Kodin saanut koira: RESSU (ent. Espresso, Ostaripennut)

Syntymäaika: Noin 7/2012
Sukupuoli: Uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa (Rusko)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

17.5.2020
Jotta voimme kertoa teille Ressun tarinan, joudumme palamaan ajassa taaksepäin lokakuuhun, vuonna 2012. Tuolloin kolme Kulkurien aktiivia olivat Romaniassa vierailulla ja liikkuivat eräänä päivänä erään paikallisen eläinsuojelijan kanssa. Tuo eläinsuojelija oli Carmen Mandescu ja tuolloin hän toimi vielä aktiivisena romanialaisessa yhdistyksessä Asociatia A Doua Sansassa. Nykyään Carmenilla on oma yhdistys, Carpe. Kuitenkin palatakseen tuohon hetkeen, nelikko oli yhdessä liikekannalla kun Carmenille yhtäkkiä tuli puhelinsoitto eräältä ostarilta löydetyistä pennuista. He ajoivat ostarille ja löysivät muovitetun pahvilaatikon, jonka sisältä kuusi pientä koiranpentua haparoivin askelin ja suurilla silmillään ihmettelivät kaikkea outoa ja kummallista uudessa ympäristössään. Todennäköisesti pentujen emon omistaja oli vastikään käynyt jättämässä pennut niiden löytypaikalle, niiden alettua liikkumaan enemmän ja tarvitsemaan muutakin ruokaa kuin emon maitoa.

Pennut otettiin turvaan ja pentue sai nimekseen Ostaripennut. Pennut pääsivät Glinan tarhalle jossa niille kunnostettiin yksi häkki. Ne saivat rokotuksensa, madotettiin ja ulkoloishäädettiin. Ajan kanssa ne löysivät yksi toisena perään oman kodin. Ressun nimi oli tuolloin Espresso ja hänet varattiin 29.11.2012. Omaan kotiin Espresso matkusti 29.12.2012 ja tuolloin hänestä tuli Ressu.

Ressu on asunut samassa perheessä kaiken aikaa, kunnes nyt tuli se päivä jolloin hänelle joudutaan etsimään uusi koti, jossa hänestä huolehditaan ja jossa häntä rakastetaan yhtä paljon kuin edellisessä kodissaan.

Ressun ensimmäinen omistaja kuvailee Ressua aivan ihanaksi koiraksi, joka pärjää erittäin hyvin monessa tilanteessa. Ressu pelkää hieman isompia ja rajuimpia koiria mutta tulee erinomaisesti toimeen samankokoisten tai pienempien kanssa. Varmaan hän myös tottuu isompiin, kunhan tutustuminen tehdään positiivisesti ja asteittain. Ressu on asunut koko elämänsä toisen koiran kanssa mutta nyt tämän kaksikon yhteiselo päättyi, kun aika toisesta jätti. Tämä on ollut Ressulle siinä mielessä kova paikka, sillä hän ei ole tottunut olemaan yksin, eikä pärjää siinä mitenkään hyvin. Ressu jää itkemään ja ulvomaan jäädessään yksin, joten ensisijaisesti etsimme kotia jossa sen ei tarvitse olla yksin, ainakaan pitkiä aikoja. Kiva, kiltti koirakaveri olisi myös ehdottomasti plussaa. Ressun yhdellä veljellä on esiintynyt samankaltaista haastetta yksinolon kanssa, joten tämä taitaa kulkea heillä geeneissä ja he vaan kaipaavat sinne jonkun kaverin seurakseen.

Ressu on asunut omakotitalossa koko elämänsä täällä Suomessa ja tämä olisi ehdottomasti Ressulle paras asuinmuoto. Voimme myös harkita rivitaloa, mutta kokonaisuus huomioiden. Haluamme olla täysin varmoja siitä, että koti minne Ressu muuttaa on just eikä melkein sopiva hänelle.

Ressulla on kertoman mukaan aivan ihana luonne, kunhan tutustuu ihmiseen. Hän loikoilee mielellään sohvalla ihmisen vieressä, nauttii olla mukana touhuilemassa eri asioita ja matkustaa hyvin autossa mihin hyppää iloisesti mikäli ovi vaan on auki. Kaikki käsittelyt, pesut, kynsienleikkuut yms. ovat aina sujuneet mutkattomasti. Ruoka-aine herkkyyttä ei ole esiintynyt, eikä myöskään minkäänlaista resurssipuolustamista.

Ressulla ei myöskään ole esiintynyt minkäänlaista suojeluviettiä eikä metsästysviettiä, se on saanut olla maalla vapaana ja ollut myös mukana maastoilemassa hevosten kanssa ja osaa käyttäytyä todella fiksusti hevosten parissa, ei jahtaa eikä riehu. Kissoista Ressulla ei ole sen enempää kokemusta mutta ensimmäisen omistajan mukaan olisi outoa, mikäli Ressu ei pärjäisi hyvin kissojenkin kanssa, kunhan hänelle tämä opetetaan. Alkuun Ressu kyllä saattaa lähteä perään mikäli kissa juoksee karkuun.

Pienistä lapsista Ressulla ei ole kokemusta ja meneekin karkuun/piiloon alkuun, kunnes tottuu. Ressu ei ole kuitenkaan tähän mennessä vielä koskaan kokenut tarvetta murista tai näykkiä ketään, joten antamalla Ressulle tilaa ja aikaa uusien asioiden ja ihmisten kohtaamisessa, kaikki sujuu todennäköisesti oikein hyvin.

Ressu olisi varmasti onnellisimillaan jos pääsisi kotiin missä pääsee viettämään paljon aikaa perheensä kanssa, nuuskuttelemaan metsässä ja pelloilla, juoksemaan ja leikkimään kavereiden kanssa ja ulkoilemalla kivassa porukassa. Emme tule Ressua sijoittamaan mihinkään kerrostaloasuntoon tai asuntoon joka on vilkkaammalla alueella, sillä uskomme ettei sellainen ympäristö ole Ressulle hyväksi. Pienten lasten perheeseen Ressu muuttaa ainoastaan erittäin harkinnanvaraisesti.

Ressu on noin 7-vuotias, 50cm, leikattu uros.

Päivitykset

17.9.2020

Ressulle löytyi se juurikin sopiva koti ja perhe, kenen luokse se pääsi muuttamaan suoraan vanhasta kodistaan.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Ressu saapui aikanaan Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ressu on mikrosirutettu ja sillä oli matkustaessa EU-lemmikkipassi. Vuosien saatossa Ressun passi on hukkunut, mutta rokotuksen ovat ajantasalla ja näistä löytyy rokotusmerkinnät. Ressu on myös kastroitu Suomessa.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Ressun yhteyshenkilö on Mia Takolander

Ostaripennut löytöhetkellä 26.10.2012:

Ostaripennut löytöhetkellä 26.10.2012:

Ostaripennut Glinan tarhalla 27.10.2012:

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: