Päivitetty 13.02.2018

Enkelikoira: JARA


1/2015

1/2015

 

JARA

* n. 8v.

* narttu

* steriloitu

* Romaniassa

 

 

 

 

 

 

12.3.2014
On olemassa monenlaisia koiria. On suuria, pieniä, lihavia ja laihoja, vahtivia, sohvaperunoita, aktiivisia ja rauhallisia. Jara ei ole kuin kuka tahansa koira, Jara on monella tapaa erityinen. Jara on äärettömän kaunis, sen silmiin ja katseeseen on helppo uppoutua ja se saa sinut hymyilemään, kyyneleet silmissä. Sen kohtelias ja ystävällinen luonne vetoaa lähes kaikkiin ja Jara itse tuntee vetoa jokaiseen. Jara tutustuu ihmiseen mielellään, reippaasti mutta rauhallisesti, se ei arkaile eikä hösellä ja on äärettömän mutkattoman oloinen tapaus. Jara on kaikin puolin todella kultaisen oloinen tyttö, oikea timantti, jonka pintaa ja kiiltoa on tarhaelo kuluttanut.

Jara asuu Glinan tarhalla Romaniassa. Jara ei ennen viihtynyt ollenkaan häkissä, vaan karkasi aina milloin mistäkin, mutta ei koskaan lähtenyt kauas. Sen ystävät ja koti oli tarhalla, joten se pysytteli lähellä ja nautti elämästään. Tilanteet kuitenkin muuttuvat ja turvallisuussyistä Jara oli laitettava verkon taakse pois varkaiden ja ilkeiden ihmisten käsien ulottuvilta. Jara on nyt viihtynyt häkissään ihan hyvin, yksi syy voi olla mukava Herra Häkkikaveri, joten voisi kuvitella, että Jara arvostaisi myös kodissaan rauhallista herraseuraa.

Kooltaan Jara on n. 50-55cm/22kg. Jara on tarhaoloissa tullut hyvin toimeen toisten koirien kanssa ja pitää ihmisseurasta kovasti. Jara ei iästään huolimatta ole sisäistänyt olevansa jo melkein eläkkeellä, vaan on aktiivinen ja hyppiväinenkin tapaus, se liikkuu moitteetta ja vaikuttaa nuoremmalta kuin todellisuudessa onkaan.

17.6.2014
Jaran tapasivat Kulkurien aktiivit vierailullaan Romaniassa. Glinan tarhalla Jaraan tutustumaan päässeet vierailijat kuvailevat Jaraa lempeäksi mummukaksi, joka meni koppinsa päälle odottamaan rapsutuksia. Kaunis ja iso tyttö, jolla on iän tuomaa viisautta ja oman arvon tunnetta. Täydellinen paketti siis <3

15.7.2014
Jara toivotti vierailijansa tervetulleiksi lempeästi ja rauhallisesti häkkiinsä. Trimmaus ei ehkä anna oikeutta Jaran kauneudelle, mutta varmasti on mummukan helpompi olla kesähelteillä hieman lyhyemmällä turkilla. Jara ei haukkunut ollenkaan ja muutenkin oli rauhallisuuden, lempeyden ja kohteliaisuuden perikuva. Jaran koti ei varmasti tule katumaan päätöstään antaa tälle mummukalle muutama ansaittu eläkevuosi, Jara varmasti antaa enemmän kuin ottaa!

6.11.2014
Jara ei ensin halunnut tulla kopista ulos, kun Kulkurien sakki saapui Glinan tarhalle moikkamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiinkin tuttavuuksiin lokakuussa. Jara antoi kuitenkin mukisematta nostaa itsensä kopista ulos kuvattavaksi. Jara ei tyrkytä itseään ja käyttäytyy hyvin kohteliaasti ja rauhallisesti, onkin suoranainen ihme, miten tämän kaunis rouva on edelleen vailla kotia. Tämä lempeä rouvaa nuuhkii muttei pussaa, kotioloissa tilanne voisi muuttua. Rauhallinen rouva rauhalliseen kotiin!

3.1.2015
Talvi on jälleen saapunut Romaniaan. Ties monesko talvi tämä on Jaralle kylmässä ja luonnon armoilla. Kurjuudenkin keskellä tämä kaunis tyttö loistaa ympärilleen lempeää ja lohdullista valoa, joka lämmittää sydäntä. Kuitenkaan kenenkään sydän ei ole lämmennyt tarpeeksi sulaakseen. Mikäli Jara on juuri sulattanut sydämesi, ota rohkeasti yhteyttä varaajaan. Olisi jo rouvaskoiran aika päästä omaan kotiin lämpimään.

7.1.2015
Jara on vihdoin varattu omaan kotiinsa Suomeen! <3

9.2.2015
Jaran koti lähetti ihania kotikuulumisia!

“Voiko enää helpompaa ja herttaisempaa koiraa ollakaan? Elämä Jaran kanssa on tuonut meille jo nyt niin paljon riemua ja rikkautta että siitä riittäisi koko loppuelämäksi ammennettavaa! Täällä ollaan nykyään hyvin herkissä tunnelmissa kun vähän väliä Jara saa meille kyyneleet silmiin ihan vain jollain pienellä ilmeellään tai oivalluksellaan. Koirat ovat löytäneet toisistaan sielunkumppanit ja niiden kiintymystä toisiinsa on suorastaan liikuttavaa seurata.

Kissojen kanssa Jara tulee hyvin toimeen, ja lampaitakin ollaan jo käyty nuuskimassa ja ihastelemassa. Pupujen päälle Jara ei oikein ymmärtänyt, vaan luuli niitä ateriakseen, joten sen suhteen pitää vielä hieman varoa. Niin kauan kun puput ovat häkissä Jara suhtautuu niihin suht välinpitämättömästi, mutta kun yritimme pitää niitä vapaana, kuten ne normaalisti ovat tottuneet olemaan, Jara yritti kuola valuen pyydystää niitä suihinsa…

Olemme niin ylpeitä Jarasta ja toivoisimme että yhä useampi uskaltaisi avata sydämensä kodittomille koirille. Moni on ollut kiinnostunut kuulemaan koiramme tarinan. Jonkin verran ennakkoluuloja on esiintynyt kun Jarasta on kerrottu, mutta suurin osa ihmisistä on ollut positiivisesti innostuneita aiheesta. Varsinkin ne jotka ovat nähneet Jaran ovat ihailleet tämän ihanaa luonnetta. Tosin kovin moni ei vielä ole päässyt tutustumaan tyttökultaan, kun ollaan haluttu ensin itse tutustua kaikessa rauhassa. Jara on kyllä niin leppoisa kaveri, että hänen kanssaan olisi varmaan helppo mennä lähes minne vain. Uskon että Jaraa ei ole missään vaiheessa kohdeltu kovin kaltoin, koska hän on niin avoin ja luottavainen kaikkien suhteen, ja hänestä suorastaan huokuu tietynlainen lempeys ja rauhallisuus.

Kiitos kaikille jotka matkan varrella ovat auttaneet ja tukeneet Jaraa, hän on tosiaan oikea timantti!”

29.3.2015
“Hei taas Jaran kodista!

Kevät tekee tuloaan ja Jara nauttii yhä enemmän ulkoilusta kun saa kaivaa maata ja nuuskia ihanan raikasta kevätilmaa.

Jaran kanssa kaikki menee aivan loistavasti, hän on todellakin ottanut paikkansa meidän keskuudessa. Varsinaista sohvaperunaa tai sängynvaltaajaa Jarasta ei ole tullut vaan hän viihtyy parhaiten lattialla rötköttäen tai petiin käpertyneenä.

Tosin välillä Jaran saattaa yllättää illalla nukkumaan mentäessä meidän sängystä, josta tyttö hieman nolostuneena havahtuu. Olemme kyllä yrittäneet Jaralle selvittää, että hän ihan vapaasti saa siellä nukkua, eikä tarvitse salaa käydä “lainaamassa” sänkyä, mutta olisikohan meidän Taika-tyttönen yrittänyt vähän osoittaa Jaralle ns. kaapin paikan ja antanut ymmärtää että sängyssä nukkuminen on HÄNEN yksinoikeutensa, mene ja tiedä…

Jara lumoaa kaikki jotka häneen pääsevät tutustumaan omalla rauhallisella, välittömällä olemuksellaan ja surusilmillään. Isännän 40-vuotissynttäreissäkin taisi itse juhlakalu jäädä aika heikolle huomiolle kun kaikkien kiinnostus kohdistui tähän kauniiseen koiraan.

Eläinlääkärissä emme ole vielä käyneet mutta olen jo alustavasti keskustellut meidän vaki-lääkärin kanssa Jaran hampaista, jotka ovat aika huonossa kunnossa, joten kohta yritämme saada tämän asian hoitoon. Tosin ihan hyvin Jara pureskelee luitakin, joten välitöntä hätää ei taida olla sen suhteen. Muutenkin Jara tuntuu ihan hyvinvoivalta ja reippaalta. Ja onnelliselta!

Uskon että Jara viihtyy kodissamme vallan hyvin. Täällä hän ei koskaan tarvitse olla täysin yksin, silti meillä on lähes aina hyvin rauhallista eikä lennetä koko ajan joka suuntaan… Uskon että Jara arvostaa juuri tällaista rauhallista ja rentoa ilmapiiriä. Ja sitä että hän pääsee ulos jaloittelemaan ja haistelemaan ympäristöä useita kertoja päivässä.

Jara nauttii pitkistä hitaista kävelyretkistä, jossa voi vähän väliä pysähtyä, katsella kauas ja vetää syvään henkeä. Hän on enemmän nautiskelija eikä juurikaan halua pyrähdellä ympäriinsä. Joitakin kertoja Jara on karannut omille teilleen, mutta ihan vain hetkeksi, ja minä olen turhaan lähtenyt herkkujen kanssa häntä etsimään kauempaakin, vain huomatakseni että siellähän Jara jo istuu kotirappusilla odottelemassa minua…

Jara on meille niin rakas ja tärkeä että oikein harmittaa miten me nyt vasta tajuttiin kutsua hänet kotiin. Mutta toisaalta Jara ei taida enää muistella menneisyyttään vaan keskittyy täysillä nauttimaan tästä hetkestä, ja niin mekin nautimme!

Kaunista kevättä!
t.Anne”

 

Jara on matkannut sateenkaarisillalle

“Juhannuksena huomattiin että Jaran vatsa oli yht´äkkiä turvonnut kuin ilmapallo ja hän puuskutti kovin voimakkaasti pienenkin liikkumisen jälkeen. Lenkillä hän jättäytyi jälkeen ja halusi lähinnä tehdä tarpeensa ja palata sisään.

Eläinlääkäri tarkisti sydänäänet ja kuuli selkeitä sivuääniä. Röntgenkuva paljasti että sydän oli laajentunut huomattavasti ja myös keuhkoissa oli jonkin verran nestettä. Verikokeiden jälkeen mentiin kotiin odottamaan koetuloksia, vielä siinä uskossa että voidaan helpottaa Jaran oloa oikeanlaisilla lääkkeillä.

Toki jo siinä vaiheessa oli selvää että paluuta entiseen ei enää ollut, vaan kuvittelimme että Jara syö nyt loppuelämänsä sydänlääkkeitä ja mahdollisesti tarvitaan muitakin hoitoja. Verikokeet paljasti ikävä kyllä että maksakin oli niin huonossa kunnossa että tällä hetkellä koiran elimistö ei olisi kestänyt sydänlääkityksen aloittamista.

Toki jo vuodenvaihteessa olimme huomanneet että Jaran kunto oli hieman huonontunut. Hän ei enää jaksannut pitkiä lenkkejä ja rappusten kiipeäminen oli muuttunut työläämmäksi. Ajattelimme kuitenkin että ne on ihan normaaleja vanhenemisen merkkejä ja kuvittelimme ongelman johtuvan enemmänkin takajalkojen heikkenemisestä kuin sisäelimien rasittuneisuudesta. Nivelsuoja-aineiden annostelua lisättiin ja muutettiin lenkkeilyrytmejä hieman.

Koska Jaran terveys oli nyt romahtanut niin nopealla vauhdilla, ja mahdolliset hoitotoimenpiteet eivät olisi välttämättä tuottaneet merkittävää tulosta, jouduimme tekemään raskaan päätöksen päästää Jara pois ennenkuin hänen kipunsa olisivat tulleet sietämättömiksi.

Vietimme vielä pari ikimuistoista päivää Jaran kanssa ja kaikki huomioi Jaraa vielä normaalia enemmän. Jara oli oma viehättävä itsensä mutta toki hänestä huomasi ettei hän ollut enää entisellään. Viimeisenä iltana grillailtiin, jokainen saattoi vuorollaan Jaran tarpeilleen ja vanhimmat lapset nukkuivat viimeiset yöt alakerrassa Jaran seurassa kun hän ei enää jaksannut tulla yläkertaan nukkumaan.

Kesäkuun 30.päivä Jara nukkui iki-uneen silitysten saattelemana. Hän sai säilyttää arvokkuutensa viimeiseen asti ja poistui luotamme yhtä kauniisti ja rauhallisesti kuin hän oli elämäämme saapunutkin.

Olemme surun murtamia mutta samalla ikuisesti kiitollisia joka hetkestä jonka Jaran kanssa saimme viettää. Hän oli meille niin arvokas ja olisimme niin mielellämme pitäneet hänet luonaamme vielä paljon kauemmin. Jaran esittelytekstissä luki että Jara varmasti antaa enemmän kuin ottaa ja sen hän kyllä teki. Jara antoi meille niin paljon ja me muistamme hänet ikuisesti.

Terveisin,
Jaran perhe”

 

 

Varaajana toimi Nea.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa