Päivitetty 28.08.2022

Kotia etsivä koira: SIPSI (ent. Alyssa) SUOMESSA


Syntymäaika: 04/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Nummela)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
9.8.2022

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Alyssa löytyi tarhan läheltä kesällä 2021. Kulkurien aktiivit tapasivat Alyssan muutamia kertoja tarhalla ja Alyssa oli silloin hieman syrjäänvetäytyväisemmän ja pehmeämmän oloinen reippaisiin häkkikavereihinsa verrattuna. Alyssa ei kuitenkaan ollut tarhalla missään nimessä arka, vaan hyvinkin reipas ja avoin. Se rakasti ihmisten huomiota ja antoi hyvin käsitellä itseään. Alyssa ei kuitenkaan ollut juurikaan nähnyt maailmaan tarhan ulkopuolella, joten odotettavissa oli että kotiutuessaan se tarvitsee paljon hyviä kokemuksia, turvallisuutta ja aikaa. Alyssa ei ollut tarhalla kova haukkumaan.

Alyssa, uudelta nimeltään Sipsi, matkusti omaan kotiin Suomeen 19.3.2022. Sipsi kuitenkin palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon etsimään uutta kotia 11.5.2022 oltuaan Suomessa reilut 7 viikkoa. Sipsin haasteita edeltävässä kodissa olivat korkeat stressitasot ja kierroksilla oleminen, haukkuminen ja epävarma käytös sekä kodin omia ihmisiä että vieraita ihmisiä kohtaan, joka ilmeni muunmuassa hyökkimisenä ja vahtimisena. Sipsi hyökkäili myös perheen toisen koiran (12-vuotias uros) kimppuun. Perhe koki, ettei heidän arkensa ja perheensä ollut Sipsille sopiva eikä heillä ollut resursseja työstää tilannetta.

Sipsin kotihoitopaikka sijaitsee rivitalossa rauhallisessa asuinympäristössä ja taloudessa asustaa yksi ihminen sekä hänen kaksi omaa narttukoiraansa (7 ja 8-vuotiaat). Kotihoidossa Sipsi on hyvin saanut stressitasoja alas ja Sipsi onkin varsin hellyydenkipeä ja leikkisä nuori koira, joka on innolla mukana puutarhahommissa ja tulee hienosti toimeen kotihoitajan koirien kanssa. Sipsi on oppinut kotihoidossa paljon tärkeitä taitoja ja on varsin fiksu tyttö sekä herkkumotivoitunut. Arki rullaa siis kotihoidossa Sipsin kanssa hyvin ja Sipsi on saanut myös uusia ihmistuttavuuksia, kun on saanut tutustella yhteen ihmiseen kerrallaan. Sipsi hakee aikuiskotia rivitalosta tai omakotitalosta, jossa sille olisi jo reipas koirakaveri valmiina. Kotia, jossa arki on jo rutinoitunutta eikä vieraita kulje jatkuvasti. Sitoutunutta kotia, joka ymmärtää nuoren ja välillä epävarman koiran mielenliikkeitä ja osaa tukea sitä jännittävissä tilanteissa ohjaamalla, kehumalla ja olemalla itse rauhallinen. Kodin tulee ymmärtää koiran stressikäytöstä ja osata rauhoittaa arki ja edetä rauhallisesti koiran tahdissa. Sipsiä ei luovuteta lapsiperheeseen eikä vilkkaaseen asuinympäristöön.

Alla päivityksiä kotihoidosta. Kotihoitokuulumisia voit lukea myös Kotihoitokoiran kuulumisia -blogista, jonne kotihoitaja kirjoittelee ja päivittelee Sipsistä tekstiä, kuvia ja videoita.

Sipsi on kooltaan noin 40 cm ja 15kg.

Päivitykset

9.8.2022
Lisätty uusia kuvia ja video.

13.7.2022
Sipsi Sipsukka on viettänyt nyt kotihoidossa jo kokonaiset kaksi kuukautta! Arki Sipsin kanssa on sujuvaa ja Sipsi nauttii edelleen pihalla oleilusta, koirakavereiden kanssa köllimisestä ja leikkimisestä sekä tutun ihmisen huomiosta ja seurasta. Tyttö edelleen kiihtyy ja kierrokset nousee herkästi, mutta on koko ajan nopeammin rauhoitettavissa. Sipsi on nykyään innostunut myös nenähommista, se etsii keskittyneesti kotihoitajan heittämät namupalat heinikosta. Sipsi olisi ihan valmis siirtymään siihen omaan kotiin, mutta muutamia toiveita sillä kuitenkin on niille omille ihmisille ja omalle kodilleen. Lainataan kotihoitajan sanoja kesäkuun puolelta:

“Sipsi on
Sisäsiisti, ollut päivästä 1
Vilkas ja eläväinen, mutta osaa upeasti rauhoittua
Reipas ulkoilija, haasteena toiset koirat.
Loistava vahtikoira, ei jää haukku päälle, ne namit ne namit  :))
Kotikoira, 10 pistettä, haastetta uusien ihmisten kohtaamisessa
Leikkisä tietenkin, ja hurrrrja painikaveri
Kiltti. Niin kovin kiltti ja rakastava!
Itsenäinen, ei kulje perässä laisinkaan kotona, vaan mieluummin makoilee ja relaa
Osaa olla nätisti “yksin” kotona
Puutarhureista paras, väsymätön apulainen
Oppinut lähtemään terassilta nätisti omalle pihalle, ei ryysi eikä räyhkää

Mitä Sipsi toivoo?
Omaa kotia, jossa olisi kiva juoksu- ja painikaveri
Tilaa temmeltää, pihaa missä hepuloida, rauhallista aluetta
Ihmisiään, joilla hyvä huumori ja ymmärrystä Sipsin mahdollisesta stressikäytöksestä,
koska stressi varmasti pukkaa hetkeksi päälle muutossa
Ihmistä, joka ymmärtää stressikäytöstä. Se on ihan eri asia kuin luonne.
Ihmistään, joka osaa ohjata miten tulisi tilanteissa toimia, hellästi kuin lasta, positiivisesti ja palkiten

Meillä siis viikot sujuu tosi hyvin! Hieman Sipsi kaipaisi reipasta leikki- ja painikaveria saadakseen pentuenergiaa purettua. Onneksi se osaa hepuloida itsekseen ja tehdä raskaita puutarhahommia, joihin kuluu jonkinverran energiaa. Kongit ja muut ajattelua vaativat tehtävät on olleet myös hyvä keino saada purettua höyryjä.
Eli täällä odottelee ihan valmis ja ihana kotikoira sitä ikiomaa, loppuelämänsä kotia!”

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

18.6.2022
Sipsi on ollut kotihoidossa nyt reilu 5 viikkoa ja on kehittynyt mielettömän upeasti! Kotihoitajan koirien kanssa yhteiselo sujuu hyvin, Sipsi on läheisyydenkipeä ja erittäin leikkisä sekä osaa myös rauhoittua ja nukkua. Sipsi on kotihoitajan ahkera apulainen puutarhassa ja väsymätön kuoppien ja sipulien kaivelija, eli siis touhukas nuori koira 😉 Sipsi voi oleilla pihalla jo helposti pidempiä aikoja ja nauttiikin siitä kovasti. Näkökenttään tulevat asiat saavat kommenttia aikaiseksi kuten koirille on luonnollista, mutta omalla pihalla haukkuminen on ollut helppo katkaista kutsumalla Sipsi luokse herkkujen kera.

Vieraita ihmisiäkin Sipsi on tavannut nyt useampaan kertaan. Ne, joita tyttö on nähnyt jo aikaisemmin eivät enää saa haukkuja aikaiseksi vaikka hieman tervettä epäileväisyyttä onkin ilmassa. Täysin vieraita ihmisiä kohtaan epäileväisyyttä on enemmän, mutta nekin tapaamiset ovat sujuneet ilman lahkeista nappailuja. Vieraiden ihmisten kohtaamiseen Sipsi tarvitsee edelleen paljon hyviä kokemuksia ja herkkuja ja oman ihmisensä ohjausta, mutta kehitystä tapahtuu koko ajan. Lenkillä Sipsi haukkuu muille koirille ja haukkua on vielä hitaampaa katkaista kuin omalla pihalla. Ihmisille tai esimerkiksi lastenrattaille Sipsi ei ole lenkillä juurikaan haukkunut.

Lisätty uusia kuvia ja videoita. Sipsin kuulumisia pääset lukemaan myös Kotihoitokoiran kuulumisia -blogista!

2.6.2022
Sipsin kuulumisia kotihoidosta, jossa se on viettänyt nyt kolmisen viikkoa. Sipsi kotiutuu ja rentoutuu koko ajan enemmän. Sipsi on alkanut löytää ääntänsä ja onkin jonkin verran verbaalinen tyttö. Sipsi haukkuu, jos haluaa leikkiä tai huomiota. Muutamia kertoja on ollut, kun haukku on yltynyt kiihkeäksi/hätäiseksi, kuten lenkillä vastaantulevan ihmisen alkaessa yllättäen lähellä huitomaan käsillään ilmaa. Pääosin Sipsi suhtautuu asioihin, uusin ja vanhoihin, hienosti. Sipsin kanssa on edelleen tärkeää rauhallinen arki ja asioiden tarkastelu Sipsin tahdissa, varmistaen turvallisen olon tytölle.

Kotihoidossa on käynyt ensimmäinen vieraskin, miespuolinen. Sipsi oli ollut tarkkana ja haukkunut, muttei mitenkään mahdottomasti. Sisälle tullessa Sipsi oli napannut vierasta lahkeesta. Yhteisen hihnalenkin jälkeen Sipsi oli kuitenkin parkkeerannut sisällä vieraan vierelle ja syönyt tältä herkkuja ison läjän, jonka jälkeen jäänyt rennosti lepäilemään vieraan vierelle. Tapaaminen meni kotihoitajan mukaan paremmin, kuin oli odotettu! Sipsi oli taitava tyttö.

Lisätty uusia kuvia.

21.5.2022
Sipsi on ollut kotihoidossa nyt puolitoista viikkoa. Sipsin saavuttua kotihoitoon, oli se ymmärrettävästi ymmällään ja peloissaan jälleen uuden ison muutoksen myötä. Se oli sulkeutunut, kyyhötti paikoillaan ja saattoi murista ohikävelevälle kotihoitajalle. Sipsi oli myös hyvin väsynyt viikkojen ylikierroksilla olon jälkeen ja se nukkuikin saapumispäivän klo 16 aina seuraavaan aamuun saakka ja senkin jälkeen useampana päivänä se vain lepäsi. Pikkuhiljaa luottamus kotihoitajaa ja kotihoitajan koiria kohtaan alkoi löytyä ja lepokin teki tehtävänsä. Nyt Sipsi jo lenkkeilee ja haistelee reippaasti ulkona häntä pystyssä ja saa selvästi tukea kotihoitajan koirista. Sipsi ei ole haukkunut kotihoidossa sisällä juuri ollenkaan. Ulkona Sipsi haukkuu epäilyttäviä asioita, kuten naapuria tai vastaantulevia koiria. Yleensä ihmiset, pyöräilijät ja kävelijät, eivät saa mitään reaktiota aikaiseksi. Kotihoitajan mukaan haukkuminen vaikuttaa normaalilta nuoren ja epävarman koiran haukulta, jonka on yleensä saanut loppumaan kourallisella herkkuja ja juttelemalla Sipsille rauhallisesti. Muutenkin Sipsi on hyvin namimotivoitunut.

Kotihoidossa ei ole käynyt vieraita ihmisiä vielä ja tulevan kodinkin on tärkeä ymmärtää rauhoittaa arki alkuun vieraista ja muusta ylimääräisestä kokonaan. Sipsi tarvitsee turvallista ja rauhallista arkea rutiineineen. Virtaa Sipsissä kyllä piisaa ja nyt rentouduttuaan ja kotiuduttuaan on siitä kuoriutunut hyvin leikkisä tyyppi, joka saa hepuleita ja hakee vanhempia koiria leikkiin. Sipsi varmasti nauttisi kunnolla kotiuduttuaan puuhailusta oman ihmisensä kanssa ja ehkäpä jostain yhteisestä harrastuksestakin. Sipsi on osoittanut olevansa varsin hurmaava tyttönen.

25.3.2022
Alyssa matkusti Suomeen 19.3. ja perheen lapset nimesivät hänet Sipsiksi <3

5.2.2022
Alyssa on tänään varattu ikiomaan kotiin <3

22.1.2022
Alyssa aloitti kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme.

—————————————————–

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Sipsi saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sipsi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.