Varattu koira: MANSE

Manse on pikkuruinen pomppija täynnä iloa ja energiaa. Mustana ja makkaranmallisena tyyppinä se on saanut nimensä mustamakkaran kotikaupungin mukaan.
Syntymäaika: 10/2022
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (M.G. Rescue)
Kokoarvio:20cm/3kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
21.2.2024

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Kulkurit on tehnyt yhteistyötä Mihain kanssa useiden vuosien ajan. Tarhalla asuu kerrallaan noin 50–60 koiraa ja niistä huolehtii päivittäin Mihain lisäksi yksi työntekijä. Tarhaa on rakennettu vuosien ajan ja sitä parannetaan edelleen jatkuvasti. Mihai haaveilee myös saavansa tarhan yhteyteen tilat sterilointien tekemiseen, jotta hän pystyisi jatkossa keskittymään entistä enemmän kodittomien koirien tilanteen ennaltaehkäisyyn kestävän eläinsuojelutyön keinoin. Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita rescue-eläimiä, kuten kissoja, lehmiä, lintuja, vuohia ja hevosia.

Mihai löysi Mansen tarhan lähellä sijaitsevalta huoltoasemalta ja pikkuruinen Manse pääsi turvaan tarhalle. Nuorena narttuna Manse olisi varmasti synnyttänyt maailmaan kymmeniä kodittomia pentuja lisää, mutta nyt se pääsi tarhalla heti steriloitavaksi eikä sen tarvinut kasvattaa ei toivottuja pentuja stressaantuneena ja nälissään vaarojen keskellä.

Tarhalla Manse asustaa yhdessä kahden muun sitä vanhemman pikkukoiran kanssa, joista toinen on uros ja toinen narttu. Porukka tulee hyvin toimeen keskenään, eikä niiden välille tule eripuraa edes herkuista. Manse sopisi hyvin kotiin, jossa on jo ennestään muita pieniä koiria, mutta pärjäisi varmastikin myös ainoana silmäteränä ja huomion keskipisteenä. Pikkuruisena tyyppinä Manse saattaa jäädä isompien jalkoihin, eikä se vaikuta kovinkaa topakalta puolustamaan omaa tilaansa.

Manse on kovin innoissaan uusista ihmisistä ja pyörii väkkäränä hakien huomiota. Vieraan sylissä on ensin hieman jännittävää olla, mutta alas laskettaessa on Manse heti kiipeämässä takaisin syliin. Manse onkin kova kiipeilemään, hyppimään ja pomppimaan. Uudessa kodissa on hyvä varautua siihen, että tämä pikkuruinen tulee todennäköisesti pyrkimään kaikin keinoin pöydille, sohville, tuoleille ja muille korkeille paikoille.

Manse haukkuu Mihain mukaan tarhalla jonkin verran, mutta uusille ihmisille se ei ääntään juuri esittele. Mikäli Mansen uusi koti sijaitsee kerrostalossa, on hyvä huomioida, että se tulee todennäköisesti käyttämään ääntään jonkin verran. Muutoin Manse sopisi mutkattoman innokkaana tyyppinä varmasti monenlaiseen ympäristöön ja perheeseen.

Mansen kohdalla on tärkeää huomioida, ettei sillä siis ole mitään kokemusta kotikoiran elämästä. Muutos suomalaiseksi kotikoiraksi tulee siis olemaan sille valtava ja varmasti jännittäväkin. Tulevan perheen tulee olla valmis kotiuttamaan Mansea kärsivällisesti ja rauhallisesti koiraa tukien ja positiivisuudella ohjaten. Vaikka Manse onkin nyt rohkea ja iloinen nuori koira, voi sen luonne muuttua paljonkin suuren elämänmuutoksen myötä.

Manse oli lokakuussa noin 20 cm korkea ja 3 kg painoinen. Manse tulee tästä vielä varmasti hieman vankistumaan, mutta  se tulee varmasti olemaan jatkossakin pikkuruinen.

Mansen töppöjalkaisen, pötkyläisen ja pitkäselkäisen rakenteen takia, tulevan kodin pitää sitoutua koiran painonhallintaan. Mansella on myös lyhytjalkaisuuteen johtavista geeneistään johtuen hieman ulospäin kääntyneet eli ns barokit etujalat, joiden vuoksi painonhallinta, oikeanlainen liikunta, kehonhuolto  ja mahdollisesti esimerkiksi fysioterapia sekä säännölliset eläinlääkärin tarkastukset ovat erityisen tärkeitä. Mansen rakenne saattaa jossain vaiheessa sen elämää aiheuttaa esimerkiksi nivelrikkoa, selkäongelmia tai muita haasteita ja tulevan kodin tuleekin olla varautunut tähän.

Päivitykset
29.3.2024
Manse on varattu ikiomaan kotiin!

21.2.2024
Manse aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Manse saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Manse on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. Nuppiksen  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Elisa Laitonen

Tutustu myös näihin: