Kotia etsivä koira: BAMSE

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Persutiedot ja tausta

6.3.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Toimijamme tapasivat Bamsen Syyskussa 2022 Romanian reissulla. Bamse on saapunut tarhalle koronaepidemian alkuajan aikana, joten Adina ei muista Bamsen taustaa. Bamse on aiemmin asustellut tarhan sisäpihalla vapaana muiden koirien kanssa, mutta nykyisin hän asustelee häkissä parin muun koiran kanssa. Bamse on kiinnostunut toimijoista ja hakeutuukin lähelle, mutta väistää kuitenkin kosketusta. Toimijoiden antamat namit Bamse kuitenkin toteaa hyviksi ja ne onkin motivoivia.

Bamse tavattiin myös uudestaan nyt 2023 helmikuun reissulla. Bamse olikin reipastunut ja rapsutukset olivatkin ihan mukavia hetken pohdinnan jälkeen.

Bamse on erittäin tottumaton ja tuleekin varmasti tarvitsemaan kotiutumisessa paljon tukea, kärsivällisyyttä ja aikaa. Bamse on kuitenkin nuori ja tulevan kodin kannattaa varautua myös kierrosten nousuun ja kodin tulee sitoutua kouluttamaan Bamsea positiivisin metodein. On hyvä muistaa, että kotikoiran elämä on Bamselle täysin uusi juttu, se ei esimerkiksi tiedä miten pukea valjaita, kävellä hihnassa, olla sisäsiisti tai elää ihmisten kanssa. Myöskin kaikki talon sisällä olevat asiat, esimerkiksi lattia, television äänet, peilit yms. ovat Bamselle täysin uusia asioita. Eli tulevan kodin täytyy sitoutua näyttämään kotikoiran elämää Bamselle positiivisin metodein. Bamsesta, joku saa vielä aivan mielettömän kaverin ja varmasti tulee olemaan ilo seurata, minkälainen kaveri tottumattomuuden alta kuoriutuu. Bamsesta varmasti saa reippaan ja aktiivisen kaverin, sohvaperunaa tästä tyypistä ei saa!

Bamselle etsitään kotia rauhallisesta asuinympäristöstä mielellään rivi- tai omakotitalosta. Bamse hakee tukea muista koirista, joten koirakaveri olisi myös Bamsella toivomuslistalla. Pienten lasten perheeseen Bamsea ei luovuteta tottumattomuuden ja suuren kokonsa vuoksi. Bamsen kohdalla olisi hyvä, jos tulevalla kodilla olisi jo jonkun verran koirakokemusta. Täytyy myös muistaa, että Bamsen kuvaus on tarhakäytöksen perusteella tehty ja käyttäytyminen voi muuttua hyvinkin paljon kotiutumisen edetessä.

Päivitykset

23.4.2024

Bamse ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Bamsen kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Bamselle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta ja aktivoimme Bamsen kodin etsinnän jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

11.1.2023

Bamse poikaa käytiin moikkaamassa lokakuisella tarhareissulla Romaniassa. Poika asuu nykyisin ujojen koirakaverien kanssa ja tämä on vaikuttanut myös Bamseen ja hän on itsekin hieman taantunut kun ei saa otettua tukea reippaammasta koirakaverista. Bamse pakenee herkästi koppiin, vieraiden ihmisten vieraillessa hänen häkissään, josta hän kurkkii ujosti ihmisiä. Häkissä oleva ihminen kiinnostelisi vähän kyllä, mutta rohkeutta täytyy kerätä aika pitkään. Lopulta Bamse uskaltautuu varovasti lähestymään takaapäin ja vieras ihminen saa namien kanssa ihan hiukan koskea päästä ja kaulasta. Päin katsominen ja juttelu on pelottavaa, ja vähän kovemman oudon äänen kuuluessa Bamse pakenee koppiin. Häkin ulkopuolelle mentäessä Bamse tulee ulos kopista, mutta edelleen kaipaa tauotusta, kun häntä katsotaan suoraan kohti. Upean näköinen poika Bamse kuitenkin on ja rauhallinen asuinympäristö sekä reipas koirakaveri tekisi Bamselle varmasti ihmeitä. <3

6.3.2023

Toimijamme tapasivat Bamsen Helmikuun 2023 reissulla. Itse Bamsen yhteyshenkilönä olin myös tällä reissulla ja olen tyypin päässyt tapaamaan itse. Bamse asustelee kahden aremman kaverin kanssa ja Adina keroo, että Bamse pääsee joka päivä juoksemaan vapaana pihalla.

Bamse tavattiin ilman Adinaa, eli ei ollut sille yhtäkään tuttua ihmistä mukana. Kun oltiin häkin ulkopuolella Bamse oli kunnon pomppupallo ja pomppi häkin reunassa innoissaan. Kun mentiin häkkiin sisään Bamse pysyttelee meidän lähellä, eikä ota muista koirista tukea. Tämän perusteella Bamsen voisi kuvitella myös ainoaksi koiraksi. Bamse ottaa reippaasti namit kädestä, eikä myöskään provosoidu, vaikka häkkikaverit ärisevät omista nameistaan sille. Bamse käyttää nenää ahkerasti ja haisteleekin meidät ihmiset läpikotaisin, ei senttiäkään jaa haistelematta ja ei myöskään pelästy käsikontaktia. Bamse myös alkaa leikkimään, kun ollaan sisällä häkissä ja innostuu kun sille höpöttelee. Bamsea kuvaa hyvin, että on hämillään, mutta kiinnostunut. Tämän kultakimpaleen olisikin jo korkea aika päästä tarhalta pois oman ihmisen luokse.

Bamsesta on lisätty uusia kuvia ja videoita.

27.12.2022

Herttainen ujostelia Bamse pääsee Kulkureiden adoptio ohjelmaan etsimään omaa loppu elämän kotia!