannetta ja tarkkailee ihmistä, koska namit kiinnostaisi kuitenkin niin paljon. Kun Kulkureiden toimija lähtee pois häkistä, niin koko porukka uskaltaa tulla lähemmäksi ihmistä, aita välissä toi siis turvaa ja rohkeutta. Boaksella olisi varmasti niin paljon annettavaa kunhan saisi oman kodin ja edetä omaan tahtiin. Missä on Boaksen oma koti ja ihmiset?

Lisätty profiiliin uusia videota ja paljon kuvia.

16.1.2023

Boas ja hänen sisaruksensa siirtyvät nyt aikuisten koirien kategoriaan etsimään omaa kotiaan. Antropologien perustekstiä on päivitetty ajantasalle.

21.10.2022

Kulkurien toimijat tapasivat Boaksen syyskuussa Romanian matkalla. Boas on pentueesta ujoin ja tuleekin tarvitsemaan paljon positiivista tukea koti elämässä kaiken uuden oppimiseen. Siitä kuoriutuu varmasti aivan upea koira, kunhan saa aikaa, rakkautta ja edetä omaan tahtiin positiivisin metodein. Boas olisikin valmis jo matkustamaan omaan kotiinsa, missä on Boaksen omat ihmiset?

12.8.2022

Boas aloittaa kodin etsinnän Kulkureiden adoptio-ohjelmassa!

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Maiju Lanki

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: