Varattu koira: PIKKUMÖRKÖ

Pikkumörkö on hentoisen hupsu olento, joka uniikilla olemuksellaan ihastutti omat ihmisensä. <3
Syntymäaika: 4/2023
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
Kokoarvio: 38 cm / 7 kg

Perustiedot ja tausta

3.5.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 450 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Huhtikuun tarhareissulla olleista aktiiveista eräs bongasi koirien joukosta hurmaavan ja hieman näkymättömäksi jääneen pikkuisen, Pikkumörön. Vaikka uusia ohjelmaan tulevia koiria oli otettu jo paljon, oli tämä yksilö otettava vielä erityisenä mukaan. 

Noin yksivuotias Pikkumörkö asustelee Cosoban tarhan sisäpihalla isossa koiralaumassa, jossa elely sujuu tytöltä hienosti. Pikkumörkö on herkkä, mutta pehmeä sekä taitavasti muita koiria lukeva. Tarpeen tullen Pikkumörkö väistää muita koiria, mutta tilaa saatuaan tassuttelee ihmisten luokse hakemaan huomiota. Hän viihtyisi lähellä tovin jos toisenkin! Pikkumörköä saa käsitellä miten vain: kaikki vaikuttaa olevan tytölle suhteellisen ok. 

Hellyyttävä Pikkumörkö vaikuttaa ikäisekseen tarhaoloissa suhteellisen rauhalliselta, mutta ympäristön haasteet sekä koiraporukan vauhti ja meno kuormittavat pientä koiraa aivan varmasti. Kotioloissa Pikkumörkö kuoriutuessaan saattanee olla aikamoinen hulivili ja nuoren koiran tavoin keksiä jos minkälaista koohotusta. Perhe saakin varautua pentuenergiaan ja hösellykseen, vaikka tämä tyttö lempeän sympaattinen pieni onkin! Huumoria ja hermoja tullaan varmasti koettelemaan aika-ajoin. Tärkeintä kuitenkin nuorelle tarhapennulle ovat positiiviset kokemukset, aika ja turva kera lempeiden koulutusmetodien sekä kannustuksen. 

Romaniassa Pikkumörkö oli jäänyt vähän unohdetuksi yksilöksi, eikä häntä olisi ensisijaisesti valittu adoptio-ohjelmaan ihovaivojensa vuoksi. Tällä hetkellä ihon tilanne on kuitenkin huomattavasti parempi, mutta tilanne vaatii edelleen seurailua ja Suomessa tarpeen mukaan asianmukaista jatkohoitoa. 

Tämä pieni mörkö huomattiin vaivoistaan huolimatta kaikkien satojen joukosta, kuin ihmeen lailla ja häntä onnisti. Perheen ja koiran välinen kohtaaminen – vaikka se etänä olikin – oli rakkautta ensisilmäyksellä. Voimme siis iloksemme kertoa, että Pikkumörkö sai tassutella adoptio-ohjelmaan suoraan varattuna koirana. Tulevassa kodissa pikkuista odottelevat ihanat ja turvalliset ihmiset sekä kaksi Romanian koiratarhoilta aiemmin adoptoitua kaveria, jotka pääsevät tärkeisiin rohkaisu- ja tsempparitöihin Pikkumörön uuden elämän edessä. <3

Kooltaan Pikkumörkö on noin 38 cm korkea ja 7-8 kg painava.

Päivitykset 

3.5.2024

Onnekas Pikkumörkö hyppäsi suoraan oman kodin sydämeen, ja asteli ohjelmaan varattuna koirana. Toivon mukaan tyttö pääse jo pian kotimatkalle! <3Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Maiju Lanki

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: