Kotia etsivä koira: HAIDUC S (Sonian pennut)

 

Perustiedot ja tausta
22.2.2024

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Huhtikuussa 2022 Ioanan ystävä soitti hänelle ja pyysi apua Ioanan kotikylästä löytyneen pentueen kanssa. Ioana päätti auttaa ja otti emon sekä pennut hoiviinsa tarhalle. Syyskuussa 2022 Kulkurien aktiivit tapasivat ensimmäistä kertaa pentueen tarhalla. Pentueen emo on arka ja piilottelee kopissa, eikä emoa ainakaan vielä oteta adoptio-ohjelmaan. Sen sijaan pennut Haiduc S, Hara, Miran ja Miranda S alkoivat etsiä omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Pentueesta Miranda S on jo matkustanut omaan kotiinsa Suomeen, mutta muut vielä odottavat omia kotejaan.

Pentueen koirat on tavattu nyt jo muutaman kerran adoptioon ottamisen jälkeen ja ne ovat kasvaneet pennuista nuoriksi koiriksi. Pentueen jäsenet ovat olleet joka kerta tavatessa vieraisiin ihmisiin tottumattomia, mutta suhtautuneet kuitenkin vieraisiin kiinnostuneesti ja innostuneesti. Häkissä olon aikana sisarukset ovat aina reipastuneet ja rohkaistuneet, kun tottuvat vieraisiin. Haiduc S:n karvassa on mustaa ja karva on sileämpi kuin siskolla Miranda S:llä. Haiduc S uskaltaa syödä herkkuja vieraan kädestä, mutta ei anna koskea, kuten eivät muutkaan sisaruksista. Haiduc S tauottaa sisaruksista eniten kopissa, mutta on muuttunut muuten rohkeammaksi adoptio-ohjelmaan ottamisen hetkeeen verrattuna. Täytyy kuitenkin muistaa, että Sonian pennut ovat kasvaneet koko elämänsä tarhan aitojen sisällä ja niiden kokemukset ympäröivästä maailmasta ovat hyvin rajoittuneita. Niiden rotuperimästä tai kasvun mukana tuomista luonteenpiirteistä ei ole vielä mitään varmuutta tai tietoa tässä vaiheessa. Pennut ovat myös tottuneet elämään toistensa seurassa pienessä tilassa ja muutos uuteen voi olla niille shokki, joka voi aiheuttaa odottamatontakin käytöksen muutosta.

Haiduc S etsii kotia, jossa sille olisi valmiiksi tasapainoinen ja ystävällinen koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Kotia, jossa sitä osataan tukea ja opastaa kohti kotikoiran elämää lempeästi ja kärsivällisesti. Kotia, jolla riittää huumorintajua energisen nuoren koiran kommelluksiin sekä ymmärrystä Haiduc S:n lähtökohdista. Kodin tulee ymmärtää ajan antamisen, sitoutuneisuuden sekä lajityypillisen tekemisen tarjoamisen merkitys. Pelkiksi sohvaperunoiksi Sonian pennuista tuskin on, vaan ne tulevat tarvitsemaan riittävästi fyysistä ja psyykkistä puuhaa. Haiduc S viihtyisi varmasti parhaiten hieman rauhallisemmassa asuinympäristössä, eikä sitä luovuteta ihan keskustan vilinään.

Päivitykset 

19.4.2024
Haiduc S ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Haiducin kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Haiducille lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta ja aktivoimme Haiducin kodin etsinnän jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

22.2.2024
Haiduc S lähettää terveisiä Romaniasta uuden kuvan muodossa. On harmi, että Sonian pennut ovat edelleen tarhalla, eikä Haiducista ole tullut yhtään kyselyä koko ohjelmassa olemisensa aikana. Pentueen ainoa Suomeen matkustanut on sopeutunut kotikoiran elämään oikein mukavasti ja me uskomme, että muutkin pentueen jäsenet voisivat sopeutua mainiosti oikeanlaisessa kodissa ja ympäristössä, koirakaverin tuella. Toivottavasti Haiduc S herättäisi sen oikean kodin mielenkiinnon pian!

26.6.2023
Sonian pennut tavattiin taas toukokuussa yhdistysmatkalla. Pennuista reippain, Miranda S, on matkustanut viime tapaamisen jälkeen omaan kotiinsa Suomeen. Jäljellä oleva kolmikko eli Haiduc S, Hara ja Miran olivat nyt tavatessa menneet iloksemme rohkeampaan suuntaan viime tapaamiseen verrattuna. Vierailijoiden mennessä ensimmäistä kertaa häkkiin, menevät sisarukset piiloon koppiin. Ne tulevat kuitenkin melko nopeasti kopista ulos. Ajan kanssa ne tulevat kaikki nyt syömään herkkuja vieraiden kädestä saakka ja ovat muutenkin rohkeammin lähellä ihmistä. Jos tapahtuu jotain jännittävää, sisarukset perääntyvät ja tauottavat, mutta palautuvat kuitenkin nopeasti tilanteista. Haiduc S tauottaa tapaamisen aikana eniten kolmikosta. Kulkureiden aktiivit arvioivat, että Sonian pennut ovat varmasti kehityskelpoisia kotioloissa. Ne ovat myös sen oloisia, että jos aikaa viettäisi niiden kanssa vielä enemmän, rohkaistuisivat varmasti lisää. Ioanan tullessa häkkiin antamaan sisaruksille märkäruokaa, perääntyvät ne koppiin eli tutunkin ihmisen yllättävä saapuminen häkkiin on niistä kuitenkin jännittävää. Haiduc S on kolmikosta ainoa, jonka ei kuulla haukkuvan tapaamisen aikana.

Pentueen jo Suomeen matkustanut jäsen on reipastunut omassa kodissaan paljon nopeammin kuin odotukset olivat ja sopeutunut kotielämään varsin mallikkaasti. Olisikin hienoa, että muutkin Sonian pennut saisivat saman mahdollisuuden.

Lisätty uusia kuvia ja video.

12.2.2023
Kulkureiden aktiivit kävivät vierailemassa tarhalla helmikuun alussa ja tapasivat siellä myös Sonian pennut. Haiduc S ei enää vaikuttanut olevan arempi kuin muut pennut, vaikka toki tottumaton ja arka onkin muiden pentujen tavoin. Haiduc S ei uskaltanut hakea nameja kädestä saakka, kuten eivät muutkaan pennut Mirandaa lukuunottamatta. Kaikki pennut myös säpsyilivät vieraiden liikkeitä ja pakenivat herkästi koko porukalla koppiin piiloon. Pennut olivat kuitenkin kiinnostuneita vieraista ja söivät heiteltyjä herkkuja maasta. Pennut päästettiin myös sisäpihalle juoksemaan häkissä tapaamisen jälkeen, jossa ne kirmasivat onnellisena eivätkä juuri välittäneet tällöin vieraista. Ioanan eli tutun ihmisen kanssa pennut ovat rohkeampia.

Lisätty Haiducille kuvia ja videoita.

5.1.2023
Vuosi on vaihtunut ja Sonian pennut elelevät edelleen tarhalla Ioanan hoivissa. Saimme joulukuun puolella Ioanalta pari videota pentujen ulkoilusta ja ne kirmaavatkin onnelisina tarhan pihalla nauttien vapaammasta menosta. Videot lisätty profiiliin.

15.12.2022
Haiduc S alkaa etsimään omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.