Päivitetty 05.07.2021

Kotia etsivä koira: JACKOB


Syntymäaika: Noin 2015-2016
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Lahti)
Kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.


Perustiedot ja tausta

5.7.2021
Jackob on reilu 5-vuotias kastroitu uros joka on asunut suuren osan elämänsä ajan rautatieasemalla Romaniassa. Mihaela Soare on romanialainen eläinsuojelija joka asuu Targovistessa, missä myös tuo kyseinen rautatieasema sijaitsee. Mihaela on tuntenut Jackobin kauan sillä hän on säännöllisesti käynyt ruokkimassa poikaa ja alueen kissoja siellä.

Jackob pääsi muuttamaan Englantiin mutta asiat eivät sujuneet hyvin, Jackob stressasi kovasti ja koti ei ilmeisesti ollutkaan sisäistänyt täysin minkälainen alku saattaa olla edellisen tarhakoiran kanssa joten Jackob päätyi uudelleensijoitukseen. Se pääsi toiseen kotiin mutta täältä karkasi pihalta aidan yli, eikä viihtynyt yksin joten Jackob pääsi kotihoitoon kiireellisesti, kunnes se pystyi matkustamaan takaisin Mihaelan luokse Romaniaan, helmikuun lopussa 2020.

Jackob on paljon kokenut koira, joka siis aiemmin jo etsi kotia Kulkurien adoptio-ohjelman kautta. 19.9.2020 Jackob palasi Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään kotia.

Jackobille haetaan kotia koirakokeneesta aikuisperheestä, rauhalliselta alueelta. Ensisijaisesti kodin tulisi sijaita omakotitalossa, turvallisesti aidatulla pihalla. Aidatusta pihasta huolimatta Jackob tulee pitää kytkettynä pihalla alkuaikoina, eikä sitä saa jättää valvomatta pihalle. Poika menee erittäin sujuvasti aitojen yli. Perheen tulee myös varautua siihen, että yksinoloharjoituksia tulee tehdä Jackobin kanssa alusta saakka, erittäin pienistä hetkistä. Tästäkin keskustellaan prosessin aikana tarkemmin vielä kotiehdokkaiden kanssa.

Jackob tulee vaihtelevasti toimeen muiden koirien kanssa, pienten koirien kanssa on tullut paremmin toimeen kuin suurten tai samaa kokoa olevien. Ihmisten kanssa Jackob tulee toimeen aikuisten, niin naisten kuin miesten kanssa mutta ei pidä/pelkää lapsia. Teini-ikäiset lapset ovat ok.

Jackobia onnisti, sillä se pääsi matkustamaan Suomeen kotihoitoon 31.10.2020. Jackobilla todettiin olevan mrsa-bakteeri mutta on jo käynyt ensimmäisessä kontrollikäynnillä täällä Suomessa ja tulos oli tällöin puhdas. Jackobilla oli myös korvissaan hiiva, mutta hoitaja on hoitanut korvia hyvin ja nyt ongelmaa ei enää ole. Hoitaja on antanut Bobille yhtä ruokaa sekä tietynlaisia herkkuja, mitä Bobille on sopinut. Jostain ruoka-aineista Bobin iho saattaa reagoida.

Alkuun Jackob ei tunnistanut nimeään, ja hoitoperhe alkoikin kutsua sitä Bobiksi, joka (saatiin myöhemmin tietää) oli ollut kutsumanimi sen asuessa kadulla. Nyt se tunnistaa nimen Bobi, kääntää päätään sen kuullessaan ja heiluttaa häntäänsä. Eläinlääkärissä tutkimukset ovat myös sujuneet hyvin, kuten myös hoitokodissa tehdyt pesut, korvienhoidot, kynsienleikkaamiset ja harjaamiset. Vaikka nämä selkeesti ovat Bobille hieman uusia asioita.

Bobista tosiaan on kuoriutunut iloinen koiravesseli, joka joka aamu tervehtii etenkin hoitajanaista iloisesti ja on valmis touhuilemaan kaikkea kivaa. Se on kuitenkin ottanut naisen eräänlaiseksi resurssiksi, joka tekee sen, että se puolustaa häntä perheen muilta henkilöiltä hetkittäin ja koska Bobilla on jonkinverran kokoa, tämä puolustaminen saattaa näyttää ja kuulostaa aika ponnekkaalta. Tämä onkin syy siihen, että Bobi nyt etsii itselleen uutta hoitopaikkaa. Kaikki perheenjäsenet eivät pysty olemaan rentoina kotona, joten nyt haemme tälle nallukalle, joka vielä harjoittelee huominjakamista, uutta hoitopaikkaa ja ennenkaikkea kotia.

Jackob on alusta saakka ollut aika helppo lenkitettävä. Se kulkee nätisti hihnassa mutta nykyään se saattaa reagoida melko voimakkaasti osaan vastaantulevista koirista. Bobi on kuitenkin aika helppo kouluttaa ja se tykkää tehdä mitä ihminen siltä pyytää. On siis hyvin mahdollista, että Bobia pystyy melko hyvin harjoittelemaan ohituksissa jne., kunhan toimii johdonmukaisesti. positiivisuus on kaiken a ja o.

Bobi ja hoitoperheen koiran välit ovat aika neutraalit, he sietävät toisiaan, tavallaan pitävät toisistaan mutta jos tila on ahdas, ihmiset juuri tulleet kotiin tms., saa olla tarkkana, sillä näissä tilanteissa Bobi saattaa hermostua toiselle. Kerran oli pieni yhteenotto tällaisessa tilanteessa mutta sen jälkeen tilanne oli taas ok, se vaatii vaan sen että ihmiset ovat tietoisia ja osaavat lukea koiria.

Yksinolo on asia minkä voi mainita haasteena Bobille. Yksin ollessaan Bobi saattaa ulvoa tai haukkua. Yhden kerran kun perhe oli poissa 4h, Bobi oli tuhonnut koirapedin. Erityisen stressaantuneelta se ei kuitenkaan vaikuta, kun perhe tulee kotiin. Varmaan Bobi kuitenkin arvostaisi kotia, jossa sen ei tarvitsisi olla yksin niin pitkiä aikoja ja kotia jolla on resursseja harjoitella yksinoloa pienin askelin.

Jackob on kooltaan noin 45cm ja painaa noin 17kg .

Päivitykset

5.7.2021
Bobi elelee yhä hoitoperheessään Lahdessa mutta nyt ollaan ihan sen hetken kynnyksellä, että Bobi joutuu muuttamaan toiseen hoitopaikkan. Toki suotavaa olisi Bobin kannalta, että se pääsisi muuttamaan suoraan omaan kotiinsa.

25.5.2021
Bobi on vapautunut lisää, leikkii vinkuleluilla ja muilla mielellään, tykkää rapsutuksista ja ulkoiluista. Se reagoi remmissä muihin koiriin mutta on hieman epäselvää mitä se oikein tarkoittaa, että onko turhautunut, innostunut vai mitä. Herkuilla Bobin saa kuitenkin ohittamaan suhteellisien hyvin, eli ennakointi ja huomion kiinnittäminen itseensä on tärkeää.

Bobi on leimaantunut vahvasti hoitoperheen naiseen ja saattaa rähähtää miehelle tai tyttärelle jos nämä kävelevät tietyissä tilanteissa Bobin mielestä liian läheltä naista. Bobista lähtee ääntä, joten se kuulostaa aika vakuuttavalta kun se komentaa mutta ennakoimalla näistäkin tilanteista selviää aika hyvin. On kuitenkin tärkeä että tulevalla omistajalla/oerheellä on koiranlukutaitoa ja koirien elekieli olisi tuttua.

Bobi joutuu todennäköisesti pian vaihtamaan hoitokotia, ellei oma koti löydy ennen sitä. Parhaiten Bobille sopisi koti jossa sen ei tarvitse olla kovin pitkiä aikoja yksin ja koti jossa selkeitä rutiineja, ulkoilua ja yhteistä touhuilua. Lapsiperheeseen Bobia ei ensisijaisesti luovuteta, eikä kovin helposti toisen koiran kaveriksikaan.

19.12.2020
Bobi on asunut hoitoperheessään nyt noin 7 vkoa ja on selkeesti vapautuneempi ja iloisempi nyt mitä oli tullessaan. Se hakee myös aktiivisesti läheisyyttä ja rapsutuksia. Tullessaan Bobi ei ymmärtänyt leikkimisen päälle mutta nyt aloittelee itse leikkiä vinkulelullaan, jota vinguttelee pitkään ja heittelee pitkin huonetta. On nyt alkanut pyytää myös ihmistä leikkimään kanssaan. Tässä tilanteessa se myös saattaa nousta ihmistä vastaan iloisesti. Haluaisi kovasti peuhata, leikkiä ja juosta pihalla mutta Bobia ei ole voitu laskea vapaaksi, sillä vaikka hoitokodilla on pihan ympärillä aidat, Bobi menisi helposti niiden yli halutessaan. Ja koiran kanssa joka on asunut pitkään kadulla, pitää olla erityisen varovainen tässä asiassa, sillä ne ovat tottuneet siihen että voivat lähteä tutkimaan ympäristöä halutessaan.

Nyt kun Bobi on vapautuneempi, se on myös alkanut hoitokodin toisen pienemmän koiran kanssa toimittamaan vartijan virkaa. Tämä tarkoittaa, että Bobi reagoi eri tavalla nykyään ääniin ja saattaa ilmoittaa erilaisista äänistä haukkumalla. Joskus saattaa lähteä matalalla murinalla tarkistamaan mitä ääniä yläkerrasta kuului, ennekuin sitten palaa alakertaan rauhallisin mielin todettuaan ettei mitään uhkaavaa löytynyt.

4.11.2020
Jackob, joka kulkee myös kutsumanimellä Bobi, matkusti Suomeen niin, että saapui perille 31.10.2020. Tuusulasta matka vei kohti Lahtea, jossa hoitokoti sijaitsee.

19.9.2020
Jackob on palannut Mihaelan luokse helmikuun 2020 lopussa ja palaa nyt Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

19.5.2019
Saimme kuulla Jackobin matkaavan tulevaisuudessa Englantiin.

16.12.2018
Eräänä päivänä kuitenkin Jackobin turvallisuus asettui vaaraan, sillä aseman viereisen baarin juopuneet miehet ajautuivat sanaharkkaan Mihaelan kanssa ja uhkasivat myös Jackobia. Jackob pääsi Mihaelan ja hänen ystävänsä avulla eräälle yksityiselle tarhalle turvaan mutta aitauksen sisäpuolella oleskelu ei vapaudessa kasvaneen pojan mielestä ollut mieluisaa ja niin Jackob pääsi murtautumaan aitauksestaan ja palasi rautatieasemalle. Ei aikaakaan ennenku rankkurit olivat pojan ottaneet kiinni ja kuskanneet kunnalliselle tarhalle, josta Mihaela onneksi pojan löysi ja sai ulos. Siitä hetkestä saakka Jackob on asunut Mihaelalla ja nyt on hänen vuoro astua Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään sitä omaa kotiaan täältä Suomesta.

Muiden koirien kanssa Jackob on tullut myös toimeen.. Leikkii iloisesti myös ihmisen kanssa ja nauttii kovasti lenkkeilystä, eli on päässyt Mihaelan kanssa kävelemään välillä. Vieraat ihmiset aiheuttavat alkuun hieman ihmetystä mutta kun saa rauhassa saa lähestyä, uskaltautuu pian lähemmäksi ja antaa koskettaa ja jopa nauttii rapsutuksista ja huomiosta. Ruoasta Jackob saattaa välillä sanoa muille koirille.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Jackob saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Jackob on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasti sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Jackobin yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa