Kotia etsivä koira: MUNG (Papupennut)

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

8.6.2024
Carpe oon lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse: ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120–150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen aikana tarhan koiramäärä nousi, ollen tällä hetkellä jopa 190 koiraa

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Papupennut Edamame, Pinto, Borlotti ja Mung löytyivät Mitrenin kylästä sterilointikampanjapäivän yhteydessä. Ne oli hylätty sterilointeihin käytössä olevan tilan edustalle ennen kampanjapäivän aloitusta ja sieltä ne löytyivät kun Carmen tuli valmistelemaan päivää. Papupennut olivat löytöhetkellä vielä todella pieniä, mutta onneksi ne pääsivät aluksi Carmenin ystävän pihapiiriin kasvamaan ja odottamaan säiden lämpenemistä lämmitetyn kopin turvin. Pennut ovat asuneet Carpen tarhalla jo hyvän tovin ja kasvaneet siellä pienistä pennuista nuoriksi koiriksi. Papupennut tavataan tarhalla  lokakuun tarhavierailulla  ulkoilemasta isossa, pääasiassa tarhalla asuvan naudan käytössä olevassa, aitauksessa yhdessä muiden nuorten koirien ja pentujen kanssa.

Papupennut ovat pääosin ujoja ja tottumattomia tarhalla lähes koko elämänsä kasvaneita nuoria koiria, joille ihmiskontaktit ovat vielä uusi asia. Ne suhtautuvat uusiin ihmisiin uteliaasti, mutta varautuneesti, eikä ihmisen kosketus ole niille tuttua, vaan kovin vierasta ja jännittävää.

Mung on Papupennuista suurikokoisin, vaikka kovin siro sekin on. Mung seuraa veljiänsä ja niiden vanavedessä uskaltautuu lähelle vieraita ihmisiä, mutta rohkeus ei meinaa oikein riittää ottamaan kontaktia. Mung lämpiää uusille tuttavuuksille hitaasti, mutta tulee lopulta syömään nameja kädestä varovasti kurkotellen. Mung ei anna koskea itseensä ja se käyttää paljon rauhoittavia eleitä. Etenkin etutassun nostaminen on Mungille tyypillinen rauhoittava ele. Mung käy kiinnostuneena nuuhkimassa uusien ihmisten jälkiä kun ihmiset siirtyvät sivummalle.

Mung on tottumaton ja arka koira, jolle sopisi parhaiten rauhallisessa ympäristössä sijaitseva koti, jossa olisi jo kokemusta tottumattomista sekä aroista koirista ja reipas koirakaveri opastamassa sitä kotikoiran elämässä.

Papupentujen kohdalla on tärkeää huomioida, että ne ovat eläneet tarhalla pienistä pennuista asti, eikä niillä siis ole juuri mitään kokemusta tarhan ulkopuolisesta elämästä. Muutos suomalaiseksi kotikoiraksi tulee siis olemaan niille iso ja jännittävä. Tulevan perheen tulee olla valmis kotiuttamaan näitä koiranuorukaisia kärsivällisesti ja rauhallisesti koiraa tukien ja positiivisuudella ohjaten.

Mung on noin 43 cm korkea ja se painaa noin 11 kiloa.

Päivitykset

8.6.2024

Mung ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Mungin kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Mungille lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Mungin kodin etsinnän, jos kehityssuunta muuttuu parempaa kohti.

12.2.2024
Mung veljineen aloitti oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Mung saapuu Romaniasta Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Mung on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Kukan kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.