Kodin saanut koira: SHONI

Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Carmen Mandescu/ Veera Nuri)
Kokoarvio:

Perustiedot ja tausta
Romanialainen eläinsuojelija Carmen Mandescu on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani. Carmen on omistanut elämänsä hylättyjen koirien auttamiselle ja hänen avullaan useat karvakorvat ovat löytäneet kotinsa myös Suomesta. Kesällä 2017 ollessaan eläinlääkärillä sairaiden koiranpentujen kanssa Carmen päätyi vahingossa seuraamaan vierestä erään naisen ja pikkukoiran tapausta. Naisen mukaan hän oli löytänyt pienen valkoisen, Shoniksi nimetyn pennun  kadulta joitain päiviä aiemmin. Löytöhetkellä Shoni oli syömässä roskiksesta.  Nainen oli ottanut Shonin kotiinsa ja muutaman päivän päästä se oli lopettanut syömisen ja alkanut ulostaa verta. Nainen oli  tuonut Shonin eläinlääkäriklinikalle hoitoon, mutta hänellä ei ollut varaa maksaa pidempiaikaista hoitoa, jota koira tarvitsi. Niinpä nainen halusi jättää Shonin klinikalle pysyvästi.

Hyväsydäminen Carmen ei voinut sivuttaa Shonin tapausta vaan juteltuaan naisen kanssa tarjoutui ottamaan Shonin laskuineen hoitoonsa ja etsimään sille kodin parantumisen jälkeen. Tämä toki sopi naiselle oikein hyvin. Romanialaiset tavat tuntien Carmen epäilee vahvasti, että tarina oli keksitty ja Shoni oli oikeasti naisen oma koira, joka on asunut pidempään kotona. Se tuntee nimensä, on “trimmattu”, hyväkuntoinen ja tosi sosiaalinen, rohkea ja avoin koira, joka on ihan varmasti asunut kotona aiemminkin.

5.9.2017
Tällä hetkellä Shoni asuu kotihoidossa romaniassa asuvan aktiivimme Veeran luona. Se on saanut hoitoa ja toipunut mahavaivoistaan hyvin.  Shoni on reipas ja omatoiminen, touhukas nuori mies. Se vipeltää menemään ja on tutkinut Veeran luona kaikki paikat uteliaasti ja rennosti. Shoni on kovasti Ihmisen perään ja jatkuvasti jaloissa. Sylissä se tykkää myös nököttää. Shoni Tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja viihtyy erityisesti ison Ivanin seurassa. Kokonaisuutena Shoni on helppo ja sopeutuvainen koira. Se ei muuten juuri räksytä, mutta saattaa haukahdella satunnaisille äänille ja hieman jäätyään yksin. Shoni matkustaa rennosti autossa ja on reipas uusissakin paikoissa.

Shonin silmät rähmivät jonkin verran ja Veeran luo tullessa sillä oli rähmästä ja karvasta kovettuneet paakut silmien alla, joiden alla iho alkoi märkiä. Nyt karvat on leikattu pois ja silmänaluset ovat paranemaan päin. Veeran luona Shonilla on ollut välillä nenäpunkkimaista oireilua, eli se vetää henkeä sisäänpäin. Tämä ei ole kuitenkaan haitannut Shonin menoa. Vaiva on melko tyypillinen Shonin kaltaisille pikkukoirille ja todennäköisesti voi johtua nenäpunkista, koiran rakenteesta tai alkuaikojen huonoista elinolosuhteista. Seuraamme tiiviisti miten tämä oireilu etenee. Shoni kävi viime viikolla rokotuksilla eläinlääkärillä eikä eläinlääkärin mukaan syytä isompaan huoleen ole.

Shoni on tällä hetkellä noin 30cm korkea ja painaa vain 4kg.

15.9.2017
Totaalisen hellyyttävästä Shonista on tullut runsaasti kyselyitä. Toistaiseksi emme ota vastaan enempää kyselyitä. Infoamme heti, mikäli tilanne muuttuu.

28.9.2017
Shoni on varattu omaan kotiinsa Suomeen.

20.10.2017
Shoni on saapunut omaan kotiinsa Suomeen.


 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella, sillä yhteistä taivalta voi hyvinkin olla reilusti yli vuosikymmenen ajan. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli pentu tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Shoni saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna (mikäli ikä sen sallii), rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Shonilla on mikrosiru ja oma EU-lemmikkipassi tullessaan Suomeen. Mikäli Shoni tulee Suomeen kastroimattomana nuoren iän vuoksi, tuleva koti sitoutuu katsroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhteyshenkilöön ennen sterilointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö Taija Mäkinen.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: