Päivitetty 12.02.2023

Kotia etsivä koira: HARA (Sonian pennut)


Syntymäaika: 4/2022
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
12.2.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Huhtikuussa 2022 Ioanan ystävä soitti hänelle ja pyysi apua Ioanan kotikylästä löytyneen pentueen kanssa. Ioana päätti auttaa ja otti emon sekä pennut hoiviinsa tarhalle. Syyskuussa 2022 Kulkurien aktiivit tapasivat pentueen tarhalla. Pentueen emo on arka ja piilottelee kopissa, eikä emoa ainakaan vielä oteta adoptio-ohjelmaan. Sen sijaan pennut Hara, Miran, Miranda S ja Haiduc S alkavat etsiä omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Syyskuussa 2022 tavatessa pennut ovat vieraisiin ihmisiin tottumattomia, mutta suhtautuvat kuitenkin vieraisiin hyvin kiinnostuneesti ja innostuneesti. Hännät vispaavat ja häkissä olon aikana pennut reipastuvat ja rohkaistuvat, kun tottuvat vieraisiin. Kaikki tulevat ihan vierelle, osa jopa hyppii vasten. Kaikki pennut syövät herkut käsistä tarjottuna. Hara on pennuista kaikista valkoisin. Hara on vierasta ihmistä kohtaan hieman varautuneempi kuin reippain pentu Miranda S. Hara tulee kiinnostuneena ihmisen luokse, käy haistamassa ja hypähtää sitten hieman kauemmas. Haran häntä heiluu ja se on uteliaan oloinen. Tulee kuitenkin muistaa, että pennut ovat kasvaneet koko elämänsä tarhan aitojen sisällä ja niiden kokemukset ympäröivästä maailmasta ovat hyvin rajoittuneita. Niiden rotuperimästä tai kasvun mukana tuomista luonteenpiirteistä ei ole vielä mitään varmuutta tai tietoa tässä vaiheessa. Pennut ovat myös tottuneet elämään toistensa seurassa pienessä tilassa ja muutos uuteen voi olla niille shokki, joka voi aiheuttaa odottamatontakin käytöksen muutosta.

Hara etsii kotia, jossa sitä osataan tukea ja opastaa kohti kotikoiran elämää lempeästi ja kärsivällisesti. Kotia, jolla riittää huumorintajua energisen pennun kommelluksiin sekä ymmärrystä Haran lähtökohdista. Kodin tulee ymmärtää ajan antamisen, sitoutuneisuuden sekä lajityypillisen tekemisen tarjoamisen merkitys. Pelkiksi sohvaperunoiksi Sonian pennuista tuskin on, vaan ne tulevat tarvitsemaan riittävästi fyysistä ja psyykkistä puuhaa pysyäkseen tyytyväisinä. Hara etsii ensisijaisesti kotia, jossa sille on valmiina reipas koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa turvaa.

Haiduc S on tällä hetkellä noin 50-55cm korkea ja painaa arviolta parikymmentä kiloa. Se saattaa kasvaa vielä hieman.

Päivitykset

12.2.2023
Kulkureiden aktiivit kävivät vierailemassa tarhalla helmikuun alussa ja tapasivat siellä myös Sonian pennut. Hara ja koko pentue ovat menneet hieman tottumattomampaan ja arempaan suuntaan. Hara ei enää uskaltanut hakea nameja kädestä saakka, kuten eivät muutkaan pennut Mirandaa lukuunottamatta. Hara jättäytyi vierailun alussa taka-alalle kopin viereen ja säpsyi pennuista eniten. Myöhemmin Hara seisoskeli aika paljon paikoillaan katsellen vieraita ja lopuksi laittoi pötköttämään kopin suulle. Kaikki pennut säpsyilivät vieraiden liikkeitä ja pakenivat herkästi koko porukalla koppiin piiloon. Pennut olivat kuitenkin kiinnostuneita vieraista ja söivät heiteltyjä herkkuja maasta. Pennut päästettiin myös sisäpihalle juoksemaan häkissä tapaamisen jälkeen, jossa ne kirmasivat onnellisena eivätkä juuri välittäneet tällöin vieraista. Ioanan eli tutun ihmisen kanssa pennut ovat rohkeampia.

Lisätty Haralle kuvia ja videoita.

13.1.2023
Hara aloittaa oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Hara saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hara on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.