Kodin saanut koira: PIKKUMÖRKÖ

Perustiedot ja tausta

15.6.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Huhtikuun tarhareissulla olleista aktiiveista eräs bongasi koirien joukosta hurmaavan ja hieman näkymättömäksi jääneen pikkuisen, Pikkumörön. Vaikka uusia ohjelmaan tulevia koiria oli otettu jo paljon, oli tämä yksilö otettava vielä erityisenä mukaan. 

Noin yksivuotias Pikkumörkö asustelee Cosoban tarhan sisäpihalla isossa koiralaumassa, jossa elely sujuu tytöltä hienosti. Pikkumörkö on herkkä, mutta pehmeä sekä taitavasti muita koiria lukeva. Tarpeen tullen Pikkumörkö väistää muita koiria, mutta tilaa saatuaan tassuttelee ihmisten luokse hakemaan huomiota. Hän viihtyisi lähellä tovin jos toisenkin! Pikkumörköä saa käsitellä miten vain: kaikki vaikuttaa olevan tytölle suhteellisen ok. 

Hellyyttävä Pikkumörkö vaikuttaa ikäisekseen tarhaoloissa suhteellisen rauhalliselta, mutta ympäristön haasteet sekä koiraporukan vauhti ja meno kuormittavat pientä koiraa aivan varmasti. Kotioloissa Pikkumörkö kuoriutuessaan saattanee olla aikamoinen hulivili ja nuoren koiran tavoin keksiä jos minkälaista koohotusta. Perhe saakin varautua pentuenergiaan ja hösellykseen, vaikka tämä tyttö lempeän sympaattinen pieni onkin! Huumoria ja hermoja tullaan varmasti koettelemaan aika-ajoin. Tärkeintä kuitenkin nuorelle tarhapennulle ovat positiiviset kokemukset, aika ja turva kera lempeiden koulutusmetodien sekä kannustuksen. 

Romaniassa Pikkumörkö oli jäänyt vähän unohdetuksi yksilöksi, eikä häntä olisi ensisijaisesti valittu adoptio-ohjelmaan ihovaivojensa vuoksi. Tällä hetkellä ihon tilanne on kuitenkin huomattavasti parempi, mutta tilanne vaatii edelleen seurailua ja Suomessa tarpeen mukaan asianmukaista jatkohoitoa. 

Tämä pieni mörkö huomattiin vaivoistaan huolimatta kaikkien satojen joukosta, kuin ihmeen lailla ja häntä onnisti. Perheen ja koiran välinen kohtaaminen – vaikka se etänä olikin – oli rakkautta ensisilmäyksellä. Voimme siis iloksemme kertoa, että Pikkumörkö sai tassutella adoptio-ohjelmaan suoraan varattuna koirana. Tulevassa kodissa pikkuista odottelevat ihanat ja turvalliset ihmiset sekä kaksi Romanian koiratarhoilta aiemmin adoptoitua kaveria, jotka pääsevät tärkeisiin rohkaisu- ja tsempparitöihin Pikkumörön uuden elämän edessä. <3

Kooltaan Pikkumörkö on noin 38 cm korkea ja 7-8 kg painava.

Päivitykset 

15.6.2024

Pikkumörkö saapui Suomeen ja tapasi oman perheensä. Onnea Pikkumörkö ja perhe!

3.5.2024

Onnekas Pikkumörkö hyppäsi suoraan oman kodin sydämeen, ja asteli ohjelmaan varattuna koirana. Toivon mukaan tyttö pääse jo pian kotimatkalle! <3