Päivitetty 14.10.2017

Kodin saanut koira: BARLEY (Sakke), Suomessa


Syntymäaika: 2/2017
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
ei kastroitu

 

TAUSTAA JA PERUSTIEDOT   

Romanialainen eläinsuojelija Ioana Bodea löysi pikkuisen Barleyn keväällä kotinsa läheltä yksinään harhailemasta. Todennäköisesti pentu oli vastikään hylätty kadulle, mikä on valitettavan yleinen tapa Romaniassa päästä eroon ei-toivotuista pennuista. Eläinrakas Ioana ei hennonnut jättää koiraa oman onnensa nojaan kadulle, jossa sen mahdollisuudet selviytyä olisivat olleet kehnot, vaan otti sen mukaansa OneVetin klinikalle. Ioanan päätöksen myötä Barleylle aukeni mahdollisuus hyvään elämään rakastettuna perheenjäsenenä. Se päätyi etsimään ikiomaa kotia adoptio-ohjelmamme kautta.

Vietettyään tarhalla muutaman kuukauden, Barley (kutsumanimeltään Sakke), saapui Suomeen kesäkuussa. Se etsii tällä hetkellä omaa kotia kotihoidosta käsin, jossa sitä pääsee sovitusti tapaamaan. Sakke on hyvin vilkas ja energinen pentu. Se etsii kotia, jossa ymmärretään rasavilliä poikaa, ollaan motivoituneita tekemään runsaasti töitä pennun eteen, pystytään  tarjoamaan virikkeitä sekä johdonmukaista, positiivisiin metodeihin pohjautuvaa koulutusta. Kokenut ja aktiivinen koti olisi pojalle varmastikin sopivin. Kaikessa riehakkuudessaan Sakke on myös hyvin suloinen, hellyyttävä ja ihmisläheinen koira.

Sakke on noin 50 cm korkea ja painaa noin 16 kg.

13.10.2017 
Sakke on tänään muuttanut omaan kotiin. Hyvää yhteistä elämää viikaripoika Sakke ja kotiväki!

7.10.2017  
Rakas hurmuri ja rasavilli Sakke on tänään varattu. Uskomme, että Sakke saa nyt itselleen parhaan mahdollisen kodin.

Suuren suuret kiitokset Saken kotihoitajalle, joka on ollut tärkeä ihminen Saken elämässä ja tehnyt valtavan arvokasta työtä koirapojan eteen!

3.10.2017
Sakelle on lisättu pari videota kotihoidosta, josta käsin energinen poika etsii edelleen omaa loppuelämän kotia.

4.9.2017 
Sakelle on lisätty muutama uusi kuva kotihoidosta.

26.8.2017 
Sakke on ollut nyt nelisen viikkoa kotihoitajan luona. Tämän elämästä ei ole Saken tulon jälkeen puuttunut vauhtia, eikä tylsyys ole totisesti päässyt vaivaamaan. Hoitajan sanoin: “Sakke on maailman ihanin ja rasittavin yhtä aikaa. Ei sitä voi selittää. Se pitää itse kokea. Saken kanssa on hermot koetuksella, mutta vastaavasti se osaa olla ihana.”

Sakke on yhtä aikaa niin paljon kaikkea. Se on hirmuisen aktiivinen ja energinen touhottaja, joka kiihtyy hetkessä nollasta sataan. Samalla se on hyvin ihmisrakas pieni koirapoika, joka tulla lösähtää syliin ja tunkee ihmisen päälle syömään lelujaan. Osa pentumaisesta riekkumisesta tasaantuu iän myötä, mutta Sakke tulee tarvitsemaan tulevassa kodissaan paljon aktiviteettejä sekä johdonmukaista, pitkäjänteistä ja kärsivällistä koulutusta. Kotihoitaja on koulutusta jo toteuttanutkin. Suurin haaste ensimmäisinä viikkoina on ollut Saken ahkerasti käyttämä raju leikkipureminen. Viimeisen viikon aikana sen suhteen on tapahtunut kuitenkin selkeää edistymistä. Sakke on myös alkanut kyetä rauhoittumaan aikaisempaa paremmin. Pentu on hakenut kovasti huomiota haukkumalla, mutta sekin on nyt vähenemään päin, koska Sakke on joutunut toteamaan, että sitä ei haukkumalla saa. Kehuja ja huomiota on sen sijaan tullut välittömästi haukkumisen hetkeksi tauottua. Hihnassa kulkemisen opettelu on vasta alussa. Välillä ulkona sujuu hyvin, välillä lenkit ja ohitukset ovat aikamoista riekkumista, hyppimistä ja haukkumista.

Kuulostaa työläältä touhulta tämä Saken kouluttaminen, vai mitä? Totta, sitä se onkin. Samalla se on myös hyvin palkitsevaa. -Yhtään päivää en antaisi pois Saken ja minun yhteisestä matkasta, toteaa kotihoitaja.

Sakke on tavannut ulkona myös lapsia. Se on yllättänyt kotihoitajan jo pariin otteeseen asettumalla rauhallisesti lasten eteen maahan ja antamalla näiden silitellä itseään joka puolelta. On vaikuttanut siltä, että Sakke pitää lapsista, kertoo hoitaja.

3.8.2017  
Barley on ollut nyt kaksi yötä kotihoitajan luona. Täysi rasavillihän se on, kertoo kotihoitaja Barleystä. Rasavilli pieni koirapoika on saanut kutsumanimen Sakke. Sillä siis mennään tästä eteenpäin. Joku ehti jo toteamaan, että ihan Saken näköinenhän tämä viikaripoika onkin.

Kotihoitaja kävi ostamassa Sakelle uudet valjaat. Ne päällä kuljetaan nyt lenkeillä ja opetellaan hihnassa kulkemisen jaloa taitoa. Välillä menee oikein hyvin. Välillä roolit tuppaavat mennä sekaisin ja Sakke unohtaa kenen pitikään taluttaa ketä. Se ottaa hihnan suuhunsa ja alkaa kiskoa. No, mistä sitä pieni poika voi kaikkea muistaa. Mopoista Sakke ei pidä yhtään, vaan saa hepulit. Niihin totutellaan nyt namien avulla. Pikkuhiljaa mennään eteenpäin, toteaa kotihoitaja. Viisaasti todettu. Pentujen kanssa kysytään kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, mutta hiljaa hyvää tulee.

Sakke on älykäs ja oppii nopeasti, joskin hieman valikoivasti.  Sisäsiisteys on myös hyvällä mallilla. Työpäivän aikana tulleet pisut löytyvät paperilta.

 1.8.2017
Veimme Barleyn myöhään eilen illalla kotihoitopakkaan. Barley kohtasi reippaan uteliaasti uuden ihmisen, vaikka pientä koirapoikaa  jo pitkä päivä ja matkanteko väsyttivätkin.  Saimme heti aamulla kotihoitajalta ensimmäiset terveiset. Alku Barleyn kanssa on lähtenyt sujumaan ihan hyvin. Jospa Barleyn onni kääntyisi ja jatkuvien muutosten sijaan sitä odottaisi viimein se loppuelämän koti ja omat ihmiset.

31.7.2017
Kävimme tänään tapaamassa pientä Barleytä, jolla ei ole ollut onni matkassaan pysyvän kodin löytymisessä. Barley etsiikin nyt uutta kotia. Tapasimme Barleyn ensin ulkona. Vastaan tuli utelias pentu innokkaana korvat pystyssä. Nykyisen kodin mukaan ongelmia on enimmäkseen sisällä, jossa Barleyn käytös on haastavaa. Sisälle mentyämme näkyi aktiivinen, reipas pentu, joka aloitti heti leikin. Pentujen tapaan Barley käyttää paljon hampaitaan ja tämä koetaankin nykyisessä kodissa suurimmaksi ongelmaksi.

Barley on aktiivinen ja iloinen pentu, joka haluaa olla ihmisen kanssa tekemisissä. Leikki Barleyn kanssa täytyy jatkossa määrätietoisesti suunnata oikeanlaiseen leikkiin mm. vetoleluihin ja muuhun väsyttävään puuhaan käsien puremisen sijaan. Barley tykkää kodin mukaan puruluista. Myös ruokailu vaikkapa kongista voisi olla Barleylle hyvää tekemistä. Barley ei vaikuttanut missään vaiheessa vihaiselta, vaikka toki puri käsiä leikkiessään rajustikin. Kävimme ostamassa käynnin aikana Barleylle vetolelun, josta Barley tykkäsikin ja innostui leikkimään sillä. Tulevassa kodissa oikeanlaisten lelujen löytyminen, yhteinen touhuaminen sekä johdonmukainen koulutus helpottavat ei-toivottua käytöstä mahdollisesti nopeastikin.

Pentujen tapaan Barleyllä ei ole sisäsiisteys vielä täysin hallussa. Barley tekee tarpeensa usein ulos, mutta varsinkin leikkien jälkeen myös sisälle. Yksin oltuaan omistajan työpäivien ajan, pissat löytyvät yleensä paperilta.

Barley osaa olla yksin työpäivien ajan. Omistaja kertoo, että se saattaa haukahtaa muutaman kerran ulko-ovea sulkiessa, mutta rauhoittuu nopeasti. Barley ei ole ollut kovin haukkuherkkä.

Ulkona Barleyn suurin haaste ovat ohitukset. Se haluaisi niin innolla päästä tervehtimään kaikki vastaantulevat kaverit, ettei millään malta kävellä haukkumatta ja vetämättä. Hihnassa kulkemisen ja ohitusten kouluttaminen on pennun kanssa vasta alussa. Riittävän etäisyyden ja namien avulla ohitukset sujuvat paremmin.

Barley tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Vieraita ihmisiäkään Barley ei jännitä, vaan tulee innokkaasti luo ja aloittaa leikin. Barley osaa myös rauhoittua.  Se osaa istua ja odottaa lupaa ennen kuin aloittaa syömisen. Barley on kaunis ja suloinen pentu.

Barleyn rajun leikkityylin vuoksi, se ei sovellu pikkulapsiperheeseen. Aikuisperhe, joka ei säikähdä aktiivista ja raisua leikkimistä, jaksaa touhuta energisen pennun kanssa ja on motivoitunut johdonmukaiseen kouluttamiseen, olisi varmasti Barleylle juuri sopiva.

25.7.2017 
Barley muutti tänään uuteen kotiin.

24.7.2017 
Barley varattiin tänään uuteen omaan kotiin. Onnea Barleylle ja omistajille!

14.7.2017 
Barley palaa itsestään riippumattomista syistä etsimään omaa sitoutunutta kotia oltuaan vajaan kuukauden nykyisessä kodissaan. Syynä omistajan koirasta luopumiseen on muuttunut työtilanne.

18.6.2017
Barley on tänään saapunut omaan kotiin.

12.6.2017
Tänään koitti se päivä, jolloin Barley varattiin omaan kotiin. Onnellista yhteiseloa Barleylle ja omistajalle!

31.5.2017
Suloiselle Barleylle (etualalla oleva pentu) on lisätty video. Barley tulee iloisesti häntä heiluen Ioanan luo ja hakee huomiota. Se hakeutuu innokkaasti ihmisen lähelle. Nuorelle pojalle tekisi hyvää päästä pois tarhaolosuhteista. Missä on tämän pojan ikioma koti?

24.5.2017
Pienelle Barleylle on lisätty uusi video hetkestä, jolloin Ioana löysi sen kotinsa läheltä harhailemasta. Ioana otaksuu, että Barley on juuri hylätty. Niin sydäntä särkevää kuin se onkin, koiria hylätään kaduille ja pelloille Romaniassa päivittäin. Barley on tilanteesta taatusti hämmentynyt, mutta kulkee rohkeasti ihmisen luota ihmisen luo.

 


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Barley (Sakke) saapui Suomeen  asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Barley (Sakke) on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

 

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Barleyn yhteyshenkilö on Paula Tähtinen

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.