Kotia etsivä koira: MUSKA, Suomessa (ent. Aronia, the black ones)

Ihmisläheinen sylimyyrä Muska etsii itselleen kotia saman kokoluokan uroskoiran kaverina tai vaihtoehtoisesti ainoana koirana perheestä, jossa ollaan paljon kotona. Tämä valloittava taskuraketti toivoisi pääsevänsä irroittelemaan vapaana omalle aidatulle pihalle rivi- tai omakotitaloon.
Syntymäaika: 4-5/2021
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Raasepori)
Kokoarvio: 43cm / 11kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

17.11.2024

Taustaa

Aronia on alunperin Grădiştean kylästä pikkupentuna löytynyt ja päätynyt siellä asuvan hyväsydämisen ja loputtoman ahkeran Luiza Mandrun luokse. Heinäkuun loppupuolella 2021 Luizan entinen naapuri soitti Luizalle, että pellon ja metsän viereisellä alueella on pentuja. Luiza löysikin 23.7. paikalta 4 pientä pentua. Seuraavana päivänä entinen naapuri soitti vielä uudelleen ja kertoi, että samassa paikassa on yksi, kovaan ääneen itkevä pentu, joten Luiza kävi hakemassa 24.7. turvaan viimeisen pennun. Paikalliset ihmiset olivat kohdistaneet pentuihin väkivaltaa ja neljältä viidestä pennusta oli leikattu hännät töpöiksi. Luizan hoivassa pennut keräsivät nopeasti rohkeutta ja olivat Luizalla asuessaan iloisia ja leikkisiä pentuja.

Aronia matkusti Suomeen 2022 alkuvuodesta ja sai uudeksi nimekseen Muska. Muska tulee nyt syksyllä 2024 uudelleen kotia etsiväksi itsestään riippumattomista syistä.

Perustiedot

Muska siirtyi kotihoitoon 7.9.2024. Muska on kotihoidossa omakotitalossa, jossa asuu perheen vanhemmat, kaksi lasta (9- ja 11-vuotiaat), kaksi rescuekoirakaveria (narttu n. 4 vuotta sekä uros n. 5 vuotta) sekä kissa (9 vuotta). Muska on valloittanut sydämiä suloisella olemuksellaan ja sopeutumiskyvyllään. Muska rakastaa ihmistä ja hakee turvaa omasta ihmisestään. Muska on varsinainen sylimyyrä, ja syli on sille myös turvapaikka johon pyytää päästä, mikäli jotakin jännittävää tapahtuu. Muska haluaa nukkua ihmisen kainalossa sängyssä. <3

Tämä pikkuneiti on hurmaava persoona isolla P-kirjaimella! Muska on kokeneen kotihoitajan luona ottanut lyhyessä ajassa valtavia harppauksia arjessa. Hän on täysin sisäsiisti ja osaa pyytää ulos, leikkii leluilla, tulee hyvin toimeen perheen lasten sekä kissan kanssa ja nauttii rallittelusta sekä hippaleikeistä kokoisensa koirakaverin kanssa. Muska pinkoo kotihoitajan pihalla menemään sellaista vauhtia, että hyvä jos tätä taskurakettia saa videolle kuvattua! Muska rakastaa autoilua, ja hoitotoimenpiteet harjauksesta kynsienleikkuuseen ja pistoksiin onnistuvat hyvin. Muska on kotihoidossa antanut itsestään pehmeän vaikutelman, hän ei ole kovinkaan omapäinen vaan ennemmin miellyttämisenhaluinen. Neiti oli nopeasti kotihoitoon saapuessaan syvästi kiintynyt perheen äitiin ja kouluikäisiin lapsiin, mutta Muska tarvitsee selvästi rauhassa aikaa miehiin sekä kotona vieraileviin ihmisiin tutustumiseen, sillä ne herättävät hänessä ensi alkuun jännitystä ja epäluuloa. Pelkoa hän illmaisee mm. haukkumalla, kuten myös ajoittaista stressiä yksin kotiin jäämisestä silloin, kun Muskalle ne tärkeimmät ihmiset ovat lähteneet vaikkapa asioille. Muskalla on ilmennyt kotihoidossa ollessaan myös pientä resurssien suojelua muilta koirilta; Muskan tilanteessa kyse on siitä, ettei hän aina haluaisi jakaa ihmisen huomiota ja syliä toisen nartun kanssa. Muskalle voisikin siis sopia uudessa kodissa parhaiten kaveriksi pieni/keskikoinen leikkisä uros, joka ei neidin lonkkatilanteen vuoksi saisi olla koirien keskenäisissä leikeissä liian raisu. Neiti voisi sopeutua myös ainoaksi koiraksi, mikäli hän saa viettää arjessa paljon aikaa omien ihmistensä kanssa eikä joutuisi olemaan pitkiä aikoja yksin. Muska on taitava ja selkeä kommunikoinnissaan. Muska jännittää vielä tällä hetkellä ulkoiluvarusteiden päälle pukemista eli perheen olisi tärkeä jatkaa Muskan totuttamista varusteisiin positiivisesti vahvistamalla ja omaehtoisuuden periaatteita koulutuksessa hyödyntämällä. Muska on saanut kotihoidossa yleensä valita, lähteekö hän hihnalenkille vai ulkoileeko pihassa, ja usein Muska haluaa lähteä lenkille mukaan vaikka silloin pitääkin pukea varusteet ylle.

Muska vietiin yhdistyksen toimesta nyt lokakuussa (2024) terveystutkimuksiin, jossa yhdistys halusi kartoittaa laajemmin tytön terveydentilaa ennen uuden loppuelämän kodin löytymistä. Muska sai eläinlääkärikäynnillä yleistarkistuksen lisäksi nelos- ja rabiesrokotuksen, hänet röntgenkuvattiin ja tautitestattiin. Tautitestit olivat kaikki negatiivisia eli mitään ei löytynyt. Röntgenkuvista ei tehty löydöksiä selkärangassa, olka-, kyynär-, polvi- tai kinnernivelissä, eli nämä näyttivät hyviltä. Molemmissa lonkissa on kuitenkin valitettavasti dysplasiaa eli lonkkavikaa, vasemmassa huomattavasti voimakkaammin. Kyseisessä nivelessä on lievää alkavaa nivelrikkoa, mutta ei vielä merkittävästi. Tällä hetkellä Muska voi ja liikkuu hyvin eikä nähdäksemme oireile vielä lonkkien tilannetta. Muskalle aloitettiin eläinlääkärin suosituksesta kotihoitajan luona ennalta ehkäisevästi Cartrophen pistokset, jotka täytyy tällä tiedolla uusia tulevaisuudessa aina 6kk välein. Tuleva koti tulee saamaan itselleen Muskan röntgenkuvat, eläinlääkärin lausunnot sekä hoitosuunnitelman. Muskan uuden perheen tulisi siis aktiivisesti seurata tilannetta, kiinnittää erityistä huomiota mahdollisiin kipuoireiluihin ja sitoutua neidin elämänlaadun vaalimiseen sen ansaitsemalla tavalla. Muskan paino olisi tärkeä pitää kurissa ja hänelle olisi tarjottava säännöllisesti lihaskuntoa ylläpitävää liikuntaa, kuten maastossa pehmeämmällä alustalla kävelyä, vapaana aidatulla alueella liikkumista ja leikkimistä, lumessa kahlaamista, uimista tai vesijuoksua. Tästä syystä, ja myös ajoittaisen äänenkäytön vuoksi, Muskalle etsitäänkin ensisijaisesti kotia omakoti- tai rivitalosta, jossa olisi oma aidattu piha sekä luontopolut lähellä. Muskaa pääsee tapaamaan kotihoitoon adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

09.12.2024

Kotihoidossa Muskalla on alkanut hyvin sujumaan yksinoleminen omassa rajatussa ja rauhallisessa tilassa. Muska myös tukeutuu selvästi enemmän tuttuihin ihmisiin, minkä vuoksi hänelle voisi sopia myös koti ainoana koirana perheestä, jossa ollaan paljon kotona ja yksinoloa on mahdollista harjoitella pikkuhiljaa asteittain. Tämä reipas neiti on päässyt kotihoitajan kanssa tutustumaan uusiin ympäristöihin ja nyt on ruvennut myös ruoka maistumaan aktivointileluista. Uusia kuvia lisätty profiiliin!

17.11.2024

Muska söpöliini on edistynyt todella hienosti kotihoitajan luona viime viikkojen aikana. Yksinolot ja ulkoilut ovat alkaneet sujumaan ja Muska lähteekin nyt jo mielellään yhteisille kävelylenkeille perheen kanssa. Hän on reippaana ollut tutustumassa uusiin ympäristöihin, alustoihin ja lenkkireitteihin, kun tuttu koirakaveri on ollut mukana näyttämässä esimerkkiä. Ulkoiluvarusteiden päälle pukeminen on yhä hieman jännittävää, mutta siinäkin ollaan otettu askelia eteenpäin. Tälle neidille ruoka maistui huonosti ensi alkuun, mutta nyt tullaan jo kupille tai nuolumatolle uteliaana aterioimaan. Muska on päässyt myös tutustumaan erilaisiin aktivointileluihin, mutta ne ovat tytöstä ainakin vielä tällä hetkellä vahvasti epäilystä herättäviä kapistuksia. Kotihoidossa Muskan stressitasot ovat tuntuneet selvästi laskevan, hän on rennompi ja itsenäisempi eikä tukeudu enää yhtä paljon kotihoitajaansa. Muskalla ei ole ilmennyt kotihoidossa ollessaan minkäänlaista resurssien suojelua ruuasta tai leluista, vaikka hänelle tärkeiden ihmisten huomiosta neiti saattaakin olla tarkka etenkin toisen nartun seurassa. Muskalla on kotihoitopaikassa tullut myös muutaman kerran yhteenottoja toisen narttukoiran kanssa sellaisissa kierroksia nostattavissa tilanteissa, joissa esimerkiksi leikit käyvät liian riehakkaiksi tai ihminen on saapunut töistä kotiin. Tytöt ovatkin yksinollessaan olleet erotettuina portilla toisistaan, mutta pääsääntöisesti he ovat kuitenkin tulleet valvonnan alla toimeen keskenään ja Muska on myös lähentynyt kotihoitajan toisen koiran kanssa. Muska rakastaakin täydestä sydämestään muiden koirien kanssa pihalla vapaana juoksemista ja hippaleikkejä. Hieman epävarma Muska hyötyisi siis tulevassa perheessään  kokoisestaan uroskaverista, joka omaisi melko itsevarman ja tasaisen luonteen. Uusia videoita lisätty profiiliin!

20.10.2024
Muska tuli uudelleensijoitukseen ja aloittaa nyt uuden loppuelämän kotinsa etsimisen.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Kotihoidossa olevat koirat ovat saapuneet Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Sonja Pohjola

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: