Carpe

Romanialaiseen Mitrenin kylään rakennettu, ja romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä Carpen tarha on ollut yksi Kulkurien kärkihankkeista. 150 koiran tarhaa rakennettiin suureksi osaksi lahjoitusvaroin ja varainkeruu- ja rakennusprojekti kesti toukokuusta 2016 aina elokuuhun 2019 asti.

Carpe-yhdistyksen perustaja ja tarhan arkea pyörittävä Carmen on Kulkureille entuudestaan tuttu eläinsuojelija, jonka kanssa yhteistyötä on tehty aivan Kulkurien perustamisesta asti. Hän on pitkän linjan eläinsuojelija Bukarestista ja hän käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa sekä rahansa kodittomien koirien auttamiseen. Carmenilla on takanaan jo yli kahdentoista vuoden kokemus eläinsuojelusta Romaniassa.

Carpe-projektiin on alusta asti kuulunut kiinteästi ennaltaehkäisevä eläinsuojelutyö, jonka avulla Romaniassa pyritään vähentämään kodittomien eläinten määrää eettisesti ja humaanisti. Näitä keinoja ovat erityisesti steriloinnit ja valistus. Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen visio onkin tulevaisuus, jossa koirien sterilointi Romaniassa yleistyisi ja sen kautta kodittomien koirien määrää saataisiin kestävästi vähennettyä. Carmen on järjestänyt sterilointikampanjoillaan yli 500 koiran steriloinnit Carpen olemassaolon aikana.

Carmen järjestää Carpe-yhdistyksen nimissä sterilointipäiviä Mitrenissä ja sen lähialueilla. Hän haaveilee, että voisi tulevaisuudessa laajentaa toimintaa myös sellaisiin kyliin, jossa sterilointikampanjoita ei ole koskaan järjestetty. Carmenin kertoman mukaan kodittomien koirien määrän vähentymisen huomaa Mitrenin katukuvassa, eli sterilointi- ja valistustyö on tuottanut tulosta näiden vuosien aikana. Ikävä kyllä pienemmissä kylissä ja maaseudulla kulkukoiratilanne on edelleen varsin kurja. Vähävaraiset ihmiset tulevat kauempaakin hylkäämään koiransa tai sen ei-toivotun pentueen tarhan läheisyyteen, ja Carmenilla on todella kädet täynnä työtä.

Carpen sterilointipäiviä järjestetään noin 8 kertaa vuodessa ja Kulkurit sponsoroi keskimäärin 30 koiran steriloinnit kampanjaa kohden. Sterilointipäivinä koirien leikkauksissa on mukana kaksi eläinlääkäriä ja yksi avustaja. Heidän lisäkseen päivän sujuvuudesta ja mm. koirien heräämisen tarkkailusta pitävät huolta kolme vapaaehtoistyöntekijää.

Carpen ja Carmen Mandescun toimintaa voit seurata yhdistyksen Facebook-sivulla.