Kodin saanut koira: VIVI (Team Corgimix) (nyk. Wilma)

 

Perustiedot ja tausta
17.6.2018
Tämä täydellisen hurmaava “wannabe-corgi”-perhe odotti meitä elokuussa 2016 Onevet klinikan hoitolan häkissä Cosobassa vieraillessamme siellä kyseiseen ajankohtaan. Töppöjalkaporukan charmia on vaikea kuvailla, mutta ne ovat valtavan persoonallisen näköisiä, hauskoja, leikkisiä ja tahtovat kovasti luottaa ihmiseen.  Töppisperheen taustoista tiedämme vähän. Ne on tuotu hoitolaan Rosiorin kunnalliselta tarhalta pentujen ollessa aivan vastasyntyneitä. Todennäköisesti emo Vivi on hylätty kodistaan sen tultua tiineeksi tai ollessaan lähellä pentujen syntymää, kuten yleistä Romaniassa on ja niin tie on vienyt kunnalliselle tarhalle.

Pentujen Verner, Valton, Vesseli, Valdi ja Veea emo Vivi oli pentueensa emona rauhallinen tarkkailija, hiljainen ja tasapainoisen oloinen tyttö. Sitä hieman ujostutti ihmisen läsnäolo, mutta se antoi käsitellä itseään nätisti ja rauhallisesti, samoin se pysyi rauhallisena ihmisen koskiessa sen pentuja. Vivi oli jo tarhalla äärimmäisen fiksun oloinen koira, joka oli muun muassa opettanut pentunsa tekemään tarpeensa häkin yhteen nurkkaan. Se oli kiltti ja ystävällisen oloinen koira, joka herkästi jäi huomaamatta vilkkaampien koirien keskellä.

Tammikuussa 2017 Vivi saapui omaan kotiinsa Keski-Suomeen ja siitä tuli Wilma. Wilma on kasvanut suomalaiseksi kotikoiraksi lapsettomassa aikuisperheessä ainoana ja siitä on tullut iloinen hupsuttelija, joka rakastaa omia ihmisiään. Perheen oleellisesti muuttuneen tilanteen johdosta he joutuvat raskain sydämin luopumaan Wilmasta. Wilma tulee toimeen urosten kanssa ja valikoidusti myös narttujen. Wilma ei provosoidu, vaan mieluummin vetäytyy tilanteesta. Uusien ihmisten kanssa se tarvitsee oman aikansa ja sen, että se saa itse päättää, milloin ja miten se tutustuu. Wilma on kiltti ja kultainen ihmisen koira, jolle oma perhe on kaikki kaikessa. Wilma asuu tällä hetkellä paritalossa, jossa sen seinänaapureina on lapsia. Se ei ole millään muotoa haukkuherkkä, sillä se on Suomessa olon aikana ainoastaan haukahtanut pari kertaa. Kissojen kanssa Wilma tulee toimeen, eikä jahtaa niitä.

Wilma on noin 40 senttinen ja 13- kiloinen.

Päivitykset
22.6.2018
Wilma matkusti eilen, 21.6., omaan kotiinsa. Onnea matkaanne, Wilma ja perhe sekä suuret kiitokset Wilman ensimmäiselle perheelle. 

18.6.2018
Kauaa ei Wilma ehtinyt kotiaan etsiä. Se varattiin parhaaseen mahdolliseen kotiin ja saa elellä jatkossa koirakaverin kanssa maaseudun rauhassa.

17.6.2018
Wilma tulee etsimään uudelleen kotiaan siitä itsestä riippumattomista syistä. Näin koti kertoo herttaisesta Wilmasta:

“Wilma on luonteeltaan rauhallinen, sopeutuva, kiltti ja ystävällinen sekä muita koiria että ihmisiä kohtaan. Todennäköisesti taustoistaan johtuen alussa yleensä arkailee uusia tuttavuuksia, mutta luottamuksen kasvaessa hänestä saa mitä ihanimman perheenjäsenen. Uudet ihmiset ovat aina jännittäviä, varsinkin matalaääniset miehet ja vilkasliikkeiset lapset jännittävät tyttöä melko paljon. Wilma ei oikein tule toimeen lasten kanssa, toki kun ei ole heihin tottunut, mutta uskoisin, että lapsiperhekin saattaisi olla mahdollinen, kunhan omistaja tietää kuinka rohkaista koiraa toimimaan lasten kanssa. Wilma tulee parhaiten toimeen pienten urosten sekä pentujen kanssa; isot ja mustat nartut ovat yleensä ne kaikista vaikeimmat kohdattavat. Tällöinkään Wilma ei kuitenkaan haasta riitaa, vaan mieluummin menee omiin oloihinsa/ poistuu tilanteesta. 

Lenkillä Wilma kulkee kauniisti fleksissä ja ohittaa muut koirat hyvin, toki pitäähän sitä päästä aina perään haistamaan kuka siitä ohi meni… Wilma on ehkä joskus satuttanut oikean etutassunsa ja sen takia se on vino, mutta se ei tunnu tytön menoa haittaavan. Wilma on myös omanlaisensa persoona ja saattaa joskus hyppiä pitkiäkin matkoja kolmella tassulla. Tämäkin on tutkittu, mutta ei takatassussa ole mitään vikaa, eiköhän tämäkin ole vain tapa muiden joukossa. Wilma ei hauku ulkona eikä kotona ja on muutenkin hyvin mallikas koirakansalainen. Yksin ollessaan hän nukkuu ja/tai leikkii leluillaan tai huvikseen omistajaa ilahduttaakseen kantaa crokseja pitkin kämppää, tietenkään näitä tuhoamatta. Wilma rakastaa lenkkeillä luonnossa ja juosta vapaana metsässä. Luottamuksen sekä kiintymyksen kasvaessa tottelee pyyteettömästi sitä, mitä omistaja sanoo. Wilma on hyvin miellyttämisen haluinen ja tekisi kyllä kaiken mitä omistaja sanoo. Tämän takia olenkin pitänyt tärkeänä rohkaista Wilmaa olemaan oma itsensä erilaisissa tilanteissa sekä tekemään omat valintansa (mm. rohkaiseminen tavatessa uusia tuttavuuksia). 

Riista-/ajoviettiä Wilmalla ei ole, mutta omistajan yllyttäessä juoksee kyllä hanhien perässä mielellään rannassa;) Wilma rakastaa leikkiä sekä koirakavereiden että oman ihmisensä kanssa. Hän tarvitsee päivän yksinolon jälkeen huomiota sekä läsnäoloa omalta ihmiseltään; tätä hän yleensä pyytää tökkäämällä tassulla pohkeeseen tai kuljettamalla leluja ihmisen perässä. Uutena asiana saattaa tulla tämän valloittavan koiran hymy; Wilma rakastaa silitystä ja sen loppuessa hän yleensä kääntyy ihmistä päin ja näyttää hampaita. Hän ei ole siis vihainen vaan tämä ele kertoo siitä, että hän pystyy luottamaan vierellä olevaan ihmiseen täysin kun uskaltaa hänelle “irvistää”.

Autoon Wilma menee hienosti yksin hyppäämällä ja matkustaa pieniä matkoja hyvin. Emme siis ole kuljettaneet häntä kuin korkeintaan 3 tunnin ajomatkoja, tietenkin pienet tauot huomioon ottaen. Wilma on tottunut syömään nappuloita, joiden sekaan on laitettu lihaa. Hänellä on melkoisen herkkä vatsa, joten suuret ruokavalion muutokset laittavat tytön vatsan sekaisin, jolloin myös niitä hauskoja pikku vahinkoja sattuu. Hän syö kaksi kertaa päivässä ja paras rytmi on siten, että käy aamulla ensin lenkillä, jonka jälkeen tapahtuu ruokailu. Illalla samalla tavalla. 

Paras koti olisi sellainen, jossa omistaja ymmärtää rescue-taustaisen koiran tarpeet ja sen, että tällainen koira tarvitsee todella paljon aikaa tottua uuteen elämäntilanteeseen sekä uusiin ihmisiin. Wilma tarvitsee vieläkin rohkaisua esimerkiksi uusia koiria/ihmisiä (ja varsinkin lapsia) tavatessa, joten tämä tulee ottaa huomioon uudessa perheessä. Wilman lempipuuhaa lenkkeilyn ja sekoilun lisäksi on maata omalla pihalla (kesällä tai talvella) jonkun puskan/lumikasan luona ja ihmetellä elämää. Vaikka Wilma on luonteeltaan rauhallinen, niin hänkin saa koiramaisia sekoiluhepuleita, jolloin ulkona saa kyytiä kukkapenkit ja nurmikko. Sisällä sama juttu, mutta matot lentävät seinille. Tämä on kuitenkin vaikka merkki siitä, että hän pystyy olemaan oma itsensä juuri siinä tilanteessa. Omasta reviiristään Wilma on tarkka, joten jos vieraita ei ole käynyt hetkeen, saattaa mennä tytöllä murinan puolelle. Tässäkin tilanteessa kuitenkin tottelee omistajaansa eikä tietenkään satuta ketään. Leikkiessä Wilma hammastelee, eli ottaa käden lempeästi suuhunsa, mutta senkin saa kitkettyä pois, jos haluaa; itse olen tätä tapaa rakastanut yli kaiken. Vapaana en uskaltaisi häntä pitää ihan heti alussa, sillä hän saattaa lähteä etsimään omaa kotiaan; tämä siis käynyt kerran hoidossa ollessa, josta Wilma pääsi lähtemään ihmisen huomaamatta. Ajan kuluessa uudesta kodista ja ihmisistä tulee kuitenkin varmasti niin rakkaita, että hän omaksuu uuden paikan omaksi kodikseen.

Tärkeintä on se, että uusi koti olisi se oikea ja viimeinen ja että Wilma saisi ympärilleen yhtä rakastavat ihmiset kuin mitä hänellä on tähänkin mennessä ollut <3″

8.1.2017
Lentoyhtiön toimista johtuen Vivi joutui odottamaan kotimatkaansa hieman kauemmin, mutta vihdoin ja viimein se eilen saapui kotiinsa ja oman perheensä luokse. Onnea matkaanne, Vivi ja perhe.

1.12.2016
Viville koitti joulu ajoissa, kun se varattiin omaan kotiin Suomeen, jonne se matkustaa mahdollisimman pian.

17.11.2016
Ihana Vivi odottelee edelleen löytäjäänsä neljän täysikasvuisen lastensa paimentajana. Se on kasvattanut lapsensa jo ja voisi aivan hyvin aloittaa nauttimisen omasta elämästä, mutta olosuhteiden pakosta se joutuu elämään edelleen neljän lapsensa kanssa, jotka ovat jo piirun verran äitiään isompia. Se jaksaa kuitenkin suhtautua villikkolapsiinsa stoalaisella tyyneydellä ja säilyttää hermonsa joka tilanteessa. Vivi ei lähesty ihmistä samalla innolla kuin lapsensa, mutta tämä johtunee siitä, ettei se halua rynniä riehuvien lastensa keskelle. Vivi on aivan ihana ja tasapainoinen koira, jolle todella soisi jo oman kodin.

Lisätty muutama uusi valokuva marraskuulta.

28.9.2016
Syyskuu toi Romaniaan paitsi viilenevät illat, myös Kulkurien aktiivit. Vierailunsa aikana he tapasivat myös Team Corgimixin mukaanlukein emo Vivin. Vivi on edelleen rauhallinen ja fiksu koira, joka on lopen kyllästynyt ikiliikkujapentuihinsa. Se tulee kyllä mielellään ihmisen luokse, mutta kakarat tättäröivät tiellä niin, etä se antaa periksi. Se on ystävällinen ja pehmeä koira, josta saa aivan varmasti hyvän lemmikin ja perheenjäsenen. Eikä Vivi itse varmastikaan pahastuisi, jos se pääsisi eroon riiviöpennuistaan. Ihmisen lähestyminen on sille hässäkän keskellä kuitenkin ok ja se nautti iihmisen seurasta, joskin se tulee varmasti tarvitsemaan tukea kasvaakseen kunnon koirakansalaiseksi.

Lisätty muutama kuva.

20.8.2016
Vivi aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Vivi saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Vivi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Vivin yhteyshenkilö: Maarit Auranen

Pennut ja Vivi elokuu 2016:

Elokuu 2016: