Maailmassa eletään kummallisia aikoja koronapandemian vaikutusten alla. Heijastukset näkyvät myös Kulkureissa ja olemmekin etenkin adoptiorintamalla täysin uudenlaisessa tilanteessa, joka on aiheuttanut seuraajiemme keskuudessa hetkittäin kysymyksiä ja hämmennystäkin. Toivomme tämän tekstin avaavan tilannetta ja antavan vastauksia näihin kysymyksiin.
Emme ole päässeet tavanomaisille matkoillemme Romaniaan nyt vuoteen ja kolmeen kuukauteen. Normaalisti käymme yhteistyötarhoillamme kahden kuukauden välein, jolloin itse päivitämme adoptio-ohjelmassamme olevien koirien kuvia, videoita ja tietoja ja valitsemme uusia koiria adoptio-ohjelmaan. Yhdeltä tälläiseltä aktiivimatkalta tulee noin 60 uutta koiraa adoptio-ohjelmaamme, eli vuositasolla se tarkoittaa useampaa sataa uutta tuttavuutta, jotka pääsevät sivuillemme kotia etsimään.
Tällä hetkellä uudet adoptio-ohjelmaan tulevat koirat tulevat meille Romanian yhteistyökumppaniemme toimesta. He lähettävät meille tietoja, kuvia ja videoita ja käymme tarvittavaa keskustelua kustakin koirasta ennen ohjelmaan lisäämistä. Positiivista on se, että meillä on takana useiden vuosien tiivis yhteistyö eläinsuojelijoiden ja -lääkärien kanssa, ja he tietävät, miten me toimimme ja millaiset meidän standardimme ovat. Voimme siis täysin luottaa siihen, millaisia koiria meille esitellään ja että kerrotut tiedot pitävät paikkansa. Haastetta taas tilanteeseen tuo se, että kyseiset eläinsuojelijat ja -lääkärit toimivat jo valmiiksi resurssiensa äärirajoilla tarhojen pullistellessa koiria jopa tavanomaista enemmän, joten heidän kapasiteettinsa toimittaa meille kaikkia tarvittavia tietoja ja materiaaleja kotia etsivistä koirista on rajallinen.
Tämä kokonaisuus on aiheuttanut sen tilanteen Suomessa, että kysyntää rescuekoirille kauttamme olisi huomattavasti enemmän kuin meillä on tarjontaa. Tilanne on toki siinä mielessä ihana, että rescuekoirat saavat nyt todella hyvin koteja, ja myös moni pidempään kotiaan etsinyt koira on saanut nyt mahdollisuutensa. Olemme siitä hyvin kiitollisia ja onnellisia. Adoptioprosessimme on luonnollisesti edelleen kattava ja adoptioprosessi huolellinen, siitä ei tingitä missään olosuhteissa, ja sen myötä osa hakijoista karsiutuu pois jo prosessin alkuvaiheilla, jos huomaamme ettei rescuekoiran hankintaa ole harkittu loppuun saakka tai siihen ollaan ryhtymässä vääristä perusteista.
Monista ohjelmaan lisäämistämme koirista, erityisesti pennuista ja pienistä aikuisista koirista, tulee tällä hetkellä välittömästi lukuisia adoptiokyselyitä. Vuorokauden aikana yhdestä koirasta voi hyvinkin tulla toistakymmentä yhteydenottoa. Tästä syystä monilla ohjelmaan tulleista koirista saattaa hyvinkin pian ilmestyä teksti, ettei siitä oteta vastaan enempää yhteydenottoja. Jokainen yhteydenotto tulee käydä tarkkaan läpi ja koiralle valita korkeintaan muutama potentiaalinen ehdokas haastatteluprosessiin, joten määräänsä enempää ehdokkaita ei vain ole mahdollista ottaa vastaan. Tällä pyritään ennakoimaan myös sitä, että mahdollisimman harva ihminen pettyisi, sillä tietysti koiran voi lopulta saada vain yksi perhe tai henkilö.
Toivommekin tosissaan rescuekoiraa haluavilta nyt sinnikkyyttä ja malttia prosessia kohtaan. Seuratkaa adoptio-ohjelmaa aktiivisesti ja olkaa ohjeiden mukaisesti sähköpostitse yhteydessä pian sopivan ehdokkaan löydettyänne. Kriteerit ja toiveet koiraa koskien kannattaa miettiä valmiiksi. Millaista koiraa toivot, minkälainen ikähaarukka olisi sinulle sopiva, millaista elämää aiot koiran kanssa viettää, olisiko koiran hyvä olla mieluummin energinen ja avoin vai ehkä sittenkin teille sopisi vähän rauhallisempi, jopa ujompi yksilö? Entä koiran koko, onko sillä merkitystä, tai sukupuolella? Millainen asuinympäristösi on, onko sen suhteen huomioitavaa rescuekoiraa harkitessa? Kun sinulla on mielessä valmiina raamit, joiden sisältä toivot oman koirasi löytyvän, on paljon helpompaa lähestyä kodittomien koirien tarjontaa ja olla yhteyshenkilöön yhteydessä sopivan yksilön tullessa vastaan.
Ensimmäiseen yhteydenottoon kannattaa panostaa, sillä se usein määrittelee, jatkuuko prosessi, jos koirasta on useita kyselyitä. Kerro heti kattavasti itsestäsi, perheestäsi, elämäntilanteestasi, kodistasi, asuinympäristöstäsi, mahdollisista muista lemmikeistä ja koirakokemuksestasi. Kuvaile toiveitasi ja vaatimuksiasi, kysy sinua mietityttäviä kysymyksiä.
Ja kolmanneksi vinkiksi, perehdy asiaan ennakkoon ja tutustu mm. kotisivuillamme oleviin materiaaleihin jo ennen yhteydenottoa huolellisesti. Näin osoitat korkeaa motivaatiota ja sitoutuneisuutta aiheeseen ja erottaudut hakijoiden joukosta positiivisella tavalla ja ennenkaikkea olet mahdollisimman valmis aloittamaan adoptioprosessin ja ryhtymään rescuekoiran tulevaksi perheenjäseneksi.
Adoptioprosessiin tutustumisen voi aloittaa täältä.
Lämmin kiitos aktiivisuudestanne ja mielenkiinnostanne rescuekoiria kohtaan! Odotamme kuin kuuta nousevaa pääsyä pian taas Romaniaan valitsemaan isommalla volyymilla koiria ohjelmaamme. Tilanteen tekee sydäntäsärkeväksi se tietoisuus, että yhteistyötarhoillamme on sadoittain koiria laidasta laitaan, jotka vain odottavat mahdollisuuttaan, ja samaan aikaan Suomessa olisi paljon hyviä adoptiokoteja tarjolla. Lupaamme tehdä koko ajan parhaamme saadaksemme tämän yhtälön tasaantumaan, yhä useamman koiran löytämään tiensä omaan kotiin ja yhä useamman perheen saamaan oma rescuekoiransa luokseen.
P.S. Muita rescuejärjestöjä ja kotia etsiviä koiria kartoittaessanne toivomme teidän hakeutuvan vain Responsible Rescue-sitoumukseen kuuluvien tahojen puoleen. Lista RR-yhdistyksistä löytyy täältä.