Päivitetty 24.11.2021

Kotia etsivä koira: JERE (Team Hulivili) (Suomessa)


Syntymäaika: noin 03/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
ei kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
24.11.2021

Ioana Bodea on bukarestilainen nainen, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jota viimeistellään parhaillaan. Jotkut koirat ovat jo päässeet asumaan näihin uusiin oloihin. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Onevetin ja Cosoban koiratarhoilla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Ioana haki koko Team Hulivili pentueen ja niiden emon Palladin kunnalliselta koiratarhalta ja toi ne Cosoban tarhalle. Pentueeseen kuuluvat pennut VilleIlmariAntti, Eetu, Ilkka, Neea, Aapo ja Jere. Pentujen noin 5-vuotias emo on jäänyt auton alle ennen kunnalliselle tarhalle joutumistaan ja asuu tällä hetkellä Ioanan kotona, jotta sen tarvitsema erityishoito tai lääkityksen anto on helpompi toteuttaa. Kaikki 8 pentua touhusivat ja leikkivät perus pentujen lailla ja olivat tarhalla avoimen oloisia. Pennut eivät tarhalla olleet Ioanan ja hoitajansa lisäksi nähneet monia ihmisiä ja alussa hieman välttelivät vieraiden kosketusta tottumattomuuttaan, tutun ihmisen antoivat koskea miten vain. Pennut olivat kuitenkin todella uteliaita ja rentoutuivat vieraiden seurassa minuutti minuutilta. Heistä sai sellaisen kuvan että varmaan kiipelisivät puolessa tunnissa vieraiden syliin ja painautuisivat vasten huomiota saamaan ja rapsutuksista nauttimaan.

On hyvä huomioida, että pennut ovat vielä hyvin nuoria, joten niiden käytös tulee muuttumaan paitsi kotiutumisen, myös aikuistumisen myötä. Emme myöskään tiedä mitään pentujen perimästä, joten on mahdotonta arvioida millaisia ominaisuuksia pennuissa mahdollisesti voisi aikuisena olla.

Jere oli tarhalla selvästi samassa häkissä asuvia sisaruksiaan ujompi ja arasteli ihmisiä sekä uutta tilannetta muita enemmän. Se touhotti kyllä sisaruksiensa takana, mutta ei juuri uskaltanut tulla kosketusetäisyydelle vaan pysytteli taaempana. Jere etsii kotia, jossa sillä olisi valmiiksi kiva ja reipas koirakaveri tukenaan kotiutumisen tiellä. Rauhallinen asuinympäristö sekä kokemus ujomman koiran tukemisesta katsotaan eduksi. Kotiutumisen edetessä Jerekin varmasti tulee vaatimaan perheeltään aktiivisuutta ja lajityypillisen tekemisen tarjoamista, eikä siitä ole sohvaperunaksi. Myös kärsivällisyys ja huumori pennun kujeiluihin tulee tarpeeseen. Tulee myös muistaa, että uuteen kotiin siirtyessä pennuille tulee valtava määrä muutoksia sekä stressiä ja monet asiat saattavat jännittää.

Ioanan arvion mukaan kaikki Hulivili-pennut tulevat aikuisena olemaan 55-60 cm korkeita ja noin 22-28 kilon painoisia, eli isohkoja keskikokoisia.

Jere matkusti kotihoitoon Suomeen 30.10.2021 kahden aikuisen, yhden teini-ikäisen sekä kahden koiran talouteen. Kotihoitopaikka sijaitsee omakotitalossa, haja-asutusalueella. Alta voit lukea Jeren kuulumisia kotihoidosta.

Päivitykset

24.11.2021
Jere-poika se edistyy omaan tahtiinsa kärsivällisen kotihoitoperheen tuella! Kun Jere oli yli kaksi viikkoa katsellut kotihoitoperheen menoa kodinhoitohuoneesta käsin, päätti se lähteä tutkimusmatkailemaan ja onkin nyt viime päivinä ottanut isoja harppauksia tämän suhteen eteenpäin. Jere on ulottanut liikkumisalueensa jo keittiöön saakka sekä tehnyt tuttavuutta kotihoitoperheen koirien kanssa. Pikkuhiljaa jää alkaa siis murtua ja uteliaisuus voittaa. Keittiöön on tultu kurkistelemaan silloin, kun siellä on joko kotihoitoperheen äiti tai teini-ikäinen, miehen ollessa vielä hieman liian jännittävä. Jere ei ole vielä ulkoillut, mutta kyllä senkin aika koittaa tulevaisuudessa. Lisätty pienestä tutkimusmatkailijasta uusi video.

8.11.2021
Jere on ollut nyt reilu viikon kotihoitopaikassaan. Se tuotiin kotihoitoon kuljetusboksissa, joka asetettiin kodinhoitohuoneeseen ja siitä irrotettiin katto. Jere on saanut omaan tahtiinsa edetä, miettiä ja katsella perheen menoa omasta huoneestaan. Kotihoitoperheen naishenkilö alkaa nyt olla Jerestä olla sen verran kiva, että hänelle voi varovaisesti häntää heiluttaa ja silitykset sekä rapsutukset maistuvat. Muut ihmiset ovat vielä vähän jännittäviä. Kotihoitoperheen omat koirat ovat käyneet Jereä tapaaamassa kodinhoitohuoneessa ja Jere katseleekin niitä korvat hörössä. Jere on kuitenkin vielä melko jäässä ja tarvitsee lisää aikaa rentoutuakseen ja rohkaistuakseen.

31.10.2021
Jere matkusti eilen Suomeen kotihoitoon. Annetaan pojan muutama päivä toipua ympäristön vaihdoksesta ja katsotaan, millainen veijari sieltä alkaa kuoriutumaan. Jeren profiili päivitetään, kunhan tutustumme vähän enemmän.

27.9.2021
Saimme hyviä uutisia, Jere on nimittäin saanut matkalipun 30.10. Suomeen! Jere saapuu kotihoitoon, mutta mikäli oma koti sattuisi löytymään ennen Suomeen tulemista, olisi se tietysti kaikista hienointa. Lisätty Jerelle pari kuvaa pentuajoilta sekä uusi video, jonka Ioana on kuvannut pennuista. Tutun ihmisen kanssa Jere on selvästi rennompi, kuin vieraiden ihmisten kanssa.

31.8.2021
Jere aloittaa tänään oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Urospennut kastroidaan tapauskohtaisesti, noin 7-9 kuukauden ikäisinä. Tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen kastrointia.

Jere saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Jere on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Olga Karttunen

Hulivilipennut 9/2021

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa