Päivitetty 28.06.2022

Tiedote: Penikkatautia Cosoban tarhalla – Kulkurien heinäkuun adoptiokuljetus peruuntunut


Tiedote 28.6.2022

 

Penikkatautia Cosoban tarhalla, Kulkurien heinäkuun adoptiokuljetus peruuntunut

Suurimmalla yhteistyötarhallamme Romanian Cosobassa on valitettavasti löydetty penikkatautia. Tämän johdosta Cosoban tarha on asetettu karanteeniin ja sen seurauksena olemme joutuneet peruuttamaan heinäkuun adoptiokuljetuksen. Seuraavassa lisätietoa penikkataudista ja tilanteen vaikutuksista adoptiotoimintaamme. 

 

Tietoa penikkataudista

“Penikkatauti (canine distemper, CD) on morbilliviruksen (paramyksovirus) aiheuttama tarttuva tauti.  Taudille herkkiä eläimiä ovat koirat sekä monet muut kotieläimet ja luonnonvaraiset eläimet, kuten fretit, minkit, ketut ja supikoirat. Tauti ei tartu ihmiseen eikä kotikissoihin. 

Taudin oireita ovat muun muassa kuume, sierain- ja silmävuoto, ruokahalun heikkeneminen, oksentelu, ripuli ja apeus. Vakavassa yleisinfektiossa eläimellä yleiskunto heikkenee ja eläimillä voi olla keuhkokuume sekä keskushermosto-oireita. Keskushermosto-oireet voivat ilmetä kuukausia tartunnan jälkeen ilman muita oireita. Joskus koirilla esiintyy eriasteisia iho-oireita, esimerkiksi anturoiden ja kirsun liikasarveistumista. Taudin oireet vaihtelevat lievästä vakavaan. Monet koirista voivat olla oireettomia, kun taas freteillä kuolleisuus voi olla jopa 100 prosenttia. Taudin itämisaika on useimmiten 1–2 viikkoa.” – Ruokavirasto 

“Rokottaminen antaa yksilötasolla pääsääntöisesti melko hyvän suojan koirille. Rokotuksen tehoa heikentää koiran heikko kunto: huono terveydentila, ravitsemukselliset ongelmat, loiset ja stressi. Myös samanaikainen lääkkeiden käyttö saattaa vaikuttaa rokotuksen tehoon. Perinnöllisillä tekijöillä saattaa olla rokotusten tehoa heikentävä vaikutus. Pennulla emältä ternimaidon mukana saatavat vasta-aineet, ns. maternaaliset vasta-aineet, heikentävät rokotusten tehoa. 

Koirien rokotusten tarkoituksena on paitsi ehkäistä kliinisiä oireita ja kuolleisuutta, myös vähentää virusten erittämistä. Rokotukset eivät siis estä tartuntaa, mutta estävät/heikentävät sairauden aiheuttajien toimintaa ja lisääntymistä elimistössä. Osalle sairauksista saadaan vahvempi puolustusreaktio, osalle heikompi. Oireeton, rokotettu koira voi myös levittää tartuntaa. Tämä riski on normaalitilanteessa vähäinen, mutta esim. penikkataudin päästessä leviämään tulee pikkupennut ja niiden emä samoin kuin muut herkät yksilöt eristää myös rokotetuista koirista.

Kokonaistilanteen kannalta on tärkeää myös ns. laumaimmuniteetti: kun riittävän suuri osuus eläimistä on rokotettu, ei sairaus pääse leviämään tai leviäminen on hitaampaa.” – Eläinystäväsi lääkäri

 

Tilanne Cosoban tarhalla

Cosoban tarhalla olevat koirat ovat kaikki rokotettuja myös penikkatautia vastaan. Suurimmalla osalla koirista rokotuksia on alla useita. Tästä huolimatta penikkatauti on päässyt tarhalle tuotujen emon ja kahden pennun myötä, jotka on tuotu tarhalle ulkopuolisen toimijan toimesta häkissä, jota ei oltu puhdistettu. Tartuntaketjun uskotaan alkaneen tästä. Tuodessa emo ja pennut on laitettu eristykseen ja ne ovat olleet oireettomia, mutta yksi pennuista on päässyt livahtamaan hetkeksi muiden pentujen joukkoon vahingossa ja pian penikkatauti-oireet alkoivat useammalla pennulla. Tilanne on siis monen sattumuksen todella kurja summa. Tarhan ylläpitäjä, eläinlääkäri Adina Vladut on pitkäaikainen, hyvin luotettava yhteistyökumppanimme, eikä meillä ole mitään syytä epäillä etteikö asiat Cosobassa olisi aina hoidettu niin hyvin kuin mahdollista, myös rokotusten ja varotoimien osalta, mutta 450 koiran tarhalla pienillä resursseilla vaativissa olosuhteissa työskennellessä inhimillisiä virheitä voi sattua. 

 Tällä hetkellä sairastuneita pentuja on noin kymmenen yksilöä ja niitä hoidetaan oireenmukaisesti. Koska penikkatauti tarhaolosuhteissa on hyvin vakava asia, tilanteeseen on reagoitu välittömästi eristämällä sairastuneet pennut ja niille altistuneet koirat erilleen tarhan sadoista muista koirista ja hygieniasäännöt otettiin käyttöön, mutta taudin itämisajan ollessa 1-2 viikkoa, on mahdollista että sairastuneita tulee vielä lisää. 

Tutkimusten ja käytännön kokemuksen mukaan koirat, joilla on alla moninkertainen, säännöllisesti vuosia annettu rokotussuoja, eivät useinkaan saa penikkatauti-tartuntaa. Rokotetuista koirista korkeimman riskin omaavat pennut/nuoret koirat, joilla alla on vasta vuoden tai kahden rokotussuoja. Tilanne saattaa siis tulla koskettamaan myös adoptio-ohjelmassamme olevia koiria joiltain osin. 

Penikkataudissa koiran selviämismahdollisuudet ovat noin 50-50 riippuen taudin voimakkuudesta ja koiran elimistön puolustuskyvystä yksilöllisesti. 

Vaikka emme ota mitään riskejä penikkataudin tuomisesta Suomeen, on tärkeää muistuttaa, että kotona olevat koirat on rokotettu säännöllisesti. Yleisesti Suomen koirakanta on hyvällä rokotesuojalla varustettuja ja vastustuskyvyltään huomattavasti paremmassa asemassa kuin Romanian kodittomat koirat. Suosittelemme kuitenkin aina alkuajan pitämään saapuvat koirat mahdollisimman vähillä ulkopuolisilla koirakontakteilla, kuten toki suositeltavaa on toimia aina muutoinkin uuden rescuekoiran kanssa. 

 

Adoptiokuljetuksen peruuntuminen

Vaikean pohdinnan päätteeksi olemme valitettavasti joutuneet siirtämään 16. heinäkuuta saapuvaksi suunnitellun adoptiokuljetuksen eteenpäin. Cosoban tilanteen vuoksi kuormaan suunnitelluista 38 koirasta yli puolet tippuu tarhan karanteenin vuoksi pois ja yrittämisestämme huolimatta emme saa kuormaan riittävästi varattuja, matkustusvalmiita koiria muilta tarhoilta tai muilta yhdistyksiltä, jotta kuorma olisi järkevää tai taloudellisesti mahdollista toteuttaa. 

Emme myöskään tällä hetkellä pysty tuomaan Romaniasta Suomeen kotihoitoon lisää koiria. Tämä johtuu kotihoitotilanteen merkittävästä kuormittuneisuudesta Suomessa tapahtuvien uudelleensijoitusten vuoksi. Kotihoitorintamalla joudumme tällä hetkellä siis keskittämään resurssimme näiden koirien turvaverkkona toimimiseen, mikä estää kotihoitopaikkojen tarjoamisen vielä Romaniassa kotiaan etsiville koirille. 

Cosoban tarha on tällä erää neljän viikon karanteenissa, ja mikäli uusia tapauksia ei ilmene, saamme adoptiokuljetukset käyntiin 13.8. alkaen. 

 

Entä se oma koira? 

Kaikki Suomeen omiin koteihin varatut koirat odottavat matkaan pääsyä omilla kotitarhoillaan. Muilla tarhoilla kuin Cosobassa ei siis ole penikkatautia ja muilla tarhoilla olevat koirat ovat siis turvassa tältä taudilta tässä tilanteessa. 

Cosobassa (One Rescue Associationin ja Ioana Bodean koiria) sijaitsevista koirista aikuiset, pidemmän rokotussuojan saaneet koirat ovat huomattavasti pienemmässä riskissä saada penikkatauti-tartuntaa kuin pennut. Cosobassa tehdään tällä hetkellä yötä päivää työtä niin sairastuneiden kuin terveidenkin koirien eteen. 

Kunkin koiran oma yhteyshenkilö tiedottaa adoptioperheitä oman koiran tilanteesta ja jatkosuunnitelmasta heti kun se pystytään tekemään. Osa koirista pääsee tämänhetkisen tiedon valossa matkustamaan kotiin 13.8., osalla odotus voi viivästyä syyskuulle. Kuormalogistiikkamme kokoaa uusia kuormia ottaen huomioon koirien varausjärjestyksen, koirien terveystilanteen ja kuorman logistisiset asiat, joihin vaikuttavat mm. koirien koot. 

Toivomme tietysti sydämistämme, että Cosobassa ei menetettäisi penikkataudille yhtään koiraa, mutta valitettavasti tämä on todennäköistä. Mikäli penikkatauti koskettaa Suomeen varattua koiraa, ollaan tilanteesta henkilökohtaisesti yhteydessä adoptioperheeseen. 

Olemme hyvin pahoillamme tilanteesta ja toivomme koiriaan odottaville perheille voimia odotukseen ja epätietoisuuteen. 

 

Cosoban tarhan tukeminen

Cosoban tarhaa kohdannut tilanne on kohtuuttoman raskas. 450 koiran tarhalla tavallinenkin arki Romaniaa piinaavien +40 c helteiden keskellä on äärirajoilla selviytymistä, mutta penikkataudin vuoksi tilanne on lähestulkoon sietämätön. 

Tarhan ylläpitäjä, eläinlääkäri Adina Vladut on jälleen kerran piinaavan kovassa tilanteessa. Hän ja hänen työntekijänsä ja kollegansa tekevät kaikkensa estääkseen taudin leviämisen ja hoitavat sairastuneita koiria yötä päivää intensiivisesti. 

 

Jos haluat tukea Adinaa ja Cosoban tarhaa tässä tilanteessa, voit osoittaa lahjoituksesi seuraavilla tiedoilla: 

Rescueyhdistys Kulkurit ry

MobilePaylla vapaavalintainen summa numeroon 23855, viestiksi Cosoba.

Tililahjoituksena FI73 1029 3000 3566 41, viitenumerolla 1258.

 

Lämmin kiitos avustasi!

Salla Honkapää
Toiminnanjohtaja
Rescueyhdistys Kulkurit ry. 

 

Lisätietoja koirien omilta yhteyshenkilöiltä tai toiminnanjohtajalta: salla.honkapaa@kulkurit.fi

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.