Päivitetty 13.08.2023

Kodin saanut koira: BELUGA


Syntymäaika: 05/2022
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

27.6.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Toimijamme tapasivat Belugan ensimmäistä kertaa helmikuun 2023 tarhamatkallaan ja uudemman kerran toukokuussa 2023. Belugan taustasta ei ole paljoakaan tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että hän sai vuoden 2022 kesän lopussa kokea hetkellisesti, miltä tuntuu päästä ikiomaan, romanialaiseen, kotiin. Tämä kotivierailu päättyi kuitenkin tietämättömästä syystä takaisin tarhalle tammikuussa 2023.

Beluga asustelee useamman koiran kanssa isossa häkissä, josta löytyy pääsy myös ladon puolelle. Nykyinen häkkikokoonpano ei ainakaan laske Belugan kierroksia, sillä häkissä tuntuu olevan päällä kokoajan melkoinen vilinä. Belugalla on tapana hieman kiusata pienempiä häkkikavereitaan, mutta hänen kerrotaan kuitenkin olevan muiden kanssa ihan sopuisa kaveri. Kiusaaminen johtuu mahdollisesti Belugan suuresta energiamäärästä ja nopeasti kohoavista kierroksista, mitä tarhalla ei pääse purkamaan oikein. Tästä syystä Beluga on myös hyvin turhautunut tarhalla.

Beluga on super energinen ja iloinen nuori koira, jonka käytöksestä ja luonteesta tulee mieleen nuori labradorinnoutaja. Belugan kerrotaan olevan todella paljon ihmisen perään ja hän antaa käsitellä ja pyöritellä itseään miten vaan. Belugassa on nähtävissä resurssiaggressiivista käytöstä ihmisen huomiosta, mikä on täysin ymmärrettävää tarhaolosuhteissa. Kun Beluga saa huomiota, se hyppii ja pomppii miten sattuu ja todella korkealle, niin että puhelimet on vaarassa lentää kädestä. Samoin toimijoidemme muistiinpanot saavat kyytiä kun häkin lattialle erehtyy istumaan. Beluga osasi vielä helmikuun matkalla kuitenkin myös hienosti rauhoittua, kunhan se ei saanut toimijoiltamme huomiota, mutta nyt tilanne on täysin toinen ja kierrokset eivät meinaa laskea lainkaan.

Ihmisläheisyytensä vuoksi Beluga voisi sopia monenlaiseen perheeseen, asuinmuotoon ja kokoonpanoon. Koska Belugan taustoista on vain vähän tietoa, hän tulee tarvitsemaan uudelta kodilta paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja tukea matkallaan kotikoiraksi. Kaikki asiat sisällä asumisesta hihnalenkkeihin ja tasapainoiseen kotikoirana elämiseen saattavat olla hänelle uutta ja jännittävää, vaikkakin on saanut hetken viettää omassa kodissaan Romaniassa. Romanialaisen kotikoiran elämä on kuitenkin usein hyvin erilaista kuin suomalaisen kotikoiran elämä. Uuden kodin tulee sitoutua kouluttamaan Belugaa koiralähtöisillä, positiivisilla koulutusmetodeilla. Beluga tulee tarvitsemaan paljon virikkeitä ja puuhailua energisyydestään johtuen, eikä tästä tytöstä todennäköisesti ole sohvaperunaksi.

Beluga on kooltaan suuri keskikokoinen koira, jolla on korkeutta noin 52 cm ja painoa 20 kilon verran.

Päivitykset

13.8.2023

Beluga matkusti oman perheensä luo Suomeen. Onnea Beluga ja perhe <3

10.7.2023

Belugan onnen päivä koitti, sillä hänet on nyt varattu omaan kotiin!

27.6.2023

Beluga tavattiin tarhalla uudestaan toukokuussa 2023. Ihmisen nähdessään hänen kierrokset nousevat nollasta sataan, eikä ne meinaa laskea lainkaan. Beluga ui estoitta liiveihin ja tunkee huomiolle. Hänen kerrotaan edelleen olevan hyvinkin turhautunut tarhaolosuhteissa ja ihmisen huomio tuntuu olevan hänelle suuri resurssi, mikä on täysin ymmärrettävää. Beluga kiskoo treenitaskua namien sekä huomion toivossa. Vieraiden yrittäessä istua häkkissä Beluga säntää paikalle ja tuhoaa muistiinpanopaperit alta aika yksikön. Belugan arvellaan olevan ihana koira oikeanlaisessa ympäristössä, mutta tarha on hänelle täysin väärä paikka!

Belugan painoarvio muuttui hieman pienemmäksi mitä se aiemmin oli. Hänelle lisättiin myös uusia kuvia.

11.4.2023

Beluga aloitti oman kodin etsimisen Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Beluga saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Beluga on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Heidi Kurkinen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.