Päivitetty 02.06.2015

Tiedote: Ennakkoluulot vaikuttavat yhä viranomaisten toimintaan


10915266_961671327176534_6742495992093058066_n

 

 

 

 

 

Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kautta kodin saanut Haidee-koira on eilen joutunut keskelle ikävää yhteensattumaa. Tiedotamme asiasta julkisesti, jotta muutkin voisivat ehkä oppia tapahtuneesta jotain tai ennakoida tulevaisuudessa vastaavia tilanteita paremmin ja ennen kaikkea reagoida niihin asiaankuuluvalla tavalla.

Haidee saapui Romaniasta 28.2.2015 ja sai oman kodin 8.3.2015. Kyseessä on keskikokoinen, keski-ikäinen koira, jolla ei ole ollut ongelmakäyttäytymistä tarhalla, hoitokodissa eikä omassa kodissa. Haidee on ollut sopeutuvainen ja kiltti koira koko taipaleensa ajan.

Haidee oli sunnuntaina 19.4. omistajansa ja perheen kahden muun koiran kanssa kaupan edustalla odottamassa perheen toista jäsentä kaupasta. Koirat odottivat omistajansa vieressä kytkettynä. Talutushihnat olivat alle metrin pituudelle käärittyinä. Yhtäkkiä suoraan heidän eteensä ajoi lapsi pyörällä. Omistaja ei ehtinyt reagoida, kun Haidee säikähti äkillistä tilannetta ja näykkäisi lasta jalasta. Lapsi luonnollisesti säikähti myös. Tapahtuman jälkeen lapsen äiti saapui paikalle. Haideen omistajat ja lapsen äiti tutkivat yhdessä lapsen vammat. Lapsen jalkaan oli tullut mustelma näykkäisyn kohdalle. Haidee ei purrut, vaan reagoi yllättävään, pelottavaan tilanteeseen käyttämällä hampaitaan. Lapsen jalkaan ei tullut haavaa, iho ei ollut edes rikki. Tilanne tuntui olevan kunnossa ja osapuolet sopivat asian.

Maanantaina 20.4. Haideen omistajat saivat puhelinsoiton läänineläinlääkäri Sari Haikalta. Haikka käski Haideen omistajia viemään koiran tunnin sisällä Espoon Olariin virkaeläinlääkärille tarkastettavaksi, koska kyseessä on korkean riskin rabiesepäily. Mikäli näin ei tapahtuisi, Haikka uhkasi Haideen omistajia ilmoittavansa tapauksesta HUS:n infektiolääkärille ja ilmoittavansa poliisille, että heillä on vesikauhuinen koira kotona. Koiralta pitäisi tarkistaa välittömästi tunnistusmerkinnän eli mikrosirun ja asiakirjojen eli EU-lemmikkipassin oikeellisuus ja paikkansa pitävyys. Haikka esitti puhelimessa epärelevantin epäilynsä papereiden ja rokotusten aitoudesta. Perusteluna korkealle rabiesriskille oli koiran lähtömaa ja tapahtunut ”pureminen”.

Haideen omistajat eivät suostuneet kohtuuttomaan vaatimukseen, joka velvoitti heitä toimimaan tunnin sisään, mutta lupautuivat viemään Haideen vastaanotolle seuraavana aamuna klo 9.

Tänä aamuna Espoon kaupungin eläinlääkäri Taija Kuronen totesi Haideen asiakirjojen olevan kunnossa.

Haideen omistaja otti Sari Haikkaan yhteyttä uudelleen toivuttuaan epäasiallisen soiton aiheuttamasta järkytyksestä. Haikka myönsi toimineensa väärin ja pahoitteli tapahtunutta. Hänen käytökseensä vaikutti koiran alkuperä, koska Haikan mielipide on, että ulkomaisia rescuekoiria ei saa tuoda Suomeen. Omistaja aikoo tehdä Haikan epäasiallisesta käytöksestä kantelun Aluehallintovirastoon.

 

On hienoa, että Suomessa viranomaisasemassa olevat eläinlääkärit ottavat työnsä vakavasti. Se on varmasti avainasemassa ylläpitämään Suomen suhteellisen hyvää tautitilannetta. Vastuulliset rescueyhdistykset eivät tekisi mitään riskeeratakseen sitä. Tuotujen eläinten asiakirjojen tarkastaminen on enemmän kuin suotavaa.

Törmäämme vastaaviin tapauksiin aina aika ajoin ja säännöllisesti. Teemme mielellämme yhteistyötä viranomaistahojen kanssa ja noudatamme kaikkia säädöksiä kirjaimellisesti ja ne kirkkaasti ylittäen. Siksi onkin valitettavaa, että yhä edelleen vuosienkin jälkeen asenteellisuus paistaa läpi osan viranomaisasemassa olevien eläinlääkärien toiminnassa, mikä ilmenee töykeytenä, asiattomana käskyttämisenä ja tunneperäisten arvailujen esittämisenä ilman faktapohjaa. Miten voimme vaikuttaa tähän?

Kauttamme Suomeen tulevilta eläimiltä tarkistetaan kaikkien muiden toimenpiteiden jälkeen mikrosiru lentokentällä Bukarestissa vielä viimeiseksi ennen koneeseen lastaamista. Samoin Helsinki-Vantaan lentokentällä jokaisen saapuvan eläimen mikrosiru luetaan yhdistyksen toimesta ja sitä verrataan omistajien läsnä ollessa passissa olevaan mikrosirunumeroon. Tämä on vakiintunut käytäntö. Olemme myös ehdottaneet viranomaisille säännöllisiä tai satunnaisia saapumistarkastuksia, mutta tähän ei ole ollut toistaiseksi kiinnostusta.

Mitä rokotusten ja passien väärennösepäilyihin tulee, aiheuttaa ihmetystä, suhtaudutaanko muidenkin maiden kollegoiden työhön ja viranomaisten itsensä kehittämään EU-lemmikkipassijärjestelmään yhtä skeptisesti. Mikäli järjestelmä ei vakuuta sen toteuttajia, mitä sille täytyisi tehdä? Olemme edelleenkin avoimia ja vastaanottavia kaikkeen kehittävään yhteistyöhön ja annamme mielellämme panoksemme Suomen viranomaisille omalta kentältämme, omalta osaamisalueeltamme. Asiallinen yhteistyö ajaisi kaikkien etua ja turvallisuutta.

Tämän tapauksen myötä haluamme kiittää Haideen perhettä asiallisesta ja järkevästä suhtautumisesta tapahtuneeseen. Kiitämme myös kaikkien niiden lasten perheitä, jotka pitävät tärkeänä opettaa lapsilleen, miten vieraita koiria tulee lähestyä.

 

21.4.2015 Toijala

 

Salla Honkapää

puheenjohtaja

Rescueyhdistys Kulkurit ry

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.