Mitä on pentutehtailu?

Mitä on pentutehtailu ja miten se eroaa rescue-toiminnasta?

Kuvassa Romaniassa kadulle hylättyjä koiranpentuja, jotka saivat Rescueyhdistys Kulkurit ry:n avustuksella kodit.

Rescueyhdistys Kulkurit ry vastustaa pentutehtailua. Joskus termit saattavat koiraharrastajalla mennä sekaisin ja meiltäkin on kysytty, mitä eroa on pentutehtailulla ja rescue-yhdistyksillä – onhan ulkomailta tuotu rescue-koirien ohella myös pentutehtaiden kasvatteja. Selvensimme asiaa hieman.

Lisätietoa luotettavan rescue-yhdistyksen tuntomerkeistä löytyy Usein kysytyistä kysymyksistä.

Miten ne toimivat?

Pentutehtaita pyöritetään ainoastaan rahan takia, ja eläimiä kohdellaan kuin tavaraa. Jotta voittoa saataisiin niin paljon kuin mahdollista, pentuja teetetään mahdollisimman paljon ja halvalla. Pentutehtaassa on yleensä useita narttuja, joita pennutetaan mahdollisimman usein, välittämättä emon tai pentujen terveydestä, olosuhteista tai tulevaisuudesta. Pentutehtaiden emot elävät usein koko elämänsä pienissä häkeissä ilman kontaktia ulkomaailmaan ja tekevät pennut jokaisesta juoksusta.

Rescuetoiminnassa taas on kyse kodin etsimisestä jo olemassa oleville, kodittomille koirille. Koirat ovat useimmiten joko kadulta löydettyjä tai omistajansa hylkäämiä. Rescue-eläimet asuvat eläinsuojelijoiden hoitamilla tarhoilla, kunnes löytävät oman kodin rescueyhdistyksen kautta. Esimerkkejä tällaisista vapaaehtoisten eläinsuojelijoiden pyörittämistä eläinsuojista löydät Kulkurien Yhteistyötahot -sivulta. Suomessa kodittomista eläimistä huolehtivat paikalliset eläinsuojeluyhdistykset.

Rescuetoiminnassa pyritään kotien etsimisen lisäksi vaikuttamaan pitkällä aikavälillä koirien hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin ja ehkäisemään ei-toivottujen koirien lisääntyminen. Rescuetoiminnassa keskitytään koirien näkökulmaan ja tiedostetaan koiran olevan fyysistä ja psyykkistä kipua ja kärsimystä tunteva yksilö.

Missä ja miten niistä tulevia koiria myydään?

Pentutehtaiden pentuja kaupataan usein netin ja lehtien myyntipalstoilla rekisteröimättöminä rotukoirina. Etenkin pienikokoiset rodut ovat suosittuja pentutehtailijoiden keskuudessa, koska niistä maksetaan suuria summia. Paperittomasta pienestä seurakoirasta voidaan pyytää jopa 800 euroa. Koska pentutehtaissa tavoitellaan mahdollisimman suurta voittoa ja pieniä kuluja, pennut ja emot elävät pienissä, huonoissa tiloissa, vähällä ruoalla, eikä niitä käytetä eläinlääkärillä. Pennut ovat usein sairaita ja niillä voi olla käytöshäiriöitä stressaavan ja haitallisen kasvuympäristön sekä emon huonon kunnon vuoksi.

Luotettavien rescueyhdistysten toimijat eivät myy koiria ja saa siitä rahaa, vaan uusi omistaja maksaa koirasta korvauksen, joka kattaa eläinlääkäri- ja matkakulut. Rescueyhdistystyö on pääosin vapaaehtoista, niin tarhojen pitäjien kuin yhdistyksissä työskentelevienkin osalta, eikä kukaan toimi saadakseen taloudellista voittoa. Työ mahdollistetaan kulukorvauksilla ja lahjoituksilla. Rescuetoiminnassa tärkeintä on eläinten hyvinvoinnin edistäminen ja niiden tulevaisuudesta kannetaan vastuuta myös niiden kotiuduttua Suomeen.

Kenelle koiria luovutetaan?

Pentutehtailijat myyvät koiria kenelle vain, kunhan saavat rahansa. Rescueyhdistykset luovuttavat kotia etsivät koirat haastattelujen perusteella sopivimpiin koteihin. Koti siis valitaan koiran tarpeet huomioiden, eikä rescuekoiraa saa vain ilmoittamalla sellaisen haluavansa.

Mitä tapahtuu kaupanteon jälkeen?

Pentutehtailijaan ei saa yleensä mitään yhteyttä kaupanteon jälkeen, koska hän on jo luultavasti vaihtanut puhelinnumeroa ja käyttämäänsä nimeä. Pennulla saattaa paljastua vakava sairaus, jonka hoitaminen tulee kalliiksi tai pentu jopa kuolee, ja pennun myynyttä tehtailijaa on mahdotonta tavoittaa. Tällöin valtavan surun lisäksi pennusta jää myös valtavat laskut ostajalle.

Vastuullisten rescueyhdistysten toimintaan kuuluu koiran uuden kodin tukeminen ja auttaminen koko koiran elämän ajan.

Missä niitä on?

Pentutehtailijoita toimii niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ulkomailta pentutehtaan pentu tuodaan Suomeen usein maahantuontimääräykset laiminlyöden – sitä ei esimerkiksi ole rokotettu. Asian paljastuessa esimerkiksi eläinlääkärin vastaanotolla koira joudutaan lopettamaan tai palauttamaan alkuperämaahansa.

Rescueyhdistykset voivat keskittyä auttamaan eläimiä tietyllä alueella, jonka tilanne tunnetaan ja jossa on luotettavia verkostoja eettisesti kestävän toiminnan takaamiseksi.

Miten voin vaikuttaa?

Niin kauan kuin on kysyntää, on tarjontaakin. Älä siis hanki koiraa epäilyttävistä oloista. Tarkista koiraa kauppaavan tahon taustat ja muut myynnissä olevat pennut – usein tehtailija myy useita pentueita samaan aikaan. Jotkut pentutehtailijat rekisteröivät osan pennuistaan ja väittävät muita pentueita “vahingoiksi”.

Sääli ei koskaan ole hyväksyttävä syy hankkia lemmikkieläintä. Jos pelastat yhden pennun tällaiselta tahtailijalta, samalla tuet hänen toimintaansa ja teet tilaa uusille pennuille. Tue siis mieluummin luotettavia eläinsuojeluyhdistyksiä, joihin olet tutustunut huolellisesti.

Lisätietoa pentutehtailusta löytyy esimerkiksi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton sivuilta.

Share 
 
 
 

Seuraa meitä

 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.