Kotia etsivä koira: CILA (Arkajalat)

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

21.4.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain. 

Joku heitti siskokset Cilan, Wilan ja Filan kadulle oman onnensa nojaan heidän ollessaan pieniä. Tätä kolmikkoa potkaisi kuitenkin onni, sillä he pääsivät kadulta turvaan tarhalle. Cila, Wila ja Fila ovat kaikki ihmisten suhteen todella tottumattomia ja arkoja koiria, joten ne tulevat tarvitsemaan uudelta perheeltään erityisen paljon ymmärrystä aran koiran totuttamisesta kotikoiran elämään. Siskoksilla oli alussa ongelmaa vatsan kanssa ja Adina epäilikin, että heillä oli jonkinlaisia erikoisloisia tai matoja, jotka aiheuttivat veriripulia. Tämä vaiva on kuitenkin nyt jo taaksejäänyttä elämää, ja tytöt on hoidettu asianmukaisesti kuntoon antibiooteilla ja erikoisruualla.

Aktiivimme tapasivat Cilan sisaruksineen syyskuussa 2022 ja uudestaan helmikuussa 2023. Cila on kolmikosta vaalein ja hänellä on pystyt korvat. Cila on yllättävän rohkea, vaikka hyvin arka onkin. Hän pysyttelee esillä, mikäli vaan saa muilta koirilta tarvitsemansa tilan. Hän jää helposti muiden koirien jalkoihin ja varoo näitä. Cila ei suoranaisesti pelästy kontaktin ottoa eikä kameraa, vaan kulkee lähistöllä ihmetellen. Aktiivien luokse tuleminen on kiinnostuksesta huolimatta liian jännittävää. Sittemmin Adinalta saadun tiedon mukaan tutut hoitajat saavat nykyään ottaa Cilan syliin. Cilan ei nähdä haukkuvan tarhalla yhtään helmikuun virailun aikana.

Cilalle etsitään kotia aikuisperheestä rauhallisesta ympäristöstä ja reippaan, tasapainoisen koirakaverin luota, joka osaa kuitenkin antaa tilaa aralle nuorelle koiralle. Cila tulee tarvitsemaan uudelta kodiltaan erityisen paljon tukea, aikaa ja kärsivällisyyttä matkallaan kotikoiraksi. Arkuutensa vuoksi kodin tulee myös ymmärtää Cilan taustaa ja pelkoja, sillä kaikki asiat sisällä asumisesta hihnalenkkeihin ja tasapainoiseen kotikoirana elämiseen ovat hänelle uutta ja jännittävää.

Päivitykset

21.4.2024

Cila ei toistaiseksi etsi aktiivisesti kotia huomattavan arkuuden vuoksi. Seuraamme Cilan kehittymistä ja pyrimme edistämään toimenpiteitä, joilla saisimme Cilalle lisää positiivisia, sosiaalisia kokemuksia ja mahdollisesti mallioppimista reippaammilta koirilta sekä aktivoimme Cilan kodin etsinnän, jos kehitys-suunta muuttuu parempaa kohti.

13.12.2023

Cila tavattiin lokakuun reissulla. Cila Asustaa vapaana pihamaalla isossa koiraporukassa. Cila haukkuu hermostuneena vieraille ja väistää heti kun ihminen lähestyy. Cila tarkkailee vieraita intensiivisesti jonkin matkan päästä, mutta ei anna lähestyä itseään. Cila väistää jokaista liikettä, mutta syö kuitenkin maahan heitettyjä nameja. Cilalla huomattiin olevan myös takakannukset.

1.3.2023

Toimijamme tapasivat Cilan helmikuussa 2023. Hän on kovin kiinnostunut kamerasta ja katselee sitä ihmeissään. Kameran lisäksi myös uudet ihmiset kiinnostavat ja Cila pyörii toimijoidemme ympärillä,  mutta ei silti uskalla tulla kosketusetäisyydelle. Cila osaa myös rentoutua jännittävästä tilanteesta huolimatta, ja hän pötkähtääkin nukkumaan hälinän laannuttua. Lisätty uusi video ja kuvia!

1.2.2023

Cilalle lisätty uusia kuvia ja video siskoksista.

22.1.2023

Cila aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Cila saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Cila on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Cilan  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.