Clinica Veterinara OneVet

OneVet-klinikka on yksi Kulkurien pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista. Bukarestin keskustassa sijaitseva klinikka toteuttaa eläinlääkäri Adina Vladutin johdolla vähävaraisille ja eläkeläisille suunnattua lemmikkien sterilointikampanjaa. Halukkaat varaavat klinikalta ajan koiransa tai kissansa sterilointiin tai kastrointiin, joka on lemmikkien omistajille täysin maksuton. Kulkurit sponsoroi lisäksi koirien tunnistusmerkitsemistä toimenpiteen yhteydessä, mikä osaltaan laskee hylkäämisen riskiä.

Lisäksi dr Adinalla on miehensä Dragosin kanssa Cosoban kylässä löytöeläintarha, jota sanotaan pensioniksi. Pensionilla työskentelevä eläinsuojelija Ioana Bodea tuo hänkin aika ajoin steriloitavaksi kyläläisten lemmikkejä tai kodittomia eläimiä. Tämäkin tapahtuu Kulkurien sponsoroimana.

Löytöeläintarhalla on keskimäärin 150-200 koiranpentua, jotka ovat noin 2-10 kuukauden ikäisiä. Lisäksi aikuisia koiria tarhalla on noin 200. Kissoja tarhalla on puolestaan noin 150. Aitaukset, joissa koirat elävät, ovat levittäytyneet tarhalle 1,5 hehtaarin alueelle. Tarhalla eläimistä pitää huolta yhteensä 8 hoitajaa. Adina Vladut on itse paikalla tarhalla viitenä päivänä viikossa ja tekee 8-10 tunnin työpäiviä samalla varmistaen, että eläimiä hoidetaan vastuullisesti ja oikein hoitajien toimesta. 

Myös Ioana Bodea pitää pensionissa eläimiään. Ioanalla on noin kolmisenkymmentä koiraa huollettavanaan, osa näistä löytyy myös Kulkurien adoptio-ohjelmasta. Ioana ja Dr. Adina työskentelevät yhdessä ja auttavat toinen toistaan parhaan kykynsä mukaan. Ioana vie itsenäisesti muutamia eläimiä kuukaudessa OneVetin klinikalle steriloitavaksi Kulkurien kustannuksella.

OneVet-klinikan toimesta eläimiä on steriloitu jo vuodesta 2018 eteenpäin. Adina Vladut pyrkii myös vaikuttamaan siihen, että ihmiset steriloisivat aktiivisemmin lemmikkejään ja pyrkii ohjeistamaan monia lemmikkien omistajia tähän.

Dr Adinan johdolla steriloidaan kuukaudessa keskimäärin 40 koiraa, joista suurin osa on narttuja. Eläimiä steriloi kerrallaan 4-6 eläinlääkäriä ja sterilointeja toteutetaan kahtena päivänä viikossa. Eläimet steriloidaan uudessa, sterilointeja varta vasten rakennetussa rakennuksessa.

Klinikka on toiminut yhteistyössä Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kanssa jo vuodesta 2012 lähtien, eli yhteistyökumppanuus on alkanut jo Kulkureiden alkumetreillä. Aluksi yhteistyö perustui adoptiotoimintaan sekä eläinlääkäreiden hoitotoimenpiteiden tukemiseen. Sterilointiyhteistyö on tullut toimintaan mukaan OneVetin kanssa matkan varrella ja jatkaa edelleen kehittymistään.

OneVetin toimintaa voit seurata myös heidän Facebook-sivuilla.