Kodin saanut koira: FRAMI

Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa
Kokoarvio:

 

27.11.2016
Romanian eläinsuojelutilanne on edelleen yksi Euroopan kehnoimmista. Viimeaikoina on ollut havaittavissa pientä muutosta ihmisten ajattelutavassa ja kiinnostusta olla osana muutosta kohti parempaa huomista. Paikalliset eläinsuojelijat ovat tarttuneet päättäväisemmin mahdollisuuteen järjestää sterilointipäiviä m.m. Kulkurien avustuksella, ja nämä päivät alkavat löytää paikkansa kylissä. Toivotaan, että myös kaupungeissa ihmiset pian vakuuttuisivat sterilointien tärkeydestä osana kodittomien koirien populaation vähenemisessä. On arvioitu, että Romaniassa olisi 2-5 miljoonaa koditonta koiraa. Näiden koirien onneksi sieltä löytyy myös eläinsuojelijoita, jotka auttavat jo kadulla eläviä koiria. Jotkut näistä onnekkaista koirista saavat paikallisen lottovoiton, päästessään vielä adoptio-ohjelmaan, ja etsimään ikiomaa loppuelämän kotiaan. Yksi näistä lottovoittajista on pysäyttävän upea Frami.

Tapaamme Framin klinikan hoitohuoneessa, joka on täynnä ihmisiä ja uusia hajuja, mutta vain hetken houkuttelun jälkeen Frami uskaltautuu astua liukkaalle lattialle ja alkaa silmäillä vieraita kasvoja. Ensi näkemältä Framista tulee mieleen valkoinen paimenkoira, ja paimenkoiraa tässä pojassa voi hyvin ollakin. Frami on hyvin hellyydenkipeä ja liimautuu koko painollaan ihmistä vasten saadessaan rapsutuksia ja huomiota. Vaikka tilanne on uusi ja kovin jännittävä, ei sitä Framista huomaa. Poika on pian lattialla pitkällään kerjäten rapsutuksia ja niitä saadessaan se jää aivan paikalleen hiljaisuuden rikkoessa vain pieni pauke, joka lähtee Framin hännästä sen osuessa lattiaan. Frami sulattaa jokaisen sydämen hetkessä ja tätä mutkatonta koiraa on niin kovin helppo rakastaan. Frami antaa vieraiden myös tarkastaa sen hampaat, jotka ovatkin yllättävän hyvässä kunnossa. Frami on isokokoinen koira sen ollessa noin 65cm ja 25kg.

17.2.2017
Talvi on tullut, ja kohta jo mennytkin, mutta Frami odottaa, eikä se sitä tunnu haittaavan. Frami elää hetkessä ja nauttii jokaisesta valonpilkahduksesta elämässään, erityisesti jos se on ihmisen kainalo johon asettua ja nauttia rapsutuksista. Frami on todellakin hellyydenkipeä koira, johtuuko juuri menneestä ystävänpäivästä  vai onko Framilla kevättä rinnassa, tiedä häntä. Nyt olisikin hyvä hetki löytää Framille se oma koti ja perhe, jossa tämä komea ilmestys huomioitaisiin joka hetkessä. Lisätty myös uusi video, jossa Frami nauttii eläinsuojelija Oana Bodean täydestä huomiosta.

28.5.2017
Frami palasi kotia etsivien joukkoon 19.5, ja on nyt noin  viikon asustellut kotihoidossa. Framilla oli entisessä kodissaan ongelmia perheen toisen nartun kanssa, sekä omistajien naapurien kanssa, koska Frami reagoi helposti ääniin ja vastasi samalla mitalla takaisin. Tästä syystä Framille etsitään perhettä, joka asuisi mahdollisimman rauhallisella alueella ja omakotitalossa, ja jossa ymmärretään tämän herkän pojan sielunmaisemaa. Alla hieman kuulumisia kotihoitajalta.

“Frami on ollut luonani kotihoidossa nyt viikon. Ensimmäisenä päivänä Frami kyhjötti portin takana huoneen nurkassa selin muihin koiriin. Kun Frami välillä vilkaisi muita koiria kohden, se hyvin nopeasti toisen koiran katseen kohdattuaan, käänsi päänsä pois vältellen minkäänlaista katsetta. Tällaisessa tilanteessa myös kissat jännittivät Framia. Alkujännityksestä päästyään makupalat alkoivat maistua, ja Framia on onnistuneesti siedätetty muihin koiriin. Frami ei ole hoitopaikassaan rähjännyt muille koirille. Kun sillä on ollut mahdollisuus, se on aina myös kiertänyt vihoittelevat koirat kauempaa, vältellen konflikteja ja provosoitumatta.

Framilla on ollut lähes maaninen suhtautuminen ihmisen läsnäoloon. Se on pyrkinyt koko ajan seuraamaan missä ihminen kulkee. Aluksi Frami turhautui kun ihmisen huomioi jakautui muihinkin koiriin. Tällöin se saattoi haukkua ja kiihtyä. Framia on nyt opetettu, ettei riekkumalla ja haukkumalla pääse toivottuun lopputulokseen. Frami on saanut huomiota vain rauhoituttuaan.
Frami on fyysisistä arvioitua ikäänsä henkisesti nuorempi koira. Se on ollut Suomessa vasta hetken aikaa, ja monessa asiassa on vielä harjoiteltavaa. Harjaaminen, valjaiden laittaminen ja muut toimenpiteet Frami helposti lyö leikiksi ja alkaa esimerkiksi kierimään maassa tai tekemään ilmaloikkia. Framia tulee vielä rauhallisesti ja kärsivällisesti opastaa perusasioissa.
Jotkut hommat Framilla on kuitenkin jo hyvin hallussa. Kuten esimerkiksi sisäsiisteys. Frami on siisti myös tarhassa, eikä halua tehdä tarpeitansa edes tarhaan. Frami myös reagoi kutsuttaessa nimeensä välittömästi. Näin on, vaikka se juuri haistelisi jotakin hajua. Myös pyöräileminen sujuu Framin kanssa hyvin.
Itse näen, että Frami sopisi liikunnalliseen kotiin, jossa on kiinnostusta myös aktivoida koiraa. Framilla  on suuri motivaatio työskennellä makupalojen eteen. Framin haasteena ovat huonot kokemukset toisista koirista. Tämä vaatii tulevalta omistajalta ymmärrystä siitä, ettei Framia voida heti vaan laskea irti vieraiden koirien kanssa, vaan sitä tulee siedättää tuntemattomiin koiriin. On mahdollista että jollei näin toimita, Frami puolustautuu ja väärä käytös pääsee vahvistumaan. Mikään äärimmäisen pelokas Frami ei kuitenkaan ole, vaan voi tällä hetkellä lenkillä ohittaa toisen koiran pelottomasti makupalojen avulla noin kahden metrin päästä.
Toinen asia mikä Framin kanssa tulee mielestäni ottaa huomioon, on sen pakonomainen kiinnostus ihmiseen. Erityisesti se, ettei ihminen ole aina läsnä eikä Framia varten, ja huomiota saa vain käyttäytymällä hyvin. Ihmisen velvollisuus on opettaa hyvä käyttäytyminen Framille.”

 

2.7.2017
Saimme jälleen ihania kuulumisia Framin kotihoitajalta.

“Hyvässä seurassa aika kuluu kuin siivillä, niin on käynyt Framinkin kanssa. Frami on tutustunut pikkuhiljaa omiin koiriini, yhteen kerrallaan. Aluksi narttuihin, sitten uroksiin ja nyttemin Frami on ollut lenkillä sekaporukassakin. Näin huolellisesti tutustuttaen, Frami on tullut moitteetta toimeen kaikkien kanssa. Frami selvästi viihtyy paremmin toisten koirien kanssa, kuin yksin. Frami on osoittanut myös ystävällistä luonnettaan kissoille, kaneille ja hevosille. Kissojen kanssa Frami osaa leikkiäkin. Leikit ovat aika villejä, mutta Frami ei vahingoita kissoja.

Luita ja ruokaa Frami vartioi muilta eläimiltä, mutta ei mitenkään liioitellusti. Joissakin oudoissa tai uusissa tilanteissa epäluuloisuus voi hieman puskea esiin ja Frami voi reagoi tähän haukkumalla. Nämäkin tilanteet kuitenkin sujuvat hyvin makupalojen avulla.

Kotiin saapuvien vieraiden kanssa Frami on heti halukas tekemään tuttavuutta ja puskee vieraan kainaloon. Frami jaksaa tehdä pitkiä lenkkejä, ja ainakin puolimaratoonari saisi Framista kaverin vielä loppukiriinkin. Samoin Frami voisi olla hyvä sparraaja pituus-, ja korkeushyppääjälle. Taipumuksistaaan huolimatta Frami tyytyy kuitenkin vähempäänkin, eikä ongelmakäyttäytymistä ole ilmennyt vaikka välillä liikunnan osalta olisikin kevyempiä päiviä.

Frami ei  edelleenkään ole osoittanut levottomuutta yksin jäädessään, eikä tuhonnut mitään yksinollessaan. Framin myötä on tullut tunne, että talossa on jälleen koiranpentu. Omatkin koirani käyttäytyvät Framin kanssa kuten pentukoirien kanssa kuuluukin. Framin käyttäytyminen on villiä ja vallaton, mutta ystävällistä. Frami on rohkea ja utelias. Kaverini totesi Framista, että vaikka Frami ei ole kaunis, on sillä silti mahdollisuus löytää koti, sen luoteen sympaattisuuden vuoksi. Tähän haluan itsekin uskoa.”

Ja tähän me Kulkureissa todellakin uskomme. Olisiko juuri sinun lenkkipoluillasi ja sohvallasi yhden Framin mentävä aukko? Otathan yhteyttä Framin yhteyshenkilöön ja ilmiannat itsesi ja lenkkimaastosi.

10.7.2017
Aurinko toi onnenpotkuja myös Framin elämään ja Frami on tänään varattu omaan kotiinsa.

————————————————————————————————————————–

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Frami saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Frami on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Framin yhteyshenkilö: Matleena Grönroos

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1323146024416735/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1349056838492320/https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1349056838492320/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: