Jos lemmikki katoaa

Eläimiä karkaa mitä moninaisimmissa tilanteissa ja paikoissa, jonka vuoksi lemmikinomistajan on hyvä tietää ennalta mitä tehdä, jos lemmikki katoaa. Tällöin omistajan on helpompi pysyä itse rauhallisena ja etsintätoimet sujuvat määrätietoisesti ja järjestelmällisesti. Kun lemmikki katoaa, ratkaisevaa on ensimmäisten vuorokausien toimet, mutta toivoa ei kannata menettää vaikka etsintään menisi pidempäänkin. Karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.

Ota talteen koiran hajua siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan. Harjaa tai nypi talteen koiran karvoja ja laita esimerkiksi minigrip-pussiin, jonka voit sulkea tiiviisti. Hajuksi käy myös esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin. Kirjaa purkkiin tai pussiin päivämäärä ja laita säilöön johonkin kuivaan ja pimeään paikkaan.

Ilmoita kadonneesta eläimestä mahdollisimman laajasti

Mitä enemmän on ilmoituksen nähneitä silmäpareja, sen todennäköisempää on myös näköhavaintojen saaminen. Säännöllisien näköhavaintojen saaminen on helpottaa koiran liikkeiden kartoittamista ja ennakointia, jonka vuoksi näköhavainnot ovat kultaakin kalliimpia.Laita ilmoitukseen mahdollisimman selkeä valokuva kadonneesta eläimestä, kuvaus tuntomerkeistä sekä omat yhteystietosi. Älä laita koiran nimeä ilmoitukseen tai ilmoita tarkkoja tietoja näköhavainnoista julkisesti.

Ilmoita kadonneesta eläimestä:

  • Oman ja naapurikunnan löytöeläintaloihin ja kunnan eläinlääkärille.
  • Internetissä Karkurit.fi– sivustolla ja mieluusti myös Facebookin valtakunnallisessa karkurit-ryhmässä, sekä mahdollisesti myös oman alueesi karkurit ryhmissä.
  • Kiinnitä ilmoituksia lyhtypylväisiin, bussipysäkeille, kauppojen ja kioskejen ilmoitustauluille. Katoamisilmoituksia kannattaa jakaa myös lähialueen postilaatikoihin ja mahdollisesti myös vastaantuleville ulkoilijoille. Myös oman paikkakunnan taksikeskukseen voi olla yhteydessä ja tiedustella mahdollisuuksista ilmoittaa katoamisesta kuljettajille.
  • Ole yhteydessä Etsijäkoiraliittoon tai Vainu Eläinetsijäkoiriin. Etsijäkoiraliiton (040 724 8614) tai Vainun (041 805 9423) neuvontanumerosta saat apua ja neuvoja kun lemmikkisi on kateissa.
  • Voit olla yhteydessä myös Suomen etsijäkoirat ry:hyn , minkä valtakunnallinen päivystysnumero on 040 9685 985.
  • Ilmoita karkulaisesta myös poliisille.

Kauttamme tulleiden eläimien katoamisista tulee ilmoittaa myös eläimen varaajalle, esimerkiksi tekstiviestillä. Varaaja tai muu yhdistyksemme aktiivi voi avustaa sinua internet-ilmoituksien jakamisessa. Etäisyyksien ja mahdollisuuksien mukaan osallistumme mielellämme myös etsintöihin.

Jätä katomispaikalle esimerkiksi oma paitasi, lemmikin pyyhe, peti tai jokin muu tutun hajuinen esine. Mikäli lemmikki katoaa lähellä kotia tai muusta lemmikille tutusta paikasta, tee katoamispaikalta hajujälkiä turvallista reittiä pitkin kotiin tai muuhun tuttuun ja rauhalliseen paikkaan.

Hajujälkiä tehdään laahaamalla maata pitkin sukkahousua, jossa on tonnikalaa tai muuta märkää herkkuruokaa. Kunkin jäljen tulisi olla noin kilometrin pituinen. Usein karkuri osaa suunnistaa tuttuja jälkiä pitkin kotiin. Huomioithan, että kotona on hyvä olla jonkun vastaanottamassa mahdollisesti kotiin palaavaa karkuria, vaikka itse olisitkin karkulaista etsimässä. Kotona kannattaa myös grillata, sillä ruuan tuoksu leijailee pitkälle ja voi houkutella karkulaista kotiin.

Karussa oleva lemmikki on lähes järjestäen peloissaan ja hämmentynyt, jonka vuoksi sen nimen huutelua kannattaa välttää ensimmäisen puolen tunnin etsinnän jälkeen, sillä se voi hämmentää lemmikkiä entisestään.

Valmistaudu uuteen vuoteenNala New Year Model

Karkaamisen ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa kuin karkurin kiinni saaminen. Myös koirat, jotka eivät aiemmin ole pelänneet ilotulitteita, voivat yhtäkkiä säikähtää niitä. Allaolevien vinkkien noudattamista suositellaankin kaikille koiranomistajille.

Ennakoi

  • Tarkista varusteiden kunto ja pidä lemmikkisi kytkettynä.
  • Käytä valjaita/kaulapantaa tai niiden yhdistelmää, sekä valjaisiin kiinnitettävää turvapalaa. Näistä lemmikkisi ei pelästyessäänkään voi riuhtaista itseään irti. Etenkin useamman koiran omistajaa voi helpottaa myös hihnojen kiinnittäminen vyötärölle, esimerkiksi ylimääräisen hihnan tai vyön avulla.
  • Ulkoiluta lemmikkisi hyvissä ajoin ennen ilotulituksien alkua ja seuraavan kerran reilusti puolen yön jälkeen.

Älä jätä pelkäävää lemmikkiä yksin

  • Sulje verhot, pidä valot ja televisio/radio päällä.
  • Ole erityisen tarkka ovista kulkiessasi ja pyydä myös vieraitasi huomioimaan, ettei lemmikki pääse livahtamaan ovenraosta.
  • Pysy itse rauhallisena vaikka lemmikkiä pelottaisikin. Älä lohduttele pelkäävää eläintä, jottei pelko voimistuisi entisestään.
  • Paukkuarkaa koiraa voi pelottaa myös ruudin haju, joten karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.
  • Voimakkaisiin pelkotiloihin kysy apua eläinlääkäriltä.

Jos näet karkurin

Ilmoita näköhavainnosta, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti.

Älä huuda tai juokse eläimen perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi. Mene kyykkyyn tai istu maahan, kylki eläintä kohden. Älä luo katsekontaktia, vaan katso esimerkiksi maahan ja pyörittele kiviä, lehtiä tms. käsissäsi. Jos eläin tulee luoksesi, älä yritä ottaa sitä kiinni ellet ole täysin varma että kiinniotto onnistuu niin, ettei lemmikki pääse rimpuilemallakaan uudelleen karkuun, entistäkin pelokkaampana.

Lisätietoja etsijäkoirien toiminnasta:

Vainu Eläinetsijäkoirat ry
Etsijäkoiraliitto ry
Suomen etsijäkoirat ry