Päivitetty 23.11.2017

Kodin saanut koira: BIDAM (nyk. Toto)


Syntymäaika: 2008-2009
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

 

Perustiedot

24.7.2016
Romanian eläinsuojelutilanne on edelleen yksi Euroopan kehnoimmista. Viimeaikoina on ollut havaittavissa pientä muutosta ihmisten ajattelutavassa ja kiinnostukseen olla osaa muutosta kohti parempaa huomista. Paikalliset eläinsuojelijat ovat tarttuneet päättäväisemmin mahdollisuuteen järjestää sterilointipäiviä m.m. Kulkurien avustuksella, ja nämä päivät alkavat löytää paikkansa kylissä. Toivotaan, että myös kaupungeissa ihmiset pian vakuuttuisivat sterilointien tärkeydestä osana kodittomien koirien populaation vähenemisessä.

On arvioitu, että Romaniassa olisi 2-5 miljoonaa koditonta koiraa. Näiden koirien onneksi sieltä myös löytyy eläinsuojelijoita.

Erään yksityisen rouvan omistamalla ja ylläpitämällä koiratarhalla asuu noin 40 koditonta koiraa. Rouva on huolehtinut koirista parhaansa mukaan, ja tunnelma tarhalla on yleisesti rauhallinen. Koirat asuvat pääosin pareittain katoksellisissa häkeissä, jossa on betonilattia ja pientä säältä suojaavaa sisätilaa. Suurin osa koirista ovat eläneet tarhalla jo kauan sillä rouvalla ei ole tiennyt mitä tehdä saadakseen koiria eteenpäin. Meidän tietoisuuteen tämä tarha tuli rouvan ja Kulkurien yhteisen tutun, Romanian Animal Rescuen Dr. Aurelian Stefanin kautta. Päätimme auttaa rouvaa joka on puurtanut näiden kaikkien koirien vuoksi jo monta vuotta, ilman apua. Aktiivimme ja Romaniassa asuva, Veera Nuri, kävi tutustumassa koiriin ja nyt nämä saavat mahdollisuuden löytää onnen ja oman kodin Kulkurien adoptio-ohjelman kautta.

Bidam on sosiaalinen ja reipas koiraherra joka touhottaa menemään omassa häkissään. Se antaa koskea hyvin, mutta jos sitä käsitellään enemmän se jähmettyy paikalleen jännityksestä. Luonnetta tältä pikkuherralta kyllä löytyy, sillä se nahinoi välillä häkkikaverina olevan uroksen kanssa. Se on viettänyt useamman vuoden samalla tarhalla ja olisikin ihanaa jos se pääsisi viettämään eläkepäiviään oman kodin lämpöön Suomeen. Kooltaan Bidam on noin 35 cm korkea ja painoa sillä on noin 12 kg.

Päivitykset

23.11.2017
Bidam sai tänä vuonna aikaisen joululahjan; se pääsi tänään ikiomaan kotiinsa! Se sai myös uuden hienon nimen, Toto. Onnea Totolle ja perheelle <3

14.8.2017
Saimme uusia kuulumisia kotihoitajalta:
Bidam on ollut meillä kotihoidossa nyt 6kk. Ei ole ikinä tuhonnut asunnossa mitään luvatonta. Pissavahingot ja ruokailun jälkeen merkkailut loppunut, eli ollut kuukausia täysin sisäsiisti. Bidam tullut hyvin toimeen kerrostalon maatason asunnossa, mutta viihtyisi varmasti kaikkein parhaiten omakotitalossa (ei kuitenkaan pihakoirana). Herra selvästi omaa vahtiviettiä ja välillä tuntuu stressaavan rappukäytävien ääniä, ilmoittelee niistä hiljaisilla murahduksilla. Posteille ja ovikellolle haukutaan, muuten ei hauku.
Kävelyt on edelleen mukavia mutta sen verran saanut rohkeutta että hihnakäyttäytyminen ajoittain kaipaisi parannusta, varsinkin jos näkee toisia koiria. Ei rähjää mutta saattaa syöksyä/kiskoa toisen koiran nähdessään, syystä en ole varma joten varmuuden vuoksi en silloin päästä moikkaamaan. Useimmiten kuitenkin kulkee hihnassa rauhallisesti löysällä hihnalla, varsinkin jos kuljetaan kahdestaan ilman hoitokodin toista koiraa.
Ollaan aloitettu lisäravinnot nivelille mutta vielä ei voi sanoa onko niistä oikeasti apua. Jalan ontumiset edelleen satunnaisia eikä siis tule päivittäin . Joskus välissä on jopa viikkoja ilman ontumista. Ahkeralle lenkkeilijälle Bidam ei ehkä ole paras seuralainen, mutta tarvitsee silti tarpeeksi pitkän kävelyn varsinkin illalla tai vetää iltarallit sisätiloissa. Bidam osaa myös tarvittaessa pyytää ulos.

21.5.2017
Bidamin kotihoitaja kertoo papasta tuoreimmat kuulumiset:
Bidam on säiden lämmittyä edistynyt huimasti. Kodin äänet jännitti vielä helmikuussa hirveästi ja kaikelle piti haukkua pari kertaa. Nykyään kuitenkin jo niihin tottunut eikä yleensä reagoi mitenkään. Jos tuntee olonsa epämukavaksi niin siirtyy kauemmaksi tuijottamaan, esim imuroidessa ja pyykkien viikkauksen aikana.
Haukkuu kunnolla vain parista asiasta. Herra Bidam on ilmeisen hyvä vahtikoira ja vahtivietti on vahva (vaikka muuten on herkkä koira). Terassilla oleskellessaan alkaa haukkumaan karvat pystyssä kovaan ääneen jos joku epäilyttävä tulee liian lähelle omaa pihaa. Toinen asia mille haukutaan on postiluukun kolahdus, mutta rakastaa sitä jos posteja hakiessaan ihminen antaa B:llekin jotain kannettavaa. Postien ja esim pienten pahvilaatikoiden kantaminen on yksi lemppariasioista.
Irtokarva on kaikki lähtenyt parin kuukauden päivittäisellä harjaamisella. Nyt herralla on ihanan pehmeä turkki josta ei ainakaan tällä hetkellä lähde paria karvaa enempää viikottaisen harjauksen kanssa. Mutta harjaus on yhä mukava asia vaikkei karvaa lähdekään!
Ulkoilu on nykyään lemppari asioita. Ei ole remmirähjä vaan kulkee hiljaisena koko lenkin. Ei oikeastaan välitä muista vastaantulevista koirista tai ihmisistä mutta rohkaistuu heitäkin joskus moikkaamaan jos pysähdytään juttelemaan. Hihnassa kävelee nätisti, hyvin harvoin vetää. Ainoa poikkeus on oma rapun ovi jolle pomppii viimeiset metrit innoissaan kun pääsee taas kotiin eikä melkein malta edes odottaa oven avausta. Yhä joskus satunnaisesti jännittää tai ujostelee jopa tuttuja oviaukkoja jolloin herra pitää kantaa kynnyksen yli, mutta yleensä kyllä innoissaan kulkee sekä ulos että sisälle. Kaikki hädät tekee hienosti ulos ja on oikeastaan sisäsiisti ja osaa pidättää normaalin aikuisen tavoin. Joskus harvoin saattaa merkata sisälle, ne on aina ollut ruokailun jälkeen, eli kannattaa ensin syöttää ja sitten viedä heti ulos.
Matkustusta ollaan kokeiltu pari kertaa lyhyehköjä matkoja. Sekä autossa että bussissa on matkustanut sylissä ja tuntenut olonsa tarpeeksi turvalliseksi istuen paikoillaan koko matkan. Rappusten kävelyä ei olla kokeiltu mahdollisen nivelrikon takia, mutta ulkona olevat leveät kivirappuset kiipesi vaivatta. Hissiinkin on mennyt reippaasti vaikkei yleensä ahtaista tiloista pidä.
Aiemman päivityksen jalkavaivat on edelleen hyvin satunnaisia (joskus viikkoja ilman) eikä ole tarvinnut lääkitystä. Ontuminen ei yleensä paria minuuttia enempää kestä. Olisiko sittenkin vain puutumista nukkumisen jälkeen? Varovainen hieronta ollut apuna. Kannattaa kuitenkin seurata tilannetta jos tarvitsee myöhemmin lisää tutkimuksia tai lääkitystä.
Bidam on hauska koira ja saa iloisuudellaan muillekin hyvän olon. Ei voi olla hymyilemättä kun Bidam innostuu jostain ja saattaa ylpeästi marssia vierellä seuraten, tai sitten ilopomppien tasajalkaa.

23.3.2017
Bidam kävi lääkärissä satunnaisten ontumiskohtausten vuoksi. Lääkäri tutki Bidamin eikä löytänyt mitään erityistä syytä ontumiselle, mutta oireiden perusteella syy on nivelperäinen. Jatkossa Bidamin painosta on pidettävä tarkasti huolta ettei se pääse lihomaan, sekä ruokavalioon on hyvä lisätä niveliä tukevia ravintolisiä. Ontumiseen Bidam syö kipulääkettä ja tulevaisuudessa voi olla tarpeen että kipulääkkeen syömisestä tulee osa arkipäivää, myöskään nivelrikon syntymistä joskus tulevaisuudessa ei voi sulkea pois. Nivelvaivaiselle koiralle painon pitäminen kurissa sekä sopivasti rasittava liikunta ja hyvän lihaksiston ylläpito on erittäin tärkeää ja tähän tulevan omistajan on hyvä varautua. Samalla reissulla saatiin punnittua Bidamin tarkka paino, ja se on 14,4 kg.

19.3.2017
Bidam vaihtoi hoitopaikkaansa helmikuussa ja saimme kuulumisia uudesta hoitopaikasta:
Bidam saapui tänne toiseen kotihoitoon ystävänpäivänä. Ensimmäiset päivät ‘Herra B’ oli hiukan hämillään mutta omat tutut lelut toivat turvaa ja lohtua. Lemppari lelusta sai selvästi apua, esimerkiksi terassin puolelle ei uskaltanut ensin astua ollenkaan mutta lelu suussa heti rohkaistui tutkimaan.
Kodin 11-vuotias narttu oli hyvin epäilevä uudesta vieraasta ja yritti ensin haastaa hieman riitaa, pari päivää Bidam saikin useaan otteeseen kuulla pientä ärinää ja oppi toisen rajat. Kertaakaan Bidam ei yrittänyt nartulle äristä takaisin vaan pysyi kärsivällisenä ja rauhallisena, lelu suussa. Nykyään ovat kavereita ja Bidam on pirteällä olemuksellaan saanut tuon vanhan nartunkin leikkisäksi. Uudet ihmiset jännittää vielä jonkin verran mutta edistystä tapahtunut siinäkin, kunhan vieraat antavat B:n lähestyä heitä omaan tahtiinsa. Namit maistuu.
Ulkoilussa on vielä paljon opeteltavaa, mutta Bidam on kuitenkin hieman reipastunut sen osalta. Välillä ulosmeno jännittää kovastikin mutta toisinaan pappa lähtee ulos mielellään. Pissailukin alkaa sujua ulkona, vaikka vielä toisinaan tekee pissat paperien päälle asuntoon.
Ulkoilua isompi asia, mielestäni, on kuitenkin Bidamin ääniherkkyys. Herra B:n kuulo on erittäin hyvä, tai ei ole vain oppinut ääniä suodattamaan vielä kuten monet kotikoirat. Jotkit äänet (naapurit ja rappukäytävä, mikro, munakello..) aiheuttavat sen että alkaa haukkumaan varoituksia. Ja jotkin toiset äänet (esim puhelimesta tai tv:stä kuuluvat pingit ja piippaukset) aiheuttavat jonkinlaista stressiä jolloin Bidam usein hakee lelun suuhun ja alkaa kävelemään levottomasti. Osittain on jo joihinkin ääniin tottunut eikä enään hauku niitä ihan joka kerta.
Bidam tarvitseekin kodin jossa normaaleita kodin ääniä on, mutta ei ylimääräisiä levottomuuksia. Bidam on herkkä koira ja saattaa joitakin äkillisiä ääniä ja liikkeitä säikähtää.
Kun luottamus ihmiseen on syntynyt Bidamin lemppari ajankulu on rapsutukset joihin joskus oikein nojaa ja nauttii, samoin turkin harjaus. Bidam onkin tiputtanut hirvittävät määrät karvaa kotikoiraksi päästyään. Harjaus on yhä melkein päivittäinen toimenpide tai lattioille ilmestyy tupoittain karvaa herran ralleista ja tansseista. Herra B tosiaan usein tanssii ja pomppii kun innostuu jostain, kuten ruoka-ajasta. Mutta on oppinut istumaan ennenkuin ruoka laitetaan alas, vaikka joskus yrittääkin hosua liikaa ja joutuu istumaan uudestaan.
Sanat ‘ruokaa’ ja ‘istu’ ovatkin Bidamille tuttuja. Lisäksi ymmärtää mielestäni hyvin esim. ‘nukkumaan/nuku vaan’ jolloin rauhoittuu omalle paikalleen samalla kun muutkin menevät nukkumaan. Bidam ei välitä pehmeistä pedeistä eikä esimerkiksi sänkyyn tai sohvalle edes yritä hyppiä. Yleensä nukkuu keskellä lattiaa tai ison räsymaton päällä joka on taitettu muutamaan kertaan. Tuo mattokasa onkin herra B:n lempparipeti nykyään, osittain senkin takia että sijaitsee makuuhuoneen puolella jossa on rauhallista ja pimeää koko päivän.

Bidamin ääniherkkyyden vuoksi se luovutetaan vain aikuiskotiin jossa on paljon kärsivällisyyttä ja ymmärretään aran koiran sielunelämää. Lisätty muutama kuva sekä video jossa Bidam leikkii oman heijastuksensa kanssa.

28.1.2017
Bidamin kuulumisia kotihoidosta! Bidamin todellinen luonne alkaa tulla esiin, ja voi- miten suloinen ja ennen kaikkea hauska ja huumorintajuinen herra onkaan kyseessä! Bidam on iloinen ja hassunhauska, kaipaa ihmisen lähelle kunhan luottamus on syntynyt ja rapsutukset ja namit ovat parasta maailmassa. Uudet ihmiset jännittävät vielä, mutta päivä päivältä rohkeutta kertyy lisää ja nyt uudet tuttavuudet käydään jo haistelemassa ja heidän tarjoamansa namit syödään mieluusti. Ulkoilu on hektisestä ympäristöstä johtuen edelleen haaste, mutta ulkona oleminen alkaa jo kiinnostaa selkeästi. Hihna on pelottava kun toisessa päässä on ihminen, mutta pienin askelin siihenkin alkaa tottumaan. Bidam olisi varmasti onnellinen paikassa, jossa se saisi totutella ulkoiluun rauhassa, oman ihmisen kanssa sellaisessa ympäristössä jossa turhaa hälinää ei ole. Toissapäivänä herralla oli kauneudenhoitopäivä; käytiin pesulla, puunattiin turkki kuntoon ja leikattiin kynnet. Pesulle meno oli Bidamin mielestä erittäin epäilyttävää, mutta pienellä rohkaisulla sekin hoitui. Harjaaminen sen sijaan olikin ihan parasta! Herra menee aivan kippuralle harjattaessa, hyörii ympäriinsä ja nauttii välillä silmät kiinni selällään kuorsaten. Kynsienleikkuu oli hauskaa, joskin ihmisen mielestä hieman haasteellista, koska kynsisakset mitä ilmeisimmin maistuvat hyvältä ja niitä pitää yrittää nuolla koko operaation ajan. Tassuihin koskeminen ei ole kivaa, mutta leikin ja namien varjolla sekin sujuu, ja korvat, silmät ja hampaat saa tutkia ongelmitta. Bidam on kotona edelleen rauhassa, osaa olla kiltisti yksin työpäivän ajan, ei hauku kotona ollessaan juurikaan eikä ole tuhonnut mitään! Se rakastaa kantaa asioita ympäri asuntoa, ja sen tavaramerkiksi onkin muodostunut kaukosäätimen piilottaminen- se kannetaan aina eri paikkaan piiloon, mutta koskaan siinä ei ole pienintäkään naarmua. Kun kaukosäädin löytyy, on herralla joka kerta yhtä äimistynyt ilme: kuinka sinä sen taas löysit? Bidam oppii hyvin nopeasti, niin rutiinit kuin opetetutkin asiat. Istuminen alkaa sujumaan, tosin sen opettelua ei helpota vieressä hilluva mummokoira joka yrittää varastaa herran namit. Tästä Bidam huomauttaa koirakaveria hyvin kohteliaasti, mutta tiukasti. Jos iltaruoka puolestaan ei saavu ajoissa, käy herra hakemassa oman kuppinsa, nappaa sen suuhunsa ja tipauttaa huolimattoman ihmisen jalkoihin. Kuppi myös usein piilotetaan ruokailun jälkeen tarkasti mattojen alle, jottei hoitopaikan mummokoira vain vainua sitä. Bidamista saa todella hauskan, huumorintajuisen ja ennenkaikkea iloisen koirakaverin! Se oppii varmasti nauttimaan lenkkeilystä täysin rinnoin, arvostaa rauhallista menoa ja rutiineja, sekä pitää jokaisen päivän hauskana pienten, harmittomien keppostensa avulla. Tämä herrasmies on täysin ainutlaatuinen tapaus, huvittava pikkukoira jolta löytyy niin omaa tahtoa kuin lempeyttäkin.

6.1.2017
Bidam etsii nyt itselleen uutta kotia kotihoidosta käsin. Pieni koiraherra osoittautuikin hieman luultua pidättyväisemmäksi, ja nyt se on totutellut tavalliseen koiran arkeen kotihoidosta käsin muutaman viikon ajan. Bidam reipastuu kokoajan, ja askelia eteenpäin otetaan rauhallisesti mutta varmasti. Tämä herrasmies tulee kuitenkin tarvitsemaan kodin jossa sille annetaan tilaa, aikaa ja ymmärrystä. Uudet asiat jännittävät Bidamia välillä kovastikin, ja se reagoi yllättäviin tilanteisiin pakenemalla paikalta. Ulkoilu on herralle vielä turhan jännittävää, ja ulkona liikkuminen ei vielä luonnistu. Tarpeet Bidam kuitenkin tekee sisälläkin alustoille, ja se oppisi varmasti sisäsiistiksi nopeasti mikäli sillä olisi oma rauhallinen piha, jossa ulkoilua voisi harjoitella ilman suurempia häiriötekijöitä. Bidam on hyvin älykäs ja huumorintajuinen koira, joka tulee hienosti toimeen narttukoirien kanssa. Sille sopisikin varmasti kaveriksi reipas ja itsevarma narttu, joka voisi rohkaista Bidamia oikeaan suuntaan. Kotihoidossa olevan vanhemman nartun kanssa se tulee erittäin hienosti toimeen, ja kaveri auttaa Bidamia kovasti reipastumisessa- kaverin kanssa jännittävätkin tilanteet on helpompi kohdata. Bidamilla saattaa kestää hetken että se alkaa luottamaan ihmiseen, mutta sen jälkeen siitä saa mitä uskollisimman ystävän! Kotihoidossa se heittäytyy tutuille ihmisille selälleen lattialle rapsutettavaksi, hyppii innoissaan tasajalkaa ja hymyilee kotiin tullessa ryntäillen ympäri asuntoa. Se on vilpittömän iloinen, herkkä koira, joka sopisi hyvin rauhalliseen ympäristöön jossa olisi selkeät rutiinit ja aikaa sekä ymmärrystä herran kotiuttamiseen.

23.9.2016
Bidam on tänään varattu omaan kotiin.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Bidam saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bidam on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Krista Norvasuo

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.