Kodin saanut koira: NALA (ent. Puka) Suomessa

Syntymäaika: 8.3.2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta:

2.5.2023

Happy Dogs Moreni on eläintenhoitajana työskentelevän Anda Popescun vetämä yhdistys, joka on perustettu vuonna 2012 auttamaan köyhän Morenin kaupungin kodittomia koiria. Moreni sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Bukarestista. Anda Popescu on nuorehko, hyvin länsimaalaisesti eläinsuojeluasiosta ajatteleva nainen. Hänelle on erittäin tärkeää, ettei koiramäärä tarhalla nouse, koirat voivat siellä kokonaisvaltaisesti niin hyvin kuin mahdollista, ja että kaikki koirat ovat steriloituja tai kastroituja sekä säännöllisesti rokotettuja. Happy Dogs Morenin koiratarha on romanialaisittain siisti ja hyvin hoidettu. Kaupungin pormestari on käytännössä siirtänyt vastuun Morenin katukoirapopulaation hallinnasta Andan yhdistykselle, jonka vastuulla on myös kustantaa sterilointikampanjat sekä tarhan koirien ylläpito. Anda on säännöllinen yhteistyökumppanimme myös sterilointien saralla ja Anda tekeekin merkittävää ja jatkuvaa työtä erityisesti sterilointien parissa, jotta jonain päivänä niin Morenin kuin muunkin Romanian kodittomien koirien tilanne olisi parempi. 

Happy Dogsin tarhalla asui myös suloinen nuori Puka. Se on aikoinaan löydetty aivan pienenä pentuna hylättynä kadulta. Siellä Puka oli harhaillut yksinään ja peloissaan, joten Anda oli päättänyt ottaa pienen tytön turvaan luokseen. Puka oli alkuun vieraita ihmisiä kohtaan hieman ujo vaikka uudet ihmiset kyllä kiinnostavat sitä kovasti. Pukalla olikin suloinen tapa kierrellä vieraiden lähellä aivan kuin rohkeutta keräillen. Tuttuja ihmisiä kohtaan Puka on ollut mitä lempein ja kultaisin koira. Se on hyvin huomionkipeä ja selvästi nauttii päästessään tutun ihmisen kainaloon rapsuteltavaksi. Ujoutensa alla Puka on äärimmäisen kiltti ja ystävällinen ja ollessaan tarhalla, se tuli mainiosti toimeen kaikkien kanssa ja leikitti muita koiria mielellään. 

Puka, nykyiseltä nimeltään Nala matkusti Suomeen viisi vuotta sitten syyskussa 2017, mutta palaa nyt itsestään johtumattomista syistä kotia etsiväksi koiraksi. Nala on kotiutunut Suomeen varsin mallikkaasti. Nalasta onkin kuoriutunut ihana kotikoira. Edellinen perhe kertoo, että Nala on oikea rakkauspakkaus omien ihmisten seurassa ja se nauttiikin rapsutuksista. Nala tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa, joskin rajusti leikkivät koirat jännittävät sitä hieman. Nala on vinttikoiran mallinen ja se pitääkin juoksemisesta. 

Nala on ollut edellisen perheensä kanssa maailmanmatkaaja. Se on ehtinyt asua ulkomailla perheensä kanssa, joskin suuressa ja vilkkaassa Euroopan kaupungissa ulkoilu oli sille vaikeaa. Ulkoilupelkojen työstämiseksi avuksi otettiin koirakouluttaja, jonka ohjauksella Nala rentoutuikin, mutta metropolielämä ei kuitenkaan ollut Nalan mieleen. Nala on nyt palannut rauhalliseen koto-Suomeen ja arki tuntuukin helpommalta pienemmässä kaupungissa. Nala asuu kerrostalossa ja pärjää varsin hienosti. Yksinolot sujuvat hyvin ja Nala ei myöskään hauku äänille, vaikka välillä saattaa mennä oven eteen tuhahtelemaan, jos naapurit kolistelevat liikaa rappukäytävässä.

Nalalla on myös hauskoja omia juttuja mitä se tykkää tehdä, esimerkiksi Nala tykkää sisustaa. Se saattaa keräillä keittiön tasolta kattiloita ja astioita, joita se kantelee lattialle, välillä myös kaappien päällä olevat tavarat saattaa Nalan mielestä tarvita uuden paikan. Nämä aarteet eivät kuitenkaan ole Nalalle resursseja eikä se puolusta niitä. Kyllähän sitä nyt omaan kotiin täytyy uusi sisustaja saada! Nala on myös hymyilevä koira ja hymyilee omille ihmisilleen heidän saavuttua kotiin tai jos Nala haluaa huomiota, jolloin suupielet nousevat innosta ylös ja hampaat näkyvät. Nala myös rakastaa leikkiä ojissa, jokainen rapakko on pakko tarkastaa! 

Nala on myös taitava koira ulkoilemaan, joillekin koirille pitää haukkua, mutta suurin osa ohituksista sujuu kuitenkin hyvin. Nala on myös taitava hoitotoimenpiteiden suhteen esimerkiksi kynsien leikkuu, harjaaminen, pannan ja valjaiden laitto sekä takki on myös todettu hyväksi asiaksi. Resurssiaggressiivisuutta Nalalla ei ole ilmennyt. Tällä neidillä kuitenkin on äänipelkoa, minkä tulevan kodin tulee ottaa huomioon. Nalaa jännittää esimerkiksi ukkoskeleillä tai kun ulkona ammutaan raketteja.

Nala on varautunut vieraita ihmisiä kohtaan. Johdonmukaisesti ja kärsivällisesti tutustuttamalla Nala hyväksyy vieraat hienosti. Nalan kanssa vieraisiin tutustumista on aluksi aloitettu tapaamalla vieraat ulkona ja sitten vasta tulemalla sisälle. Vieraiden saapuminen omaan kotiin on sille jännittävää, mikä ilmenee vieraalle haukkumisena. Jos vieras saapuu suoraan sisälle, vieraan liikkuminen on jännittänyt Nalaa ja Nala on joskus napannut vieraan vaatteista kiinni pysäyttääkseen moisen omatoimisen liikuskelun. Nala on kuitenkin utelias ja pysyttelee vieraiden lähellä ja vieraiden istuessaan aloillaan, Nala rauhoittuu lähettyville. Vieraiden saapuessa Nala viettää aikaa turvassa koiraportin takana. Aluksi eristäminen on ollut Nalalle hankalaa, mutta nykyään se rauhoittuu omaan tilaan, vaikka kodissa on vieras ihminen. Tulevan perheen tulisi sitoutua, totuttamaan Nalaa vieraisiin positiivisin metodein, koiran ehdoilla. 

Yhdistyksen pyynnöstä Nala on myös käynyt kattavassa terveystutkimuksissa ennen lisäämistä Kulkureiden adoptio-ohjelmaan. Nalalta otettiin verikokeet sekä luustokuvat. Verikokeissa ei ilmennyt mitään poikkeavaa. Nalan luustokuvissa ilmeni, että Nalalla on matalat lonkkamaljat, joista vasen on matalampi. Nalalta löytyi myös vasemmassa kyynärestä hieman nivelrikkoa. Nalalle on nyt aloitettu librela pistokset. Tulevan kodin tulee sitoutumaan hoitamaan Nalan kipuja ja myös käyttämään Nalaa fysioterapiassa tai hieronnassa, koska luustohaasteet voivat aiheuttaa lihasjumeja. Nalan kohdalla kehonhuolto ja hyvä lihaskunto ovat tärkeässä roolissa sen terveyden ylläpitämiseksi. 

Nala etsii kotia, jossa sitoudutaan koulutukseen positiivisin metodein ja etenemään koiran ehdoilla. Nalasta ei varmasti saa pelkkää sohvaperunaa, vaan Nalasta saa ihanan kaverin lenkkeilyyn ja ulkoiluun. Nala voisi sopia niin kerrostaloon tai omakotitaloon. Aivan suurimman kaupungin sykkeeseen Nalaa ei luovuteta, joskin se elää hienosti Tampereella keskustan ulkopuolella. Ihan pienten lasten kotiin Nalaa ei luovuteta vieraisiin kohdistuvan epävarmuutensa takia. Nala on asunut ainoana koirana, mutta voisi hyvin myös tykätä koirakaverista tulevassa kodissaan. 

Nala on noin 50cm korkea ja painaa 17,5kg.

Päivitykset:

4.5.2023

Nala on viimein päässyt omaan kotiinsa.

2.5.2023
Ihana Nala on vihdoin varattu omaan kotiin. <3 Onnea Nalalle ja Nalan tulevalle perheelle!

9.4.2023
Nala palaa valitettavasti takaisin kotia etsiväksi koiraksi, täysin itsestä riippumattomista syistä. Nala kerkesi olla uudessa kodissa muutaman päivän, mutta palaa nyt kotia etsiväksi perheessä puhjenneen pahan allergian takia. Tämä on todella valitettava tilanne kaikille, mutta toivottavasti Nala löytäisi pian oman loppuelämän kotinsa. Nyt olisi jo korkea aika, että tämä neiti pääsee ihan omaan kotiinsa.

3.4.2023
Ihana Nala on matkustanut tänään loppuelämänsä kotiin. Onnea Nala ja Nalan perhe.

30.3.2023
Ihana Nala on varattu omaan loppuelämänsä kotiin. Pian Nala pääsee matkustamaan omaan kotiinsa.

3.2.2023
Kaksi Kulkureiden aktiivia kävi tapaamassa ihanaa Nalaa. Nala vei molempien sydämmet mennessään, herkuilla tän neidin suosioon pääsee nopeasti. Nala on hauska, ihana ja hellyyttävä tyyppi, joka tekee keho blokkauksia namien toivossa. Nämä keho blokkaukset ovat ihan super hauskoja, Nala menee ihmisen eteen istumaan, vakuuttavasti ihmistä katsoen namien toivossa. Eihän tuollaiselle söpöliinille voi olla antamatta herkkuja. Nala tosiaan myöskin menee kahlimaan veteen säällä kun säällä, nimittäin aktiivit saivat todistaa Nalan avanto uintia. Nala tavattiin ulkona, missä tuli muutama haukahdus ja tämän jälkeen Nala tuli hakemaankin reippaasti nameja ja käytiin pieni kävely. Koko kävelyn ajan Nala otti kontaktia aktiiveihin, haki nameja ja rapsutuksia. Sisällä Nala otti myös kontakia ja haki aktiiveilta nameja, mutta tämä oli hieman jännittävää. Tämä ilmeni niin, että Nala jäi aktiiveja tuijottelemaan. Tilanne kuitenkin saatiin nopeasti ennakoitua, kun Nalalle annettiin mahdollisuus ottaa tilaa. Lopulta Nala kävi itse makoilemaan petiinsä.

Nala on reipas ja hyvin nameilla motivoitavissa. Nala tulee tarvitsemaan ohjausta vieraita tavatessa, ettei se joudu itse liian vaikeisiin tilanteisiin. Kuitenkin Nala otti aktiivit hyvin vastaan. Neiti on kerrassaan aivan super ihana! Mistä löytyy tän ihanan neidin tuleva koti?

Profiiliin on lisätty kuvia ja videoita.

29.1.2023
Nala palaa kotia etsiväksi 5 vuoden Suomessa olon jälkeen. Ihanasta Nalasta voi ylhäältä lukea päivitetyt tiedot. Toivottavasti tämä herttainen neiti löytäisi pian oman kotinsa.

30.10.2017
Puka on viikonloppuna lentänyt ikiomaan kotiinsa Suomeen. Hurjasti onnea Pukalle ja koko perheelle!

24.9.2017
Kaunis Puka on saanut ilouutisia, sillä se on varattu ikiomaan kotiinsa Suomeen.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Puka saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Puka on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Harkittuja yhteydenottoja odottaa Jaate Serlippens

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: