Kodin saanut koira: DILI

Syntymäaika: 2017
Sukupuoli: narttu
Steriloitu
Sijainti: Suomessa (Pukkila)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 16.9.2020
Romaniassa kodittomia koiria on todella paljon. Suurimmalla osalla on joskus ollut omistaja, joka on syystä tai toisesta hylännyt ne. Suurin osa päätyy teiden varsille ja pelloille, mutta pieni onnekas osa saa paremman alun uudelle elämälle. Näin kävi Dilin kohdalla, kun sen vanhempi naisomistaja joutui sairaalaan. Nainen ei halunnut hylätä Diliä kadulle ja niinpä hän etsi käsiinsä Kulkurien yhteistyökumppanina toimivan Carmen Mandescun. Näin Dili päätyi Carpen uudelle tarhalle, jossa se odotti oman kotinsa löytymistä.

Dili varattiin ja se matkusti omaan kotiinsa Suomeen elokuussa 2019. Valitettavasti kävi niin, että ympäristö oli Dilille liian haastava ja puuttuvat koirakaverit sekä Dilin ja omistajan kielimuuri koituivat liian suureksi esteeksi ylitettäväksi. Dili palautui yhdistykselle tammikuun alussa, jolloin se haettiin entisestä kodistaan tilapäiseen hoitopaikkaan. Täältä Dili käytettiin eläinlääkärin luona, että saimme rauhoituksessa kynnet lyhennettyä ja hoito-ohjeet tassuihin, jotka olivat “pedikyyrin” tarpeessa. Tämän jälkeen Dilin oli helpompi aloittaa uuden luvun elämässään, kun se matkusti lopulliseen hoitopaikkaansa rauhallisemmalla alueella, hoitokotiin jossa sitä odotti myös kaksi kivaa koirakaveria.

Dili on saanut todella paljon aikaa ja tilaa kasvaa ja kehittyä. Kotihoitaja on ollut Diliä kohtaan niin kovin ymmärtäväinen ja hänen, sekä koiransa ansiota on se, että Dili tätä nykyä myös kävelee mukana hihnalenkeillä! Elokuussa 2020 Dili rohkaisi mielensä ja oli vihdoinkin valmis ulkoilemaan myös muualla kuin aidatulla pihalla. Ja Dili kyllä vaikuttaa nauttivan kovasti tästä, etä pääsee katselemaan maailmaa myös aidan toisella puolella. Yhä etsimme Dilille perhettä kodista rauhalliselta alueelta ja rauhallista kotia, jossa rutiineja ja aikaa. On melko todennäköistä, että Dili ottaa takapakkia kun on muuton aika mutta uskomme vakaasti, että Dili tulee nyt pärjäämään. Dilin takia emme kuitenkaan kiirehdi tässäkään, vaan otamme sen ajan mitä se vaatii jotta me voimme olla mahdollisimman varmoja siitä, että seuraava koti on se Dilin loppuelämän koti.

Muita kriteereitä on mm. vankka koirakokemus. Oma aidatu piha on myös hyvä olla.  Kotoa pitää myös löytyä kiltti, kiva koirakaveri (tai pari), sillä Dili on koirasosiaalinen kaunotar, joka selvästi saa paljon tukea muista koirista.

Dili on noin 50 cm korkea ja painaa noin 17-20 kiloa. Tarhalla testattiin miten Dili tulee toimeen kissojen kanssa, eikä tässä ollut siinä ympäristössä ongelmia. Dilin tullessa Suomeen ekassa kodissa oli alkuun myös muutama kissakaveri, jotka sittemmin muutti muualle, Dilistä riippumattomista syistä.

Päivitykset

8.12.2020
Dilin tie suomalaiseksi kotikoiraksi ei ole ollut helpommasta päästä. Ensin se päätyi romanialaiselle koiratarhalle sen omistajan sairastuttua ja koska Dili oli hieman ujo ja varmasti myös koolla ja värillä oli osuutensa asiaan, tätä kaunista tyttöä kukaan ei kysellyt omakseen. Sitten tuli päivä jolloin Dili varattiin ja tovin päästä se pääsi matkaamaan Suomeen, omaan kotiinsa. Kaikki ei kuitenkaan sujunut kuten oli ajateltu ja Dili haettiin takaisin yhdistykselle. Se pääsi kotihoitoon Pukkilaan, kahden koiran kaveriksi ja sai aloittaa puhtaalta pöydältä. Dilin kohdalla voi melkein puhua kuntoutuksesta. Kotihoitajansa avulla ja ohjauksella se pääsi pienin askelin omaksumaan kotikoiran taitoja, kuten mm. valjaiden pukeminen, ulkona oleminen valvotusti, hihnassa jne, Myös ihmisen läheisyys ja huomio olivat asioita jotka Dilille oli vieraita ja hoitoajansa aikana se huomasi että nämä olivatkin aika mukavia asioita loppujen lopuksi.

Kotihoitajuus on uskomattoman tärkeä auttamisenmuoto jota ilman monen koiran elämä näyttäisi kovin erilaiselta. lman kotihoitajan mahtavaa työtä, Dili ei varmaan olisi se onnellinen kotikoira, mikä se tänään on. Lähes vuoden Dili oli hoidossa, mutta nyt tiet kohtasivat oikean perheen kanssa ja Dili sai oman koiraveljen, kenen kanssa on turvallista jatkaa ja jakaa loppuelämänsä, muun perheen kera. Dili muutti omaan kotiin 29.11.2020.

12.5.2020
Dili on asunut kotihoitajansa luona nyt noin 4 kuukautta. Dilille on annettu aikaa pikkuhiljaa tottua ja oivaltaa asioita, mitä kuuluu kotikoiran elämään. Diliä on auttanut paljon se, että kotihoitaja asuu omakotitalossa aidatulla pihalla. Tästä syystä Dili oppi sisäsiistiksi, se pystyi ulkoilemaan pihalla turvallisesti ja kotihoitajan kahden muun koiran esimerkkiä seuraamalla, myös Dili alkoi tehdä tarpeensa ulos.

Dili on hauska, ihmiskiltti koira, joka peilaa erittäin paljon ihmisen käytöksestä ja tunnetiloista. Se rakastaa leikkiä muiden koirien kanssa ja viihty tosi hyvin pihalla, mutta myös sohva on tullut tutuksi. Hihnakävelyn suhteen Dilillä on vielä matkaa edessään, ja tätä työstetään ammattivinkein, hiljalleen. Tätä asiaa on pyritty pitämään Dilille rentona ja luoda positiivisia yhteyksiä Dilille hihnasta ja siinä olemisesta.  Dili ei kuitenkaan vieläkään ulkoile hihnakävelyillä, vaan ainoastaan pihalla.

17.2.2020
Dilin elämään kuuluu nykyään iloa ja oppimista. Dili on nyt asunut hoitopaikassaan reilun kuukauden verran. Se on avautunut enemmän ja alkanut itse myös hakeutua hoitajansa luokse, hakemaan rapsutuksia ja huomiota. Dilin kohdalla tämän hetken haaste on hihnassa oleskelu, Dili mielellään juoksentelee aidatulla pihalla mutta hihnan kanssa hän ei ole vielä sinut jotenka tämä on asia mitä hoitokodissa työstetään pikkuhiljaa.

17.1.2020
Dili palasi kotia etsiväksi koiraksi, nyt kun se on ollut lopullisessa kotihoitopaikassaan neljä päivää.

Dili on herkkä, kaunis koira jolle kaikki asiat tällä hetkellä ovat vielä kovin uusia ja vieraita. Sillä on kuitenkin ihanan utelias luonne ja on nyt neljäntenä hoitopäivänään myös näyttänyt leikkisän puolensa. Hoitosisarustensa kanssa Dili on jo saanut leikit pystyyn ja pikkuhiljaa se uskaltaa alkaa luottamaan yhä enemmän ja enemmän myös kotihoitajaansa.

Dilille päivitetään kuulumisia, kuvia ja videoita, lähitulevaisuudessa.

24.8.2019
Dili saapui kotiinsa Suomeen.

4.7.2019
Dili on varattu omaan kotiin.

29.5.2019
Miten ikinä voisimmekaan kertoa, miten kaunis Dili on! Yksikään siitä otettu kuva ei kykene välittämään siinä olevaa herkkää kauneutta ja upeaa uteliasta katsetta. Saadessaan toukokuussa vierailleet vieraat häkkiinsä, Dili kyllä jännittyy, mutta kun vieraat ovat rauhassa eivätkä kiinnitä siihen huomiota, tulee Dili tutkimaan kameraa ja kansiota, jotka vierailla on mukaan. Se käy sitten myös jo haistelemassa maassa istuvia vieraita ja pian Dili tuleekin jo syömään kädestä nameja. Dili asuu edelleen Cleon ja Ursun kanssa navetan häkissä ja se käykin aina jaksottain hyödyntämässä navetan sisäosaa ja pureskelee kaikkea kokemaansa jännää. Joko vihdoin kauniin Dilin perhe vihdoin löytäisi sen.

Lisätty kuvia ja video.

3.11.2018
Dilin elämä jatkuu ennallaan Carpen tarhalla. Se tulee mainiosti toimeen häkkikavereidensa kanssa ja seurailee mielellään tarhasta huolehtivan Veeran touhuja aina kun vain mahdollista. Jos elämä käy tylsäksi, Dili viihdyttää itseään remontoimalla häkkikavereiden petejä tai kolisuttelemalla ruokakuppia ympäri häkkiä. Dili onkin äärettömän älykäs nuori tyttö ja se tykkäisi varmasti yhdessä oppimisesta ja harjoittelusta. Uudet ja jännittävät tilanteet ja ihmiset saavat sen vielä hieman varovaiseksi, mutta hyvin pian uteliaisuus voittaa ja Dili käy innokkaasti ihmettelemässä mitä häkkiin on ilmestynyt.

25.7.2018
Dili aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Dili on tyypillinen nuori ja hieman epävarma tyttö. Se on elänyt koko elämänsä aidatulla pihalla ja siksi kaikki uusi ja ihmeellinen jännittää sitä. Ujoutensa alla Dili on kuitenkin äärimmäisen ihmisrakas ja hyvin nopeasti huomionkipeys voittaa jännityksen. Niinpä Dili tulee varovasti tervehtimään ja jo hetken päästä se uskaltautuu rentoutumaan ja nauttimaan rapsutuksista. Yllättävät äänet ja liikkeet saavat sen vielä säikkymään ja säikähtäessään Dili haukkuu herkästi. Se palautuu kuitenkin tilanteista nopeasti ja on taas hetken päästä pyytämässä rapsutuksia häntä iloisesti heiluen. Pohjimmiltaan Dili on ystävällinen ja iloinen nuori tyttö, joka kaipaisi sitä omaa ihmistä joka opastaisi Diliä sen suurissa seikkailuissa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Dili on steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Dili on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Dilin alkuperäinen yhteyshenkilö oli Taru Partanen, uudelleensijoitusta hoitaa Mia Takolander

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: