Kotia etsivä koira: ORKO

Musta pyörremyrsky Orko kaipaa kokenutta kotia ja reipasta koirakaveria! Tämän tottumattoman energiapakkauksen kanssa ei varmasti pääse tekemisenpuute yllättämään!
Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio:57 cm/25 kg


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosesiin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
9.4.2024
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017, yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Se on yksi Kulkurien keskeisimpiä yhteistyötahoja Romaniassa. Kaikki kauttamme Suomeen saapuvat koirat kulkevat tämän tarhan kautta, jossa niille tehdään kaikki tarvittavat valmistelut lentoa varten. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Loppuvuodesta 2020 tarha kirjaimellisesti täyttyi pikkupennuista. Eräs merkittävä tekijä tähän oli korona. Koronapandemia on vaikeuttanut merkittävästi koirien adoptioita eri maihin, joten liikkuvuus tarhalta pois oli erityisesti vuoden 2020 aikana heikohkoa. Tämän lisäksi sterilointitapahtumia ei voitu järjestää normaaliin tapaan, joten pentuja pääsi syntymään steriloimattomille, omistetuille, lähiseudun koirille.  Pentuja tuli loppusyksystä ja vuodenvaihteessa niin suuria määriä, että tarhalla oli mahdoton enää pitää lukua siitä mitä kautta kukin pentu on sinne päätynyt, joten Orkonkaan taustasta ei ole tästä syystä tietoa.

Orko on ollut pentuna avoin ja luottavainen, mutta mutta tarhaolot stressaavat sitä ja sen reippaus hiipuu pikkuhiljaa vuosien vieriessä. Orko on energinen koira, jolla soisi olevan päivittäistä tekemistä, joka ei kuitenkaan tarhaoloissa toteudu. Vieraiden saapuessa häkkiin Orko on ensin kovin innoissaan ja hyppii häkkiä vasten, mutta aktiivien mennessä häkkiin, tilanne on Orkon mielestä hiukan liian jännittävä. Orko antaa kuitenkin vieraan koskea varovasti leuan alta ja käy välillä etäämmällä keräämässä rohkeutta, kunnes palaa vieraan lähettyville. Orko tukeutuu paljon toisen koiran seuraan ja koirakaverin esimerkillä, se on jännittävässä tilanteessa luottavaisempi. Orko haukkuu jonkin verran provosoituna, mutta ei muutoin. Tarhalla on tavallista, että koirat, jotka eivät ole varsinaisesti haukkuherkkiä, haukkuvat purkaakseen turhautumistaan tai kun muutkin koirat haukkuvat.

Orkosta jää päällimmäiseksi mielikuva aktiivisesta ja leikkisästä koirasta, jolla olisi paljon annettavaa jollekulle onnekkaalle ihmiselle. Orkon tuleva koti sijaitsee keskusta-alueen ulkopuolella. Orkon tulevassa perheessä olisi hyvä olla koirakaveri tai parikin odottamassa. Edellytämme sitä, että Orkon oma ihminen sitoutuu koiralähtöisyyteen Orkon kasvattamisessa ja arvostaa lempeyttä, sekä yhteistyön ja luottamuksen voimaa.  Orko etsii kärsivällistä ja huumorintajuista ihmistä, joka ymmärtää, että vilkkaan koiran kanssa edessä tulee olemaan jos jonkinmoista kommervenkkiä ja jekkua. Vaikka Orko on tottumaton ja ujo nuorukainen, se on kuitenkin myös hupsu ja hullunkurinen koira, joka päivästä toiseen nostaa ilon omistajansa kasvoille ja virnistää onnellisena takaisin.

Orko on noin 57 cm ja 25 kg, eli suurehko keskikokoinen. Orkolla on nuorempana ollut turkki on  syyhypunkki. Syyhypunkki on hoidettu, mutta voi olla että iho on joiltain kohdin raapimisesta arpeutunut niin, että turkki ei enää kasva siinä täysin normaalisti.

Päivitykset

9.4.2024
Orko odottaa jälleen vieraita innoissaan pomppien häkin seinää vasten. Vieraiden tullessa sisään häkkiin, käy jännitys hetkellisesti Orkolle liian suureksi ja se piiloutuu koppiin keräämään rohkeutta. Pian kuitenkin uteliaisuus voittaa ja Orko palaa kopista tutustumaan vieraisiin. Orko seuraa reippaampien asuinkumppaneidensa vanavedessä jättäytyen aluksi hieman muiden taakse turvaan. Orko käy kovasti kierroksilla jännittävässä tilanteessa, mutta rauhoittuu ajan kanssa jonkin verran. Kovin rauhallista tyyppiä Orkosta ei kyllä saa tekemälläkään, mutta suurimmat hepuloinnit jäävät siltä pois uuteen tilanteeseen tottuessa.

Orkon kanssa samassa häkissä asustava koira intoutuu tutkimaan vieraiden laukkua niin intensiivisesti, että koko laukku putoaa kopin päältä maahan. Kaikki koirat säikähtävät ryminää ja pakenevat koppeihin turvaan. Orko palautuu säikähdyksestä nopeimmin koko porukasta ja tulee ulos kopista syömään herkkuja kädestä, muiden vielä piilotellessa. Orko vaikuttaakin tässä asiassa suhteellisen tasapainoiselta tyypiltä ja palautumiskykyä löytyy. Orko säpsähtelee ja hypähtelee tottumattomana aina välillä kauemmas, kun jännitys käy liian suureksi. Orko myös väistää suoraan kohti tulevaa ihmistä, eikä anna vieraan ihmisen koskea. Namit sille kyllä maistuvat kädestä. Tuttu ihminen saa rauhallisemmassa tilanteessa rapsuttaa Orkoa leuan alta ja rinnasta.

Orko tarvitsee ehdottomasti rohkean koirakaverin seuraa, tukea ja opastusta tulevassa kodissaan.

25.12.2023
Orko lähettää terveisiä talvisesta Romaniasta! Aktiivimme kävivät tapaamassa Orkoa lokakuussa. Orko oli innoissaan ihmisten lähestyessä ja hyppi häkkiä vasten vieraiden ollessa ulkopuolella. Sen sijaan, kun aktiivimme tulivat häkkiin sisään, Orkolla meneekin pupu pöksyyn. Vieraat ihmiset jännittävät Orkoa, mutta tutun ihmisen kanssa se on rennompi. Orko antaa vieraan koskea hieman leuan alta, mutta muuten käsittely ei tilanteessa onnistu. Orko käyttää taitavasti rauhoittavia eleitä, joilla se kommunikoi epävarmuuttaan vieraita ihmisiä kohtaan. Tilanne on Orkolle jännittävä ja se käykin välillä tauottamassa loitommalla. Kun se on saanut pienen hengähdystauon ja kerännyt rohkeutta, se saapuu ihmisen lähettyville uudelleen. Orko ottaa suuresti mallia kämppäkaveristaan. Orko tulee ottamaan namia vieraan kädestä vain silloin, kun kämppäkaveri näyttää mallia. Orko onkin peesailija-koira, joka tarvitsee reippaamman koiran esimerkiksi, johon se voi turvata tutustuessaan jännittäviin tilanteisiin.

Vaikka Orko on tottumaton nuorukainen, se on kuitenkin myös hupsu ja hullunkurinen koira, joka päivästä toiseen nostaa ilon omistajansa kasvoille ja virnistää onnellisena takaisin.

4.7.2023
Orko ottaa vieraat innolla vastaan ja häseltää menemään, kun ihminen menee sen häkkiin. Orko kuitenkin tottumattomana hieman väistää ihmistä. Se uskaltaa ottaa namit kädestä ja onkin niistä todella kiinnostunut. Kun namit loppuvat, Orko nuolee toiveikkaana ihmisen kättä, josko vielä olisi joku herkku piilossa.
Orko väistää resurssitarkan häkkikaverinsa ärinöitä, mutta tuntuu palautuvan tilanteesta nopeasti.
Joko olisi Orkon vuoro päästä pois tarhalta ikiomaan kotiin?

29.1.2023
Vuosi on vaihtunut uuteen, mutta Orkon tilanne on pysynyt edelleen samana. Orko etsii edelleen sitä ikiomaa ymmärtäväistä ja kärsivällistä kotiaan tarhalta käsin. Jospa tämä vuosi olisi vihdoin se, jolloin Orko vihdoin löytää oman ihmisensä

4.10.2022
Orko innostuu valtavasti uusista ihmisistä ja suorastaan hepuloi Kulkurien aktiivien vieraillessa sen luona.
Aiemmin niin rohkea ja reipas Orko on jännittää nyt hieman ihmisiä, mutta on silti mielellään ihmisten läheisyydessä nameja käsistä syöden. Vuodet tarhalla ovat valitettavasti tehneet sen, että Orkosta on tullut aiempaa ujompi, eikä sitä nyt päästä rapsuttelemaan.
Orko ei hauku, vaikka sen asuintoverit haukkuvatkin kovaäänisesti. Orko tulee hyvin toimeen häkkitovereidensa kanssa, sillä se ei ole mikään päällepäsmäri vaan ennemminkin väistää muita.
Orkon olisi jo korkea aika päästä pois tarhalta ikiomaan kotiin!

29.6.2022
Komea Orko-poika etsii edelleen ikiomaa kotia ja ikiomaa ihmstä! Olisitko se kenties juuri sinä?

4.4.2022
Orko elelee sopuisasti vilkkaan kämppäkaverinsa Töpsyn kanssa. Orko on kaksikosta rauihallisempi ja varmempi. Se antaa ihmisen koskea ja syö rauhallisesti namit kädestä. Kun ihmiset ovat häkin ulkopuolella, Orko on varsin riehakas ja innokas, mutta häkin sisällä suhtautuu ihmisiin paljon maltillisemmin. Mitä kauemmin ihmiset ovat samassa häkissä Orkon kanssa, sitä enemmän se rentoutuu. Orko jää ihmisten lähelle ja hakee huomiota. Namit kiinnostavat Orkoa erityisen paljon! Orko on haastava kuvattava, sillä se ei viihdy sekuntia kauempaa paikallaan. 

Orkolle lisätty myös uusia kuvia ja videoita.

18.9.2021
Orko sai vihdoin mahdollisuuden oikeaan koiranelämään ja etsii nyt ikiomaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Orko saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Orko on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Elisa Laitonen

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: