Kotia etsivä koira: MIRAN (Sonian pennut)

Syntymäaika: 4/2022
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
26.6.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Huhtikuussa 2022 Ioanan ystävä soitti hänelle ja pyysi apua Ioanan kotikylästä löytyneen pentueen kanssa. Ioana päätti auttaa ja otti emon sekä pennut hoiviinsa tarhalle. Syyskuussa 2022 Kulkurien aktiivit tapasivat ensimmäistä kertaa pentueen tarhalla. Pentueen emo on arka ja piilottelee kopissa, eikä emoa ainakaan vielä oteta adoptio-ohjelmaan. Sen sijaan pennut Miran, Hara, Miranda S ja Haiduc S alkoivat etsiä omaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Pentueesta Miranda S on jo matkustanut omaan kotiinsa Suomeen, mutta muut vielä odottavat omia kotejaan.

Pentueen koirat on tavattu nyt jo muutaman kerran adoptioon ottamisen jälkeen ja ne ovat kasvaneet pennuista nuoriksi koiriksi. Pentueen jäsenet ovat olleet joka kerta tavatessa vieraisiin ihmisiin tottumattomia, mutta suhtautuneet kuitenkin vieraisiin kiinnostuneesti ja innostuneesti. Häkissä olon aikana sisarukset ovat aina reipastuneet ja rohkaistuneet, kun tottuvat vieraisiin. Miranin väritys on kermanvärinen. Miran uskaltaa syödä herkkuja vieraan kädestä, mutta ei anna koskea, kuten eivät muutkaan sisaruksista. Miran tuntuu ottavan tukea sisaruksistaan tavatessa. Täytyy muistaa, että Sonian pennut ovat kasvaneet koko elämänsä tarhan aitojen sisällä ja niiden kokemukset ympäröivästä maailmasta ovat hyvin rajoittuneita. Niiden rotuperimästä tai kasvun mukana tuomista luonteenpiirteistä ei ole vielä mitään varmuutta tai tietoa tässä vaiheessa. Pennut ovat myös tottuneet elämään toistensa seurassa pienessä tilassa ja muutos uuteen voi olla niille shokki, joka voi aiheuttaa odottamatontakin käytöksen muutosta.

Miran etsii kotia, jossa sille olisi valmiiksi tasapainoinen ja ystävällinen koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Kotia, jossa sitä osataan tukea ja opastaa kohti kotikoiran elämää lempeästi ja kärsivällisesti. Kotia, jolla riittää huumorintajua energisen nuoren koiran kommelluksiin sekä ymmärrystä Miranin lähtökohdista. Kodin tulee ymmärtää ajan antamisen, sitoutuneisuuden sekä lajityypillisen tekemisen tarjoamisen merkitys. Pelkiksi sohvaperunoiksi Sonian pennuista tuskin on, vaan ne tulevat tarvitsemaan riittävästi fyysistä ja psyykkistä puuhaa pysyäkseen tyytyväisinä.

Miran on tarhalla jäljellä olevista sisaruksista matalin, arviolta 52cm. Painoa tytöllä on arviolta 25kg.

Päivitykset

26.6.2023
Sonian pennut tavattiin taas toukokuussa yhdistysmatkalla. Pennuista reippain, Miranda S, on matkustanut viime tapaamisen jälkeen omaan kotiinsa Suomeen. Jäljellä oleva kolmikko eli Miran, Haiduc S, ja Hara olivat nyt tavatessa menneet iloksemme rohkeampaan suuntaan viime tapaamiseen verrattuna. Miran haukkuu, kun vierailijat ovat häkin ulkopuolella. Vierailijoiden mennessä ensimmäistä kertaa häkkiin, menevät sisarukset piiloon koppiin. Miran tosin jättää etutassunsa tällöinkin kopin ulkopuolelle. Sisarukset tulevat kuitenkin melko nopeasti kopista ulos. Ajan kanssa ne tulevat kaikki nyt syömään herkkuja vieraiden kädestä saakka ja ovat muutenkin rohkeammin lähellä ihmistä. Jos tapahtuu jotain jännittävää, sisarukset perääntyvät ja tauottavat, mutta palautuvat kuitenkin nopeasti tilanteista. Miran tuntuu ottavan tukea ja seurailevan sisaruksiaan. Kulkureiden aktiivit arvioivat, että Sonian pennut ovat varmasti kehityskelpoisia kotioloissa. Ne ovat myös sen oloisia, että jos aikaa viettäisi niiden kanssa vielä enemmän, rohkaistuisivat varmasti lisää. Ioanan tullessa häkkiin antamaan sisaruksille märkäruokaa, perääntyvät ne koppiin eli tutunkin ihmisen yllättävä saapuminen häkkiin on niistä kuitenkin jännittävää.

Pentueen jo Suomeen matkustanut jäsen on reipastunut omassa kodissaan paljon nopeammin kuin odotukset olivat ja sopeutunut kotielämään varsin mallikkaasti. Olisikin hienoa, että muutkin Sonian pennut saisivat saman mahdollisuuden.

Lisätty uusia kuvia ja video.

12.2.2023
Kulkureiden aktiivit kävivät vierailemassa tarhalla helmikuun alussa ja tapasivat siellä myös Sonian pennut. Miran ja koko pentue ovat menneet hieman tottumattomampaan ja arempaan suuntaan. Miran ei enää uskaltanut hakea nameja kädestä saakka, kuten eivät muutkaan pennut Mirandaa lukuunottamatta. Kaikki pennut säpsyilivät vieraiden liikkeitä ja pakenivat herkästi koko porukalla koppiin piiloon. Pennut olivat kuitenkin kiinnostuneita vieraista ja söivät heiteltyjä herkkuja maasta. Miran käytti vierailun aikana hienosti rauhoittavia eleitä. Pennut päästettiin myös sisäpihalle juoksemaan häkissä tapaamisen jälkeen, jossa ne kirmasivat onnellisena eivätkä juuri välittäneet tällöin vieraista. Ioanan eli tutun ihmisen kanssa pennut ovat rohkeampia.

Lisätty Miranille kuvia ja videoita.

13.1.2023

Miran aloittaa oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Miran saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Miran on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: