Päivitetty 06.01.2023

Kotia etsivä koira: SIPSI (ent. Alyssa) SUOMESSA


Syntymäaika: 04/2021
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Sastamala)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
6.1.2022

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Alyssa löytyi tarhan läheltä kesällä 2021. Kulkurien aktiivit tapasivat Alyssan muutamia kertoja tarhalla ja Alyssa oli silloin hieman syrjäänvetäytyväisemmän ja pehmeämmän oloinen reippaisiin häkkikavereihinsa verrattuna. Alyssa ei kuitenkaan ollut tarhalla missään nimessä arka, vaan hyvinkin reipas ja avoin. Se rakasti ihmisten huomiota ja antoi hyvin käsitellä itseään. Alyssa ei kuitenkaan ollut juurikaan nähnyt maailmaan tarhan ulkopuolella, joten odotettavissa oli että kotiutuessaan se tarvitsee paljon hyviä kokemuksia, turvallisuutta ja aikaa. Alyssa ei ollut tarhalla kova haukkumaan. Alyssa, uudelta nimeltään Sipsi, matkusti omaan kotiin Suomeen 19.3.2022. Sipsi kuitenkin palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon etsimään uutta kotia 11.5.2022 oltuaan Suomessa reilut 7 viikkoa. Sipsin haasteita edeltävässä kodissa olivat korkeat stressitasot ja kierroksilla oleminen, haukkuminen ja epävarma käytös sekä kodin omia ihmisiä että vieraita ihmisiä kohtaan, joka ilmeni muunmuassa hyökkimisenä ja vahtimisena. Sipsi hyökkäili myös perheen toisen koiran (12-vuotias uros) kimppuun. Perhe koki, ettei heidän arkensa ja perheensä ollut Sipsille sopiva eikä heillä ollut resursseja työstää tilannetta.

Sipsi oli uudelleensijoitukseen tultuaan pitkän kotihoitojakson (6kk) kotihoidossa rivitalossa yhden aikuisen ja kahden narttukoiran (7 ja 8-vuotiaat) kanssa. Kotihoidossa Sipsi sai hyvin stressitasoja alas ja paljastuikin varsin hellyydenkipeäksi ja leikkisäksi nuoreksi koiraksi, joka oli innolla mukana kaikessa, kuten puutarhahommissa. Sipsi oppi kotihoidon aikana paljon tärkeitä taitoja ja oli varsin fiksu tyttö sekä herkkumotivoitunut. Arki rullasi siis kotihoidossa Sipsin kanssa hyvin ja joihinkin vieraisiin ihmisiinkin se tutustui.

Sipsi vaihtoi kotihoitopaikkaa 27.11.2022 ja on nyt kotihoidossa vielä rauhallisemmalla alueella omakotitalossa, jossa on kaksi aikuista ja kaksi koiraa (uros sekä narttu). Sopeutuminen uuteen kotihoitopaikkaan on mennyt yli odotusten ja erityisen onnellinen Sipsi on sopivasta koirakaverista eli talouden rescuetaustaisesta uroskoirasta, joka jaksaa painia ja juosta sen kanssa. Perheen narttukoiran kanssa välien lämpeneminen on ottanut enemmän aikaa, mutta pikkuhiljaa tutustellen ovat koirat nyt jo ihan hyvissä väleissä. Kotihoitoperhe kertoo Sipsin kommunikoivan hienosti perheen narttukoiran kanssa ja antavan sille tilaa. Kotihoitopaikan ihmisiä kohtaan Sipsi on alkututustumisen jälkeen ollut ihan yhtä läheisyydenkipeä kainalokaveri, jota se oli edeltävässäkin kotihoitopaikassa. Yksinolot ovat sujuneet kotihoidossa ongelmitta. Alempaa päivityksistä pääset lukemaan lisää kotihoitokuulumisia.

Sipsi hakee aikuiskotia rivitalosta tai omakotitalosta, rauhallisesta asuinympäristöstä. Kotia, jossa arki on jo rutinoitunutta eikä vieraita kulje jatkuvasti. Sitoutunutta kotia, joka ymmärtää nuoren ja välillä epävarman koiran mielenliikkeitä ja osaa tukea sitä jännittävissä tilanteissa ohjaamalla, kehumalla ja olemalla itse rauhallinen. Kodin tulee ymmärtää koiran stressikäytöstä ja osata rauhoittaa arki ja edetä rauhallisesti koiran tahdissa. Sipsiä ei luovuteta lapsiperheeseen eikä vilkkaaseen asuinympäristöön. Sipsin tulevassa kodissa voi olla reipas ja itsevarma, nuorehko koirakaveri tai sitä voidaan harkita myös ainoaksi koiraksi, jos muuten kaikinpuolin sopiva koti löytyy. Tällöin Sipsille tulee kuitenkin olla tarjolla lähipiiristä säännöllistä koiraseuraa. Koirapuistokoiraa Sipsistä tuskin tulee, vaan säännölliset ja tutut kaverit lienevät enemmän sen mieleen.

Alla päivityksiä kotihoidosta. Ensimmäisen kotihoitopaikan kuulumisia voit lukea myös Kotihoitokoiran kuulumisia -blogista, jonne kotihoitaja päivitteli Sipsistä.

Sipsi on kooltaan noin 40 cm ja 15kg.

Päivitykset

6.1.2023
Sipsillä menee kotihoidossa lyhyesti kuvailtuna erittäin hyvin! Välit perheen narttukoiran kanssa ovat kehittyneet jo melko mukaviksi ja kaikki kolme koiraa ovat suurimman osan ajasta vapaasti keskenään sisätiloissakin. Sipsi on aktiivinen koira ja se onkin viime aikoina päässyt lenkkeilemään paljon myös pitkässä liinassa, joka on sen mielestä ihan huippua. Sipsi ilmoittaa hädästään piipittämällä ja haukkuu innostuessaan tai kuullessaan ääniä – joskus myös ehkä ihan huvikseen! 😉 Sipsi on ihana hassuttelija, joka kaipaa omien ihmisten kainaloa, riittävästi liikuntaa ja puuhaa sekä koirakaverin kanssa painimista. Lisätty uusia kuvia ja videoita Sipsille.

20.12.2022
Sipsi vaihtoi uuteen kotihoitopaikkaan 27.11.2022 eli se on ollut uudessa hoitopaikassa nyt reilut kolme viikkoa. Alussa Sipsi oli odotetusti jännittynyt uudesta paikasta ja piti mielellään etäisyyttä kotihoitajiin, saattoi hieman muristakin. Alussa se oli myöskin eri tilassa kotihoitopaikan toisten koirien kanssa. Pikkuhiljaa Sipsin kanssa päästiin ulkoilemaan, se pääsi tutustumaan koirakavereihin ja alkoi rentoutumaan. Melko nopeasti Sipsistä kuoriutui se tuttu läheisyydenkipeä tyttö, joka käpertyy ihmisen kainaloon ja peiton alle. Kotihoitopaikan uroskoiran kanssa Sipsi jaksaa juosta ja painia vaikka maailman tappiin saakka – senpä vuoksi koiria on tauotettu ja pidetty myös erillään välillä. Narttukoiran kanssa Sipsi vielä harjoittelee yhteiseloa, mutta on kommunikoinut hienosti toisen koiran kanssa.

Sipsi jännittää edelleen joitain asioita, kuten hihnojen ja varusteiden pukemista sekä oviaukoista kulkemista. Näitä asioita tulevan kodinkin on syytä varautua harjoittelemaan koiran omaehtoisuutta korostaen. Ulkoillessa Sipsi on saanut tukea koirakavereista ja erityisesti nuorehko uroskoira olisi varmasti Sipsin mieleen tulevassa kodissa. Mikäli Sipsiä harkitaan koirattomaan kotiin, olisi hyvä löytyä lähipiiristä sopivaa koiraseuraa Sipsille.

Lisätty kuvia ja videoita uudesta kotihoitopaikasta.

25.11.2022
Sipsillä on tullut jo kokonaista puoli vuotta kotihoitoelämää täyteen, suurkiitos kotihoitajalle Sipsin hyvästä hoidosta! <3 Sipsi vaihtaa kotihoitopaikkaa tiistaina 29.11. Siirtoon vaikuttavat usemmat eri syyt, mm. nykyisen kotihoitopaikan toisen koiran sairastuminen ja ympäristön stressitekijät. Uusi kotihoitopaikka sijaitsee omakotitalossa vielä rauhallisemmalla asuinalueella, kahden aikuisen ja kahden koiran taloudessa. Uudesta kotihoitopaikasta kirjoitellaan kuulumisia, kunhan Sipsi on hieman asettunut sinne.

Lisätty uusia videoita ja kuvia.

10.10.2022
Sipsi jatkaa kotihoidossa elämää. Se on kasvattanut itsevarmuutta siinä määrin, että välillä osoittaa vahtimista tai resurssikäytöstä kotihoitajan vanhempia koiria kohtaan. Sipsin kohdalla voidaankin miettiä, jos muuten kaikin puolin sopiva rauhallinen aikuiskoti tytön bongaisi, viihtyisikö se kuitenkin myös perheen silmäteränä ja ainokaisena. Uusi muutos on varmasti alkuun kuitenkin uusi shokki, jota koirakaveri voisi auttaa. Sipsi on edelleen energinen nuori, jonka kanssa ei tylsää päivää pääse tulemaan. Sipsin kanssa arki on vaihtelevaa ja edelleen kierroksia nostattavat vaihtelevasti erilaiset asiat, joita kuitenkin työstetään ja niiden kanssa kehitytään pikkuhiljaa. Esimerkiksi muiden koirien ohitukset ovat yleisesti menneet parempaan suuntaan, mutta joskus Sipsi kiihtyy kovasti (harvoin eteen tulevista) koirakohtaamisista.

Lisätty useita uusia videoita ja kuva.

9.8.2022
Lisätty uusia kuvia ja video.

13.7.2022
Sipsi Sipsukka on viettänyt nyt kotihoidossa jo kokonaiset kaksi kuukautta! Arki Sipsin kanssa on sujuvaa ja Sipsi nauttii edelleen pihalla oleilusta, koirakavereiden kanssa köllimisestä ja leikkimisestä sekä tutun ihmisen huomiosta ja seurasta. Tyttö edelleen kiihtyy ja kierrokset nousee herkästi, mutta on koko ajan nopeammin rauhoitettavissa. Sipsi on nykyään innostunut myös nenähommista, se etsii keskittyneesti kotihoitajan heittämät namupalat heinikosta. Sipsi olisi ihan valmis siirtymään siihen omaan kotiin, mutta muutamia toiveita sillä kuitenkin on niille omille ihmisille ja omalle kodilleen. Lainataan kotihoitajan sanoja kesäkuun puolelta:

“Sipsi on
Sisäsiisti, ollut päivästä 1
Vilkas ja eläväinen, mutta osaa upeasti rauhoittua
Reipas ulkoilija, haasteena toiset koirat.
Loistava vahtikoira, ei jää haukku päälle, ne namit ne namit  :))
Kotikoira, 10 pistettä, haastetta uusien ihmisten kohtaamisessa
Leikkisä tietenkin, ja hurrrrja painikaveri
Kiltti. Niin kovin kiltti ja rakastava!
Itsenäinen, ei kulje perässä laisinkaan kotona, vaan mieluummin makoilee ja relaa
Osaa olla nätisti “yksin” kotona
Puutarhureista paras, väsymätön apulainen
Oppinut lähtemään terassilta nätisti omalle pihalle, ei ryysi eikä räyhkää

Mitä Sipsi toivoo?
Omaa kotia, jossa olisi kiva juoksu- ja painikaveri
Tilaa temmeltää, pihaa missä hepuloida, rauhallista aluetta
Ihmisiään, joilla hyvä huumori ja ymmärrystä Sipsin mahdollisesta stressikäytöksestä,
koska stressi varmasti pukkaa hetkeksi päälle muutossa
Ihmistä, joka ymmärtää stressikäytöstä. Se on ihan eri asia kuin luonne.
Ihmistään, joka osaa ohjata miten tulisi tilanteissa toimia, hellästi kuin lasta, positiivisesti ja palkiten

Meillä siis viikot sujuu tosi hyvin! Hieman Sipsi kaipaisi reipasta leikki- ja painikaveria saadakseen pentuenergiaa purettua. Onneksi se osaa hepuloida itsekseen ja tehdä raskaita puutarhahommia, joihin kuluu jonkinverran energiaa. Kongit ja muut ajattelua vaativat tehtävät on olleet myös hyvä keino saada purettua höyryjä.
Eli täällä odottelee ihan valmis ja ihana kotikoira sitä ikiomaa, loppuelämänsä kotia!”

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

18.6.2022
Sipsi on ollut kotihoidossa nyt reilu 5 viikkoa ja on kehittynyt mielettömän upeasti! Kotihoitajan koirien kanssa yhteiselo sujuu hyvin, Sipsi on läheisyydenkipeä ja erittäin leikkisä sekä osaa myös rauhoittua ja nukkua. Sipsi on kotihoitajan ahkera apulainen puutarhassa ja väsymätön kuoppien ja sipulien kaivelija, eli siis touhukas nuori koira 😉 Sipsi voi oleilla pihalla jo helposti pidempiä aikoja ja nauttiikin siitä kovasti. Näkökenttään tulevat asiat saavat kommenttia aikaiseksi kuten koirille on luonnollista, mutta omalla pihalla haukkuminen on ollut helppo katkaista kutsumalla Sipsi luokse herkkujen kera.

Vieraita ihmisiäkin Sipsi on tavannut nyt useampaan kertaan. Ne, joita tyttö on nähnyt jo aikaisemmin eivät enää saa haukkuja aikaiseksi vaikka hieman tervettä epäileväisyyttä onkin ilmassa. Täysin vieraita ihmisiä kohtaan epäileväisyyttä on enemmän, mutta nekin tapaamiset ovat sujuneet ilman lahkeista nappailuja. Vieraiden ihmisten kohtaamiseen Sipsi tarvitsee edelleen paljon hyviä kokemuksia ja herkkuja ja oman ihmisensä ohjausta, mutta kehitystä tapahtuu koko ajan. Lenkillä Sipsi haukkuu muille koirille ja haukkua on vielä hitaampaa katkaista kuin omalla pihalla. Ihmisille tai esimerkiksi lastenrattaille Sipsi ei ole lenkillä juurikaan haukkunut.

Lisätty uusia kuvia ja videoita. Sipsin kuulumisia pääset lukemaan myös Kotihoitokoiran kuulumisia -blogista!

2.6.2022
Sipsin kuulumisia kotihoidosta, jossa se on viettänyt nyt kolmisen viikkoa. Sipsi kotiutuu ja rentoutuu koko ajan enemmän. Sipsi on alkanut löytää ääntänsä ja onkin jonkin verran verbaalinen tyttö. Sipsi haukkuu, jos haluaa leikkiä tai huomiota. Muutamia kertoja on ollut, kun haukku on yltynyt kiihkeäksi/hätäiseksi, kuten lenkillä vastaantulevan ihmisen alkaessa yllättäen lähellä huitomaan käsillään ilmaa. Pääosin Sipsi suhtautuu asioihin, uusin ja vanhoihin, hienosti. Sipsin kanssa on edelleen tärkeää rauhallinen arki ja asioiden tarkastelu Sipsin tahdissa, varmistaen turvallisen olon tytölle.

Kotihoidossa on käynyt ensimmäinen vieraskin, miespuolinen. Sipsi oli ollut tarkkana ja haukkunut, muttei mitenkään mahdottomasti. Sisälle tullessa Sipsi oli napannut vierasta lahkeesta. Yhteisen hihnalenkin jälkeen Sipsi oli kuitenkin parkkeerannut sisällä vieraan vierelle ja syönyt tältä herkkuja ison läjän, jonka jälkeen jäänyt rennosti lepäilemään vieraan vierelle. Tapaaminen meni kotihoitajan mukaan paremmin, kuin oli odotettu! Sipsi oli taitava tyttö.

Lisätty uusia kuvia.

21.5.2022
Sipsi on ollut kotihoidossa nyt puolitoista viikkoa. Sipsin saavuttua kotihoitoon, oli se ymmärrettävästi ymmällään ja peloissaan jälleen uuden ison muutoksen myötä. Se oli sulkeutunut, kyyhötti paikoillaan ja saattoi murista ohikävelevälle kotihoitajalle. Sipsi oli myös hyvin väsynyt viikkojen ylikierroksilla olon jälkeen ja se nukkuikin saapumispäivän klo 16 aina seuraavaan aamuun saakka ja senkin jälkeen useampana päivänä se vain lepäsi. Pikkuhiljaa luottamus kotihoitajaa ja kotihoitajan koiria kohtaan alkoi löytyä ja lepokin teki tehtävänsä. Nyt Sipsi jo lenkkeilee ja haistelee reippaasti ulkona häntä pystyssä ja saa selvästi tukea kotihoitajan koirista. Sipsi ei ole haukkunut kotihoidossa sisällä juuri ollenkaan. Ulkona Sipsi haukkuu epäilyttäviä asioita, kuten naapuria tai vastaantulevia koiria. Yleensä ihmiset, pyöräilijät ja kävelijät, eivät saa mitään reaktiota aikaiseksi. Kotihoitajan mukaan haukkuminen vaikuttaa normaalilta nuoren ja epävarman koiran haukulta, jonka on yleensä saanut loppumaan kourallisella herkkuja ja juttelemalla Sipsille rauhallisesti. Muutenkin Sipsi on hyvin namimotivoitunut.

Kotihoidossa ei ole käynyt vieraita ihmisiä vielä ja tulevan kodinkin on tärkeä ymmärtää rauhoittaa arki alkuun vieraista ja muusta ylimääräisestä kokonaan. Sipsi tarvitsee turvallista ja rauhallista arkea rutiineineen. Virtaa Sipsissä kyllä piisaa ja nyt rentouduttuaan ja kotiuduttuaan on siitä kuoriutunut hyvin leikkisä tyyppi, joka saa hepuleita ja hakee vanhempia koiria leikkiin. Sipsi varmasti nauttisi kunnolla kotiuduttuaan puuhailusta oman ihmisensä kanssa ja ehkäpä jostain yhteisestä harrastuksestakin. Sipsi on osoittanut olevansa varsin hurmaava tyttönen.

25.3.2022
Alyssa matkusti Suomeen 19.3. ja perheen lapset nimesivät hänet Sipsiksi <3

5.2.2022
Alyssa on tänään varattu ikiomaan kotiin <3

22.1.2022
Alyssa aloitti kodin etsinnän adoptio-ohjelmassamme.

—————————————————–

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Sipsi saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sipsi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.