Päivitetty 26.07.2022

Kodin saanut koira: KIRPPU (ent. Charmander) (Team Pokémon)


Syntymäaika: 9-10/2020
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Rovaniemi)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
23.3.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Cosoban tarhalla on vuodenvaihteen 2020-2021 tienoilla päätynyt aivan uskomattomat määrät pentuja, joiden tulevaisuus olisi voinut näyttää todella paljon kurjemmalta, mikäli heidän tiensä ei olisi vienyt Adinan hoteisiin. Team Pokémon tuli tarhalle helmikuussa 2021, kun paikallinen tyttö oli löytänyt huiman yhdeksän pennun pentueen kylän laidalta oman onnensa nojasta. Emoa tai emoja ei näkynyt, eikä niistä ole mitään tietoa.

Kaikki Team Pokémonin pennut olivat normaaleja ja reippaita peruspentuja – ainakin tarhaoloissa arvioituna. Pennut tulivat hyvin toimeen paitsi keskenään, myös muiden koirien kanssa. Ne suhtautuivat ihmisiin avoimesti ja pelottomasti, jopa haukkuivat saadakseen ihmisen huomiota osakseen. Tarhalla kynnys haukkua on matalahko, joten pennut eivät vaikuttaneet erityisen haukkuherkiltä, mutta toki on hyvä ottaa huomioon, että tarhaympäristössä haukkuminen on päässyt hieman vahvistumaan.

Charmander (nyk. Kiri eli Kirppu) kotiutui kesäkuussa 2021, mutta ympäristö osoittautui tytölle liian haasteelliseksi. Kirppu palasi adoptio-ohjelmaan maaliskuussa 2022 etsimään uutta kotia rauhallisemmalta seudulta. Lisää tietoa Kirpusta löytyy Päivitykset-osion alta.

Kiri on nyt noin 53 cm ja painaa 18 kg.

Päivitykset

26.7.2022

Pitkä odotus palkittiin – Kirppu muuttaa tänään omaan kotiin! Onnea Kirppua ja perhe! Ja lämmin kiitos kotihoitajalle Kirpun hoitamisesta! <3

29.6.2022

Ihana Kirppu etsii edelleen sitä ikiomaa kotia. Hänestä kuoriutuu päivä päivältä reippaampi, leikkisämpi ja rennompi koiruus, joka olisi jo valmis siirtymään omaan kotiin. Onkin aivan kummallista, ettei sitä oikeaa kotia ole Kirpulle vielä löytynyt!

Kirppu on käynyt tutuilla kaduilla myös yksin lenkillä ja pärjännyt jo hyvin ilman kaverikoiraa. Uudessa kodissa myös koirien eri aikainen lenkitys siis onnistunee, kunhan Kirppu on ehtinyt tottumaan uusiin kulmiin. Kirppu on myös päässyt käymään kaupungissa ja kahlailemaan järvessä. Kirpulle on tehty myös “kissatesti” eli Kirppu oin käynyt vierailulla kodissa, jossa asiaa kissa. Vierailu tehtiin, jotta nähdään miten Kirppu suhtautuu kissoihin. Riistaviettistä käytöstä kissa ei Kirpussa herättänyt – ennemminkin kyläpaikan vieraat ihmiset jännittivät niin, että Kirppu parkkeerasi kissan viereen turvaan istumaan.

Mikäli voisit tarjota tälle vauhdikkaalle ja suloiselle tyttöselle kodin, ota yhteyttä! Kirppua pääsee tapaamaan haastatteluvaiheen jälkeen.

5.5.2022

Terveisiä kotihoidosta, jossa Kirpulla menee aina vaan paremmin. Ulkoilut ovat sujuneet kerta kerralta rennommin ja Kirppu alkaa tottumaan liikenteeseen ja ohiajaviin pyöriinkin. Hoitotoimenpiteet sujuvat edelleen hyvin ja kynnetkin antoi leikata ihan sopuisasti. Ainoita murina-hetkiä on tullut, kun Kirppu on herännyt yhtäkkiä syvästä unesta, jolloin sillä menee ikään kuin hetki paikantaa missä on. Nämä hetket ovat olleet lyhyitä ja kunnolla herättyään Kirppu on taas ollut iloinen, häntää heiluttava oma itsenä. Kotihoitajan mukaan Kirppu on aivan ihana ja valloittava koira, mutta missä olisi tämän hurmaavan tyypin ikioma koti?

23.4.2022

Kirpulla sujuu kotihoidossa hienosti! Kotihoitajan mukaan Kirppu on suloinen ja kiva koira, josta on  kasvamassa mainio aikuinen koiruus. Kirppu ulkoilee omakotitaloalueen rauhallisilla kaduilla hyvin, mutta vilkkaat tiet ja vauhdikas liikenne vielä kauhistuttavat. Kotipihalla ulkoilu sujuu hyvin ja Kirppu suhtautuu toisiin koiriin leikkisästi. Kotona myös robotti-imuri sai Kirpulta leikkisän uteliaan vastaanoton. Kotihoitajan miehen kanssa Kirppu on lähentynyt ja yhteinen hengailu sohvalla vierekkäin sujuu sopuisasti. Kirppu pääsi myös juoksemaan jäälle, kun koko porukka lähti moottorikelkkaretkelle. Videosta näkyy, miten Kirppu on kuin luotu juoksemaan. Nyt on enää vain yksi kysymys: missä luuraa Kirpun oma koti? Vaatimukset tulevalle kodille eivät ole mahdottomat: koirakaveri, ei pieniä lapsia, tavanomainen lenkkialue ei ole vilkas ydinkeskusta ja omistaja on otteiltaan rauhallinen kannustaja. Jos tunnistat itsesi, niin ota yhteyttä!

10.4.2022

Kirppu pääsi kotihoitoon Rovaniemelle, jossa se on ollut nyt viikon. Kirppu on pärjännyt uudessa paikassa hyvin. Se on selvästi vähän arka ja tottuminen uusiin ihmisiin vie aikaa. Ensimmäisenä päivänä se ei antanut koskea itseensä. Viikossa se on kuitenkin löytänyt nukkumaan jo kotihoitajan viereen ja ulkoilee ongelmitta. Kotihoitopaikan toinen koira on ollut isosti hyödyksi Kirpulle ja helpottanut kotiutumista. Tulevassa kodissa tulisikin olla koirakaveri valmiina. Myös seudun tulisi olla rauhallinen.

23.3.2022

Kirppu aloittaa uuden kodin/kotihoitopaikan etsinnän. Kirppu on asunut kerrostalossa melko vilkkaalla alueella, jossa on paljon lapsiperheitä, ulkoilijoita, pyöriä, rakennustyömaita sekä muita stressitekijöitä. Tällainen asuinpaikka on osoittautunut liian haasteelliseksi Kirpulle ja vilkas ympäristö on aiheuttanut Kirpulle stressiä ja ylivirittyneisyyttä. Koti on yrittänyt ratkoa tilannetta monin tavoin, siinä kuitenkaan onnistumatta. Myös kipututkimukset on tehty ja luusto on kuvattu ja niistä ei löytynyt mitään käytöstä selittävää. Kirppu etsiikin nyt uutta kotia/kotihoitopaikkaa rauhallisesta ympäristöstä ja lapsettomasta kodista, jossa se pääsee lepäämään ja laskemaan stressitasojaan. Kirpun unelmakoti olisi omakotitalo rauhalliselta seudulta.

Kirppu on alusta asti ollut jännittynyt ja käytöksen taustalla saattaa olla hermorakenne tai geneettinen arkuus. Kirppu suhtautuu hyvin varautuneesti myös uusiin ihmisiin. Jää nähtäväksi, voiko se toipua peloistaan oikeassa ympäristössä ja sitoutuneella, pitkäjänteisellä tuella ja harjoittelulla. Reipasta, uusiin tilanteisiin ja ihmisiin avoimesti suhtautuvaa koiraa siitä ei välttämättä tule koskaan. Muihin koiriin Kirppu on vaikuttanut suhtautuvan ystävällisesti ja leikkisästi. Rauhallisesta koirakaverista olisi siis todennäköisesti iso hyöty Kirpulle.

Kirpun tulevan kodin tulee olla koirakokenut ja tuntea koiralähtöisiä toimintatapoja. Kodin tulee myös osata lukea tarkasti koiran elekieltä ja ymmärtää herkän koiran sielunmaisemaa. Kaikki uusi pelottaa Kirppua, joten kodilla tulee olla runsaasti aikaa ja resursseja tukea Kirpun kotiutumista. Kirpulla on ihoon vaikuttavia herkkyyksiä (mm. runsaat pesuainejäämät tekstiileissä aiheuttavat kutinaa) ja ruoka-aineallergioita, jotka pysyvät melko hyvin aisoissa, kun hyväksi todetuista toimintatavoista ja ruokavaliosta ei lipsuta.

Kirppu antaa nykyisen omistajansa käsitellä itseään melko hyvin ja Kirppu osaa myös jo monia käskyjä, mutta taitoihin ja toimintakykyyn vaikuttaa stressitaso. Heti, jos stressiä tai ärsykkeitä on ympärillä, pelkotila menee kaiken ylitse, jolloin Kirppua pitää tukea ja saada varovasti pois tilanteesta. Säikähtäessään ulkona Kirppu pyrkii välittömästi pakoon ja jos se ei onnistu, saattaa Kirppu purra. Myös sisätiloissa yllättävä kosketus kesken unien tai muu säikähdys saattaa saada Kirppu käyttämään hampaitaan.

Kirpun hyvistä puolista koti kertoo näin: “Parhaimmillaan, ollessaan stressitön, Kirppu on valtavan fiksu ja leikkisä koira, joka haluaa osallistua ja olla lähellä sekä on todella rakastava, nukkuu mielellään kiinni ihmisessä, vaikkapa kyljen vieressä tai jalkojen päällä. Kirpun kanssa tekeminen ja kouluttaminen on todella palkitsevaa ja se näyttää ilonsa ihanalla tavalla osallistuen innokkaasti ja samalla kuunnellen ja huomioiden, josta tulee todella hyvä mieli. Parhaina hetkinä Kirpun kanssa on vain todella iloista ja palkitsevaa olla.”

12.6.2021

Charmander saapui  Suomeen ja sai uudeksi nimekseen Kiri. Onnea Kiri tulevaan elämääsi!

12.5.2021

Ihastuttava Charmander varattiin omaan kotiin! <3

6.4.2021
Charmander on mukana Kulkurien adoptio-ohjelmassa ja etsii omaa kotiaan Suomesta.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Charmander on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Charmander on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.