Kotia Etsivä Koira: SIR. NÖKÖHAMMAS

Iloluontoinen ja aavistuksen veikeä karvaturri, joka valloittaa sydämet erikoisella hammasrivistöllään ja lempeällä olemuksellaan.
Syntymäaika: 2021
Sukupuoli: uros
Kastroitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
Kokoarvio:50cm/20kg

Perustiedot ja tausta

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Sir. Nököhammas, tuttavallisimmin “Nökkis” on rohkea ja lempeä sielu, joka on viettänyt viimeiset 2,5 vuotta tarhalla. Sir. Nököhampaan elämä ei todella ole ollut helpoin, sillä pentuna saadut traumat ovat jättäneet jälkensä hänen ulkonäköönsä — mutta ne eivät estä häntä nauttimasta täysillä jokaisesta päivästään! Vaikka Nököhampaan pään muoto ja hampaat ovat hieman epätavalliset seurauksena nuoruuden vammasta, ne eivät häiritse hänen liikkumistaan tai elämäniloaan – hassun näköinen hammasrivistö ei hidasta tai hetkauta häntä lainkaan. Vammasta, joka tämän persoonallisen ja veikeän ilmeen on Nökkikselle aiheuttanut, emme tiedä sen enempää – mutta sen tosiaan tiedämme, että kipua tai muita ongelmia esimerkiksi päähän vamma ei onneksi ole aiheuttanut. Nökkiksen pää on myös kuvattu.

Nököhammas jakaa häkkinsä erään “Laila-neidin” ja vilkkaan uros-molossin kanssa, ja hän on todistanut olevansa erittäin pitkäpinnainen ja sosiaalinen koirakaveri. Hän tulee mukavasti toimeen kaikenlaisten vierailijoiden kanssa ja hänen rauhallinen luonteensa tekee Nökkiksestä loistavan perheenjäsenen monenlaisiin koteihin.

Kesästä 2023 lähtien työntekijämme on tehnyt aivan todella tärkeää ja vaikuttavaa sosiaalistamistyötä Nököhampaan kanssa, auttaen häntä voittamaan arkuutensa. Vaikka alkuun Nökkis oli melkoisen varautunut, on hän kuitenkin ajan kanssa oppinut luottamaan ihmisiin ja tulee nyt uteliaasti tervehtimään, vaikka saattaa ensin hieman miettiä. Hän nauttii rapsutuksista koko kehollaan ja palaa aina pian lisää saadakseen. Namit ovat myös hyvä motivaattori sir. Nököhampaalle. Nökkis ei tee itsestään isompaa sirkusta, mutta kun kyseessä on tuttu ihminen, osaa hän huomiota myös vaatia (ja niitä nameja). Vieraampien ihmisten kanssa Nökkis hieman tauottaa, mutta palaa kuitenkin rapsujen äärelle.

Jos etsit rinnallesi uskollista ystävää, joka arvostaa uutta mahdollisuutta ja rakastavaa kotia, sir. Nököhammas saattaa olla täydellinen lisä perheeseesi. Nökkis soveltuu perheen ensimmäiseksi koiraksi, tai perheeseen, jossa on jo koiria. Koska sir. Nököhammas tuntuu olevan lempeä ja sopuisa, myös lapsiperheeseen adoptoiminen on mahdollista, mutta ensisijaisesti toivomme perheen pienempien olevan vähintään kouluikäisiä. On tärkeää muistaa ja ymmärtää, että Sir. Nököhampaalla tuskin on mitään kokemusta kotikoirana elosta, joten valjaat, hihnassa kävely, sisäsiisteys ja niin edelleen on kaikki täysin uutta sille, joten on ehdottoman tärkeää olla asettamatta suuria odotuksia ja tavoitteita ensimmäisten kuukausien kotona olemiseen.

Päivitykset

21.4.2024
Sir.Nököhammas haistelee varovaisesti ilmaa ja tuoksuttelee, josko löytyisi oman perheen lisäksi herkullisia nameja. Ne kun ovat Nökkiksen suurinta herkkua.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Linda Nirkkonen

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: