Perustiedot ja tausta
3.2.2019
Romaniassa syntyy paljon ei-toivottuja pentuja. Koska perheillä ei ole varaa pitää pennuista huolta, ne hylätään johonkin heti kun pennut pystyvät edes jotenkin selviytymään ilman emoaan. Syyskuussa 2018 kävi juuri näin, kun joku oli hylännyt koiranpentuja peltotien laitaan ilman emoa. Nämä pennut olivat onnekkaita, sillä tämä peltojen välissä menevä tie sattuu olemaan se tie, joka yhdistää Carpen kylän ja lähimmän ison tien. Niinpä Carpella koirista huolehtiva Veera ajaa tietä lähes päivittäin. Aluksi pennut olivat todella säikkyjä ja aina auton lähestyessä ne sinkosivat tiheään pusikkoon piiloon. Niinpä ne saivat ryhmänimen “shadow puppies”, koska ne vilahtelivat piiloon kuin varjot. Veera kävi ruokkimassa säikkyjä pentuja päivästä toiseen, kunnes hiljalleen ne tottuivat auton ja hänen läsnäoloon siinä määrin että Veera sai arat pennut loukkuun ja turvaan tarhalle.
Pennut olivat löydettäessä täynnä punkkeja ja matoja ja niiden kunto oli jo huono. Niiden onni oli, että ne oli saatu kiinni ja ne saatiin heti vietyä eläinlääkäriin. Yksi pentu sairastui babesiaan ja kuoli verensiirrosta huolimatta. Muut selvisivät punkeista säikähdyksellä, mutta romahtivat vähän myöhemmin. Diagnoosiksi tuli parvo ja intensiivinen hoitojakso alkoi. Pentujen onneksi hoito tehosi ja nyt Aperol, Amaretto, Beijing, Ouzo, ja Mezcal ovat terveitä, iloisia ja valmiita aloittamaan kotiensa etsinnän.
Viisikko on todellinen esimerkki vauhdikkaista riiviöistä, joiden häkissä käy aivan mahdoton kuhina. Ne suhtautuvat ihmisiin iloisen ystävällisesti ja pomppivat ja puskevat syliin sen minkä ehtivät saadakseen huomiota. Niillä on loputtomasti energiaa ja intoa ja tylsän häkkielämän keskellä ne keksivät kaikesta leikin. Niinpä ne roikkuvat hihoissa ja varastavat siivousvälineitä ja pyrkivät olemaan tarmokkaasti kaikessa mukana, mitä vaan häkissä tapahtuukaan.
Pieniä luonne eroja löytyy tottakai pennuista ja Aperol on viisikon mietteliäin pentu. Aperol tulee ihmisen luokse, syö namit kädestä ja ottaa rapsutukset vastaan, mutta ei kumminkaan ole ihan varma mitä ajattelisi asiasta ja usein tarkkailee tilanteita vähän etäämmältä. Aperol on selvästi reipastunut päivä päivältä ja varmasti oikeassa kodissa avautuu vielä enemmän.
Pennut tulevat aikuisena olemaan keskikokoisia, noin 50-55 cm korkeita.
Päivitykset
20.5.2019
Ihana Aperol ja perhe kohtasivat ja poika kotiutui suomeen.
27.4.2019
Tänään suloinen Aperol on varattu omaan kotiinsa.
3.2.2019
Aperol aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.
__________________________________________________________________
Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.
Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.
Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.
Mikäli Aperol tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei steriloida ennen kotiutumista tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.
Aperol saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Aperol on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.
Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Yhteyshenkilö: Anne Huhtala