Päivitetty 12.02.2023

Kotia etsivä koira: HAIDUC S (Sonian pennut)


Syntymäaika: 4/2022
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
12.2.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Huhtikuussa 2022 Ioanan ystävä soitti hänelle ja pyysi apua Ioanan kotikylästä löytyneen pentueen kanssa. Ioana päätti auttaa ja otti emon sekä pennut hoiviinsa tarhalle. Syyskuussa 2022 Kulkurien aktiivit tapasivat pentueen tarhalla. Pentueen emo on arka ja piilottelee kopissa, eikä emoa ainakaan vielä oteta adoptio-ohjelmaan. Sen sijaan pennut Haiduc S, Hara, Miran ja Miranda S alkavat etsiä omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Syyskuussa 2022 tavatessa pennut ovat vieraisiin ihmisiin tottumattomia, mutta suhtautuvat vieraisiin hyvin kiinnostuneesti ja innostuneesti. Hännät vispaavat ja häkissä olon aikana pennut reipastuvat ja rohkaistuvat, kun tottuvat vieraisiin. Kaikki pennut tulevat ajan kanssa ihan vierelle, osa jopa hyppii vasten. Haiduc S:n karvassa on tummaa ja karva on sileämpi kuin siskolla Miranda S:llä. Haiduc S on pentueesta varovaisin, se pysyttelee kauimpana muiden pentujen takana. Se tulee välillä lähemmäs ihmistä ja haistelemaan muiden pentujen vanavedessä. Haiduc S vaikuttaa ottavan muista pennuista tukea ja toisaalta jää myös hieman muiden pentujen jalkoihin. Haiduc S on kasvanut koko elämänsä tarhan aitojen sisällä ja sen kokemukset ympäröivästä maailmasta ovat hyvin rajoittuneita. Rotuperimästä tai kasvun mukana tuomista luonteenpiirteistä ei ole vielä mitään varmuutta tai tietoa tässä vaiheessa. Haiduc S on myös tottunut elämään toisten pentujen seurassa pienessä tilassa ja muutos uuteen voi olla sille kova shokki.

Haiduc S etsii kotia, jossa sille olisi valmiiksi tasapainoinen ja ystävällinen koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Kotia, jossa sitä osataan tukea ja opastaa kohti kotikoiran elämää lempeästi ja kärsivällisesti. Kotia, jolla riittää huumorintajua energisen pennun kommelluksiin sekä ymmärrystä Haiduc S:n lähtökohdista. Kodin tulee ymmärtää ajan antamisen, sitoutuneisuuden sekä lajityypillisen tekemisen tarjoamisen merkitys. Pelkiksi sohvaperunoiksi Sonian pennuista tuskin on, vaan ne tulevat tarvitsemaan riittävästi fyysistä ja psyykkistä puuhaa. Haiduc S viihtyisi varmasti parhaiten hieman rauhallisemmassa asuinympäristössä, eikä sitä luovuteta ihan keskustan vilinään.

Haiduc S on tällä hetkellä noin 50-55cm korkea ja painaa arviolta parikymmentä kiloa. Se saattaa kasvaa vielä hieman.

Päivitykset 

12.2.2023
Kulkureiden aktiivit kävivät vierailemassa tarhalla helmikuun alussa ja tapasivat siellä myös Sonian pennut. Haiduc S ei enää vaikuttanut olevan arempi kuin muut pennut, vaikka toki tottumaton ja arka onkin muiden pentujen tavoin. Haiduc S ei uskaltanut hakea nameja kädestä saakka, kuten eivät muutkaan pennut Mirandaa lukuunottamatta. Kaikki pennut myös säpsyilivät vieraiden liikkeitä ja pakenivat herkästi koko porukalla koppiin piiloon. Pennut olivat kuitenkin kiinnostuneita vieraista ja söivät heiteltyjä herkkuja maasta. Pennut päästettiin myös sisäpihalle juoksemaan häkissä tapaamisen jälkeen, jossa ne kirmasivat onnellisena eivätkä juuri välittäneet tällöin vieraista. Ioanan eli tutun ihmisen kanssa pennut ovat rohkeampia.

Lisätty Haiducille kuvia ja videoita.

5.1.2023
Vuosi on vaihtunut ja Sonian pennut elelevät edelleen tarhalla Ioanan hoivissa. Saimme joulukuun puolella Ioanalta pari videota pentujen ulkoilusta ja ne kirmaavatkin onnelisina tarhan pihalla nauttien vapaammasta menosta. Videot lisätty profiiliin.

15.12.2022
Haiduc S alkaa etsimään omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Haiduc S saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Haiduc S on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.